Píšem anonymne, pretože tu chodia aj moje sestry a nechcem, aby ma súdili.
Keď som nastúpila do firmy, v ktorej som už 10 rokov mala som polovičný plat. Mám pocit, že som ušetrila viac ako teraz. Nejak som si to neuvedomovala a míňala, zvyšovala svoj životný štandart a teraz sa veľmi hanbím, keď vidím, že moja sestra z brigády ušetrí to čo ja.
Ako prestať byť "rozmaznaná"? Ako prvú vec som zrušila gelové nechty, za ktoré som cca každé 3 týždne nechávala 40€. 🤯
Chcem skončiť aj u kaderníčky, resp. nájsť nejakú lacnejšiu. To cca každých 6 týždňov 100€.
Keď vidim ako dokážete ušetriť s deťmi a na rodičáku hnusím sa sama sebe aká nezodpovedná som.
Dáte mi prosím nejakú radu ako rozumnejšie hospodáriť? Ako sa "znormálniť"?
Ďakujem 💗
Píš si celý mesiac každý svoj výdavok.. uvidíš kde sa kotúľajú peniaze a kde sa dá niečo rozumne poškrtať
A potrebujes nutne setrit? Ja si doprajem aj nechty aj kadeco ine, ved zivot nie je len o chodeni do prace a uskromnovani sa. Zarobila som si tie peniaze, nevidim dovod, preco si po zaplateni potrebnych veci a nieco na sporenie nedopriat. Samozrejme ak je nejaky dovod na setrenie, tak potom ok, ale ak to ma byt len preto, aby som nazgrlila viac nez niekto iny, tak ani omylom.
Hlavne si spíš tie veci kde najviac míňaš. A skús si stanoviť priority. Povedať si, že toto teraz nutne nepotrebujem. Prípadne nejakú lacnejšiu alternatívu nájsť. A vždy si odlož niečo bokom. Hoci aj len 20 eur napríklad. Prajem ti veľa správnych finančných rozhodnutí. Neboj ty to zvládneš.
Pokial sa ti podarí odložiť mesačne , tak hospodáriť vies. Hospodáriť nevie ten kto ma nadštandardnú výplatu a žije od výplaty k vyplate - My 😂
Nechty by som neškrtala , upravené ruky sú zaklad.
Kaderničku pokial si blondína a isla si na brunetku tak určite neruš , tie odrasty budú hrozné😄
Ak máš našetrené toľko že ak by sa hocičo stalo bola a by si okej, tak vies hospodáriť
Sestra dokáže našetriť z rodičáku a brigády, ale má aj manželov príjem. Nežije sama v prenajatom byte či? To by neušetrila vôbec tiež.
mne nechty a kadernicka nepridu ako nic luxusne ak si to mozem dovolit a nepotrebujem sa uskromnit 🤷♀️ ano ak neodlozis ani € z vyplaty, tak potom je niekde zrada resp. niekadial to uteka
takze otazka znie setrit chces/musis/potrebujes...lebo ak cast vyplaty odlozis po uhradeni nevyhnutnych vydavkov aj za predpokladu, ze si dovolis minut aj cast takto na seba, tak za mna je to v poriadku
Zalezi, ci ti to robi radost. Ja napriklad nechodim na nechty ani ku kadernicke, ale kzdych par mesiacov oplieskam prachy na dovolenky/vylety. Stale mam ale zeleznu rezervu na neocakavane vydavky. Ak mas toto pokryte, kludne si dopraj
Pre mňa je priorita cestovanie a dovolenky,čiže každý mesiac si na ne odkladám 200 euro + všetky preplatky z daní a iné navyše príjmy. Samozrejme,mám rezervu 12 mesačných platov,"kdyby něco",tak ma nič nezaskočí.
Keď musím chodiť do roboty,je úplne normálne,že si aj niečo doprajem. Nevidím význam obmedzovať sa vo všetkom a len sušiť peniaze na účte.
Úprimne, aktuálne mi príde na účet okolo 2.000e.
Hypotéka + energie: cca 550e
Auto: 350e
Tankovanie: 50-100e
Poistky cca 40e
Kaderníčka+nechty priemerne 120e
Odložiť sa mi podarí max. 300e.
Nechápem ako to dokážem celé rozdrbať. Je pravda, že nevarím až tak často.
Myslíte, že je reálne sa dostať na šetrenie 700e, či som naivná?
Verím, že čoskoro si nájdem partnera a budem mať dieťatko, riešiť potom existenčné otázky len kvôli svojej tupote.
Ženy, čo dokážete ušetriť s deťmi ste pre mňa obrovským vzorom.
A strava?
A to je malo pre teba 300 eur každým mesiac ušetriť?
@buberova úprimne netuším. Odhadujem cca 400eur.
@zojazoja pri pomere nákladov a príjmu áno.
Ja tam nevidím nič čo by si si mala/mohla odoprieť.
300€ vobec nieje zle. ak nemiňaš peniaze na drogy a chlast a nechodíš 2 krát do týždňa na nákupy a dva krát do mesiaca na dovolenky , tak by som sa nad tým vôbec nepozastavovala. Míňaš na základne ľudské potreby. Život je proste drahý 🙂 ak by stali : hypo+ energie 300.
Auto 100
Tankovanie 50
Poistky 10
Kadernicka+nechty 50
tak by ti ostala viac ako polovica výplaty 😄
Vies hospodáriť , žiješ na nesprávnej planéte 🫣😄
@aylinn dnes som prečítala asi 15 diskusií na MK, pretože som si chcela teocha optimalizovať náklady na život a toto ušetria ľudia a nižším príjmom a 2 deťmi. Cítim sa preto dosť hlúpo.
Nechápem kde tie € miznú :(
Ahoj, akonahle sme kupiki byt a ja auto, seky boli 1000€. To su nevyhnutne vydavky tak ako u teba.
Akoze nechty, kadernicka a nejake vreckove nie su luxus. Mozno kadernicku lacnejsiu a nie casto a skus varit. Tam by som videla priestor na zlepsenie ale inak nic.
To je tak, ze akonahle mas HU a auto, akoby si mala o 2 deti navyse.
Hovorím skús si písať výdavky.. lebo napísala si tu veci vrátane ušetreného 1460 + 400? Takže ešte tam sú nejaké rozkotúľané peniaze, ktoré si potom budeš lepšie vedieť zaradiť čo s nimi
@buberova skúsim teraz od nového mesiaca, ďakujem.
Ten, kto výdaje eviduje, používate na to papier alebo excel, prípadne nejaká appka?
V donaskach a kavickach tipujem ja, zacni hospodarne varit a zistis kolko sa daa uaetrit. Ked nechas denne niekde 10e za obed sa to nazbiera. Za mna su nechty uplna blbost ale je pravda e mam svoje dobre aj ked si ich striham nakratko. V kadernictve nechavam za melir 50kazdych 8t.( kosice)
My máme tabuľku na Google disk aby bola vždy obom dostupná.. ak chceš možno by som ti ju mohla skúsiť poslať aby si mala predstavu
Ja som za appku v mobile, je to prehľadne a máš ho vždy pri nákupoch po ruke.
Mne sa vždy najlepšie darí ušetriť keď nejakú časť peňazí okamžite odošlem na šetriaci účet a potom sa snažím vyžiť z ostatku.... Proste miniem len to co mam k dispozicii
Dámy, zapisujete si to každý deň alebo raz do týždňa?
Mám pocit, že pre mňa samú sa mi variť neoplatí, ale asi začnem variť viac. Aspoň sa to poriadne naučím :D
Ty čo robíš u kadernícky že ťa to stoji 100e?
približne 2x do týždňa zapisujem, keď sa mi nazbierajú bločky..
@stellarstar mám poloriedke polodlhé vlasy a za obyčajné doplnenie melíru a tónovanie platím rovnako. Nežijem v Bratislave ani inom krajskom meste.
v pohode obycajny excel..ja osobne mam kolonky ako strava, drogeria, rezijne naklady a zbytocnosti. Platim iba kartou aby som si mohla skontrolovat hodnoty a nemusim uskladnovat blocky...
Napíšem ti takto, môj plat je cca 720 eur, z toho 400 eur miniem na stravu, domácnosť, cestovné, príp. na záľuby, zbytok je na mužovi, teda bývanie, energie, benzín...nič nám nechýba, máme všetko, na dovolenky nechodíme, nové veci zbytočne nekupujeme. Ale tak keď sme boli mladší a dcéra menšia, samozrejme že sa minulo viac, ale teraz už naozaj nemám potrebu.
Mas pekny plat. Ved si prehlad vydavkov a motivuj sa, ze si chces odkladat na nieco (dovolenka, auto,...) a nie rozhadzovat to priebezne na sprostosti. Je fajn, ze si uvedomujes, ze na materskej tych 2000 eur mesacne mat nebudes a zo dna na den si budes musiet vystacit niekolko rokov s 400 eur od statu. Cize zo dna na den budes musiet skrtnut kazdomesacne vydavky 1600 eur, lebo ak si neodlozis, nat na to mat nebudes.
Musis vopred nastavit svoje utraty a dokladat s k nimu vopred, aby ta rodicak nepolozil potom doslova na kolena. Tak si vyber obalku a na nu napis - setrenie k rodicovskemu a davaj do nej 300 eur (virtualne). Samozrejme ze vtedy to bude tahat partner, ale ak aj ten bude ako ty, ze vsetko rozhadze, stale vam bude chybat 1600 eur mesacne.
Zrataj si nevyhnutne vydavky, ktore mas v mesiaci. Nechaj si z vyplaty len na ne + nejaka mala rezerva a zvysok hned po vyplate preved na iny setriaci ucet.