Rada by som sa spytala tych z vas,ktore mate piliere v tychto spolocnostiach,v ktorych fondoch si setrite peniaze a preco prave v tych?Rada by som aj ja popresuvala a nemam financneho poradcu,ani sa zatial nechystam mat.
Mam 2pilier axa a chcela som to zrušiť lebo už dlho nerobím na Sk, neda sa..mam tam 6000euro a rocne sa z toho ubuda..vybrat to nemozem..tak radsej 3.pilier..
@ildiko36 no tak ti radim, aby si si zmenila a uvidis, ze zacne pribudat. Napr. tu si mozes pozriet ako je na tom tvoj fond a vybrat si lepsi.
https://druhypilier.datalizer.sk/moje-fondy
Si mlada, vyberaj z akciovych a indexovych.
@nelca84 A nemas steach mat csetko v tom najrizikovejsom?Viem ze zo zakona si mozem peniaze rozdelit do 2 tak rozmyslam ze ako.
no v prvom rade je rozdiel II.pilier a III.pilier....II.pilier sa nedá zrušiť , III.pilier aj keď si založíš, nemusíš doň prispievať....rozdiel je aj vo fondoch medzi II.a III.pilierom a v neposlednom rade aj v poplatkoch....III.pilier sa ti neoplatí ak ti naň neprispieva zamestnávateľ, lebo sú tam vysoké poplatky.....
Ja mam tiez aj druhy aj treti pilier, mala som to nejak nastavene inak ale vsetko mam uz prehodene na 100% v indexovom - som mlada do dochodku mam este velmi vela rokov, je sice rizikovejsi ale najvynosnejsi.. a v konecnom dosledku najlepsie zhodnotenie penazi aj ked raz si dole raz hore ale za tych XY rokov kym ja budem v dochodku sa najvic oplati 🙂 zalezi aj od toho kolko mas rokov co viem tak starsi po nejakom veku tym uz odporucaju skor tie konzervativnejsie..
@mogaa Ja sa nepytam aky je rozdiel ani co sa mi oplati viac.Setrim si tam uz dlho a mam oba.Zilo si to pridlho zivelne vlastnym zivotom,chcem urobit zmeny tak sa pytam za kazdy pilier zvlast v tychto 2 spolocnostiach kte je najvyhodnejsie presunut peniaze.
@nina255 Mam 36
2 aj 3 mam v NN a oba v indexoch, nič iné sa neoplatí v mojom veku
tiez odporucam NN, indexovy
@nelca84 A je nejaky rozdiel v tom,v ktorej dss to mam?
dôležitý je fond, ideálne indexové
Oplati sa 2.pilier v uniqe? Moze sa prestupit z inej dss kedykolvek?
Ja by som rád poukázal na https://www.oranzovaobalka.sk/web/sk/
Ide o projekt univerzity Mateja Bela, kde je možné si jednotlivé fondy porovnať.
@susedbielek Jemine pozeram ale vobec to neviem citat 🤦♀️🙄
Z NN určite preč. Je to banda zlodejov. Ja som prešiel do VUB fondov.
Ja mám tretí v NN . Poistenú mám tam aj PNku. Počas nej Pnka+jej poistenie som mala zaplatené lepšie ako mám výplatu
Ja mam 2. pilier v Generali a vsetko v indexovom fonde.
A preco? Pretoze su tam dlhodobo nadstandardne vynosy a mam este do dochodku dost daleko.