Prosím vás čo je pravdy na tom že v júni sa bude vyplácať rodičovi pracujúcich deti jednorázový príspevok?Jedna sa aj o deti ktoré nežijú v spoločnej domácnosti a majú už vlastné rodiny?Aké "podmienky" to zahŕňa?Ak je rodič už dôchodca tiež tých 250e dostane?Nejak sa v tom strácam 🤷🏼♀️
ide o tzv. rodičovský dôchodok. Už min. rok bol vyplatený prvý krát jednorázovo, tento rok mal byť vyplácaný mesačne no zasa to pôjde jednorázovo v júni, následne od bud. roku už mesačne. Výška príspevku závisí od príjmu každého dieťaťa v roku 2022. Pokiaľ má rodič 4 pracujúce deti na SVK - dostane príspevok od štyroch detí. Vzťahuje sa už aj na príjmy policajtov a vojakov. Rodičia detí, ktoré pracujú v zahraničí príspevok nedostanú.
Iba doplním Alenku. Ak nerobíš, či už si nezamestnaná alebo napríklad na rodičovskom, rodič dôchodca za teba rodičovský dôchodok nedostane. A nejde o sumu 250 eur. Niektorí dostanú 250, niektorí 40, niektorí 100. Podľa toho, aký príjem a teda odvody platí pracujúce dieťa. Inak, rodičovský dôchodok sa na Slovensku rieši už 2 roky, už pred vyše 2 rokmi sa o tom hovorilo, takže nie je to žiadna novinka.
@melanta pokiaľ je dieťa na RD príspevok dostane - za osobu na RD štát platí odvody do SP z minima aj na DP čiže výška príspevku bude počítaná z tohto príjmu. V roku 2023 bolo vyplácané z ich "príjmu" cca 9€/mesačne x 12 kal. mesiacov.
Ono veľa ľudí si myslí, že toto bude nejaký príspevok naviac - vôbec si to nespájajú s týmto rodičovským dôchodkom.
A ak starobný dôchodca je dôchodcom estelen od tohto roku 2024?a zároveň sám este pracuje?
.... ale idu ten zakon menit a ide o rodicovsky dochodok pre tych, ktorych deti su v zahranici a neodvadzaju dane na SK, alebo su postihnute a nemozu pracovat, alebo na materskej/rodicovskej a preto to teraz za tychto podmienok nedostavaju a ked to zmenia , tak tito dochodci budu mat narok tiez.
rodičovský dôchodok mu bude patriť od kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stane starobným dôchodcom a bude mu starobný dôchodok priznaný. Nemajú naň nárok predčasný starobný dôchodcovia.
@ivana11155 iba sa o tom začalo hovoriť- navrhol to Erik Tomáš pokiaľ viem. No na to treba zmeniť ústavu - momentálne si nič meniť nebude.
@alenah31 Čiže ak podal žiadosť o starobný dôchodok v decembri 2023 lebo vtedy dosiahol dochodcovský vek a popritom stále pracuje na plný úväzok bude mu tohto roku vyplatený príspevok?
@ivana11155 a podla.coho to chcu ratat nevies?nemas k tomu nejaky link? Toto by sa tykalo mojich rodicov brat aj sestra.su dlhorocne v zahranici a ja budem najblizsie 3.roky na rodicaku..
@saxana000 nie je k tomu žiaden link. Je to len populitické gesto Erika Tomáša. A je to iba vo fáze, že to chcú riešiť. Reálne to nikdy nevyriešia. Ak niekto neodvádza odvody do slovenskej SP, nebude z nej ani nič dostávať. Plus ako písala Alenka, museli by zmeniť aj ústavu. Reálne na toto nikdy nebude politická vôľa. Takže netreba sa tým v tejto chvíli vôbec zaoberať.
áno bude - starobný dôchodca, ktorému bol priznaný dôchodok bude mať vyplatený rodičovský príspevok v roku 2024. To, že pracuje nijako jeho nárok neovplyvňuje. Pokiaľ mu bol priznaný a vyplatený starobný dôchodok už za 12/2023 mal dostať aj rodičovský príspevok za december 2023 - pokiaľ teda bola splnená podmienka, že dieťa malo v r. 2021 príjem, z ktorého ho bolo možné odvodiť. To mu prišlo?
@saxana000 pokiaľ si na RD rodičia nárok na rodičovský príspevok majú. Za osobu na RD platí štát odvod aj na DP - budú dostávať niečo okolo 10€/mesiac pokiaľ si bola na RD v 2022, ak si ešte 2022 pracovala - tak si príjem mala - vždy sa to ráta z príjmu 2 roky spätne. Zmena sa má týkať hlavne rodičov postihnutých detí, ktoré pracovať nikdy nebudú a rodičov detí, ktoré zomreli. Celé to má toľko dier.....jeho návrh nevidím reálne. Vlastne ani nebol podaný písomne - len sa k tomu takto slovne vyjadril.
@saxana000 odsleduj si to a rodičov sa opýtaj či im za teba prišlo - pri osobách na RD často chybujú. Potom si to musia obehať. Čo sa týka toho nového "návrhu" napr. tu máš info:
https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96135537-e...
@saxana000 vcera to hovorili v spravach na RTVS, skus si vygooglit.
@saxana000 a k vypoctu hovorili, ze napr. ked si na materskej/rodicovskej, bude sa ratat z platu, ktory si mala predtym
@ivana11155 to bude v roku pána🙂
@luccija ja dufam tiez🙂 ze to nikdy nebude. Lebo vnutorne s tym nesuhlasim, ale autorka sa pytala, tak som poskytla info. Nepaci sa mi, ze za deti v zahranici chce platit stat, ved tie deti tu nic neodvadzaju a zarabaju lepsie ako keby boli tu, tak mozu rodica podporit, ze mu poslu na ucet. Naco ma toto kompenzovat stat? Nechapem.
@ivana11155 ja mam skor pocit ze oni aj tu almuznu chcu zrusit...zrusia ju a nedostanu sa k slubenemu novemu vypoctu 😉
@katkaseiner tiež vidím tie pracovníčky ako spätne niečo vyrátavaju veď teraz sociálna nestíha a čo by bolo potom.
A čo v prípade že dieťa vypíše ten formulár aby rodič nedostal ten príspevok?-prispevok prepadne alebo sa vyplatí niekomu inému(dieťaťu)?viem že platnosť to nadobudne až budúci rok
Nic neprepadne, skratka ho rodic nedostane. Nedostane ho nikto - peniaze ostavaju v systeme.
Dobrý deň chcela by som sa spitat neviete či aj taký dostanú ten rodičovský príspevok čo išiel na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch bo ja čo som čítala a som to správne čítala tak sa mi zdá že nie .Ak viete niekto že ako to je ďakujem za každú odpoveď.
to kde si taketo pocula?
V juni sa maju dochodcom rodicovske dochodky vyplacat...ale teda o inom som nepocula..