250 EUR príspevok rodičovi na pracujúce dieťa

12. mar 2024

Prosím vás čo je pravdy na tom že v júni sa bude vyplácať rodičovi pracujúcich deti jednorázový príspevok?Jedna sa aj o deti ktoré nežijú v spoločnej domácnosti a majú už vlastné rodiny?Aké "podmienky" to zahŕňa?Ak je rodič už dôchodca tiež tých 250e dostane?Nejak sa v tom strácam 🤷🏼‍♀️

katkaseiner
12. mar 2024

to kde si taketo pocula?
V juni sa maju dochodcom rodicovske dochodky vyplacat...ale teda o inom som nepocula..

alenah31
12. mar 2024

ide o tzv. rodičovský dôchodok. Už min. rok bol vyplatený prvý krát jednorázovo, tento rok mal byť vyplácaný mesačne no zasa to pôjde jednorázovo v júni, následne od bud. roku už mesačne. Výška príspevku závisí od príjmu každého dieťaťa v roku 2022. Pokiaľ má rodič 4 pracujúce deti na SVK - dostane príspevok od štyroch detí. Vzťahuje sa už aj na príjmy policajtov a vojakov. Rodičia detí, ktoré pracujú v zahraničí príspevok nedostanú.

melanta
12. mar 2024

Iba doplním Alenku. Ak nerobíš, či už si nezamestnaná alebo napríklad na rodičovskom, rodič dôchodca za teba rodičovský dôchodok nedostane. A nejde o sumu 250 eur. Niektorí dostanú 250, niektorí 40, niektorí 100. Podľa toho, aký príjem a teda odvody platí pracujúce dieťa. Inak, rodičovský dôchodok sa na Slovensku rieši už 2 roky, už pred vyše 2 rokmi sa o tom hovorilo, takže nie je to žiadna novinka.

alenah31
12. mar 2024

@melanta pokiaľ je dieťa na RD príspevok dostane - za osobu na RD štát platí odvody do SP z minima aj na DP čiže výška príspevku bude počítaná z tohto príjmu. V roku 2023 bolo vyplácané z ich "príjmu" cca 9€/mesačne x 12 kal. mesiacov.
Ono veľa ľudí si myslí, že toto bude nejaký príspevok naviac - vôbec si to nespájajú s týmto rodičovským dôchodkom.

melanta
12. mar 2024

@alenah31 áno, toto som si neuvedomila, že počas RD platí soc. odvody štát.

autor
12. mar 2024

A ak starobný dôchodca je dôchodcom estelen od tohto roku 2024?a zároveň sám este pracuje?

ivana11155
12. mar 2024

.... ale idu ten zakon menit a ide o rodicovsky dochodok pre tych, ktorych deti su v zahranici a neodvadzaju dane na SK, alebo su postihnute a nemozu pracovat, alebo na materskej/rodicovskej a preto to teraz za tychto podmienok nedostavaju a ked to zmenia , tak tito dochodci budu mat narok tiez.

alenah31
12. mar 2024

rodičovský dôchodok mu bude patriť od kalendárneho mesiaca, v ktorom sa stane starobným dôchodcom a bude mu starobný dôchodok priznaný. Nemajú naň nárok predčasný starobný dôchodcovia.

alenah31
12. mar 2024

@ivana11155 iba sa o tom začalo hovoriť- navrhol to Erik Tomáš pokiaľ viem. No na to treba zmeniť ústavu - momentálne si nič meniť nebude.

autor
12. mar 2024

@alenah31 Čiže ak podal žiadosť o starobný dôchodok v decembri 2023 lebo vtedy dosiahol dochodcovský vek a popritom stále pracuje na plný úväzok bude mu tohto roku vyplatený príspevok?

melanta
12. mar 2024

To, že pracuje, nemá na vyplácanie dôchodku žiadny vplyv. Áno, má nárok na rodičovský dôchodok. Pozor, ako bolo spomenuté, výška rodičovského dôchodku je závislá na príjme detí. Čiže nefixovať sa na spomínaných 250 eur. Približne tie výšky dôchodku vyzerajú takto:

saxana000
12. mar 2024

@ivana11155 a podla.coho to chcu ratat nevies?nemas k tomu nejaky link? Toto by sa tykalo mojich rodicov brat aj sestra.su dlhorocne v zahranici a ja budem najblizsie 3.roky na rodicaku..

melanta
12. mar 2024

@saxana000 nie je k tomu žiaden link. Je to len populitické gesto Erika Tomáša. A je to iba vo fáze, že to chcú riešiť. Reálne to nikdy nevyriešia. Ak niekto neodvádza odvody do slovenskej SP, nebude z nej ani nič dostávať. Plus ako písala Alenka, museli by zmeniť aj ústavu. Reálne na toto nikdy nebude politická vôľa. Takže netreba sa tým v tejto chvíli vôbec zaoberať.

alenah31
12. mar 2024

áno bude - starobný dôchodca, ktorému bol priznaný dôchodok bude mať vyplatený rodičovský príspevok v roku 2024. To, že pracuje nijako jeho nárok neovplyvňuje. Pokiaľ mu bol priznaný a vyplatený starobný dôchodok už za 12/2023 mal dostať aj rodičovský príspevok za december 2023 - pokiaľ teda bola splnená podmienka, že dieťa malo v r. 2021 príjem, z ktorého ho bolo možné odvodiť. To mu prišlo?

alenah31
12. mar 2024

@saxana000 pokiaľ si na RD rodičia nárok na rodičovský príspevok majú. Za osobu na RD platí štát odvod aj na DP - budú dostávať niečo okolo 10€/mesiac pokiaľ si bola na RD v 2022, ak si ešte 2022 pracovala - tak si príjem mala - vždy sa to ráta z príjmu 2 roky spätne. Zmena sa má týkať hlavne rodičov postihnutých detí, ktoré pracovať nikdy nebudú a rodičov detí, ktoré zomreli. Celé to má toľko dier.....jeho návrh nevidím reálne. Vlastne ani nebol podaný písomne - len sa k tomu takto slovne vyjadril.

saxana000
12. mar 2024

@alenah31 aha ja ze.to niekde mal.aspon normalne navrhnute..ale.o tom rodicaku som nevedela dakujem

alenah31
12. mar 2024

@saxana000 odsleduj si to a rodičov sa opýtaj či im za teba prišlo - pri osobách na RD často chybujú. Potom si to musia obehať. Čo sa týka toho nového "návrhu" napr. tu máš info:
https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96135537-e...

saxana000
12. mar 2024

@alenah31 minuly rok som odpracovala este cely takze tento rok ho este urcite dostanu aj dalsi a potom si na to dam pozor

alenah31
12. mar 2024

@saxana000 nie minulý rok trebalo mať odpracované pre nárok v 2024, ale rok 2022 - Vždy 2 roky spätne🙂

saxana000
12. mar 2024

@alenah31 jasne rozumiem..

ivana11155
12. mar 2024

@saxana000 vcera to hovorili v spravach na RTVS, skus si vygooglit.

ivana11155
12. mar 2024

@saxana000 a k vypoctu hovorili, ze napr. ked si na materskej/rodicovskej, bude sa ratat z platu, ktory si mala predtym

luccija
12. mar 2024

@ivana11155 to bude v roku pána🙂

ivana11155
12. mar 2024

@luccija ja dufam tiez🙂 ze to nikdy nebude. Lebo vnutorne s tym nesuhlasim, ale autorka sa pytala, tak som poskytla info. Nepaci sa mi, ze za deti v zahranici chce platit stat, ved tie deti tu nic neodvadzaju a zarabaju lepsie ako keby boli tu, tak mozu rodica podporit, ze mu poslu na ucet. Naco ma toto kompenzovat stat? Nechapem.

katkaseiner
12. mar 2024

@ivana11155 ja mam skor pocit ze oni aj tu almuznu chcu zrusit...zrusia ju a nedostanu sa k slubenemu novemu vypoctu 😉

luccija
12. mar 2024

@katkaseiner tiež vidím tie pracovníčky ako spätne niečo vyrátavaju veď teraz sociálna nestíha a čo by bolo potom.

autor
12. mar 2024

A čo v prípade že dieťa vypíše ten formulár aby rodič nedostal ten príspevok?-prispevok prepadne alebo sa vyplatí niekomu inému(dieťaťu)?viem že platnosť to nadobudne až budúci rok

alenah31
12. mar 2024

Nic neprepadne, skratka ho rodic nedostane. Nedostane ho nikto - peniaze ostavaju v systeme.

29467
19. júl 2024

Dobrý deň chcela by som sa spitat neviete či aj taký dostanú ten rodičovský príspevok čo išiel na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch bo ja čo som čítala a som to správne čítala tak sa mi zdá že nie .Ak viete niekto že ako to je ďakujem za každú odpoveď.