2. pilier - príspevok

5. dec 2023

viem si dat na 2. pilier peniaze sama od seba? a ak ano tak ako?

radkaradix
5. dec 2023

nie nevies
len na 3. pilier

janai1
5. dec 2023

@radkaradix nezmysel, aj do 2. piliera si vie poslať dobrovoľný príspevok

Autorka nájdi si postup na stránke správcovskej spoločnosti ktorú máš. Tu je postup NN https://www.nn.sk/poradna/sporenie-ii-pilieri/d...

Ale upozorňujem že je to kolosálna blbosť a najhorší nápad

melanta
5. dec 2023

Vieš, normálne môžeš priamo zamestnávateľa požiadať, aby ti tebou zadanú sumu každý mesiac posielal ako dobrovoľný príspevok. Ale ja by som to nerobila. Založila by som si výhodné sporenie, kde by som si odkladala peniaze vyslovene na dôchodok.

radkaradix
5. dec 2023

@janai1 aha, mne v tatra banke povedali, ze to si sama neviem posielat. Ze to ide nejak automaticky z mojich odvodov..

autor
5. dec 2023

@janai1 preco blbost?

matus_ik
5. dec 2023

Lebo k peniazom budeš mať prístup až na dôchodku, kdežto pri vlastnom dôchodkovom účte máš k peniazom prístup kedykoľvek a nemusíš čakať na dôchodok

aalt
5. dec 2023

Lebo Fico sa ich prave opat pokusa prezrat.

janai1
5. dec 2023

Lebo sú to peniaze ktoré v prípade potreby nevieš vybrať a ficoland stále vymýšľa niečo s 2. pilierom.

igrania
5. dec 2023

Veď o to ide, keď si šetríš na dôchodok, dostaneš to až na dôchodok. A nie keď si zmyslíš, že chceš napr. kúpiť nové auto alebo čokoľvek iné , zrušíš sporenie a na dôchodok nebudeš mať nič. Navyše sú tam najnižšie správne poplatky, nižšie ako v treťom pilieri ako aj pri akomkoľvek investovaní.

jarka_black
5. dec 2023

Áno, je to možné. Nedajú sa vybrať skôr - až na dôchodku.

radkaradix
5. dec 2023

@igrania a ďalšia vec, tie peniaze, čo tam idú automaticky z odvodov, by som inak ja reálne nevidela, nie?

petamich
5. dec 2023

teraz, ked tato vlada riesi 2. pilier a ktovie ako to dopadne. tam chces davat prispevok navyse? a preco by si to robila? na trhu je x lepsich produktov, ktore su optimalne, ak chce clovek zabezpecit dochodok

valer88
5. dec 2023

Áno dá sa to, ale nevidím v tom zmysel pri iných možnostiach a skutočnostiach. Za prvé: prístup k tým peniazom budeš mat až v dôchodkovom veku a ten vplyvom demografie (pomere pracujúcich na dôchodcov sa bude s veľkou pravdepodobnosťou posúvať vyššie). Kde narozdiel od tvojho osobného účtu si určiš ty, kedy peniaze budeš poberať a pri dostatočnej nasporenej čiastke si budeš môcť dovolit ísť aj na predčasný dôchodok. ( ty si tá čo rozhoduje čo sa deje s tvojimi peniazmi). Za druhe: nebude ti Fico určovať ako sa bude tvoj osobny dôchodkový účet vyvíjať. Kde napríklad v roku 2012 znížil sadzbu príspevkov do 2. Piliera z 9% na 4%. A sporili si až o polovicu menej. Alebo ako presunul všetkých sporiteľov z výnosných indexových do dlhopisových fondov. A sporitelia tak prišli o miliardy eur na potenciálnych výnosov atd. Za tretie: keďže je pilier štátny a sociálna poisťovňa je v dlhoch a ekonomika nefunguje tak ako má, kľudne sa môže stať že ho zoštatnia ako napríklad v Maďarsku. Za štvrte: v 2 pilieri sa využíva na sporenie len jeden fond, čo zvyšuje riziko a znižuje zhodnotenie, narozdiel od investovania do xy fondov. Za piate: nehovoriac o poplatkoch, ktoré sa hoci teraz znížili, ale ako všetky ostatne okolnosti v 2 pilieri je to všetko mimo našich rúk.
Dúfam že som vám to aspoň takto stručne objasnila ak máte ešte nejake otazky kludne mi napíšte.

jarka_black
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
igrania
5. dec 2023

@radkaradix áno, nevidela, je to časť zo sociálnych odvodov, ktoré sa ti zrážajú zo mzdy. tie peniaze ti zostávajú na tvojom účte. Nevýhodou je, že politici sa v tom druhom pilieri často vŕtajú, teda hlavne Robert Fico. On znehodnotil 2. pilier už niekoľkokrát a snaží sa o to znovu. Ale nakoľko je v ústave uvedené, že náš dôchodkový systém sa skladá z viacerých pilierov, tak len tak ho zrušiť nemôže. Tie peniaze sa tam dlhodobo zhodnocujú. Sú predmetom dedičstva, v prípade, že by sa ti niečo stalo ....

natalia1619
5. dec 2023

@jarka_black
@valer88 prosím vás do 2.piliera vie vstúpiť iba ten kto ešte nedosiahol 40r? Kto ma nad 40 už nemôže? Dobre som pochopila?

jarka_black
5. dec 2023
valer88
5. dec 2023

@natalia1619 áno, presne tak.

natalia1619
5. dec 2023

@jarka_black
@valer88 ďakujem vám

autor
6. dec 2023

čo vravite na tu novinku ohladom 2. piliera ktoru nas milovany pan fico zaviedol?

jarka_black
6. dec 2023

Tie 4%? Debata prebehla v príspevku v mojom profile (o.i.)

jarka_black
7. dec 2023

Odstránili mi príspevok. Tak ešte raz.

jarka_black
20. dec 2023

Asi dosť dobre nerozumiem slovu inzercia.