2€ minca

jabba
19. okt 2024

Dobrý deň, mám doma 2€ mincu. Keď som na internete pozeral hodnotu tak niektoré maju celkom vysokú niektoré klasický nič, viete mi povedať aky je rozdiel v nich. Vopred ďakujem.

pinkgirl
19. okt 2024

@jabba každá krajina má právo raziť aj mimoriadne 2e mince. Ich zberateľská "cena" potom závisí od veľkosti emisie tejto mince (koľko kusov bolo vydaných do obehu) - čím menej, tým vzácnejšia.
A potom sa dosť cenia aj bežné mince mini štátov EU ako Malta, Vatikán.

refly
19. okt 2024

Možno niektoré sú aj drahé kvôli raritným chybám pri razení. Neviem ako sa rieši pri minciach opotrebovanie, ale asi mint mince (čiže úplne nové. Rovno z raziarne do obalu) sú asi cennejšie?

Ale ináč tie inzeráty online prd znamenajú. Treba si pozrieť predané, nie tie, čo tam stoja. Ja sledujem na ebay jednu blbosť, ktorá je bohužiaľ raritná. Je tam iba jeden inzerát a síce to stojí "iba" 100€ (na takú blbosť je to ale veľa), tak to tam fakt stojí.... no, už ale aj 6 rokov 🙂 Matka tiež doniesla nejakú starú rodinnú, porcelánovú sošku a pri vyhľadaní názvu, vyskakujú ako prvé niekoľko tisícové inzeráty. Keď ale hľadáte hlbšie, tak sa dá nájsť do 100€ a ani to sa nepredáva.
Vy si môžte vypýtať koľko chcete. Či sa to predá je iná pesnička.

egonsk
19. okt 2024

@pinkgirl vatikanska mena je najoblubenejsia - panboh zaplat 😄

pinkgirl
19. okt 2024

@egonsk i tak šeda😅

molyjan
21. okt 2024

Ahoj je to Nemecka minca pamätna r.2024 nieje vzácna je ich veľa v obehu. A mince s chyboražbou sú známe no nepatrí medzi ne. Tá minca je z obehu takže hodnota 2e.