2% dane pre materskú škôlku

erika2222
20. okt 2015

Neviem do akej kategórie táto otázka patrí, ale skúsim. Chcela by som sa pokúsiť vybaviť 2 % daní pre MŠ, ktorú navštevuje moja dcéra a v budúcnosti bude navštevovať aj jej sestra. Stretli ste sa niekto s niečim takým? Vybavoval to už niekto? Obec, ktorá je zriaďovateľom má finančné problémy a nemôže pokryť všetky náklady. Prosím poraďte. Ďakujem.

mon84
20. okt 2015

@erika2222 nasa skolka ma zalozenu neziskovu organizaciu, kde je presne specifikovane, na co je mozne vyzbierane peniazky pouzit. Myslim, ze inak, ako cez NO to nepojde

erika2222
autor
20. okt 2015

@mon84 už som niečo pozerala na nete a myslím, že sa to dá aj ako OZ - občianske združenie

katrinka8
20. okt 2015

@erika2222 - áno, dá sa to. Opýtaj sa na to v škôlke, mali by na to mať tlačivo, ktoré vyplníš a zanesieš na Daňový úrad. Možno sa na to môžeš opýtať aj zriaďovateľa škôlky (mesto?) Ale robí sa to až v čase vyúčtovania dane, čiže aktuálne pre Teba je to až budúci rok, myslím, že v marci sa toto rieši (alebo na toto je aj neskorší termín, teraz presne neviem). Ale musíš byť platca dane - čiže byť zamestnaná. Ak si na MD alebo RD, tak 2% dane darovať nemôžeš.

mon84
20. okt 2015

@erika2222 ano, asi aj OZ. Len viem, ze je to zdlhavy proces. Ak si dobre pamätám, na zrps hovorili, ze OZ/NO musia nejaky rok fungovat, az potom mozu prijimat 2%. A tie vyzbierane evri sa nemozu pouzit len tak na hocičo... Vela sil, u nas to vybavovala jedna zlata ucitelka🙂

erika2222
autor
20. okt 2015

@katrinka8 áno, som na MD, ale vybavovať to môžem. Viac menej som na to bola splnomocnená. Som predsedkyňou RZ. Chceme ako rodičia prispievať aj takýmto spôsobom, len netuším ako presne na to. Tak zháňam info.

erika2222
autor
20. okt 2015

@mon84 No tej sily budem potrebovať za vagón. Bývam na malej dedine a v škôlke máme 21 detí. Myslím deti od cca 2,5 do 7 rokov. "Všetci chcú pomôcť", ale konkrétne k činom sa nemá nikto. Tak to teraz skúšam ja, ako by to mohlo ísť. V škôlke budem ešte cca 6 rokov, takže mám motiváciu niektoré veci zmeniť. Detičky aj v našej škôlke by mali mať možnosť mať porovnateľné možnosti, čo sa týka vybavenia a hračiek ako deti v iných škôlkach v dedinách, či mestách. U nás je to fakt hrôza. Teraz som objednávala nové ležadlá. Vymieňajú sa tie, na ktorých spával ešte môj manžel a to má "33 rokov".

kadri
20. okt 2015

@erika2222 ak ste rodicovske zdruzenie, vsetky rz su pod jednym ico: 17319617, tu by ti mali dat viac info

http://www.srrz.sk/

my sme to v skolke mali takto, nie extra oz, ani nic ine, len sme sa kazdy rok registrovali u notara

jeennyv
20. okt 2015

@erika2222 skolka ci institucia vo vseobecnosti, kde chces poukazat tie 2 percenta by ti mala dat tlacivo, resp. sa zvyknu oslovovat rodicia na nejakej schodzke...aspon u nas to tak bolo...cize viaceri ludia to takto mozu poukazat, ale samozrejme je to na dobrovolnosti....

erika2222
autor
20. okt 2015

@kadri Ďakujem za info, si zlatá..........toto som nevedela

erika2222
autor
20. okt 2015

@jeennyv ďakujem

katrinka8
21. okt 2015

@erika2222 - aha, no áno, vybavovať môžeš, ja som to myslela ak, že Ty ako osoba na MD nemôžeš tie 2% darovať 😉

liebling98
21. okt 2015

@katrinka8 pokiaľ má matka na MD/RD iný zdaniteľný príjem (napr z prenájmu nehnuteľností, z práce na dohodu), tak zo zaplatenej dane môže kľudne darovať 2%

katrinka8
21. okt 2015

@liebling98 - áno, ak je platca dane, tak môže 🙂

vladik66
2. okt 2021

@erika2222 dobry den, aj sa vám podarilo vybaviť 2%?