100 eur od štátu pri výživnom pod 150 eur

27. okt 2022

Vcera bolo avizovanych nejakych 10 bodov kompenzacie inflacie. Mna sa dotyka prispevok 100€ pri vyzivnom pod 150€.
Poberam vyzivne na syna 130€ od byvaleho partnera.
Viem, ze to je cerstva informacia, ale neviete blizsie info?
Este som zachytila, ze sa musi na to podat ziadost.
Mozno su v tom opat nejake haciky?
Aspon kvapka, ked neleje. Rada by som tuto moznost vyuzila ako kazda mamicka 🙂
Dakujem

11mirka22
27. okt 2022

Nie je to schválené, takže ani bližšie detaily k tomu neboli zverejnené... Ešte počkaj...

lubka73
27. okt 2022

INFLAČNÁ POMOC PRE NEZAOPATRENÉ DETI SO SÚDOM URČENÝM VÝŽIVNÝM DO 150 EUR
Pôjde o jednorazovú pomoc 100 eur na každé dieťa rodinám, kde sa rodič stará o jedno alebo viac nezaopatrených detí, na ktoré bolo súdom určené výživné. Nárok na túto formu pomoci vznikne len v prípade, že suma súdom určeného výživného na dieťa je najviac 150 eur. Náklady na inflačnú pomoc v tejto skupine rezort práce odhaduje na 8 543 300 eur pre 85 433 detí. O jednorazovú pomoc pre nezaopatrené deti s určeným výživným je potrebné požiadať. Vzor žiadosti bude zverejnený na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny po nadobudnutí účinnosti nariadenia

draik
27. okt 2022

@11mirka22
Schválené to samozrejme bolo, akurát to ešte nie je účinné.

autor
27. okt 2022

@lubka73 Dakujem 🙂

autor
27. okt 2022

@draik Kedy cca tam bude ta ziadost? Tolko tam maju pracovnikov a nie su schopni spravit 1 vzor ziadosti vo Worde. Otras. A dokedy to ma byt vyplatene? Nic sa nevie? 🤦‍♀️

anavixy
27. okt 2022

Chapem to spravne, ze teda dieta, ktore dostava sudom urcene vyzivne napr 120€ dostane prispevok, kdezto dieta, ktore nedostava od nikoho nic (nema zapisaneho otca v RL), nedostane ani ten prispevok? 😃 #somztohojeleň

autor
27. okt 2022

@anavixy Dobre to chapes, len sudom urcene vyzivne max 150€.

draik
27. okt 2022

Kým to nie je účinné (zverejnené nariadenie), tak nemôže byť ani žiadosť.

draik
27. okt 2022

@anavixy
Presne tak. V prvom rade sa totiž starajú rodičia.

anavixy
27. okt 2022

@draik no veď a jeden rodič sa ma starat akoze viac ako dvaja ci ako? Neviem, mne toto pride nejake mimo 🤷🏻‍♀️

dominiicka
27. okt 2022

A keď mám dve deti , a na jedno mám 150€ a na druhé 133€ , tak sa to týka aj nás? .... Ja tieto informácie a veci vôbec nesledujem ..... Ďakujem za odpoveď ..

draik
27. okt 2022

@anavixy
Písal som rodičia, nie rodič. Doteraz sa akosi nepodarilo okrem jedného prípadu (o ktorom by tiež kopa ľudí asi pochybovala) potvrdiť, že by na splodenie dieťaťa stačila jedna osoba.

cocolino234
27. okt 2022

@anavixy denník n zverejnil bližšie info ale zdroj som nenašla. Tento zvýšený prídavok údajne dostanú aj nezaopatrené deti, ktoré sa narodili od 1. júna do 31. októbra (u týchto nie je nutné mať výživné pod 150€ ) a aj tie, ktorých súdom určené výživné je nižšie ako 150 eur. Taktiež siroty, ktorým nebol priznaný sirotský dôchodok a aj deti, ktorým bola od roku 2020 do 2022 októbra ukončená náhradná osobná starostlivosť. Len prípade výživného a ukončnej NOS podľa článku treba žiadať.

A ak niekto nevie, tak poberatelia vdovského, starobného aj predčasne starobného, invalidného, sociálneho a sirotského dôchodku v decembri dostanú 14 dôchodok. Ja mám najnižší sirotský a tam by malo byť 210€ a pri najvyššom 35€ myslím.

maranta_leuconeura
27. okt 2022

@anavixy otec neznamy? Myslela som, ze ked sa zeny rozhodnu nezapisat otca, robia to preto, ze nechcu, aby mal na dieta prava. V tom pripade ale nema ani povinnosti, podla mna je to spravne.

anavixy
27. okt 2022

@maranta_leuconeura presne tak to je podla mna tiez, nijake prachy navyse nestoja za tie prava. Otec neznamy je blbost, ten sa da lahko najst, ked zena chce (za predpokladu, ze ich nebolo neviem kolko). 😃 proste mi to prislo divne. Ale vlastne hej, ved to je to iste ako ked ma oboch rodicov, ked ti nedostanu nic, tak jasne, ja som zjavne porovnavala zle skupiny, som to brala tak, ze je to o “jednorodicoch”, teraz to uz chapem inak.

sasa1310
27. okt 2022

@11mirka22 schválené to je. Účinné a vyhlásené ešte nie

anavixy
27. okt 2022

@draik waau

maranta_leuconeura
27. okt 2022

@anavixy tak ale jednorodicia v podobe slobodnych matiek alebo vdov predsa toho otca priznali a ze sa on nemoze/nechce starat, tak za to nemozu, preto na seba preberie zodpovednost stat, ktory im to kompenzuje (sirotske, nahradne vyzivne a pod). Ale neuviest otca je dobrovolne rozhodnutie a teda sa na to pozera, ako ze sa zena vzdava toho prava na vyzivne, sirotske a podobne.

anavixy
27. okt 2022

@maranta_leuconeura ano, uz to chapem takto (to ze im to kompenzuje stat je jasne, no tu ide aj o tie ktorym plati otec, len nie vela, nie?) my sme sa povodne na to pozerali z pohladu dietata (v oboch pripadoch za to nemoze), ale teraz z pohladu matky mi to pride logicke, presne ako pises 👍🏻

dididudu
28. okt 2022

@lubka73 a tí co maju určené presne 150€?

denisa103
28. okt 2022

Aj tí si možu požiadať na deti čo majú schválenú dotáciu?

autor
31. okt 2022

@lubka73 Este ma napadlo : bude to 100€ + pridavky 30€ ???? Alebo 100€ uz s pridavkami 30€, cize 70€?

dididudu
31. okt 2022

A do kedy sa ma o to poziadat? A nenasla som nikde žiadosť

nikkka4012
31. okt 2022

@dididudu takže sa to vzťahuje na výživne vo výške presne 150e?

dididudu
31. okt 2022

@nikkka4012 ja neviem ale je napisane ze plati pre tych ktorí maju NAJVIAC 150€ výživné tak si myslím ze sa ráta aj presne 150€... Poslem žiadosť a uvidim 🙂 len neviem kde ju hladat

moni73
31. okt 2022

Je to prispevok na dieta, ktory bol doteraz prezentovany ako nediskriminacny. V tomto pripade sa od toho upustilo. To, ze dieta nema zapisaneho otca, je take iste dobrovolne rozhodnutie matky ako vziat si niekoho, kto nie je schopny platit 150+.

nikkka4012
31. okt 2022

@dididudu ďakujem, aj ja som to tak pochopila z toho co je napísané na stránke msvr, len na tlačovke to bolo prezentované inak. Tam bolo povedané ze výživné pod 150e 🤷‍♀️ tlačivo ešte nieje, musíme si počkať 😁

dididudu
31. okt 2022

@nikkka4012 no ved nedáme nic za to ked si to podáme a uvidíme ci nám poslu peniaze ci nie 🙂

cocolino234
31. okt 2022

@moni73 rozhodnutie matky je "vziať si niekoho kto nie je schopný platiť 150€+" a taká vec, že invalidi sú tiež otcovia? aj onkologickí pacietni a je mnoho ďalších, ktorí si finančnú situáciu nespôsobili svojim konaním. Hanbila by som sa chodiť s takýmito podpriemernými vyjadreniami. A taktiež deti, ktorým nebol priznaný sirotský dôchodok, tak majú nárok na náhradné výživné. Moja mama je po smrti a ja stále poberám sirotský dôchodok a aj výživné pod 150€, to mám byť ukrátená za to, že moja mama si vybrala zle? aspoň do toho rodného listu ho dala. 😀 Sa trošku preber, je to zvýšený prídavok NA DIEŤA, nie na matku.
Už aj tie drobné, čo nikomu nepomôžu by ste z rúk trhali tým, čo dostanú. 😆