Ahojte, nasi mali v aprili dva roky, rozpravat sa im velmi nechce, a casto krat pocuvam ze by im v tom pomohli jasle. Nie som nutena ist do prace, ak by tam isli tak naozaj iba z dovodu aby sa nieco naucili od rovesnikov. Kamaratov vo svojom veku nemaju, skor starsie deti, ale ked na ihrisku stretnu rovesnika hned sa pridaju a tesia sa. Za posledny rok sa mi podarilo naucit ich zopar slov ktore potom prestali ale hovorit, akoby nemali potrebu sa vyjadrovat slovami. Vydavaju zvuky a maju vlastnu rec ktorej rozumeju iba oni a ja scasti. Mate s tym niektora skusenost? Pomozu jaslicky?
@sense alebo aj nie...keby ja cakam kym sa syn rozrecni, tak by som sa mozno ani nedockala 😝
@bettystiller jasle urcite nie, maju vek uz pomaly na skolku v jasliach budu mensie deti a oni potrebuju vrstovnikov a starsich aby ich tahali. Ja by som ich dala na pol dna, nie na cely, lebo aj edukacia prebieha doobeda, poobede je uz hra, olovrant a odchod domov.
@mojkamojka tak to neviem moja recnila velmi skoro , len mi to nepride ako dovod dat deti do jasli a to som matka kt dieta do jasli chodilo ale z ineho dovodu
@mojkamojka a predpokladam ze kvoli tomu si dietata nedavala do jasli ak je nejaka porucha al. Oneskoreny vyvoj tak by som to riesila s lekarom
@sense ano presne v tomto veku (2 roky) sme to zacali intenzivne riesit. A s lekarom len sposobom prosim si papierik k psychologicke, to je asi tak cele co ti lekar pomoze. Odtial smer logoped (vystriedali sme viacerych a pokrok takmer ziadny (co asi ti pomoze ked ma cas na decko 1x mesacne). A ako 2,5 rocny siel cielene kvoli tomu do skolky. Vybrali sme speci skolku. Takze ano, davala som ho cielene do skolky kvoli reci. A tie pokroky ake tam spravil to bolo az neuveritelne.
@bettystiller ano, my sme tak dali maleho do skolky a pokroky zacali okamzite. Ja urcite odporucam. Davali sme ho tam ako 2,5r., ale kebyze sa rozhodujem este raz, tak ho tam dam uz skor 🙂 a samozrejme pokroky spravil nielen v reci. Uplne vo vsetkom. Cize u nas obrovska spokojnost 🙂
@bettystiller tiez by som ich kvoli reci do jasiel nedavala.
Nasi sa obaja rozrecnili po 2,5r... Ale skolka im napr.vyslovnost nezlepsila,maly chodil k logopedovi a mala bude musiet tiez. A to sme boli v styku s x detmi,ktore uz aj rozpravali a nepomohlo to,nikto s detmi nesuslal,nemali dudel...
Je to na vas.. Moj drahy sa rozrecnil az v 3r. A aj odplienkoval.. Nijako mu to neuskodilo.
dakujem za reakcie, a co sa tyka lekara, konzultovala som to uz davnejsie, a vyjadrila sa aj neurologicka aj psychologicka ze je to u dvojiciek normalne...niektore sa rozhovoria aj v styroch rokoch az 🙂 ale zaujalo ma ze dat ich uz radsej do skolky, lebo aj nad tym som uvazovala, len musime teraz v lete odplienkovat...je to na dobrej ceste 🙂
len do skolky neviem ci sa tento rok este dostaneme, ak by to boli jasle viete poradit dobre odskusane v TT?
@bettystiller kamoska ma 2 rocneho. Povie tak 20 - 30 slov a inak total hatlaninu ale to dokaze rozpravat vkuse.. Naucia sa.. Mne dcera pekne od roka a pol a syn do 3 nerozpraval..
a ano uvazovala som tak ze na dve hodiny doobeda, casom ak by sa im pacilo tak viac. len aby boli v kolektive medzi rovesnikmi. v jasliach to mavaju poskupinkovane po veku tak myslim ze by boli vic menej s detmi rovnakeho veku.
@bettystiller jasle maju viac opatrovatelsku fuknciu, preto tam casto pracuju zdravotne sestry. Naopak skolka ma edukacnu funkciu, pracuju tam ucitelky, preto ja by som do jasiel davala len za predpokladu, ze je dieta mensie a ja musim nastupit do prace. V dvoch rokoch a viac by som volila edukacnu funkciu v skolke. Kazdopadne teraz mas uz len moznost sukromnej skolky kedze prihlasky sa davali v aprili a uz teraz chodia rozhodnutia.
v jasliach sú"prckovia"tam sa veľmi nedebatuje🙂 akniečo,tak školka,osobne si myslím,že majúešte čas,treba s nimi rozprávať a oni zodňanadeň začnú aj sami.mám také deti v okolí
@bettystiller ja mám 23 mesačné dvojičky a jasle odporúčam.Dávam ich ale len 1x do týzdna ,od 8:00 do 16:00,hneďˇ na celý deň ,im sa veľmi páči,sú spoločenské,ani nechcú isť domov.Tiež ešte nerozprávajú a deti sú tam už také,ktoré rozprávajú (od 18m do 3rokov),takže niečo sa nalepilo aj na moje ,sú tam deti,ktoré chodia na nočník,takze aj moje keď to vidia,tak sa vyzliekajú a chcú sedieť s nimi 😃.Takisto tam všetko zjedia,idú "s davom",keďže vidia jesť ostatné deti.Ja som veľmi spokojná,keby som mala viac peňazí,tak ich tam nosím častejšie 😃😃.Ale záleží asi od jaslí,u nás sú veľmi milé opatrovateľky a veľmi sa im venujú.
@erickatt no co mame znamych nie dvojickovych tak tam sa deti rozhovorili rychlo, u nas je to tym ze su dvaja rovnaki a ucia sa od seba navzajom a staci im ked si rozumeju hlavne medzi sebou. a ja im rozumiem tiez, preto nemaju potrebu hovorit slova...aj ked uz na nich idem tak ze vypytaj si co chces, nerozumiem 🙂 nefunguje 🙂
@bettystiller jasne ze nie. Lebo dobre vedia ze im rozumies. Neboj to sa popravi a rozkecaju sa. Syn ma sice poruchu reci ale on hlavne rychlo mysli a nestiha to povedat. Ideme teraz riesit strojcek na zuby vraj to v niecom pomoze. Inak chodi na gympel. Hlavu ma velmi dobru
No moje dvojky maju 2.5 roka a nerozpravahu stale. Rozpravaju par slov slovebsky par slov anglicky- pozerame rozpravky v anglictine vedia pocitat do 10,abecedu,farby,ako robia zvieratka.... nejak to neriesim. Od septembra idub do skolky hadam sa rozhovoria trochu viac. Vela deti v 2 rokoch nerozprava a v 3 uz rozpravaju pekne. Deti rvedia robit pokroky velmi rychlo
@erickatt to je presne moj pripad 🙂 tiez som choola na gympel, strojcek pomohol nieco, ale teraz ho mam po 30tke znova kedze v tej dobe to este len zacinalo s fixnymi strojcekmi a nevedeli to skorogovat tak ako teraz...vtedy som nebola zo strojceka nadsena ale teraz som sa nanho vyslovene tesila :D drzim palce, urcite to pomoze ;)
@bettystiller dakujem. Pojdu 2 zuby von. Nevie co ho presne caka.. Zato ja viem co caka moju penazenku
dakujem za nazory, pomohlo mi to v rozhodovani 🙂 co sa tyka reci nesilim to, viem ze raz to pride, skor to riesi rodina, okolie...ale v kolektive by sa im pacilo urcite, tesia sa z druhych deti, tak vyskusam nejake jasle na par hodin tyzdenne a uvidim ako mali zareaguju 🙂
@erickatt dva zuby von-presne moj pripad, hovorim :D v tomto veku by to mala hradit z velkej casti poistovna, to ja si ho teraz platim dobrovolne cely a to je ina palka...ale len preto ze pred 20timi rokmi este nevedeli strojcekom dokazat to co teraz
@bettystiller ved sa budu ponahlat vzhladom k veku.
na 2 hod. do dna daj. Aj ja som dala mojich od 2r. a 1 mes. 3 krat tyzdenne 2 hod. a nelutujem. tiez zacali rozpravat neskor ale keby nechodili tak skoro do skolky mozno by to bolo este hrosie. uz su na zs a velmi spolocenski , nikdy nemali problem s novym kolektivom a na ihriskach.
Naše dvojčatá (2,5 r) rečnia až príliš. Spoločnosť detí v tom môže pomôcť, ale to sa dá aj stretávaním na ihrisku alebo na návštevach. Alebo s nimi rozprávať veľa doma, prípadne púštať videá (Miro Jaroš, Fíha tralala..) Naše chodili do jasiel ale velmi málo (1x za 2 týždne) ked som si potrebovala niečo vybaviť, lekára a pod.. ale to bolo v čase okolo 1 roka ked začínali chodiť. Jasle sú fajn, len treba sa pripraviť na zvyšenú chorobnosť, tá bohužial je s jaslami nerozlučne spätá, pekný večer
Neviem ci to pomoze k reci,mojej zatialnie, ale k chorobnosti ano. Keby som nemusela tak malu tam nedavam. Ako je fajn,ze sa zahra s detmi ale je kazde 2 tyzdne chora
@bettystiller my mame dvojicky - obe maju iny jazykovy problem. nas lekar mal k tomu rovnaky pristup ako vas - vsetko je ok, nic sa nedeje. ale sme boli na hodnoteni u logopedicky a zhodnotenie - deti su recovo velmi pozadu za rovesnikmi a chodili sme na sedenia. malemu sa polepsilo ale mala je na tom podobne ako na zaciatku.
radsej nech maju "logopediu nanic" ako ju nemat a potom pocut ze si neskoro a mala si tam byt skor
@dasenka26 rozpravam s nimi stale, hram sa s nimi, ukazueme si v knizke, citam im rozpravky, spievame im od narodenia kadeco, pozeraju aj tie detske dvd obcas, na ihrisku sa radi hraju s druhymi ale slova zatial nepochytili ziadne...idem na to vsetkymi sposobmi a nic 🙂 oni boli aj s chodenim pozadu, zacali v 18m...co sa tyka zrucnosti su sikovni az moc, aj kreslia teraz odusu 🙂 ale mne to pripada ze si davaju nacas s vecami ktore od nich chcem ja...ako chodenie, rozpravanie 🙂 preto ma napadlo ze by sa to mozno upravilo v kolektive deti a kde hlavne ja pritomna nebudem...neviem ci na to idem spravne, ved preto aj tato diskusia, ale logicky mi to tak vyslo ako mozne riesenie. mozno je to tym ze si to dvaja chalani-ti si vseobecne davaju nacas...su aj vynimky samozrejme. a co sa tyka chorobnosti, dufam ze to nebude take zle, doteraz boli chori velmi malo, stretavaju sa aj s detmi a to nehovorim ani ako vsetko okolo oblizuju :D
@dana_l a kolko maju tvoji? a kedy ste sa rozhodli navstivit logopedicku?
@bettystiller nase mali tri roky ked sme tam isli. mala rozpravala asi 50 slov. ziadne vety. maly asi 20 slov nezrozumitelne. povedali ze mame narok na logopedicku, ale bola dlha cakacia doba. na skutocne sedenia sme sa dostali az ked mali 4 roky. no my nezijeme na svk tak u teba by to bolo rychlejsie.
teraz budu mat v septembri 5 rokov a urcite by bolo lepsie keby sme s nimi zacali uz o rok skor.
v skole maju-nemaju problemy - dohovorit sa uz nejako dohovoria a ucitelky vychadzaju maximalne v ustrety. aj ked vraveli ze nase deti by vedeli aj kdesi zabudnut - najme malu, lebo im nepovie ani jedno slovo ked je v skole.
@bettystiller ked som.chodila so starsim na logopediu,tak som sa pytala aj na malu,lebo v 2,5r.to bolo len o koncovych slabikach.. Vravela mi,ze treba na take male deti hovorit v holych vetach. Prosto len jednoduche vety,nic zlozite. Ono to nejak prislo samo aj bez kolektivu (nepomohol ani starsi bracek,ze recni),,akurat,ze nevie vyslovit niektore pismena- aj syn mal - takze nakluseme k logopedicke,len je vobec problem dobru najst,ta synova nam povedala,ze volne ma az v oktobri.
Cize len tolko,nam kolektiv nepomohol,len cas..
Ale niektorym detom.to moze pomoct,no ja by som.sa bala.chorobnosti (staci mi,co mame teraz). Tiez kym boli doma,mali maximalen.sopel,teraz je to horsie,aj my dospeli to od nich casto nachytame a s horsim priebehom. :/
Kvoli reci by som ich do jasliciek nedavala ...oni sa rozrecnia.