Aké sú vaše dvojičky?

zuzana110
25. júl 2013

Ahojte,chcem sa opytat,mam 2 ročne dvojičky,ktore si neustale robia zle,hryzu sa,biju sa o hračky a stale pištia.Chce to poriadne nervy.Ako ich zvladate?

klincek
25. júl 2013

tazko
tiez mam take akcne baby v rovnakom veku, a teda unavenejsia a nervoznejsia ako teraz som nikdy nebola..ale ako rastu, trosku sa to zlepsuje, tak snad o dalsie dva roky u budeme niekde inde. treba vydrzat. skus zapojit viac starych rodicov, ak sa da, alebo porozmyslaj nad jaslickami ci skolkou, aspon na pol dna. budu sa menej nudit a tvoja psychika si oddychne. u nas to pomohlo.

lauricka
25. júl 2013

superit, bit sa a tahat o veci - to bolo prve, co vedeli snad este skor, nez mali rok (zatial co hrat sa spolu deti nevedia poriadne dlho), kym nejde do tuheho, nechaj ich si to vyriesit samych, len dohliadni a ked je zle, snaz sa s kludom situaciu vyriesit alebo ich nabadaj, aby ju vyriesili. Niekedy im vysvetlim, niekedy rozdelim veci - druheho zabavim niecim inym, ak sa podari, snazim sa, aby sa potom "udobrili" pohladenim, aby boli k sebe dobri, niekedy si to odrevu a potom je klud...rozne, niekedy aj ja zakricim (ked uz mam vsetkeho dost, aj ked sa to nema, lebo Ty si ich vzor ako sa spravat v stresovych situaciach). Velkou vyzvou pre mamy dvojiciek je to, ze od zaciatku ich ucia k vzajomnym vztahom, k spravaniu sa k druhemu. Je uplne normalne a zdrave, ze su deti v tomto veku vzdorovite, superive a robia si zle. Ty sa ich snaz ucit, ze to treba riesit co najviac s kludom. Mne sa to nie vzdy dari, ale snazim sa na to mysliet. A mala by si vidiet, aka je dcera skarede dokusana od syna! hroza.
A co sa tyka buducnosti, mam znamu, ktorej deti maju styri roky a hovori, ze stale je to hrozne. Nic nerobi, len riesi ich spory a kedze uz aj hovoria, stale sa hasteria, kto bude hovorit prvy a pod.
Mozno pozitivum je, ze dvojcata sa vedia dobre neskor obracat v kolektive, su casto dobre pripravene na skutocny zivot medzi ludmi...mozno aspon vacsina. A mam znamu, co jej dvojcata chalani uz nevedeli, co so sebou a tiez ich dala do sukromnych jasliciek asi v roku a pol. Su tam strasne spokojni, vybiju sa tam, usmev od ucha k uchu, ziarive ocka...videla som ich tam osobne 🙂). Chcu tam ist aj cez vikend :DD. Ale to kazda mamina si musi odhadnut svoje deti, ci su typ na kolektiv uz v tak skorom veku a tiez by som ich tam dala tak na pol dna a zvysok travila s nimi ja. V 21 mesiacoch ich chcem dat do sukromnej opatery tiez tak na pol dna a poobede chcem byt s nimi. Myslim, ze to pre ne moze byt obohatenim a nebudu mat doma taku ponorku 🙂). Hlavne v zime, ze.

phoebee1
25. júl 2013

Ja sice nemam dvojicky, ale tiez sa v kuse biju, hryzu, kopu, beru si hracky a ine naprieky. Je to normalne, nepocula som este, ze by mal niekto ine deti 😉 Treba to vydrzat, raz to prejde.

katecameron
25. júl 2013

mame susdy dvojicky baby a tie hruza maju uz 10ale biju sa dodnes katasrofa som myslela ze baby sa nebiju ale toto des po ceste do skoly zo skoly furt sa hadaju a biju to sa snad ani moje 3deti tolko netlcu ako oni 2 to je zrejme rivalita

tova
26. júl 2013

mam ch/d 4r. dvojicky, a klop, klop s tym som doteraz nemala velke problemy. Ustupia raz jeden, raz druhy skusam ktory a druhemu hned najdem podobnu hracku ked nemam rovnaku a su spokojny. Dnes som kupila cervene papuce pozreli na to, nevedeli komu patria, jeden vzal jednu,, duhy druhu a prechadzali sa po dome s usmevom. Bitky, hryzanie ja netolerujem, 1-2 krat do mesiaca to spravia ale hned idu na gauc alebo stolicku odsediet si a robila som tak aj ked boli mensi. Potom ten co to robil musi povedat prepac a postiskat druheho. V skolke a na ihriskach davaju pozor jeden na druheho. Od mala som ale nechala rozhodovat s hrackou tomu komu patri, ked sa natahovali o modry bicykel tak rozhodoval syn, dcere som ukazala kde ma svoj. Keby som mala dve dievcata, jednej by som kupovala ruzove hracky, druhej fialkove, chlapcom napr. modre a druhemu zelene alebo im na to napisala meno a ukazala im. Aj male deti potrebuju vediet ze nieco im patri a rozhoduju oni.

jarula10
9. aug 2013

naši sú asi o dva mesiace starší ako tvoji. každý vraví: to je normálne, musia sa aj biť ... no my sme mali doma na jar takú "katastrofu", že som už myslela, že nezvládnem naše deti! aj keď som išla naložiť polievku do kuchyne, tak som sa musela aj tri razy vrátiť riešiť nejakú bitku ... fakt to bolo hrozné a vôbec mi to neprišlo normálne. nepomáhalo nič! a A bila Š aj bez dôvodu, keď sa nebolo o čo pobiť! trvalo to asi štyri mesiace. neviem, či to bolo nejaké prechodné obdobie, ale zlepšilo sa to. jasné bijú sa, ale dá sa to vydržať- to je asi to normálne. sem-tam (nie stále ;) ) sa aj pekne dohodnú, že jeden má niečo chvíľku a druhý potom, alebo hračky čo nemajú rovnaké si vymenia a začali sa aj spolu hrávať a rozprávať ... s tým, čo som s nimi zažila predtým sa to nedá porovnať. v tom "ťažkom" období prišla šanca prihlásiť ich do škôlky, tak som sa aj potešila, že možno im to pomôže. idú od septembra, síce len na pol dňa, ale teraz by som ich už aj nechala doma 😔 ale zas si hovorím, že to bude snáď pre nich prínosom.
neviem teda, že či je to u vás taká "katastrofa" ako bola u nás, ale asi, keď o tom píšeš. som sa bála, že to bude také strašné navždy, ale zlepšilo sa to. vtedy sa mi to zdalo s nimi ťažšie ako keď boli maličkí. tak verím, že aj u vás sa časom trochu ukľudní 😉

veronika2555
22. okt 2013

Ahojte, pisem sice neskor ale tiez mam tento problem... mam rocne dvojicky dievcata a je to hrozne ako sa biju a ublizuju si :( ja niekedy ani nemam energiu riesit ale neviem ci je to spravne... snazim sa im vysvetlovat ze je to zle ked sa hryzu a ta co ublizila musi pohladit tu druhu (aspon placuca prestane plakat lebo ju to zaujme), pri hrackach to obcas riesim tak ze presvedcim tu co ma hracku aby ju pozicala sestre a ked nechce pozicat tak hracku vezmem a odlozim. Neviem ci to robim spravne, pri dvojickach si clovek asi mnohymi vecami nie je isty :( najhorsie je ze si kazdy mysli ake je to super mat dvojicky lebo sa spolu zahraju a my mamicky mame veget :D mna niekedy z toho trha ked to niekto povie

mata1605
14. nov 2013

ja mam tiez 23mesacne dvojicky robia to co pises aj moji ale zistila som ze cim sa do nich staram a kricim a oddelujem ich tym je to horsie. snazim sa celkovo vo vychove nebyt pri nich nervozna , neriesim to a oni casom sami prstali.nevravim ze uz si hracky neberu alebo nerobia si zle ale ked ich necham tak tak to za 5-10 sekund skonci alebo ich zabavim niecim inym. ved su moji zlati anjelikovia

meusicka
19. nov 2013

ahoj aj my to mame rovnako. ked je doma starsia tak sa stale bojim, ze im ona daco sparvi lebo na ne nevie davat pozor. na dennom poriadku hlasky tipu nedvihaj ich, netahaj a pod. ale ked je ona v skolke tak tiez ziadna slava lebo potom sa nervacia navzajom. tahaju si hracky z ruk, jedna saca druhu, ta potom reve jak tur. hadaju sa na vsetkom. ale vsimla som si ze to su take obdobia, napr ked sa im rozbiehaju nejake zubky. vtedy davam viac pozor lebo su nervozne aj z tej bolesti a potom sa aj kusu. no to uz je aleluja, lebo to mame modriny vsade, este aj na zadocku. hlavne jedna je expert na kusanie 😝 inac sa vedia aj pekne hrat, len su neiktore veci co proste sa nevedia dohodnut. napr knizky... ale ved nemozem vsetko kupovat dvojmo a hlavne ked viem, ze ta zivotnost je aka nizka. 🙄