Život v Šamoríne

silvuss22
28. okt 2024

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na skúsenosti obyvateľov Šamorína, prípadne kto to mesto pravidelne navštevuje, má tam známych, priateľov, atď.

Dostala som veľmi dobrú a lukratívnu pracovnú ponuku v tomto meste, uvažujeme s priateľom, že sa budeme v blízkom čase sťahovať z východu. Ani jeden z nás však nevie maďarsky, moja práca by bola z veľkej časti s ľudmi a záležalo by mi na ich spokojnosti. Samozrejme nemáme nič proti iným národnostným menšinám, sme otvorení ľudia. Obávam sa však, ako ma ľudia príjmu, keď zistia, že nerozprávam maďarsky, prípadne, či neprejdu ku konkurencii, atď. Práca je navyše taká, že by ma zaviazala na pár rokov tam ostať, je to teda pre nás veľký krok.

Ako sa vám, maďarsky nehovoriacim, na tomto mieste žije? Ja som aktívny a spoločenský človek, veľmi ma láka okrem blízkosti Bratislavy aj možnosť športového vyžitia a všetky možnosti trávenia voľného času v okolí, mestečko sa nám ako také páči.

Ďakujem každému, kto si nájde čas poradiť mi za odpovede 🙂

mmooly
28. okt 2024

V Šamoríne je počuť slovenčinu omnoho viacej ako napr. Dunajskej Strede, z jazyka by som teda obavu nemala - ja by som neváhala, je to sympatické mestečko.

h2
28. okt 2024

@silvuss22 Ahoj, ja som presne človek, akého hľadáš. 😀 Síce nie som obyvateľka Šamorína, ale pracujem tu už skoro 15 rokov. Ako Slovenka s maďarskými kolegami. Maďarčinu neovládam (samozrejme, nejaké základné veci človek pochytí, ale zďaleka nie toľko, aby som nejako rozumela). Šamorín je v tomto úplne super. To taká Dunajská Streda napríklad je niečo úplne iné, tam to je, ako v Maďarsku. Ale v Šamoríne nie. Síce väčšina obyvateľstva je stále maďarskej národnosti, absolútne nemajú problém okamžite prejsť do slovenčiny. (Napríklad ma niekto ppozdraví po maďarsky, ja odpoviem po slovensky a to je znak, že odvtedy už hovoríme po slovensky). Okrem toho, v poslednej dobe je tu strašne veľa novoprisťahovaných obyvateľov a to sú v prevažnej miere Slováci.
Čo sa samotného Šamorína týka, ja to mesto milujem, je tu všetko, čo človek k životu potrebuje. A čo tu nie je, to je v neďalekej Bratislave.
Pokojne sa opýtaj na všetko, čo by ťa zaujímalo, rada ti odpoviem. 🙂

vikusjk
28. okt 2024

Cez Samorin chodime, ked ideme na chalupu a stale si tak vravim, ze boze to je idealne miesto na zivot v rodinnom dome ale v mestskejsom prostredi, lebo je tam fakt vsetko, obchody kazdeho druhu, X-bionic, aj mensie domace obchodiky typu pekaren, cukraren atd, restiky, zdravotne sluzby... Strasne sa mi tam paci a vzdy sa zastavime na nakup a aj ked ja hovorim aj madarsky, kvoli muzovi zvyknem ked sme spolu po slovensky a uplne v pohode

h2
28. okt 2024

Ešte k tej pekárni, čo spomínala @vikusjk , pekární je tu viac, ale za mňa najlepší chlieb na svete má práve Kvetoslavovská pekáreň, síce je z Kvetoslavova, ale v Šamoríne má dve predajne, inde chlieb nekupujem už roky. 👍

muchotrafka298
28. okt 2024

Za mna jedine minus Samorina je to, ze nema vlakovej spojenie s BA.

h2
28. okt 2024

@muchotrafka298 Áno, s tým súhlasím. Pritom voľakedy tu bola stanica, aj kolajnice... Netuším, prečo to zaniklo. ☹️

mimikarol
28. okt 2024

Sestra tam žije cca 15 rokov, pracuje s ľuďmi a tiež nevie po maďarsky. Ľudia keď vidia že nerozumie tak rozprávajú po slovensky

sisska96
28. okt 2024

Ja tam chodím pravidelne. Je tam stále menej Maďarov, a tí, ktorí sa narodili tam , idú preč, lebo poznajú situáciu.... strašne veľa ľudí z chudobných časti prídu sem, akoby tu rozdávali zlato, Ale nemysli si že v Šamoríne je.super život. Ja by som tu nebývala ani zadarmo . Už pomaly ako mini BA

h2
28. okt 2024

@sisska96 To sranduješ? Ja som rodená Bratislavčanka a teda Šamorín nie je, ako BA, na náhodou. To sa mi na ňom práve páči.
V čom je podľa teba, ako mini BA, prosím ťa?

kulumulu123
28. okt 2024

@silvuss22 myslím ze je to super miesto na život ak šoféruje je to iba kúsok od BA hlavne odkedy je diaľnica tak na bajkalskej v centre si doslova za pár minút... V meste nájdeš všetko obchody, restiky, fitka, plaváreň, čo si myslíš to tam je a tiež najlepšia zmrzlina u jufusa ta je mega. Je tam ticho nebudi ta ráno elektricka ako v centre BA ale máš všetky výhody ba v tichom takmer rodinnom prostredí...
Ps bývam iba kusticek od Šamorína, chodím tam denne a deti na krúžky... Nikto nerieši ci vieš alebo nevieš po maďarsky 👍

liz_lemon
28. okt 2024

znamy tam byva s rodinou asi 2 roky, a je velmi spokojny, stale hovori, ako je rad, ze sa tam prestahovali, po madarsky nevie nic, nikdy nespominal, ze by to niekomu vadilo