Ahojte, budeme sa sťahovať do Šamorína. Nie je niekto odtiaľ? Býva sa vám tam dobre? Ako je to s prijímaním deti do škôlok? Ako vnímate dochádzanie do BA? Nenasla som žiadnu aktuálnu tému o Šamoríne.
Ja som tam mala dohodnutú prácu a mali sme sa sťahovať z BA. Ale keď som videla ako sa tam niektorí správajú a nevieš sa na Slovensku dohovoriť po slovensky, lebo si Maďari pomýlili krajinu... no radšej som sa na to vykašľala a ostala v BA...
Ďakujem baby za reakcie. S tou maďarčinou viac menej počítam, pôvodom som z juhu stredného Slovenska kde je dvojjazinost úplne bežná, takže to ako problém neberiem. Skôr sa desim tých škôlok 😟
@zmrzlinka2021 no neviem... V dunajskej strede na pohotovosti ani lekárka nehovorila slovensky, bratovi zašívali tvár keď ho dohrýzol pes a musela ísť s nami rodina z DS aby prekladali lebo ona odmietala hovoriť po slovensky
@nestastna21 Ahoj, v Šamoríne nebývam, ale pracujem tu už 12 rokov. Milujem to mesto! Čokoľvek potrebujem vybaviť, zariadiť, či kúpiť, všetko je tu na jednej kope. Áno, je to maďarské mesto a ja maďarsky neviem, ale nemala som s tým nikde problém. Akonáhle začnem po slovensky, všetci mi odpovedajú po slovensky. (Kolegov mám takmer všetkých Maďarov, tak tam je to trošku horšie, lebo medzi sebou sa bavia zásadne v ich reči a to aj na firemných akciách napríklad, ale už som si zvykla a neriešim to.)
@janai1 V DS mám rovnakú skúsenosť, bola som tam na mamografii, nechcelo sa mi ísť do BA, tak som sa objednala tam. Bolo to, ako keby som do Maďarska prišla. Dokonca ani Dr. nevedela po slovensky! Neviem, či študovala v Budapešti, ale horko-ťažko sme sa dohovorili, zväčša "posunkovou rečou".
nas tiez minule na benzinke hned predavacka zdravila Jonapot
@nestastna21 bývam pri samorine ale často tam chodím nakupovať a na prechádzky, mame tam lekarov a všetko potrebné tam nájdeš.. je tam aj x bionic, na oddych aj s deťmi. So skolkami je to ťažšie samozrejme treba mať tp ale aj tak , je tam veľké okolie Miloslavov, Kvetoslavov,Hviezdoslavov odkiaľ chodia deti tiež.. po diaľnici si v ba za 10min. Ja som v Šamoríne nikdy nemala problém s jazykom, ved tu naokolo bývalú už 90percent len Slováci. Horšie je to v DS ale kto chce bude rozprávať slovensky
My sme sa sem prestahovali zo Zahoria. Ludia, juzani, su oproti zahorakom ovela milsi, priatelskejsi🙂 na uradoch resp absolutne nikde som nemala problem s madarcinou a nikto nebol neprijemni, ak museli hovorit po slovensky. Som tu rok a ani ja a ani partner s tym problem nemal. Skor naopak, aj ked sa bavilo dvaja madari pri nas tak prepli do slovenciny, aby sme rozumeli.
Inak sa tu byva fajn, len treba ma auto. Od nas z domu na Hodzovo nam. Do BA je to 18min, po prazdnej dialnici, takze parada.
Jedine co mne osobne chyba v Samorine, je les a moznost sa ist prejst so psami do lesa. Ale toto mi ciastocne vynahradzaju prechadzky pri Dunaji, pri hradzi, tam je naoaj velmi pekne a clovek sa tu v lete citi ako na dovolenke pri mori.
@h2 v Bucuhaze. Uz som skusala ci Bugaboo prejde cez pole a budeme tam moct vybehnut s babatkom a duncakmi. Pomle park je naozaj velmi prijemnym samorinskym miestom, radi tam chodime. Len kociar, autosedacku aj s babatkom a so psiskami do auta iz asi nenarvem, Zatial sme tam chodili vzdy autom.
@nestastna21 Ahoj bývam tu tretí rok 🙂
Prisťahovala som sa sem aj s manželom a synom z Martina takze dosť kus.
Býva sa tu veľmi dobre, milé,útulne malé mestečko akurát sa musíš zmieriť s tým,že tu nieje detská ani dospela pohotovost ani nemocnica takze dochádza sa do BA.
Ale lekári ako všeobecný,detsky,zubár,endokrinológ,kozna atd to tu všetko je, je tu taká poliklinika akurát ta pohotovost a nemocnica nie.
So škôlkakami neviem ako je to mne tu nevzali do školy ani syna lebo sú tu strašne plnky a nemali sme tu ešte trvalý pobyt,syn chodí do školy v Kalinkove je to 6 mi ut cesty.
Je tu jedna Maďarska škola a jedna slovenska a tak isto je to aj so školkami su tu maďarske aj slovenské.
Niektoré predavačky a úradnícky su protivné keď nevieš po maďarsky ale vybavis vždy všetko ale dávajú to pocítiť keď povieš že nerozumieš a musia sa prehodiť do slovenského jazyka.
Takisto sa mi tu nepodarilo zamestnat,som vychovávateľka a pracujem teda v Rovinke mám vysokoškolské vzdelanie ale tu má odmietli ešte aj ako predavačku do Pepca keď som si zúfalá podala samozrejme koli maďarčine ale na rovinu ti to nikto nepovie 🙂
Keď sa odosobnis od tohto tak to tu mám naozaj veľmi rada a do Ba po diaľnici prejdem za 10 minút takze uplna pohodicka 🙂 inak je tu všetko , obchodné centrum,kaufland,lidl, tesco,kniznica , kvetinárstva všetko ako vo veľkom meste.
Kadernícky,nechtove salóny,solária všetko