Ahojte, prosím o názory na zimnú dovolenku, všade sa píše o dovolenkách v lete s detmi, nikde som nenašla názory na dovolenku v zime. V marci bude mat náš drobec 4 mesiace. Plánujeme lyzovačku v Rakúsku na týžden, teda manžel a priatelia budú lyžovať, my sa budeme kočíkovať po stredisku 🙂. Rada by som vedela, či je to vhodné íst s takým malým niekde na týžden z domu a v zimnom období. Mali by sme apartmán v hoteli, všetko potrebné by sme zbalili zo sebou....Som novopečená mamička, tak mam trosku obavy či íst alebo neísť.
Vopred dakujem za rady a skúsenosti.... 🙂
Určite chod, aj ja som bola s takým malým bábom. Síce len tu na SVK - boli sme na Táloch. Malá spinkala, ked sa zobudila, zobrala som ju tam do Stodoly (reštaurácia), prebalila a nadojčila (obrovská výhoda). Potom mi ju mamina pokočíkala, alebo mm, ja som mohla lyžovať. Super relaxácia, ktorú určite potrebuješ. Hlavne ten čerstý vzduch vám všetkým prospeje. Až také malé bábetko to nebude, možno už bude mať aj aký-taký režim, ktorého sa drž a bude fajn. Ja som v tom čase už mala aj dvojročnú slečnu, bolo to náročnejšie, ale ty s jedným dieťatkom - bude to ľahšie. Ak dojčíš, tak to bude fakt jednoduchšie 😉 Ako píšeš, na hotely bude o vás super postarané, ty si môžeš lepšie vychutnať. Aj my ideme v januári na lyžovačku, do hotela 6 dospelých a 4 deti - užijeme si to, aj wellnes, ved tam vlastne nemusíme nič robiť, len byť s detičkami 😉 😉 😉 Horšie by to bolo na nejakej chate, kde musíš všetkých obskakovať a ešte aj o dieťa sa starať 😕
@bbbea Ahoj, my sa chystame s nasim na dovolenku lyzovat v january, to bude mat dva a pol mesiaca...podla mna to je uplne v pohode. Nas je sice vacsie babatko, ale podla mna to deti zvladnu super, skor ide o to ako to zvladnu rodicia 🙂
Tak ste ma upokojili 🙂 ja si tiež myslim ze to bude v pohode, ale tak predsa si radšej vypočut aj iné názory, hlavne z hladiska toho zdravia, ale tak zima je taka ista v Rakusku ako aj tu 🙂 stačí dobre obliect...a čerstvý vzduch je polovica zdravia a k tej batožine si asi pribalím aj maminu 🙂 aspoň mi s malým pomôže 😉
@katarinnak mi mame tiez väčšie babätko, tak to je asi aj vyhoda, nie...? 🙂
@bbbea Aj u nás to tak bolo. Chodievame na Vianoce na chatu do hôr (celá family, rodičia, ja a sestra s rodinami). Vtedy mala neter 5 mesiacov + ďalšie tri sestrine dievky a bola to úplná pohoda. Aspoň budeš mať príležitosť vypadnúť aj niekam inam. Ale odporúčam písať zoznam vecí už teraz - vždy keď si na niečo spomenieš, hneď zapísať (trebárs na chladničku). Mne sa to veľmi osvedčilo a nikdy som nič nezabudla. Užite si to tam!
@bbbea ahoj, urcite chod a uzite si to. Mam osobnu skusenost. Ked mal Matko 4 mesiace, tak sme boli lyzovat v Soldene, v Rakusku - teda lyzoval hlavne tatino s kamaratmi a ja som robila dlhe prechadzky udolim - uzasne chodniky a cesty vhodne na prechadzky s kocikom, mohla som aj lyzovat, priznam sa velmi sa mi nechcelo, ale dovolenku sme si uzili. Tiez sme mali apartman so vsetkym vybavenim. Len pri baleni sme museli ist s 2 truhlami na aute, pretoze som sa nedokazala zbalit. Mali sme velky joggingovy kocik, komplet vystroje na lyzovacku, atd. Postielku nam domaci pripravili (taku nemal ani doma, taku luxusnu, dokonca aj vanicku a vsetko k tomu).
no dietatu je to podla mna uplne jedno, kde je, ak to tebe nevadi, ze sa miesto lyzovania budes starat o dieta, tak chod.
Ja lyzovanie milujem a by ma porazilo, kebyze sa staram cely den o dieta a drahy si zatial lyzuje s kamarami, no "krasna" rodinna dovolenka ... My sme isli na zimnu s malym synom, ked mal rok a pol a teda nic moc, ani lyzovat este vtedy nevedel - manzel sa obetoval, ja som lyzovala s dcerou, ani korculovat - na lade sme ho museli stale drzat, kedze mu nohy utekali na vsetky strany, ani plavat - zase sme ho museli drzat a vzhladom na vek ani nemohol byt dlho v horucej vode, takze jeden z nas musel s nim ist vzdy von skor .... jedine, co bolo pozitivne na tejto dovolenke, ze som vypadla zo stereotypu ....
Tak..dovolenka vyplatená a v Marci sa idééé :.-) teším sa a vôbec mi nevadí ze sa budem starat o malého, ved preco by aj malo, ved je môj 😲 lyzovanie oželiem a mozno sa mi podarí co to polyzovat, ked manzel bude oddychovat, teším sa na zmenu prostredia a vsetko to pekné co nás čaká, dakujem za povzbudenie... 😉
@bbbea Ak s nim chodievas vonku aj teraz, nevidim problem... 🙂 Akurat do velkych mrazov by som nesla, ale hore nebude taka zima. Vezmite aj sanky s operadlom a budete sa aj sankovat. my mame taky fusak z kociara, co sa da prichytit na sanky, supla som malu v overali do neho a parada, velmi sa jej to pacilo 🙂
@bbbea jasne chod, ja som chcela ist minuly rok s 2m, ale som mala poporodne komplikacie, inak by som uz lyzovala. U nas je taky plan na februar, dojdeme do strediska,ubytko je 30m od vleku, muz lyzuje so starsou ked su unaveni idu dnu a idem ja polyzovat na hodinku. myslim ze po hodine intenzivnej lyzovacky budem mat dost
@bbbea budes tam sama s dietatom? ci ked idete partia, bude tam viac deticiek? ubytko mate priamo v stredisku, kde sa lyzuje? lebo inak budes stale sama.... oplati sa ti to? neposles radsej manzela sameho?
lebo sa ti moze stat, ze partia cela rano odide a vecer sa vratia... niektore strediska v rakusku su take, ze ta hore vyvezie lanovka a tam sa lyzuje, vacsinou byvaju tie strediska uplne mimo ubytovania, cize sa chodi autom alebo skibusmi a teraz si predstav, ze sa so 4mesacnym dietatom vytrepes hore lanovkou a budes tam sama cely den, obcas sa pri tebe niekto zastavi... nuda... inak v rakusku je vsetko prisposobene rodinam, prebalovaky, detske stolicky su asi vsade, lanovka ta zoberie aj s kocikom... ale zazila som si, ze som bola s rocnym dietatom takto a bola som stale s nim sama... ty musis vediet, kam idete, ci sa ti to oplati a kolko je manzel ochotny spustit z casu lyzovania, lebo ked ti o desiatej odide a o stvrtej sa vrati, tak asi moc nadsena nebudes...
co sa tyka dietata, tak ak bude zdrave, nie je problem, dobry vzduch mu urcite nezaskodi 😉
No my sme sice nesli so 4 m ale isli sme s 1aj nieco ale vyberali sme stredusko ktore malo jaslicky na svahu - brali deti sa mi vidi od 4-5m tam sme nechavali malu na pol dna to sme vyuzivali na spolocnu lyzovacku a potom sme sa poobede striedali . Hlavne je to aby hotel bol v prostriedku dediny aby si mohla v pripade totalneho unudenia sa vybehnut na svahy a hotel aby mal aspon nejaky bazen l
@tilly hej viem ako to chodi na takých lyzovackach, chodievame pravidelne dlhe roky bud do rakuska alebo francuzska, ubytko bude priamo v stredisku a vobec mi nevadi ze by som bola sama, ved z malym som tak ci tak od 07-16 sama ked manzel je v robote, a navyse zoberem zo sebou bud kamosku ktora nelyzuje alebo maminu, este som sa nerozhodla 🙂 takze nebudem sama s malým 🙂 chlapi budu lyzovat a mi kocikovat 😉 a ine deti nejdu, iba partia kamosou a jeden drobec 😉
@tilly Lenže keby išiel manžel sám, tak by bola úplne sama, aj večer, v noci. Takto keď sa lyžiari vrátia, môže s nimi posedieť večer, zaspávať bude s manželom... Program, ktorý by mala doma, si urobí aj tam, a naviac sa poprechádza tam, kde to nepozná (únik zo stereotypu). To by ma hnevalo, že manžel na dovolenke a ja s malým doma.
@bbbea len si to tam pekne uži, narob milión fotiek a možno aj ty polyžuješ. Malému bude fuk, kto ho v kočíku povozí, bude spať ako medveďko. 🙂
@bbbea nasa bude mat v januari 4 mesiace a chystame sa na vikend niekde na sneh..na dlhsie este nie, lebo sa mi nechce brat so sebou celu vybavu , vanicku a pod. vikend vydrzi aj bez kupania🙂 Inak ju vlacime od narodenia hore dole v aute, kedze byvame na polostrove vsetko mame min 100 km vzdialene, tak sa nacestovala, a dobre to znasa, v aute spinka🙂 Ja som za to, aby si dieta zvykalo na vsetko od malicka, ziadne setrenie, nie je to porcelan a nech sa co najviac zazitkov z detstva🙂
ahoj, aj my sme boli s nasou prvorodenou v alpách, ked mala 5mesiacov a bolo to fajn. my sme boli 2 rodiny s maličkymi babatkami, užili si to hlavne muži 🙂 ale pre nas baby to bola tiez prijemna zmena. ak mozes, niekoho si tam so sebou vezmi,nech más aj ty nejakú spoločnost, kym bude manžel lyzovat a vyuzivat ine vyhody hotela 🙂
teraz máme 2 mesacnú dcéru a koncom decembra uz ideme do rakúska aj s nou (bude mat presne 3 mesiace). nemyslim si, ze v eu krajinach je dovod obavat sa a babatko sa vsade tam,kde je jeho spokojna mamicka a prisun mliecka, citi dobre 🙂 tak si to uzite.
@bbbea to by bolo super, ak tam budes mat partacku, viac si oddychnes a aj keby ste chceli mat s manzelom chvilku klud a chceli by ste ist len sami na veceru, tak by mohla mamina postrazit...
a ja len z vlastnej skusenosti, lebo na dovolenky a predlzene vikendy chodievame casto a najcastejsie do rakuska, ci uz na lyzovacky alebo bicyklovacky... ja som zvazovala bezkovanie, to by som mohla za seba zapojit nasho chariota, ale potom som to nechala len na kocikovani a teda mala som aj kocik vytrepany hore na zjazdovke 😉 😀
@tilly ahoj, tam sme neboli, 27. frcime do Grosartal, dedinka Hutschlag (byvame total mimo, na samote, zasa farma (bez zvierat si uz dovolenku v Rakusku ani neviem predstavit 😀 ). Je to oblast Ski Amade - vraj je to tam super - tam ideme 1.krat. Straaasne sa tesim. My sme chceli vcera vybehnut na Makov, ale pocasie nic moc a doma dost roboty, tak si to nechame na Rakusko.
ahoj, naša Hanka sa narodila 13.1.2011 a na lyžovačku sme šli 25.2-2.3.2011, takže na konci šestonedelia a nebol žiadny problém, boli sme na Liptove, držím palce!
@tilly ahoj, uz sme po dovolenke v Grossarltal (525 km od PN - cca 5,5 hod s 2 prestavkami) - dalsie velmi pekne rodinne stredisko. Byvali sme trochu mimo v dedine Huttschlag (8 km od lanovky) - tazka romantika - dom s velkym hospodarstvom (asi 50 krav, 3 macky), vlastnou sankarskou 2 km dlhou drahou, velmi dobre ubytovanie (my sme mali apartman, moznost byvat v izbach s ranajkami), priatelski domaci. Rano cerstve mlieko, pecivo. Sanky od domacich k dispozicii, aj sanky s opierkami pre malinke deticky. V lyziarni velky ping-pongovy stol. Ked nasnezi potrebne snehove retaze - ked uhrnu a posypu uz nie.
Stredisko je velmi prijemne, vhodne aj pre lyzovacku s malymi detmi. Nie je to ladovec, maximalna vyska cca 2028 m. Cele sa da zlyzovat po modrej zjazdovke (v nizsej casti modra je vlastne cesta lesom po vrstevnici), hore poma pre zaciatocnikov - deti, dospeli - fun park pre deticky - jazdenie v tuneloch, na vlnkach a pod. Velmi ochotni vlekari - spomalia pomu, pomozu detom. "Zradelne" v kazdej zatacke. Upravene svahy. Cervene zjazdovky sa mozu niekomu zdat na hranici ciernych - strma casti sa daju obist. Pocas sviatkov viac ludi, ale na vlek sme cakali cca 3 minuty najviac. Mali sme na doobeda pre Mateja instruktorku - cesku, Matej nadseny, po obede nechcel ist zo svahu. Jazdil ako drak - my sme uz padali od unavy a on - ze este dame 6sedacku na medzistanici. Stredisko je spojene aj s druhou stranou s Dorfgasteinom, takze kazdy si pride na svoje. 4 denna permanentka stoji 168,- € , privatna hodina v lyziarskej skole od 50 €. Nase ubytko bolo za 65 € na noc/apartman uz so vsetkym aj s upratovanim a turistickym poplatkom. Dedina Grossarltal je typicka rakuska alpska dedina s krasnymi starymi domami, uzkymi ulickami. Obchody su v centre - Spar, Adeg (parkovanie pod hotelom Alte Post (iba kratkodobe, ale na nakup staci) a Billa hned pri zltej kabinkovej lanovke. Od parkoviska ide zlta kabinkova lanovka s medzistanicou a modra kabinka, ktora ide len do urovne medzistanice zltej kabinky ale odtial ide 6sedacka. Ski depot je pre deti gratis, pre dospelych za symbolicku cenu. Skibusy jazdia celym udolim a su gratis. Ceny jedal od 6-10 € - viem ze najdrahsie bol rezen s hranolkami (porcia staci aj pre dvoch) stoji 10,10 €. Priemerna cena za obed 2 polievky, 2 hlavne jedla (obrovske porcie) + detske jedlo, 2 velke piva a jedna schiwasser (to pil nas Matej) cca 30-35 €.
@trixi nie, nakoniec sme nesli... teraz sme boli v tatrach a na silva s partiou v oscadnici, ale na slovensku je to take 😝 tatry uz nikdy viac, drahe a na prd sluzby...
v kaprune je nieco zaujimave pre decka? vymyslam, co s jarnymi prazdninami, kedze su az v marci.... ale mm, ze kaprun je drahy, tak neviem...
@bbbea ahoj, náš bude mať síce v marci 7 mesiacov, ale tiež sa chystáme na lyžovačku a vôbec v tom nevidím nič zlé, aj keby mal 4 mesiace .. s čistým svedomím choď, malý bude mať síce najväčšiu batožinu 🙂, bude na čerstvom vzduchu a nebudeš predsa s ním stále vonku 🙂