Základné školy v Brne

13. aug 2024

Dobry den, asi v Brne nemaju take nieco ako my na juhu slovenska, ze slovenske zakladne skoly ze? Su tam aspon skoly, kde beru ohlad na to, ze dieta je zo slovenska? Alebo skoly, kam chodi viac slovenskych deti?
Pripadne potom ci maju anglicke zakladne skoly? Ak hej, neviete cca mesacne skolne?

lucik194
13. aug 2024

🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ preco by mali brat ohlad nato, ze dieta je zo Slovenska???

je v cechach, uci sa cestinu....

alebo platit sukromnu anglicku

barka1
13. aug 2024

V Brne je vela cudzincov, Ukrajincov, Vietnamcov a inych. Maju zvláštne hodiny ČJ pre cudzincov, inak su zaradeni do beznych českých tried. Zvláštne triedy, nebodaj školy pre Slovákov v Brne nie sú.
Anglické=mezinárodne školy v Brne sú, minimálne dve, školné sa pohybuje okolo 200 000 Kč / šk.rok.
Vobec by som sa nebála dat slovenské dieta do českej školy. U nás sme mali deti z Kuby, Iránu, Bulharska, žiadne nemalo výrazný problém.

autor
14. aug 2024

@barka1 dakujem. raz tu bol totiz prispevok o sikane dietata(ale v Prahe) v skole. dieta sa narodilo slovakom sice v cesku, ale nevedelo 100% cesky. asi sa s nim rodicia doma rozpravali po slovensky, co by sme sa samozrejme rozpravali aj my s dietatom. no a deti sa mu vysmievali za to, ze obcas priplietlo v reci slovenske slovo, skomolilo atd. islo tam uz vyslovene o sikanu. navyse nase dieta vie cesky len minimalne, z rozpravok.
ale kedze Brno je dost slovenske, tak dufam ze tam by takyto problem nemusel nastat.

barka1
14. aug 2024

Šikanovat mozu akekolvek dieta pre cokolvek. Vždy záleží na dietati a okolnosti. Slovenska národnost s tým nic nemá.
Ak chcete v Brne fungovat do budoucnosti, doporučujem prepnut na češtinu aj doma. Ulahcite to dietatu. Moje deti maju rodicov Slovákov, ale hovoria len česky. Ale už sa v Brne narodili.

autor
14. aug 2024

@barka1 neviem ci to dokazem. mne je cestina proti srsti. a tiez si neviem predstavit ze by dieta nevedelo/zabudlo po slovensky.

barka1
14. aug 2024

Je to pre dobro dieťata.
Ja som zo stredneho Slovenska, povodne učitelka SJ, milujem slovencinu. Velmi dlho som riesila, ako to s vlastnymi detmi vyriesim. Nakoniec som do 3 rokov na nich hovorila slovensky, s nastupom školky sme presli na čj.
Ked sme na Slovensku (3xrocne), deti sa snažia hovorit slovensky, ked som unavená a naštvaná, tiez prejdem do SJ. Ale pre ich život v ČR je čeština prvorada.