Výlet do Londýna

kikina84
30. okt 2013

Ahojte..chystáme sa s rodinou do Londýna,chceli by sme tam stráviť aspom 7 dní..rada by som vedela čo všetko sa v Londýne a jeho okolí oplatí vidieť,prípadne aj nejaké zaujímavé miesta pre deti,napr.viem že tam je veľká ZOO 🙂
Budem vdačná .ža každú info,ktorá by ma mohla zaujímať,napr.aj ohľadne cestovania v Londýne,ubytovania,počasia a kedy je najvhodnejšie sa do Londýna vydať,,v akom ročnom období,skrátka všetko čo by som mala vedieť.. 😎
dakujem krásne 🙂

ciusinka
30. okt 2013

@kikina84 Ahoj,

v piatok akurat ideme uz treti rok po sebe na vylet do Londyna 🙂 Takze kde zacat, pokial ide o letenky, lietame s Ryanair z BA, raz sme leteli na letisko Lutton, teraz uz druhykrat letime na Stansted, letenky kupujeme tak 3 mesiace dopredu, je vyhodnejsia cena, napr. teraz ideme na 4 noci 3 dospeli a letenky nas stali dokopy aj s batozinou 275 eur, mame 1 velku batozinu na cestu tam a 2 na cestu naspat..Cca. pred mesiacom boli ceny uz raz take vysoke..Takze si to treba dostatocne dopredu zakupit..Z tychto letisk to trva este nejaky cas sa dostat do centra, my sme doteraz vyuzivali autobusy, co sa kupuju listky na letisku, teraz ideme vyskusat vlak zo Stanstedu - je to cenovo porovnatelne s autobusom, ale rychlejsie..

Pokial ide o rocne obdobie, prvykrat sme boli koncom novembra, od 18.11. a mali sme nadherne slnecne pocasie cele 4 dni a teploty okolo 20 stupnov..Minuly rok sme boli na prelome september/oktober a bolo pekne, ale jeden den nam cely lialo..Teraz co pozerame predpovede nam hlasia niekedy prsavo, niekedy slnko, teploty tak 12-15..Ono to je podla mna hop alebo trop, v lete je asi vacsia sanca na pekne pocasie, ale napr. tento rok bola moja mama v Londyne v auguste a bolo niekedy len 20 stupnov, niekedy aj 15..takze to je na vas..

Ubytovanie zavisi samozrejme od toho, kolko za to chcete dat, my hladame vzdy cez booking.com, tam su aj recenzie, to si vzdy detailne studujeme, najma pokial ide o povedzme hluk z metra a podobne..Samozrejme, cim blizsie k centru, tym vyssie ceny..Pre mna je zaklad blizkost stanice metra - ked je metro blizko, dostanes sa vsade za chvilu..Tym sa dostavam aj k doprave - samozrejme metro + autobusy..Treba si rozmysliet, co chcete vidiet a od toho sa odvija kopa dalsich veci 🙂 napr. my teraz uz druhykrat si kupujeme London Pass, kde mas zahrnutych kopu pamiatok a da sa to zakupit aj s dopravou, prestuduj si stranku londonpass.com, da sa to zakupit na rozny pocet dni, je tam rozpisane na co vsetko sa to vztahuje, funguje to tak, ze ked si to kupis a pojdes na pamiatku, ktora je v tom zahrnuta, tak tam predlozis London Pass a uz neplatis vstupenku..Minuly rok sme to mali na 3 dni, tento rok kupujeme na 2 a ked si kupis ten London Pass aj s dopravou, tak ti pride postou aj listok na metro, autobusy atd..Ak by ste neriesili London Pass, tak ked pridete na stanicu metra, povedzte, na kolko tam ste, kde vsade chcete jazdit a za okienkom vam poradia, co je pre vas najlepsie - su tam velmi mili a ochotni ludia..

No a pokial ide o to, co v Londyne vidiet, tak ano, ta ZOO je neuveritelna, minuly rok ma manzel odtial ledva dostal 😀 😀 Dalej z takych mojich top - Tower Bridge, Tower of London, Big Ben, Parlament, Westminster Abbey, Buckingham Palace, Trafalgar square, St. James´s Park, St. Paul´s Cathedral, London Eye, Madame Tusauds muzeum, British Museum, tento rok ideme prvykrat pozriet Windsor, pocula som, ze je nadherny, plus sme si zaplatili taky autobusovy zajazd na Stonehenge a Bath - to su take rimske kupele..A je tam toho este fakt vela 🙂

Ked budes mat hocijake otazky, kludne napis 😉

kikina84
autor
30. okt 2013

@ciusinka uaaaau dakujem kasne za info 🙂 ,presne toto som potrebovala.. 😉
Mozem sa este spyat ohladne tych pamiatok,co ste menovala nizsie..oni su nejak blizsko pri sebe? ci treba ku kazdej jazdit metrom,pripadne busom? za aky cas s daju tieto pamiatky pozret? dakujem

dejka77
30. okt 2013

Urcite si nenechaj ujst Madame Tusauds Museum, super miesto. Ostatne muzea su fajn, ale na ne potrebujes strasne vela casu. Teraz bola svagrina v Science Museum. Hovorila, ze su tam aj zaujimave casti pre deti. Potom celkovo centrum je zaujimave. Okrem miest v prispevku nadomnou este doplnim Leicester square, London Dungeon - pre deti, dalej urobili lanovku - zacina zo Stratfordu, ide niekam do centra, Hyde Park, Regent's Park, Piccadilly Circus, Camden Town - tiez super a velmi nezvycajne miesto - pozor su tam sami exoti.
Podla mna je najlepsie prist v lete, pripadne na jar. Napr. parky su najkrajsie na jar, v lete, jeseni. A predsalen v zime si to clovek tak nevychutna.
Pocasie tu nie je take hrozne ako sa hovori. Prsi sice, ale nepovedala by som, ze viac ako doma.
Co sa tyka cestovania, napisem take technicke veci: nastupuje sa len cez predne dvere, treba ukazat listok/pass. Ked cakas na zastavke, treba zdvihnut ruku ako znamenie, ze ma autobus zastat (v centre to ale asi potrebne nie je, tam stoji asi na kazdej zastavke kedze sa tam premelie vela ludi). Ked chces vystupit, treba stlacit tlacitko stop pred danou zastavkou.
Este co sa tyka nakupovania, ani nemusis chodit na Oxford Street (to je take najoblubenejsie miesto), staci ist na Stratford. Ked boli olympijske tak tam postavili obrovske nakupne centrum, je tam fakt vsetko.

ciusinka
30. okt 2013

@kikina84 Daju sa povymyslat vselijake kombinacie, najlepsie je to podla mna skombinovat napr. tak, ze ist na Trafalgar square, odtial je krasna prechadzka po "The Mall" smerom k Buckinghamu, tam sa ide okolo toho St. James´s Parku, kde uvidite pobehovat desiatky vevericiek 🙂 odporucam vziat si z domu oriesky, my berieme uz druhy rok arasidy a na ne sa daju tie vevericky pekne nalakat, ja mam kopu fotiek, kde som nalakala vevericku na orech, co som mala na nohe ked som cupela a vevericka mi skocila na stehno 🙂 potom od Buckinghamu sa da v pohode peso prejst k Big Benu, tam je nakope Big Ben, Parlament, Westminster Abbey, ked prejdete cez most je tam hned London Eye a potom sa da peso popri Temzi dostat k Tower Bridgu, cestou tam je aj vojenska lod Belfast, aj tam sa da ist s London Passom aj bez neho, a pri Tower Bridgi je hned Tower of London..Ostatne uz nie su tak pri sebe, ale da sa vsade dostat pohodlne metrom, resp. busom 🙂

abbey1
30. okt 2013

Určie Natural science muzeun-jedno z naj aké som kedy videla, už len svojou architektúrov, má super expozície aj pre deti je zdarma. 😉
Veľmi pekný je aj výlet lodou do Greenwich a tam návšteva námorného múzea-kópie lodí a podobne + návšteva Planetária a Nultého poludníka. Ak sa zadarí počasie je to super piknikové miesto.
A jasnačka London Eye, Voskové figuríny. To sú super atrakcie aj ore deti.
Mne sa eľmi svojou atmosférou páči aj Covent Garden-zaujímavé a jedinečné suveníry, pouliční artisti, hudobníci,...má svoje čaro.
Všade sa veľmi ľahko dostaneš metrom, nedá sa zablúdiť.

simsalabim
30. okt 2013

Ja odporucam Natural History Museum - to nikdy neobideme a este aj botanicku zahradu - Kew gardens. Tu milujeme. Ak viete po anglicky, pre deti sa tam da kupit taka detska sprievodcovska knizka po zahrade, cestou si riesia ulohy, ktore v tej knizke su. Zaujimavy je tam napr. tree walk - cesticka v korunach stromov, alebo Badger´s nieco (tusim Hole?) , kde sa da vojst do velkej jazvecej nory a preskumat to tam.... Dobre je aj Science museum. A pre pubisov je super aj London Dungeon (mne osobne z toho naskakovali zimoriavky, nemam rada taketo veci) a Museum of Moving Image (filmove muzeum). V Londyne je toho strasne vela na pozeranie. Ja osobne vzdy chodim aj do National Gallery na organizovanu prehliadku. Zvykne sa volat nejako "my five favourite pictures" alebo nieco take.... pride zamestnanec galerie a prevedie vas po 5 obrazoch a straaasne vela zaujimavych veci pri tom povie (len o tych vybranych obrazoch). Bola som takto nespocetne velakrat a nikdy som nevidela ten isty obraz 2x. Prehliadka trva cca hodinu.
A na nakupy chodime do nakupneho centra Westfield, samozrejme, okrem zlatych drobnosti, ktore clovek kupi v ulickach typu Covent Garden.
A pocasie-.--to je v Londyne hop alebo trop a kazdu chvilu inak 😉 Uz som tam v januari plavala v bazene (vonku) a v maji nosila zimnu vetrovku.

kikina84
autor
30. okt 2013

@ciusinka super..dakujem..a co sa tyka napr.nejakych zabaviek pre deti..je tam nejaky zabavny park? pripadne nejake aqvarium?nevies nahodou? 🙂

abbey1
30. okt 2013

@kikina84 Akvarium je rovno pri London Eye, ale nič extra, teda ak ste už v nejakom boli. Ak vám bude priať počasie, chodte na výlet loďou Hop -on Hop-off. Lístok máte na celý deň a stojí na všetkých zaujímavých miestach popri temží: London Eye, Tower, Greenwich a podobne. vystúpite, popozeráte, čo chcete a na niektorú ďalšiu nastúpite.

kikina84
autor
30. okt 2013

@abbey1 a co sa tyka napr.cien do zoo,pripadne to muzeum voskovych figurin..je to v ramci moznosti? ja po anglicky neviem takze ani tie stranky nepozeram..dakujem za infosku 🙂

abbey1
30. okt 2013

@kikina84 Tak ako sme písali, máš tam kopu vecí úplne zdarma-väčšina múzeí Natural Science and History Museum-to určite navštívte, deťom sa bude páčiť, sú tam aj dinosaury, planéty, zemetrasenie, proste super, Národná Galéria je zdarma a aj Britské Múzeum-zam sú múmie, zvieratá a podobne. Aj ten greenwich s múzeom námorníctva a, pPlanetárium a Nultý poludník sú zdarma.
Tie komerčné sa už slušne platia. Ale napr môžete kúpiť zľavnenú vstupenku na vstup do Múzea voskových figurín a London Eye a podobne. Do toho akvária by som za tie peniaze už neišla.
Neviem, ako staré máš deti a čo ich zaujíma. Ale naozaj sa dá vybrať kopa vecí, kde nezaplatíš ani cent.

kikina84
autor
30. okt 2013

@abbey1 a tieto neplatene veci..da sa to pobehat povedzme za vikend? je to niekde v centre vsetko?

abbey1
30. okt 2013

@kikina84 V Londýne je všetko na skok. Kúpiš si denný lístok na metro a ideš. To je najvýhodnejšie. Zablúdiť nemáš ako. Všetky atrakcie majú na staniciach metra. London Eye a Big Ben máš pokope, inak treba metrom. To by ste sa nachodili a stratili čas. Ale všade dostaneš mapy, už na letisku a zdarma, alebo doma vytlač len Centrum Londýna a uvidíš. Úplná pohoda.

kikina84
autor
30. okt 2013

@ciusinka co sa tyka metra..kamoš mi hovoril ze stoji nejaky celodenny listok 8libier..nevies co to plati aj pre deti? aj oni platia metro? diks 🙂

sisaka
30. okt 2013

@kikina84 v dnesnej dobe je najlahsie ziskat potrebne info cez google. Na vsetky tvoje otazky dostanes presnu, pravdivu a aktualnu odpoved na internete. Od atrakcii, cez dopravu, nakupy ....
Ja sa tiez prave chystam po takmer 20 rokoch do Londyna, vsetky info som si nasla na internete a kupila som si jedneho sprievodcu. Prajem pekny pobyt, ja sa uz neviem dockat 😉

lubiku
30. okt 2013

ja by som ku vsetkym atrakciam ktore sa tu spominaju pridala poulicny trh na Portobello rd v casti Nothing Hill, je kazdu sobotu doobeda, uzasna atmosfera, krasna stvrt Londýna 😵

sisaka
30. okt 2013

@kikina84 to vazne nevies googlit, ked sa pytas aj na ceny?
Tu je link http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

sisaka
30. okt 2013

@kikina84 tak teraz som si vsimla, ze nevies po anglicky .... fuuu, tak to teda nebudes mat lahke, odporucam si teda kupit slovenskeho sprievodcu po Londyne, kde bude pri atrakciach uvedene, ktora stanica metra je najblizsie, zvycajne v tychto sprievodcoch je aj mapa metra a chodit podla toho.

lienka_1
30. okt 2013

@kikina84 Ak mate deticky, urcite chodte do Legolandu vo Windsore http://www.legoland.co.uk/ Bude to zazitok aj pre velkych 😉 A Windsor po ruke, len to bude potom na viac dni, lebo v Legolande viete stravit celucky den a aj tak vsetko nepostihate. Z Londyna sa da do Windsoru dostat vlakom.

cawes
30. okt 2013

uz sa tesim aj ja na novy rok, to pojdem zase s kamoskou na london trip (bez deti a chlapov) len ja ona a london shoping juchuuuu

kikina84
autor
31. okt 2013

@sisaka ale viem,ale tu je to jednoduchsie 😉

kikina84
autor
31. okt 2013

@sisaka anglictinu nepotrebujem 🙂 ,precestovali sme s mužom uz 90% europy,vlakmi,busami s batohom na chrbte a nikdy sme nemali problem..viem nemecky a polsky,anglinu lamavo, to mi staci 😎
ja si vzdy pred vyletom nazbieram informacie (vzdy uprednostunujem vlastne skusenosti pred google,niektore veci si rada ulahcujem,ak sa da) a ked ich budem mat dostatok,spravim plan cesty a ideme..vzdy to tak robime a mame krasne zazitky..som typ cloveka ktory sa nestrati vo svete,som zvyknuta cestovat uz od malinka..kazdopadne dakujem za typ 🙂

ciusinka
31. okt 2013

@kikina84 To akvarium ako uz baby spominali tam je,vola sa Sea life a je hned pri london eye,boli sme tam minuly rok ale celkom ma to sklamalo,daju sa aj vopred na nete kupit listky aj s takou kombinaciou,ze Madame Tusauds+london eye+Sea life a vyjde to lacnejsie..

Pokial ide o to metro,neviem,ako je to s detmi,celodenny listok zavisi aj od toho,na ake pasma to chcete,ak nebudete riesit London Pass tak odporucam si vypytat Oyster card-je to nieco ako predplatny listok,vlozite si tam peniaze a jazdite,ak prejazdite za den menej ako cenu celodenneho listku,strhne vam to len tolko(maju totiz aj jednorazove listky),ale v kazdom pripade vam to nestrhne viac ako cenu toho celodenneho listka..A mozete si tam hocikedy dobit dalsie peniaze..

kikina84
autor
31. okt 2013

@ciusinka super,dakujem 🙂

sisaka
31. okt 2013

@kikina84 tak kazdemu vyhovuje nieco ine. ja ked hladam info, tak ju chcem hned. Napriklad ta cena listkov. Zadat do vyhladavaca trva asi tak dlho ako napisat tuto otazku na fore. Vyhladavac mi odpoved "vypluje" v priebehu 2 sec., ty zatial cakas uz druhy den na to, kym ti niekto na tuto otazku odpovie, zatial nic ....
Asi si trpezlivejsia ako ja 😉

radlinka
31. okt 2013

@ciusinka odporucam ist v novembri, od polovice uz bude vsetko nadherne vianocne, aj letenky s Ryanair su v novembri za lepsiu cenu. Pamiatky zmaknete rychlo... da sa spravit aj pekna prechadzka popri Temzi, vsetko je pekne za sebou na kope, tak nic nepremeskate ani sa nestratite. Urcite si uzite shopping a Oxford Street a dalsie nakupne centra ktore boli uvedene vyssie. Neviem ci sa chystate s detmi, ale ak ano tak nevynechajte nejaky zabavny park alebo cestu vlakom (mozno stihnete aj pekny Brighton pri mori alebo Oxford /Cambridge) to zalezi na vas ako si to vsetko naplanujete a na co sa zameriate, moznosti je neurekom 🙂

tu je par stranok.... 10 najlepsich atrakcii plus ceny :

http://www.visitlondon.com/things-to-do/sightse...

10 najlepsich muzei pre deti .... http://www.timeout.com/london/attractions/top-1...

+ London Zoo, Sealife London Aquarium, Discover Children's Story Centre, Battersea Park.... Legoland ??? (myslim ze teraz konci sezona 4.11 ohnostrojom) ...London Eye a pod.

http://www.viewlondon.co.uk/christmas.aspx

http://www.londonpass.com/?aid=26&gclid=COWr4c2...

http://www.timeout.com/london/things-to-do/101-...

http://www.viator.com/London-tours/Family-Frien...

Trasport v LON .... http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/1106.aspx

kikina84
autor
31. okt 2013

@radlinka tie zabavne parky mozete nejake aj odporucit? tie ktore mate pripadne overene 🙂 dakujem krasne

2014eva
31. okt 2013

@ciusinka tie veverky v parku nezeru len oriesky,aj kekse 😀

2014eva
31. okt 2013

hlavne je lepsie mat nejake vouchere na to muzeum madame Tuso ,ale neviem kedy a kde ich vziat,aha z cerealii ak daky najdem ti poslem k chces,to trva dlho myslim ,ja som tam isla s kuponmi z novin 😀

2014eva
31. okt 2013

@kikina84 Ak nevies anglicky tak si nemusis kupovat slovenskeho sprievodcu ,staci sa zaregistrovat na couchsurfing a cezto si vyhladaj ochotneho slovaka abo cecha co ti ukaze Londyn abo popripade ta zavedie kde chces a na oplatku ho trebars pozves do mcdonaldu 😉 abo na fish &chips .
Ja idem do Londyna 21/12 na Varene vinko 😉 ,v septembri som bola vnutri Bakinghamskeho palacu,bolo to otvorene pre verejnost od jula do septembra a buduci rok mam vstup za £1 😉 tak aj buduci rok chcem ist .
.A kedy chces ist ty?

radlinka
1. nov 2013

@kikina84 ak planujete na neskor, tak ostava uz iba Chessington park najblizsie otvoreny ( pre Zoo a Sea Life) http://www.chessington.com/plan-your-trip/openi...
ostatne ako Legoland Windson a Alton Towers koncia 4.11. s bonfire night - zaverecnym ohnostrojom. Vam by sa oplatilo dorazit toho 4.11.a mali by ste to aj so vsetkymi ceremoniami a ohnostrojmi po celej krajine. Neviem ci by sa vam tak daleko chcelo cestovat do tych ktore zostavaju otvorene kvoli magickym vianociam a Mikulasovi...resp. Father Christmas. 🙂 To sa vam oplati radse zostat v centrale a uzit si to naplno 😉
@ciusinka prepac, nedopatrenim sa mi tam ocitol tvoj nick.. tie linky patrili pre kiki @kikina84 😀