Vezuv a Pompeje s deťmi

12. dec 2023

Ahojte, cez jarne prazdniny planujeme s detmi pozriet Pompeje a Vezuv. Na kazde mame 1 cely den vyhradeny. Chalani, vek 16 a 9. Hlavne mladsieho velmi fascinuju sopky a vsetko s tym spojene, takze to bude velky zazitok pre nas. Otazka znie pre tych, co ste tam uz boli, mate nejake tipy, na co si dat pozor, co nevynechat, ako je to so stravou vnutri Pompeji a ci ste mali k dispozicii nejaku dobru aplikaciu alebo audioguide v cestine alebo slovencine- pre mladsieho. Chceli by sme ist sami, bez sprievodcu. Za vsetky uzitocne pripomienky budem rada🙂 Dik

simsalabim
12. dec 2023

My sme boli v Pompejach minuly rok v maji. Mali sme sukromneho sprievodcu, dohodnuteho vopred, co bolo super. V Pomoejach moze sprevadzat len vystudovany archeolog. Mohol sa nam venovat, odpovedat na otazky, ukazat nam to, co by sme si inak nevsimli, prisposobil vsetko nasim zaujom. Bolo tam vela organizovanych skupin, to sme nechceli… v areali sa da najest v takej restike rychleho obcerstvenia, my sme vsak jedli vonku, od vchodu Villa dei mysteri dolu kopcom je niekolko fajn restik. Vezuv sme nestihli, mali sme k dispozicii iba jedenden, ale boli sme aj v Heculaneu a to je tiez top 👍

sazumak
12. dec 2023

@simsalabim V Pompejách môže sprevádzať už len vyštudovaný archeológ? To odkedy zaviedli toto? My sme boli asi 6 rokov dozadu, ale behali sme si tam sami kade tade. My sme napr. boli ešte len na blink na Vezuve, čo som bola rada, lebo sme šli hneď prvý deň, ako sme prišli do Pompejí. A už vtedy tam začalo horieť a horelo celý týždeň, takže na druhý deň nepúšťali už nikoho, kým to celé neuhasili, myslím okolité lesy. Teraz mi známa spomínala, že už sa tak nedá, len všetko online rezervovať, tak neviem. My sme si vtedy pekne vyšliapali pešo s deťmi 7 a 10 rokov, asi 5 km hore a 5km dole. A večer sme ešte stihli aj Pompeje 🙂 Ale my sme bývali hneď vedľa, tak to sme mali večerňajšiu prechádzku, výklad sme im spravili my 🙂

simsalabim
12. dec 2023

@sazumak neviem, kedy to zaviedli, ale kazdy sprievodca - Talian - musi byt vystudovany archeolog. Myslim, ze to maju aj na stranke. Online rezervacie ficali myslim len cez covid, teraz prides a kupis listok, mozes pockat na organizovanu prehliadku, ak chces. Ale Vezuv ma mozno ine pravidla. V Pompejach sa podla mna ten sprievodca velmi oplati, lebo oznacenia maju Taliani velmi chabe. Neviem, aky vyklad by som zvladla ja, to co nam povedal sprievodca, bolo velmi zaujimave a viedol nas tam, kam sme chceli ist. Vsetci skonstatovali, ze to bola dobra investicia. V Herculaneu sme boli sami a hoci je uzasne, sorievodca by sa hodil aj tam.

mizoko
12. dec 2023

@simsalabim nepsrevadzaju skôr historici? To je otázka,Nerypem,nepozerala som čo majú vyštudovane sprievodcovia v Pompejach,ale logika káže, že historik je vhodnejší,archeológ by sa o chvíľu nudil 😁 my sme boli pred rokom bez sprievodcu a áno,je ti tam také trošku zmätočné ale brat tam už bol a ja som historik tak sme si vystačili 😁 herculaneum tiež super,nás tam ale kvalitné zlialo 🤣 strašne pršalo,ale vrelo odporúčam.

mizoko
12. dec 2023

Vezuv sme nestihli,Pompeje záberu kopu času,je to tam obrovské 🙂 popravde,s deťmi by som tam ja nešla,ale moje sú malé takže by to ani nedali.

sazumak
12. dec 2023

@simsalabim No je možné, že len cez Covid, ale ktovie. To by ma porazilo, keby som tam mala ísť pešo tých 5km a potom zistiť, že sa dá len online 🙂 Predtým tam bola normálne len taká búdka a dal sa lístok kúpiť tesne pod Vezuvom. No organizované prehliadky nemusím, ja rada fotím a potrebujem mať priestor a to by sa ma nedočkali 🙂 Ani ten sprievodca😍 My sme boli v Pompejách podvečer, západ slnka, minimum ľudí, tak to bol zážitok pre nás, nikto nám nešľapal na päty.

mizoko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sazumak
12. dec 2023

@mizoko My sme to stihli za deň 🙂 Vezuv pešo 10km hore dole, plus Pompeje skoro až do tmy, ale bývali sme hneď vedľa. Deti 7 a 10 rokov. Najdlhšie čakali všetci na mňa, lebo som na každom kroku fotila 😂

mizoko
12. dec 2023

@sazumak my sme boli celý deň v Pompejach,fotila som jak blázon a samozrejme obkukovala 😅 manžel už bol na nervy a už odmietal chodiť a brat behal so mnou aj keď tam už bol 😁

sazumak
12. dec 2023

@mizoko Vďaka za info, v Ríme sme boli už 2x, ale vnútri Kolosea ešte ani raz. Dobre vedieť 🙂 Boli sme tam v ten rok s deťmi, čo aj na Vezuve, Amalfi, Neapol.

simsalabim
12. dec 2023

@mizoko nie, viem, ze bolo jasne napisane (len uz neviem, kde), ze archeolog. Aj nas sprievodca bol archeolog. On mal vstup zdarma, preukazoval sa ako autorizovany sprievodca-archeolog. A preco sa ti zda, ze historik? Ved Pompeje su archeologicky park… a kazdy archeolog je urcitym sposobom historik (naopak nie).

sazumak
12. dec 2023

@mizoko 😍 Je tam nádherne 🙂 My sme prešli dvakrát aj Amalfi, raz manžel autom, plus raz busom. Bol to riadny zážitok, boli sme aj na Capri a strašne sa mi páčila Caserta. Hneď by som sa vrátila 🙂 Taliansko je moja láska, už ho máme prechodené skoro celé 🙂

mizoko
12. dec 2023

@sazumak nás to prekvapilo že sa nedali lístky kúpiť na mieste 🤦 a hlavne celé im to tam haprovalo,nefungovali im čítačky na kódy,kopa ľudí so sprievodcami čakala,sprievodcovia nasrdeni 🤣

mizoko
12. dec 2023

@simsalabim akože historik nemôže pracovať pri archeologoch? 😁 Archeologovia sú hlavne v teréne ale samozrejme že robia aj výskum v archívoch a podobne ( dlhá debata) sú to predsa príbuzné odbory ktoré sa doplnaju 🙂 ale čo viem,oni sa predsa len radšej " hrabú v zemi" 😁 ja som to nemyslela v zlom,len som sa opýtala 🙂 príde mi fajn že tam sprevádzajú na to vzdelaní ľudia ♥️

mizoko
12. dec 2023

A jedlo a nápoje odporúčam kupovať v Pompejach,v archeoparku, nie pred ním 😁 drahšiu kávu a croissant ako pred parkom som ešte nemala 🤣😁 Je tam fajn bufet,dá sa tam vcelku dobre najesť,my sme ale nestíhali,chceli sme toho vidieť čo najviac tak sme nezastavovali na jedlo,len kávu do kelimku sme si vzali 😌

sazumak
12. dec 2023

@mizoko No to je na nervy. A predstav si ešte čakať s deťmi, no nie? Lebo my takto jazdíme cez leto autom bežne 5000-6000km zo Slovenska cez celé Taliansko. A niekedy ani nevieme, kde skončíme. Vôbec neplánujeme, ktorý deň, kde pôjdeme. Rozhodujeme sa podľa toho, ako sa nám v daný deň chce. Ale príde mi, že čím pokročilejšia doba, tým horšie to je. Kedysi si prišiel, kúpil a bolo 🙂 No ale raz si spomínam, že na lanovku na Monte Baldo sme čakali vyše 2 hodín, dcéra mala 4 roky, trpezlivo stála v rade, ja som bola nervóznejšia ako ona 😍

mizoko
12. dec 2023

@sazumak no v Ríme sme boli s deťmi 🤣 takže si to viem predstaviť 😅 dcéra 10 a syn 7 rokov. Syn to zvládal pomerne dobre ale dcéra odmietala už chodiť. Fakt zle zorganizované to tam mali. Už sprievodcovia po zamestnancoch hučali nech už dačo robia 😌 Koloseum sme kvôli tomu ani nestihli. Ale odporúčam pozrieť anticku Ostiu♥️ nádhera

mizoko
12. dec 2023

@sazumak Taliansko mám i ja veľmi rada 😁 snazime sa stále tam ísť niečo obkuknut,ale nie cez hlavnú sezónu 😅 vtedy je tam hrozne horúco. Ale september/október je super 🙂
Len treba rátať aj s dazdom

mizoko
12. dec 2023

A ešte Oplontis odporúčam 🙂

mizoko
12. dec 2023

A Baiae - na tie by som skoro zabudla 😁

autor
12. dec 2023

@simsalabim Dakujem a sprievodcu ste mali v anglictine? Zo skusenosti viem, ze by nam bol lepsi slov/cesky audioguide. Ked mam mladsiemu synovi prekladat, nie je to ktovieco. Vela veci zabudnem a kym to cele prerozpravam, uz nie je vela casu obzriet si. So sukromnym sprievodcom by to ale bolo asi lepsie.
Listky Vezuv, Pompeje idem kupit vopred online.

autor
12. dec 2023

@mizoko Ok. Pisem si jedlo vnutri. Horsie, ze potrebujeme aj bezlepkovu stravu pre mna, ale to je problem vsade. Ale ak nahodou prekvapia, dam vediet. Mozno to niekomu pomoze🙂
A Oplontis je mimo hlavneho arealu, ze? Cize ak nam ostane cas, skusit ist aj tam?

autor
12. dec 2023

@sazumak Tiez by ma lakalo ist ku Vezuvu peso, ale teraz su listky online na presny cas a to by som sa bala, ci nahodou nezmeskame. Mal by tam jazdit nejaky spoj k tej budke, ak som to dobre pozrela. A tiez som si nie ista pocasim, dufam, ze tam nebude nahodou sneh vo februari😆

yanni
12. dec 2023

@sazumak hlupost. My sme boli teraz v Septembri na vlastnu päst vyse 2 t<zdne na okruznej jazde v Taliansku: Samozrejme aj v Pompejach a na Vezuve. Ziadny sprievodca ti netreba. Vücsinou tam boli väcsie slupiny so sprievodcim. My sme isli na vlastnu päst. Kupis si bud online alebo v Kasse na mieste Ticket a ides a mozes si robit co chces. My sme isli bez sprievodcu (deti cerstvych 8 rokov a 4 roky) a popozerali sme si co nas zaujimalo. Obcas sme sa pristavili pri tej ktorej skupine a pocuvali (deti su trojjazycne, cize raz pri anglicky hovoriacivh, raz pri nemecky) to, hlavne deti zaujalo. Na Vezuv sme isli tiez bez sprievdu. Listok sme si kupovali cez oficialnu stranku online za normalnu cenu. Tam ti fakt netreba sprievodcu.

mizoko
12. dec 2023

Áno,je to mimo areálu ale oplatí sa 🙂 syn je histaminik,nemôže ani lepok tak sme si tam všetko kupovali v obchode a chystali na ubytku. Majú tam skvelý a široký výber bezlepko výrobkov,bola som milo prekvapená 🙂 aj v restikach sa najes bezlepkovo,sú na to pripravení. Ale či aj v Pompejach to neviem,neskúmala som.

zmrzlinka2021
12. dec 2023

Neviem z kade idete, asi z neapola. Odtial ide relativne lacny vlacik na obe miesta, pre vezuv speci bus hore.
Oba vylety su nenarocne a velmi pekne. Odporucam si na prehryznutie vziat nieco so sebou. V neapole sa potom da relativne lacno najest, aj v mischelinskej mate jedlo za 13-15 eur na osobu, nehovoriac o najlepsich pizzeriach sveta.

zmrzlinka2021
12. dec 2023

Netreba sa bat sprievodcov v anglictine, hovoria pekne,pomaly, da sa krasne rozumiet. V pompejoch sú prehliadky aj v anglictine a fakt uplny basic... cize aj mladsi syn bude krasne rozumiet.

sazumak
12. dec 2023

Áno, šiel tam bus 🙂 Len my sme boli v júli, bolo nádherne, aj keď teplo, ale výhľady neskutočné.

sazumak
12. dec 2023

@yanni My sme tiež boli takto sami bez sprievodcu, aj na Vezuve, aj v Pompejách 🙂 Ja rada chodím sama, keďže fotím, tak potrebujem mať priestor a nie kopec ľudí pred sebou.

simsalabim
12. dec 2023

@mizoko ved ja som to nebrala nejako zle.. take mali Taliani pravidla, ci stale platia, alebo ci aj historici mozu, neviem. A bolo to fajn, lebo fakt vedel vysvetlit vsetko od sposobu vykopavania, restauracie, o farbach na freskach, ako da Vinci skusal tie farby napodobnit.... o tom, ako robili beton a podobne. Specialnu pozornost venoval penisom na budovach, co sa nasim strasne pacilo 🙂 Prehliadka sa da kupit rozne dlha, my sme mali 4 hodiny a ubehlo to ako nic. Este by som aspon 2 vydrzala. Tym, ze sa venoval len nam, to bolo omnoho osobnejsie.

Autorka do Pompeji rozhodne netreba listky dopredu online. Ak ides s mladymi mlady do 26? maju zlavnene vstupne, ale kontroluju OP. Sprievodca hovori pekne, ak je sukromny, zastavis ho, kedy chces, vie ponuknut prehliadku zameranu na deti a podobne. Tomu sa zaidny audioguide nevyrovna.