V ktorom roku je vhodné letieť s dieťaťom?

majulienqa
12. sep 2013

Zijem v USA ale skoro cela moja rodina je na Slovensku.Mam skoro 4 mesacneho synceka.Moja mamka tu bola ked sa narodil na mesiac a pride opat v Marci ale potom uz chcu,aby som dosla ja s malym,aby ho aj zvysok rodiny videl.Nie som si ista kedy je vhodne brat maleho na dlhu cestu lietadlom..Za rady a skusenosti som vopred vdacna.

warholette
13. sep 2013

@majulienqa hocikedy, cim je dieta mensie, tym lepsie 🙂 ja som letela s malym prvy raz ked mal devat mesiacov, potom opat ked mal rok a pol a mozem ti povedat, ze s devatmesacnym sa mi letelo lepsie. ako jeden a pol rocny uz tak neposedel, chcel chodit po lietadle, uz nechcel pit len mlieko, ale aj nieco pod zub, co som musela extra zabalit... mensie dieta ti aj viac pospi a lahsie ho zabavis 🙂

majulienqa
autor
13. sep 2013

@ warholette -No tak to aby som si svihla! Mojmu teraz idu zubky a zistil,ze ma super hlasivky 🙂-teraz by som s nim nikam nesla,lebo chudak ludia :D Ale bojim sa trosku toho,ze by plakal vela,my by sme leteli z Dallasu do Londyna,co by bol najdlhsi let a toho sa ja obavam,ze bude zly..mne ten tlak nerobi dobre a rozmyslam ako to je s detmi,ci to na nich akosi posobi...Kedze moja mama pride v Marci ja ratam,ze my by sme najskor sli v lete,co by mal akurat rok a 1-2 mesiace,len sa bojim plakania,to je to jedine.. Cize tvoj na 1 a pol roka sa len mrvil?

luciask
13. sep 2013

@majulienqa ako spomenula @warholette ten cas medzi rokom a dvoma rokmi je podla mna tiez najtazsi- dieta chce behat, co sa nie vzdy da, lebo su turbulencie. Do toho jedneho roka je to podla mna najidealnejsie- dieta lahsie zaspi(ak je kojene, staci len nakojit- co pomaha aj kvoli zmenam tlaku), nie je este take akcne, ako ked sa nauci chodit a chce vsetko skumat. Po 2.5 roku je to uz lepsie, lebo potom aj rozpravku pozrie, nieco si nakresli, pozrie knizku a pod. Pre mna ten vek od 1- do 2 rokov bol na lietanie najtazsi- treba ratat aj s tym, ze ak je dieta naucene na zachod, nie vzdy je hned volne- co mensie deti "musia hned" nedokazu pockat kym prejde turbulencia, pripadne kym sa uvolni toaleta. Kazde dieta je ine, takze to co mne nevyhovuje, moze vyhovovat tebe a tvojmu dietatu, ale ja mam podobnu skusenost ako uz bolo spomenute.

majulienqa
autor
13. sep 2013

@luciask @warholette - no to je pravda,kazde dieta je ine,ja uz mam ale teraz infarktove stavy ked si predstavim ten dlhy let a potom to medzipristatie a dalsi let...aj na mna to je dost,ked som sama isla,nieto pre male dieta..Preto rozmyslam,ze kedy by to bolo naj,aby som sa co najmenej trapila...vyzera to tak,ze pockame kym ma maly 2.5-3 roky 😒

warholette
13. sep 2013

@majulienqa mozno keby ste isli vy v marci namiesto tvojej mamy.. ja som uz s "velkacom" neletela, ale s babatkom odporucam. prvy raz, ked mal osem mesiacov, sme leteli z viedne do los angeles, co bolo neskutocne dlho, ale prespal skoro celu cestu a ja s nim. ludia boli skutocne mili, vela ludi mi pomohlo len tak, ked ma videli s babatkom, hlavne na americkej strane. slovenski colnici sa na mna len tak s uskrnom pozerali ked som si s dietatom v nosicke a dvoma prirucnymi taskami snazila zlozit batozinu z baggage claimu 😠 😠 😠
male deti to vo vseobecnosti zvladaju lepsie ako vacsie. kamoska nedavno letela tiez z usa na vychod sk s jednou malou dcerkou, parmesacnou a vacsou, stvorrocnou, a vraj to mladsia znasala lepsie ako starsia.

majulienqa
autor
13. sep 2013

@warholette - no ja som chcela prist skor v lete,aby to nebol az taky teplotny rozdiel..my tu zimu nemame,ak tak nejaych 40F aj to na tyzden dokopy z celeho roka..podla toho,co ste napisali si asi pockam trosku

warholette
13. sep 2013

@majulienqa 40F? ved to je zima!!! ja som uz rozmaznana z Cali, ja ani nejdem do bazena ak nie je minimalne 90F 🙂 🙂 🙂

ichbinich
13. sep 2013

My sme so synom leteli zatial iba kratke trate (Vieden-Barcelona, resp. Vieden-Hamburg). Prvy krat letel, ked mal 13 mesiacov. Kupili sme aj extra novu hracku, aj som nabalila cumle, vodu, kvoli zmene tlaku, a obavala som sa. A syn? Ten vo vytrzeni pozeral celu cestu z okna, a ked sme nastupovali a videl do kabiny k pilotom, najradsej by tam siel tiez 😉 Hracku sme mu dali potom v hoteli. Pri vzlietani a pristavani mal cumel.
Druhy krat letel, ked mal skoro 2 roky, tiez bez problemov. To chcel aj chodit, chvilu sme chodili, ale letusko nas upozornil, ze mame radsej sediet. Mal so sebou kopec hraciek, tak to slo.

majulienqa
autor
13. sep 2013

@warholette - :D no tu su strasne horucavy,tak ked tu je jeden tyzden za rok 40F tak sa tesim ako mala-samozrejme vonku nejdem ale predsa :D Ake je najchladnejsie pocasie tam?

dakota1978
15. jan 2014

@luciask
@warholette baby chcem sa opýtať ... o pár mesiacov by sme mali letieť s dvojičkami teraz majú 19m ja a manžel ....čítala som si nejaké veci ohľadom pravidiel .. deti do 2 rokov sedia s rodičmi ... ako je to s jedlom dospelý dostanú a deti ... a čo čaj alebo mlieko môžem si zobrať už rozrobené a koľko.... čo by som si mala vyžiadať viem ze tá postieľka vpredu to im bude malá ale čítala som o nejakom kite ale neviem čo to je .. ako je to s prebaľovaním .... mali by sme 1x medziprístatie prvý let tak max. 1h a druhý tak 9h ... poradte mi čo a ako .. veľmi pekne ďakujem

radlinka
15. jan 2014

@majulienqa ahooj my tiez stale lietame, ale co som sa pytala mojej pediatricky najvhodnejsie je od 1 roku, ked uz ma vyvinute usko. Je to silny tlak a robili sme hlavne kratke cesty od toho 6-7 mesiaca. Treba si zobrat vela tekutin, mliecko a pred vzlietnutim a pred pristavanim dat dietatu vypit flasku. Ja davam aj tahat dudlik, tak aspon mu nezalahne. Nam sa letelo vzdy velmi dobre uz teraz je to tazsie, ked maly chce stale behat a vymyslat, neobsedi ani 2 hodky, predtym po vypiti mlieka hned zaspal a zobudil sa az na ked sme uz boli doma... 🙂

radlinka
15. jan 2014

@dakota1978 ahooj no zalezi akou spolocnostou letite, ked mate na dlhsiu trasu niekoho lepsieho, tak dostanete aj najest, pripadne tu postielku rozkladaciu alebo specializovanu sedacku pod..(viac si najdes v podmienkach leteckej spolocnosti, co ponukaju, ako je to s INFANTS - ci dostanu aj najest). Obycajne pre infants nemozes brat extra batozinu, musis si to vsetko zbalit do svojej, nemaju pri nizsich cenach narok na nic tie male deticky, co je skoda. Od dvoch rokov sa uz vztahuju podmienky a suma tak ako na dospeleho. S dvojickami musite letiet dvaja, jedno baby mas ty priputane o seba a druhe bud tatino alebo niekto iny. Proste je to dost namahave.
Mlieko si zoberies - formulu teda powder, nasypes si do odmerky, alebo do flasticky, ako chces a na letisku ti daju teplu (horucu) vodu, pripadne v lietadle si od letusiek tiez vypytas a oni ti naleju kolko budes potrebovat, s tym je snad najmensi problem. Akurat ze obcas je to horuce, tak treba pockat. Vzdy som si brala vodu na letisku, tam mi to vychladlo a v lietadle si maly vypil cele mlieko. Mala som niekolko zabaleneho mlieka v dozach a potom som si lahko presypala do flasky. Inak teraz ich uz mam na haku, beriem, aj caj, aj mlieko aj vodu, vsetko v extra flasiach a potom mi to na kontrole daju len ochutnat. Ked su uz vacsie mozes im zobrat aj nejaky snack co maju radi, hracky na hranie, knizky. Uz na dlhsie trasy by to mohli zvladat, sice budu pobehovat po lietadle, ale to nevadi 😉 a vyuzite to teraz, lebo od 2 rokov uz cena bude na urovni dospeleho cloveka aj s poplatkami.

dakota1978
15. jan 2014

@radlinka letieť by sme mali pred dovršením 2 rokov ale späť už budu mať 2 roky nevieš ako by mi bolo dobre kupiť letenku? to asi nepôjde že spiatočná ... či potom by sa dal doplatiť len rozdiel ☹ ... zatiaľ ešte nemáme vyhliadntú spoločnosť letecku

radlinka
15. jan 2014

@dakota1978 no obycajne ludia kupuju 2 trasy, pre infants co maju lacne a potom spat uz pre deti po dovrseni 2 rokov. Ak budete mat vyhliadnutu letecku spolocnost, pozri v podmienkach, co uvadzaju pre deti od 2 rokov, pripadne si zavolaj ako mas bookovat a co sa ti viac oplati. Myslim ze na dlhsie trasy budes musiet spiatocnu uz bookovat ako pre 2 rocne dieta, ale treba si to overit priamo u nich. Iba ak by ste kupovali napriklad 2 cesty osobitne, pripadne doplatit ten rozdiel. Mozete letiet aj 2 rozdielnymi spolocnostami, napr. Austrian Airlines, Lufthansa atd. Deti od 2 rokov uz maju narok na vlastnu batozinu, a tiez na vlastne sedadlo kazde zvlast.
Ja som prave pred 3 mesiacmi riesila nieco podobne, maly uz sedel ako 2 rocny na svojom sedadle ale pobehoval po lietadle, neskor zaspal na mne a donutili ma ho zobudit a usadit ho spat do svojho sedadla a hlavne zapasat. Zacal revat na cele lietadlo, lebo bol unaveny, vypytala som si pas pre infants, ale ze podla pravidiel mi to nemozu dat, lebo ma uz nad 2 roky wrrr....tak on taky unaveny a let bol nocny kratky dokazal prerevat cele klesanie a pristavanie, lebo som ho nasilu musela zobudit a priputat 😖 ach jo.

radlinka
15. jan 2014

@dakota1978 a tiez som riesila letenku tesne pred 2 rokmi a potom po 2 rokoch a som si to rozdelila na dve cesty, tak ta suma bola uplne ina, tiez sme menili pas, tak som bookovala len 1 letenku a ked mal vsetko vyhotovene, tak hned spiatocnu cestu, ale bolo to rychle na kratke trasy 1 leteckou spolocnostou vzdy, tak to sa dalo. 🙂

dakota1978
15. jan 2014

@radlinka ďakujem veľmi pekne

radlinka
15. jan 2014

@dakota1978 nie je zac, kludne sa pytaj aj nabuduce, treba to overit vsetko priamo v spolocnosti. 😉

dakota1978
15. jan 2014

@radlinka asi budeme letieť Austiran a canadien ale neviem kde to hľadať ☹

veronicka1901
15. jan 2014

Karolinka letela prvykrat, ked mala rok a potom teraz na Vianoce, ked mala 2 roky. Ten prvykrat bol hroza, stale plakala, chcela chodit, chcelo sa jej spat, nevedela zaspat. Lepsie to bolo teraz, uz sa dala viac zabalit, vydrzala bez mliecka, stacilo jej jedlo a pitie. Ale nas let trval len 2 hodiny. Na dlhsi by som sa asi zatial neodhodlala, je to neposednica 🙂.