Turecko s dieťaťom, ktoré má iné meno ako matka

11. jún 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať len na OSOBNÉ skúsenosti. Mám dieťa z prvého vzťahu, má moje meno za slobodna, meno ako matka za slobodna. Aktuálne som sa vydala, mám ďalšie dieťa. Aktuálne ja, druhé dieťa manžel mamke rovnaké priezvisko. Prvé dieťa má priezvisko iné, priezvisko matky za slobodna. Chceme ísť na dovolenku do Turecka. Otec prvého syna nedá súhlas. Stačí mi mať pri sebe Rodný list alebo môže nastať ešte nejaký iný problém?
Ďakujem

alenah31
11. jún 2024

osobná skúsenosť tiež Turecko - súhlas otca nebol potrebný - riešila som to priamo s cestovkou či ho potrebujem, otec dieťaťa v čase dovolenky styk so synom podľa rozhodnutia súdu mať nemal, otca som o dovolenke informovala písomne sms aj listom a keďže išlo o krátkodobý pobyt (rekreáciu) nemusela som ho mať - cestovka ho nevyžadovala. Dieťa malo vlastný cestovný doklad - cestovný pas.

melanta
11. jún 2024

Nepotrebuješ súhlas otca, ak ideš na dovolenku v čase, kedy je dieťa v tvojej starostlivosti. Ak budeš na dovolenke v termíne, kedy má mať dieťa otec, tak súhlas potrebuješ.

alenah31
11. jún 2024

Inak rodný list ti je tak na dve veci - nakľko to nie je doklad s fotkou, nemá výpovednú hodnotu. Jediné čo som mala so sebou a dávala cestovke bolo súdne rozhodnutie o zverení dieťaťa - len si to kukli a neriešili. Jediný raz sa vyžadoval súhlas oboch rodičov - cesta dieťaťa do Kanady.

autor
11. jún 2024

@alenah31 budem cestovať v čase kedy je dieťa v mojej starostlivosti...súhlas by mi nedal preto sa pýtam

autor
11. jún 2024

@alenah31 ďakujem za skúsenosti🙂

alenah31
11. jún 2024

cestovka by ťa hneď na to upozornila ak by to potrebné bolo. V rámci EÚ som toto nikdy neriešila, mimo EÚ len raz - Kanadu, inak tiež nič a to sme teda cestovali furt.

damian85
11. jún 2024

Súhlas ti dávať nemusí , pokiaľ v rozhodnutí súdu o zverenie maloletého dieťaťa nemá byť v tom čase s ním. Ak si po dieťa nechodí , tak či onak , snažil by som sa dovolenku naplánovať tak , aby to nezasahovalo do tých dní kedy by mal byť s ním ( pre istotu ) . Moja ex chodí Turecko 2x ročne , ja iné krajiny mimo Eú - nikdy nám súhlas netrebalo , nikdy sa na nič nepýtali mam pas , vec vybavená.

maranco
11. jún 2024

To musí byť riadny tĺk keď nedopraje synovi dovolenku k moru a ešte k tomu keď ju nemusí ani zaplatiť.

alenah31
11. jún 2024

@damian85 no mne to písať nemusíš, ja to viem🙂treba napísať autorke príspevku. My sme sa s ex vždy vedeli dohodnúť. Tiež si ho bral so sebou - nebudem predsa dieťaťu brániť cestovať, spoznávať iné miesta, mentalitu, tráviť čas s otcom, prípadne jeho ďalšími súrodencami. A ja mám predsa tiež právo na trochu oddychu a relax "po mojom" s vedomím, že dieťa sa má s otcom určite dobre🙂 Na toto sme my obaja časom mali celkom dosť rozumu - len to chcelo do toho štádia dospieť.

damian85
11. jún 2024

@alenah31 áno písal som to autorke - už som vymazal reakciu , ospravedlnujem sa.

bluka2
11. jún 2024

Tiez som bola tak v Turecku, presne tvoj pripad. Nic nebolo treba.

cookie29
11. jún 2024

Otec dietata je SLovak?

autor
11. jún 2024

@cookie29 nie, je v Tom rozdiel? Otec nie je Slovák ale žije na Slovensku

cookie29
12. jún 2024

No pokiaľ by bol napríklad Turek, Egyptan a pod tak áno mohlo vy to meniť veci.

autor
12. jún 2024

@cookie29 myslíte že by bol problém sa vrátiť naspäť áno? Ďakujem za postreh hoci to nie je môj prípad

cookie29
13. jún 2024

Ich zakony su ine, ak sa nemylim, je to nieco v style "dieta patri otcovi". Ak zena cestuje s dietatom sama, oni si overuju a pod. Takze v takom pripade by bolo mozne ze Vas pustia ale dieta nie.
Neviem presne ako to funguje, len viem, ze take pripady su.