Ahojte zienky, chcela by som sa spytat ci mate skusenost s cestovanim k moru letecky hned po svadbe kedy este nie je sanca mat vybavene nove doklady. Je mozne ist udajne na pas (jedna sa o Santorini), chcem si to overit este v cestovkach ale zaujimala by ma Vasa osobna skusenost. Ved ked bude na letenke moje rodne priezvisko a aj pas a obciansky sa zhoduju, nie je to exotika ale “len” Grecko, ako mozu vediet na letisku ze som vydata?? Dovod preco sa ponahlame je ze som tehotna a chcem ist s co najmensim bruchom (4 mesiac 🙂) dakujem 💜
Ja som letela o tyzden do Ameriky. Takze letenka, ubytko, viza - vsetko som menila podla noveho pasu. Jasne, ze som platila za ten zrychleny. Ale bala som sa to riskovat. Este som si dala aj do AJ prelozit svadobny list a notarsky overit (islie sme na lod po Karibiku a to som uz nevedela zmenit, tak pre istotu). Jedine pri check-ine som mala "problem". kamarati si to vybavilo hromadne a ja som musela uz sama kvoli zmene letenky.
Inak v Europe by som neriesila, zavolaj do leteckej spolocnosti a opytaj sa ich. Urcite sa to stava bezne.
Nikde nemusis uvadzat, ze si sa vydala...normalne chod ako nevydata, doklady ine mat nebudes a nove vybavis potom....
My sme šli týždeň po svadbe, normálne na staré doklady, všetko bolo logicky ešte na pôvodne meno, keďže pred svadbou sme si už kupovali dovolenku
Áno, úplne v pohode, my sme mali v sobotu svadbu a v utorok sme leteli na Kanarske ostrovy. Bez problémov, s občianskym a pasom s priezviskom za slobodna, aj letenka bola objednaná na staré priezvisko, takže úplne bez problémov. Horšie by bolo, keby más letenku na staré priezvisko a stihneš vybaviť nové doklady a potom to nesedí s letenku, ale to v tvojom prípade nehrozí.
Želám krásny svadobný deň, aj svadobnú cestu a najmä láskyplný život ☺️
@masinka ja si tak pamätám, že treba do mesiaca začať vybaviť nové občiansky, takže času dosť po svadobnej ceste.
@bolarazjedna ked mesiac, tak zrejme stiha, na Santorini sa asi nechodi na tak dlho 😀 Ja si uz tiez nepamatam ake terminy boli, som vydata 16 rokov 😀 , ale tak radsej teraz poguglit ako sa potom s nejakou tetulou na urade dohadovat koli presvihnutej lehote
V roku 2017 bolo pravne opatrene to, ze do 10 dni od sobasa musis mat nahlasene zmeny a vo vyrobe novy OP. Ostatne zmeny su myslim do 21 dni. Moses cestovat na stare doklady, ale hned v pondelok po svadbe skoc na urady a daj si ziadost o novy OP. Aby si nedoplatila na rychlost v cestovani pokutou
Ahojte, chcem sa opytat ci nahodou nema niekto z vas skusenost s nasledovnym. Cca mesiac po svadbe ideme na svadobnu cestu do strednej Ameriky, a zo zakona je potrebne po zmene priezviska zmenit vsetky doklady. Problem vsak je, ze letenky uz mame davno kupene (este z cias kedy sme sa o svadbe nebavili) a letecka spolocnost nepovoluje zmenu mena. Musela by som si kupit novu letenku a staru nechat prepadnut, co je dost vela penazi. Cestovat na pas s rodnym menom mi pride ako dost velky risk, neviem, ci to na letiskach nejako nedokazu overit.
Chcem teda poradit s nasledovnym-je mozne, aby som si po uzavreti manzelstva najprv nechala svoje rodne priezvisko(aby som nemusela menit pas), a az potom po navrate(cca 2 mesiace po svadbe)poziadala o zmenu priezviska(akoze som zmenila nazor), a teda aj vymenu dokladov ?
Dakujem za vase rady 🙂
@elementissa mozem sa opytat? Po svadbe si si isla zaevidovat novy OP a cestovala si na stary OP bez problemov aj ked uz vyrabali novy OP?
@yella8888 normalne som mala letenku na povodne meno, svadba v sobotu, odlet v pondelok poobede...doklady som vybavovala az po svadobnej ceste