Súhlas s vycestovaním dieťaťa od ex do Indonézie

emily256
30. júl 2024

Ahojte mamičky, chcela som sa spýtať, boli ste niekto ako jeden rodič s dieťaťom, ktoré vám bolo zverené súdom do starostlivosti v Indonézii - bali? Na internete čítam že je potrebný súhlas bio otca s vycestovaním. S ním však nemám najlepší vzťah a myslim si, že by tento súhlas so mnou nešiel overiť a teda samozrejme by nesúhlasil. Už len z princípu že vidí, že nám je s priateľom dobre. Chystáme sa tam so súčasným partnerom a s mojim synom. Alebo respektíve čo mám robiť v tejto situácii? Je to naša vysnivana dovolenka a nechceme, aby nás kvôli môjmu bývalému priateľovi z letiska otočili. Chystám sa dať preložiť do angličtiny aj rodný list, len neviem či mi to tam bude stačiť a súdne rozhodnutie o zverení dieťaťa do mojej starostlivosti. Je naozaj až tak dôležitý ten jeho súhlas? Samozrejme že s dovolenkou by som ho informovala. Nechcem nič zatajiť ani nič podobne. Len teda mám obavu akú mám. Priezvisko má dieťatko moje.

Ďakujem veľmi pekne.

e1i
31. júl 2024

@emily256 v podstate s kazdou cestou do zahranicia by mal suhlasit aj druhy rodic

vyrovnanaosoba
31. júl 2024

@emily256 na dovolenku môžete ísť. To by som musela s každou dovolenkou chodiť za ex, aby som mohla ísť za hranice 🙄
Potrebuješ súhlas keby si sa tam chcela presťahovať, nie kvôli dovolenke na týždeň, dva.
Ale pre istotu si to over v tej cestovke, cez ktiru idete, resp môžeš napísať na kurately, alebo príslušný súd.

ajuga
31. júl 2024

@emily256 kontaktuj kuratelu a vysvetli situaciu. Minimlalne by som mu poslala oznamovaciu vetu v style " od toho a toho dna do vtedy a vtedy budeme s Ferkom na bali, je to moj tyzden, kuratela o tom vie, budem ta pravidelne informovat a posielat foto, Ferko ti zavola." Nech si kryta... pozri sa na to z druhej strany. Kwd by tvoj ex chcel maleho zobrat do zahranicia... minimalne dat vediet druhemu rodicovi mi pride fer. Pozri skupinu na fb "nikdy viac" tam ti zeny poradia urcite, alebo hladaj starsie prispevky

hipuska
31. júl 2024

všetko, čo ti píšu vyššie je síce pekné ale nepravdivé. Súhlas druhého rodiča za účelom vycestovania na dovolenku nepotrebuješ. To určuje zákon SR. Iné je, podmienka vstupu do danej krajiny, ktorá ten súhlas vyžadovať môže. Väčšinou to nevyžadujú ale riziko, že si ho vypýtajú priamo od teba tu je. Potom ťa môžu otočiť späť domov.

Kuratela ti nepomôže, nie sú oprávnení konať v mene otca. Čo môžeš urobiť je, obrátit sa na súd zo žiadosťou o náhradu súhlasu otca s vycestovaním. Len je otázne, či to ešte stíhaš.

klementinka58
31. júl 2024

ked som cestovala sice nie bali ale inde suhlas som pracne vzdy vybavovala no nikdy ho odo mna neziadali nikde.

draculla
31. júl 2024

@emily256 radim ti, nechod bez toho suhlasu. Nikdy nevies na aku kontrolu (cloveka) natrafis na letisku. Ak sa chystas do Indonesie, nedajboze nebudes mat potvrdenie, nechcem si predstavut co by sa tam dialo. Vezmu ti dieta a co potom? To nieje len tak, nasa vysnivana dovolenka. Najprv si si mala dat ten suhlas a potom dovolenku planovat. Moj syn ma prirzvisko po otcovi a uz tu v PP na letiskus a ma pytali kto to je, lebo ma ine prirzvisko. A to sme len na slovensku

klementinka58
31. júl 2024

@draculla ale netaraj dieta jej nevezmu len ju nevpustia do krajiny

klementinka58
31. júl 2024

https://bubo.sk/bali/cestovne-doklady-a-viza

skus si dat prelozit rozsudok ak si rozvedena ze dieta je zverene tebe. MOzno by to stacilo.

draculla
31. júl 2024

@klementinka58 tak nepustia do krajiny, ale neviwm si predstavit ten stres pre vsetkych. Rozsudok urcote nestaci

kiki68
31. júl 2024

Ak mas dieta zverene sudom, tak by som to mala prelozene, ved je to exclusive custody. Na dovolenku to myslim netreba, ale mozes sa informovat na ambasade pre danu krajinu. Alebo v cestovke. Ambasada je vsak istota. Nakolko ide o dovolenku, zo sk suhlas nepotrebujes

kiki68
31. júl 2024

@draculla dieta nevezmu, max nepustia dalej. Ak ma vsak prelozeny rodny List a rozhodnutie sudu o vyhradnej starostlivosti, tak to je pre nich dolezite

draculla
31. júl 2024

@kiki68 odporucaju notarom overeny suhlas. Je to priamo zo stranky mzv

klementinka58
31. júl 2024

odporucaju nie je to povinnost

emily256
autor
31. júl 2024

Baby bývalému som písala že s ním potrebujem prebrať dôležité veci no on žiadna reakcia. Takže neviem čo mám robiť. Písala som už aj na ambasádu. Mám kamošky
Ktoré si takto s deťmi cestujú kade tade, a bez tohto súhlasu, no v Indonézii nebola ani jedna. Takže naozaj neviem čo mám robiť.

emily256
autor
31. júl 2024

@vyrovnanaosoba nejdeme cez cestovku. Ideme po vlastnej réžii.

mclissa
31. júl 2024

@klementinka58 kludne mozu vziat dieta dokedy sa nepotvrdi, ze dieta je jej. Kamaratka takto bola 24 hodin “zavreta”. Len preto, ze mali ine priezvisko. Jej dcera mala 1.5roka a cestovali domov do UK. Jej manzel musel ist po nich a dolozit vsetky papiere.
Autorka.
Ja by som bez suhlasu nikdy nesla. Moj neplnolety brat aj ked bol u nas mal suhlas rodicov, tak isto ked sme ho brali do zahranicia vzdy. Aj ked ho nikto nikdy nepytal. Ale mali sme lebo to krajiny vyzaduju, to je prvorada vec. Syn ide teraz na Slovensko, tiez dam nasim papier.
Druhorade je, ze to nekontroluju.
A teraz si vezmi, ze exovi prepne a povie, ze si mu uniesla dieta. Dokedy sa pozbieraju vsetky fakty, ze si naozaj na dovolenke mozes byt medzinarodne hladana. A mat take opletacky koli jednemu podpisu urcite nechces.

smajliica
31. júl 2024

Ja viem a rodine čo cestovali do Južnej Afriky, otec a 17 ročné dieťa a nepustili ich do lietadla lebo nemali splnomocnenie od matky. Akurát mali šťastie že sa im to stalo pri ceste tam a nie naspäť, takto iba prišli o zaplatenú dovolenku.

Autorka ak nemáš ‘sole custody’, teda že všetky rozhodnutia o dieťati robíš ty bez otca dieťaťa, tak bez povolenia od otca za hranice EÚ vycestovať nemôžeš a nič sa s tým robiť proste nedá.

vyrovnanaosoba
31. júl 2024

@draculla tak táto info je riadna blbosť. Máš skúsenosť? To teraz žiaden rozvedený rodič nemôže nikde ísť s dieťaťom? Informáciu druhému rodičovi je slušné dať, ale ani to nie je povinnosť, ak v daný termín nemá byť u toho druhého.

smajliica
31. júl 2024

@vyrovnanaosoba ono to nie je blbosť. Je to primárne kvôli únosom detí jedným rodičom, že sa bez povolenia a vedomosti druhého rodičia odsťahujú s dieťaťom do zahraničia. Typicky nie je dovolené cestovať s maloletým dieťaťom z EÚ do krajín mimo EÚ bez písomného povolenia druhého rodiča. Samozrejme záleží na konkrétnych krajinách.

klementinka58
31. júl 2024

@mclissa ak ide cez cestovku je to malo pravdepodobne

klementinka58
31. júl 2024

@vyrovnanaosoba ja som to vzdy vybavovala lebo sa to odporucalo, aj ked to nikto nikdy odo mna neziadal. Jedna pravnicka na fb radi zenam s tymto a ona to tiez zdoraznuje ze ten suhlas je potrebny.

mclissa
31. júl 2024

@klementinka58 cestovka s tym nic nema. Ona len sprostredkuje pobyt a napise co vyzaduje krajina.
Ano aj je malo pravdepodovne, ze budu kontrolovat. Ale tak no, clovek nikdy nevie.

evaachesa
31. júl 2024

Bez toho by mi ani nenapadlo vycestovať. Tak buď to odložte na ďalší rok dokedy si všetko vybavíte alebo choďte bez dieťaťa ak zvykne byť u ex alebo ho postrážia starí rodičia.

klementinka58
31. júl 2024

@mclissa prinajhorsom ju nepustia, urcite ju nezavru a nemusi dokazovat ze dieta je jej

klementinka58
31. júl 2024

a co som si vsimla pri tych zajazdoch kopec rodicov tie suhlasy ani nema.....jednej pani colnik pytal zmluvu o zajazde a pustil ju napriklad pri ceste do grecka. Egypt, Tunis, nepytali nikdy nic

evaachesa
31. júl 2024

@klementinka58 A čo si odsledovala pri kontrole do Indonézie? Trošku rozdiel Grécko a Bali.

klementinka58
31. júl 2024

@evaachesa tam som nebola ale zrejme ani ostatne zeny co tu radia 🙂

klementinka58
31. júl 2024

este sa da aj sudom vybavit povolenie na cestovanie ale je to na dlhsie. ak ma autorka viac casu moze to skusit

smajliica
31. júl 2024

@klementinka58 mám precestovaných pomerne veľa krajín mimo EÚ a
1. Cestovka s tým nemá fakt nič. Toto sa kontroluje na colnici.
2. Pri najhoršom ju síce nepustia, ale ak to bude pri ceste naspäť a ostanú v Indonézii to bude dosť prúser.
3. Pri ceste do Grécka, čo je EÚ a pri ceste mimo EÚ platia úplne iné pravidlá. Rovnako Egypt a Tunis sú typické dovolenkové destinácie kde nemusí nikto nič riešiť, Indonézia je úplne iný príbeh.

mclissa
31. júl 2024

@klementinka58 mam precestovanu Indoneziu aj Grecko. A to je teda rozdiel riadny.
Ja mavam vzdy papiere na poriadku, co dana krajina ziada to mam. Clovek nikdy nevie a v tejto dobre uz vobec.