Strach z letu lietadlom

romcici17
23. sep 2024

Ahojte,tých diskusii na túto tému tu asi bude viacej,ale asi som sem prišla preto lebo potrebujem podporiť🤣🙏🏻.
V živote som neletela lietadlom,doteraz sme všade chodili na dovolenky autom,alebo autobusom. Teraz máme ísť začiatkom októbra na dovolenku do Talianska a teda dala som sa na to,že pôjdem lietadlom,ešte pred mesiacom som bola v pohode,že keď budem myslieť pozitívne,že to zvládnem ale čím sa nám to blíži tak ja som doslova v strese.
Strach z toho že by sa lietadlo mohlo zrútiť,alebo niečo podobné som už v sebe ako-tak spracovala,skôr sa bojím vzletu,toho pocitu že sedím v lietadle a vlastne som uprostred “ničoho“ vo vzduchu... Vela ludí toto vraj prekonalo tým,že si predstavovali že sedia v aute,ale teda neviem či to mne pomôže. Nejaké tipy ako ste to prekonali vy? Za každú odpoveď budem rada.

arieska
23. sep 2024

letela som už niekoľkokrát a presne ako hovoríš - tento pocit neznášam ani ja. Vždy sedím pri mojom mladšom synovi, on ma pri vzlietaní drží za ruku, ale aj tak sa mi kotúľajú od strachu slzy. Pomáha tiež s niekým sa rozprávať. Držím palce, určite to zvládneš. Ja napriek tomu, že lietanie nemám rada - využívam tento spôsob dopravy čoraz častejšie. Je to oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie ako cesta autom, vlakom...

katarinaba
23. sep 2024

moj ex si predtym dozicil trochu alkoholu - ale nesmies sa zrubat 😀 hrozi, ze ta nezoberu do lietadla 😀 😀 😀
ale teraz vazne - niektori to riesia utlmovacimi liekmi - mozno sa skus poradit s lekarom

really8
23. sep 2024

@romcici17 netrap sa niecim co nemozes ovplyvnit. Ulahci ti to fungovanie aj do buducna. Aj ked je to velmi tazke.

deti95060810
23. sep 2024

na mk je skupina Cestujeme lietadlom.... možno sa tam dočítaš dobré rady a všetko okolo toho..
ako prvú pomoc si daj predpísať Neurol - ak bude potrebné tak si zoberieš, zaberie za 20-30 min - teda prvá taká úľava od stresu... len pozor, nesieš na Neurol piť.
daj si predpísať ten najslabší, potom zober len 0,5 tabl.,,,

romcici17
autor
23. sep 2024

@arieska Kamošky ktoré so mnou idú mi hovorili,ževraj sa to dá prekonať,jedna z nich mi vravela že jej fakt napr. Pomáha žuvačka pri vzlete a ten nepríjemný tlak čo vraj vzniká,tak jej to pomáha. Snažím sa upokojovať s tým,že idem na dovolenku s kamoškami ktoré už dlho poznám a boli sme už kade tade ale stále mám v sebe ten pocit že idem prvýkrát lietadlom a neviem ako to zvládnem.

romcici17
autor
23. sep 2024

@deti95060810 ďakujem. Tú skupinu skúsim pozrieť. Áno,o neurole viem,myslím že som to sem aj niekde písala do jedného fóra ale ja som sa dlhšie liečila na úzkosti,takže neurol mám ešte stále doma,keby náhodou.

mandzula
23. sep 2024

@romcici17 ono to s tym tlakom nie je take zle, ako si predstavujes, ak zvladas kolotoc, zvladnes aj toto.🙂

deti95060810
23. sep 2024

@romcici17 však to nemusíš si dať, len to maj v kabelke keby náhodou už ozaj by si nevedela čo... taká prvá pomoc.
snáď nenecháš prepadnúť dovolenku len preto že nezvládneš lietadlo...

katulienkax
23. sep 2024

@romcici17 pristatie a vzlet je na lietani to najzaujimavejsie 🙂 Zuvacku ani cukrik som nikdy nepotrebovala.
Predstava sedenia v aute a autobuse, no v aute ta nejaky debiil skor sunda, ako padne lietadlo

andrejka2424
23. sep 2024

@romcici17 Je to pocit ako na húsenkovej. Dá sa na to zvyknúť. Možno by ti pomohli aj videá na FB som videla takú pilotku-myslím, že Sandra sa volá. Ja mám problém s bolesťou v ušiach pri klesaní lietadla. Žujem gumené cukríky, alebo si dám zo dve žuvačky naraz a občas si zapchám nos a fúknem silno so zavretými očami, aby mi ten tlak v ušiach povolil. Nepríjemné mi je aj, keď prelieteme cez oblasť s turbulenciami . Vždy sa snažím hlavne racionálne uvažovať. Naozaj je neporovnateľne väčšie riziko, že zomriem cestou domov na diaľnici v aute. Žiadne auto nemá taký pravidelný servis a kontrolu ako lietadlo. Navyše aj zlyhanie ľud.faktora je v autobuse, aute neporovnateľne väčšia. Nenávidím výšky, takže pri vzlete nejak z okna nepozerám, nerobí mi to dobre, naopak keď sme už hore, na mobile sledujeme aktuálnu polohu nášho lietadla a cestu si už užívam. Neboj, zvládneš aj bez neurolu,aj bez chlastu. Paniku a strach si vytvárame najmä sami vo svojej hlave. Toto je záber 10 dní dozadu, myslím, že niekde nad Gréckom sme si fotili. Krásne bolo vidno a nad Maďarskom viditeľnosť nulová, všetko biele okolo pri prílete do BA nás privítala zima a ,vietor a dážď.

romcici17
autor
23. sep 2024

@mandzula uf,Kolotoče nezvládam vôbec🤣🤣

mandzula
23. sep 2024

@romcici17 tak to som ti velmi nepomohla teda.😀

katarinaba
23. sep 2024

@romcici17 tak je rozdiel uzkost a strach a rozdiel je ako prekonat tlak v usiach. Pokial sa bojis samotneho letu, rady ako zuvacka ci cukrik ti nepomozu. Kde je teda problem? Uz v samotnom pomysleni na lietanie? Tak skus ten Neurol. Poziadaj o sedadlo do ulicky a nepozeraj von oknom. Kludne zavri oci, ale aby sa ti zas netocila hlava.
Ak je to len obava zo zalahnutych usi - tak mozes skusit tu zuvacku, mozno pomoze zivanie, alebo si zapchas nos a skusis nim vydychnut - pojde to do usi a malo by to pomoct. Ja niekedy napr. vobec necitim ziadny tlak, niekedy mi staci prehltnut naprazdno. Ja si viem aj vnutorne svalmi akoby zapchat sluchovod (neviem to inak popisat) a to mi tiez pomaha.
Poletis prvy krat, je to prirodzene, ze mas obavy. Skus sa upokojit rovnakym sposobom, ako sa upokojujes pri inych stresovych situaciach. Kazdopadne, lietanie je jednou z najbezpecnejsich foriem prepravy, tak na to mysli a uvidis, ze vsetko dobre dopadne. Drzim palec.

annm81
23. sep 2024

Keď spomínaš fyzické prejavy pri zmene tlaku, tak to ozaj nič nie je. Vyrovnávať tlak v ušiach, ak už potrebuješ, sa dá jednoducho naučiť- vysunutie sánky dopredu, silné fúknutie do nosa, kým si ho držíš upchatý, akoby zívnutie zo zatvorenými ústami. Reálne to nie je o nič horšie, ako keď sa ponoríš do dvoch metrov, alebo ako keď vlakom vojdeš rýchlo do tunela. No a počas letu to bude pocitovo najskôr rovnaké, ako keď sedíš doma v obývačke - necítiš zrýchlenia, zmeny smeru alebo nerovností na ceste, ako keď ideš autom. Budeš tam mať kamošky, rozptýliš sa zábavou s nimi, tak si ani neuvedomíš a budete na mieste.

ivka225
23. sep 2024

pozri sa na stránku https://www.flightradar24.com a logicky uvažuj.

elenajezova
23. sep 2024

@katulienkax presne, aj my s dcérkou si doslova a s nadšením vychutnávame hlavne štart lietadla. A žuvačku si dávame vždy...

jazula
23. sep 2024

@romcici17 Strach je v 99% prípadov oveľa horší, ako výsledná realita. Skús porozmýšľať nad situáciami, kde si sa takto bála niečoho neznámeho a ako to nakoniec dopadlo… Štatisticky je skoro nulová pravdepodobnosť, že bude počas letu problém.
A mne napríklad zalieha v ušiach aj v rýchlejšom výťahu a pri vzlietaní problém nemám… Tak sa nastav pozitívne a bude to fajn.

radulkova
23. sep 2024

sprav si playlist obľúbenej hudby a pri vzlete si ju zapni, skús sa sústrediť na danú destináciu, co si oblečieš prvý večer, co si dáš na večeru, kam pôjdete do baru 🙂 ja si vždy upravujem fotky v lietadle , pritom počúvam hudbu a zabudnem že letím. a nie je to ako húsenková draha, ja kolotoče vobec nedávam ale lietadlo v pohode. a pomôže aj keď budeš sedieť s kamoskou a budete sa rozprávať. držím palce ☺️💫