Splnomocnenie rodičov pri sprevádzaní dieťaťa do zahraničia

ranavika
4. jún 2018

Ahojte,do Talianska musí byť splnomocnenie overené notárom či stačí asistentkou jeho či ako?má to byť úradne overené ale pri niektorých krajinách sa uvádza, že doslova overené notárom musí byť.

babi81
4. jún 2018

@ranavika ???splnomocnenie overene notarom a na co?

rachel36a
4. jún 2018

Ved ak to bude overovat asistentjka tak tam je vzdy razitko notara...my sme davali robit do Turecka a overovali sme na mestskom urade...stacilo...

rachel36a
4. jún 2018

@babi81 ak ide dieta do zahranicia s niekym inym ako rodicia tak je potrebne mat splnomocnenie ze rodicia suhlasia aby dieta vycestovalo s kym, v akom termine...najlepsie v jazyku krajiny kam diietaccestuje a v anglictine...mali by to mat aj stary rodicia ked beru vnucata na dovolenku

barborenka28
4. jún 2018

@rachel36a presne mas uuuplnu pravdu

zuzanka.zuzu
4. jún 2018

@ranavika overenie notárom a asistentkou notára je rovnocenné, pretože ona má splnomocnenie na overovanie (ak ho má... ak ho nemá, tak podpisuje notár). pečiatka je vždy len jedna - tá notárova

galatova81
5. jún 2018

@ranavika No mne dcéra chodí často do zahraničia-športuje a s výnimkou ČR musí byť splnomocnenie overené notárom a samozrejme aj v cudzom najlepšie v anglickom jazyku

ranavika
autor
5. jún 2018

@rachel36a tak aj na mestskom urade môžem a tam sa platí za overenie?

ranavika
autor
5. jún 2018

@rachel36a na doplnenie ,syn ide so starými rodičmi s rovnakým priezviskom

ranavika
autor
5. jún 2018

Inak ďakujem Vám dievcata

sasa1310
5. jún 2018

@ranavika na MZVaEZ SR najdeš tlačivo, ktoré vypíšeš, a overíš u notára. To je všetko

zuzanka.zuzu
5. jún 2018

@ranavika na matrike nemôžu overovať v cudzom jazyku, na to je notár... a v prípade maloletého dieťaťa v zahraničí sa ozaj neoplatí ušetriť to euro alebo o koľko je podpis drahší, hlavne že za dovolenku vycálovali starí rodičia tisíce 🙄

zara0201
5. jún 2018

@zuzanka.zuzu Ano. Takisto nam neoverili na matrike. Museli sme k notarovi- to je aj drahsie.

rachel36a
5. jún 2018

@ranavika my sme sice overovali na mestskom urade ale u notara kvoli cudziemu jazyku

ranavika
autor
5. jún 2018

@rachel36a nemáme v cudzom jazyku ,na príslušnej www.stranke Mzv je napísané že dokument svojej domovskej krajiny tak neviem....kde overim

ranavika
autor
5. jún 2018

@sasa1310 hej našla som to tlačivo pri Taliansku je uvedené že dokument svojej domovskej krajiny asi nemusí byť v cudzom jazyku či?

katkasav
5. jún 2018

Notár aj matrika - teda mestský/obecný úrad vždy overia iba podpis na danej listine, teda že listinu podpísala daná konkrétna osoba. Za notára to bežne býva zamestnanec poverený notárom. Keď sa ľudovo povie "overené notárom" myslí sa tým podpis, notár ani matrika nezodpovedajú ani nekontrolujú samotný obsah listiny.

babi81
5. jún 2018

@rachel36a od nas nikdy nechceli ani ked isla so starymi rodicmi a oni mali pasy inej krajiny ako ona.

babi81
5. jún 2018

@rachel36a a to rozpravame o taliansku kedze moha dcera ma 2obcianstva, ale pas ma len slovensky a nikdy od nas nic nepytali a to cestujeme hore dole skoro kazde 2mesiace

rachel36a
5. jún 2018

@babi81 tak to bud rada...lebo ked to na colnici budu ziadat a nebudu to potvrdenie mat, tak sa to povazuje za unos, opustenie krajiny bez suhlasu rodica a dieta zadrzia...pripadne keby sa nieco stalo v zahranici a bude treba suhlas s liecbou a pod...kopu ludi to ignoruje a potom ked pridu problemy tak nevedia ako sa z toho dostat 😢

babi81
5. jún 2018

@rachel36a v europe nemas uz colnice, v ramci eu sa pohybujes v pohode.ja som nechala dceru u staryvh rodicov s pasom a stiplo ju nieco z coho potom opuchla a v pohode isli na pohotovost bezo mna kedze som bola v inom state.

rachel36a
5. jún 2018

@babi81 to ale neznamena ze nie su colnice a ze ta nemozu skontrolovat...ja len pisem co plati pri ceste deti do zahranicia bez rodicov, v sprievode inej osoby...kto chce tak nech si to riskuje...mne tych par eur za tie mozne komplikacie nestoji...😉

babi81
5. jún 2018

@rachel36a ok, tak pis.ak jeden z rodicov nenahlasi, mu uniesli dieta ho starym rodicom alebo niekomu inemu nezoberu