Služobná cesta “na otočku “

17. mar 2024

Chcem počúvať Vaše názory. O mesiac mám ísť na služobnú cestu do zahraničia. Je to cca 13 hodín autom. Šušká sa , že sa táto cesta pôjde “na otočku”. Autom cez noc tam, ráno z autá na miesto stretnutia a po stretnutí (zvyčajne trvá do 2 hodín ) hneď autom naspäť. Síce by sme mali šoféra, nemusela by som šoférovať ja , no aj ten šofér by podľa mňa mal mať oddych, prestávku, spánok… išli by ste na takú cestu ? Je možné, že ak odmietnem, vyhodia ma … no zasa také riziko tiež podstúpiť nechcem. Služobnú cestu odmietnuť nemôžem, mám zahrnuté v zmluve , že ma zamestnávateľ môže vyslať na služobnú cestu.. ostatným to nevadí , stále takto chodia. Po takej ceste ešte na druhý deň aj hneď do práce. Mne ale takéto podmienky prídu brutálne

egonsk
17. mar 2024

Zamestnavatel si dovoli iba tolko, kolko mu zamestnanec dovoli. Zakonnik prace aj BOZP a dokonca i fyzikalne zakony platia vzdy a vsade, ale ako sa vravi, kde niet zalobcu, tam neni problem. Kto sa svojich prav nedomaha, ten si ich ani nezasluzi (povedal mi raz pravnik).

mimi3008
17. mar 2024

To teda je brutalne. Neviem, co by som robila, lebo prist o pracu, to nie je len tak...ale je to riadny zaberak. My sme chodievali ku rodine do Rakuska, raz s detmi, ale velakrat ako bezdetni, trvalo to cca 11 hodin, ja som odsoferovala minimum, manzel vacsinu, ale aj tak sme prisli ku nim celkom rozbiti. Neviem si predstavit, ze o 2 hodiny otocka a zas ta cesta a dalsi den do prace

lindous
17. mar 2024

“Šušká sa” - v prvom rade sa na to spýtaj, ak zistíš, že to je tak, potom sa môžeš zamýšľať nad tým ako to riešiť a odkomunikovať, aj u nás sa šuškalo už všeličo a trištvrte veci z toho nebola pravda 😅

autor
17. mar 2024

@mimi3008 veď práve. Nechcem takto riskovať, mám doma malé deti. Potrebujú mamu. A predsa taký unavený šofér môže pochybiť. Mikrospánok tiež nie je sranda

autor
17. mar 2024

@lindous tak je to pravda, lebo stále takto chodia. Od kedy som vo firme boli aj moji kolegovia veľa krát takto

autor
17. mar 2024

@egonsk len škoda, že u nás na SK majú zamestnávatelia tieto zákony na háku. Nepáči sa ti, nájdu si ďalšieho

egonsk
17. mar 2024

to uz davno neplati. Napriklad u nas hladaju uctovnicku uz 4 mesiace, programatora uz 2 mesiace, atd... Strach je najlepsi manipulator a zatemnuje mozog, ludia prestanu triezvo rozmyslat a racionalne konat. Vid Covid, Ukraina, atd...

lindous
17. mar 2024

Tak píšeš, že ostatným to nevadí, čiže sa možno niekto proti tomu ešte neozval/môže mu to vyhovovať, že nemusí nikde prespávať… nemusíš hneď odmietnuť pracovnú cestu, iba otvoriť diskusiu

melanta
17. mar 2024

len škoda, že u nás na SK majú zamestnávatelia tieto zákony na háku - majú to na háku kvôli zamestnancom, ktorí im to dovolia. Čiže zrejme aj kvôli takým ako si ty. Proste sa musíš rozhodnúť. Buď budeš patriť do tejto skupiny a zamestnávateľovi dovolíš mať všetko na háku, alebo sa za seba postavíš. Vyžiadaj si písomne informáciu o logistike služobnej cesty. A potom písomne žiadaj, aby cesta bola upravená tak, aby spĺňala povinnosti a práva vyplývajúce zo zákonníka práce a zákona o bezpečnosti práce.

autor
17. mar 2024

@egonsk na moje miesto hľadali niekoho skoro rok. No aj tak si myslím , že ma vyhodí , ak tam budem jediná “neposlušná”. No aj tak nechcem také riziko, aké táto cesta obnáša podstúpiť. Len som sa chcela utvrdiť v tom, že takéto konanie zo strany zamestnávateľa nie je v poriadku

autor
17. mar 2024

@melanta ja som sa už myslím rozhodla, len som chcela počuť aj iné názory a možno sa utvrdiť v tom mojom

koniarova
17. mar 2024

Pre teba to aké riziko obnáša,keď šoférovanie je zabezpečené?

autor
17. mar 2024

@koniarova a nie je podľa teba riziko ísť v aute s jedným šoférom, ktorý urobí na otočku takúto cestu bez spánku a odpočinku ?

koniarova
17. mar 2024

Máš to zistené,že to bude jeden šofér?

vroni
17. mar 2024

Akože šofér pôjde 13 hodín tam a po dvojhodinovej prestávke 13 hodín naspäť? Toto niekto co len čiastočne pricetny akceptuje? Odhliadnuc od toho šoféra, po 13 hodinách cesty prídeš pokrčené, rozbitá, spotena, to musí byt náramne príjemná práca. Momentálne je zúfalý nedostatok čo len trochu kvalifikovaných ludi, pracovať pre podobného idiota je doslova o život a nevidím na to najmenší dôvod. Už len ísť 13 hodín kamsi autom je rozhodnutie hodne psychiatrického vyšetrenia (hovoríme o služobnej ceste a nie o rodinnej dovolenke)

melanta
17. mar 2024

@koniarova pre teba by bolo aké riziko ak by ťa viezol človek, ktorý bude šoférovať 26 hodín a medzitým len 2 hodiny prestávka? Napríklad že ťa zabije keď chytí mikrospánok? A ako svieža budeš na rokovaní po 13 hodinovom sedení v aute?

autor
17. mar 2024

@vroni veď práve . Tiež mi zdravý rozum neberie, že doteraz s tým všetci vždy súhlasili a takto išli.

koniarova
17. mar 2024

@melanta šušká sa, píše. Pokiaľ to nemá na istotu zistené, zbytočne sa zamýšľa. Ja totiž neverim, že existuje zamestnávateľ,ktorý toto dovolí. A ak existuje,už tam dávno nerobím.

autor
17. mar 2024

@koniarova no či veríš alebo nie. Existuje. A bude sa zajtra táto cesta riešiť, preto chcem mať aj pripravené nejaké argumenty a chcela som počuť názory iných ľudí. A či veríš alebo nie, moji kolegovia po takejto ceste idú ešte na druhý deň do práce. Lebo šéf povie, že veď sa predsa vyspali v aute

koniarova
17. mar 2024

Tak jediná možnosť je ohlásiť sa. Držím palce.

fido69
17. mar 2024

"Je to cca 13 hodín autom."
Z vášho príspevku nie je jasné či je to 13 hodín jedna cesta alebo obe cesty dohromady. Ani jedna alternatíva však nie je v súlade so zákonom. Jedine, že by vás viezli dvaja vodiči.

Podľa čl. 6 ods. 1 Nariadenia č.561/2006: denný čas jazdy nesmie presiahnuť 9 hodín. Denný čas jazdy sa však môže predĺžiť na najviac 10 hodín nie častejšie ako dvakrát za týždeň.

V zmysle čl. 7 Nariadenia 561/2006: Po štyroch a pol hodinách jazdy má vodič neprerušovanú prestávku trvajúcu najmenej štyridsaťpäť minút, ak nezačína čerpať dobu odpočinku. Táto prestávka sa môže nahradiť prestávkou trvajúcou najmenej 15 minút, po ktorej nasleduje prestávka trvajúca najmenej 30 minút, pričom každá je rozložená tak, aby boli splnené ustanovenia prvého odseku.

vroni
17. mar 2024

Ono už len treba pozrieť, koľko opatrovateliek doplatilo životom na takychto šnúry ťahajúcich šoférov. To číslo je desivé. Keď sa šéf dokáže v aute vyspat, kľudne môže ísť na služobku sám.

autor
17. mar 2024

@koniarova ďakujem

autor
17. mar 2024

@fido69 13 hodín trvá len cesta tam + 2 hodinové stretnutie + 13 hodín cesta naspäť

autor
17. mar 2024

@vroni veď práve. Je to v mojich očiach obrovské riziko.

momoqui
17. mar 2024

Dajte si stretko online a vyriesene. Ja by som sa neterigala autom 13 hodin tam a naspat na2 hodinove stretko v dnesnej dobe ked sa da vsetko vyriesit online

zmrzlinka2021
17. mar 2024

Nešla by som a už vôbec nie 13 hodín autom. To sa chodí lietadlom.

vroni
17. mar 2024

Úprimne rozmýšľam, ako môže byť jedno stretnutie také strašné dôležité, že tam človek musí ísť na dve hodiny osobne a zároveň také nepodstatné, že nevadi, že tam prídu unavené a nevnimajuce zombie.... Keď ide o dolezite rokovanie, pošlem ľudí lietadlom a nie autom (na takúto vzdialenosť), keď dôležité nie je, vybavím to cez videokonferenciu. Inak je to výplod chorého sedlaka zabudnuteho v 90-tych rokoch minulého storočia.

fido69
17. mar 2024

Ťahať 26 hodín jazdy jedným vodičom s 2 hodinami prestávky? To je nielen nezákonne, ale je to obrovský hazard voči všetkým účastnikom cestne premávky. Nech vám dá takú požiadavku písomne (mailom) a vy mu ju písomne (mailom) odmietnite.

harrisson
17. mar 2024

Nešiel by som za daných podmienok.