Ahojte, ideme prvýkrát na dovolenku cez cestovku s malými deťmi (3 a 4) lietadlom. Viete mi poradiť ,ako je to so sedadlami v lietadle, keď chceme sedieť pri sebe? Je povinnosťou posadiť malé deti k rodičom? Je možné to rezervovať nejako dopredu alebo treba prísť len skôr na check in na letisku? Plánujeme prísť tak dve hodiny pred odletom ako sa odporúča, nechceme tam zase stepovať zbytočne pol dňa predtým...a ako je to s online check in-om? Môžme to spraviť, aj keď ideme cez cestovku, odporúčate to,ako to funguje? Ideálne by bolo,ak by sme všetci sedeli vedľa seba, nech aj v prípade, ak pôjdeme na WC atď.,čo najmenej otravujeme spolusediacich,ale v prípade, ak by boli len tri sedadlá vedľa seba,je podľa vás lepšie,aby jeden rodič sedel pri dvoch deťoch (nevýhodou je, či ich tam bude stíhať dostatočne zmenežovať, výhodou je samostatnosť- nikoho neobťažovať prípadnými presunmi, možnosť byť pri okne) alebo radšej jeden rodič vedľa jedného dieťaťa aj za cenu, že budeme ďalej od seba (ak sa nepodarí vybaviť sedadlá za sebou), trepať sa okolo niekoho do uličky, možno žiadne okno atď. Chápem, že je to veľmi individuálne, ale zaujímajú ma vaše skúsenosti, ďakujem.
Vacsinou sa check in robi az na letisku, pri charteroch vynimocne dopredu ale mali sme uz aj take, info dostanes vcas, aby ste tak spravili
Staci prist 2 hodiny, posadia dieta s rodicom urcite, ak by neboli tri miesta, tak 2+2, ale vacsinou davaju 3+1 cez ulicku alebo hned za/pred ved oni to chapu
S takto malymi detmi vas urcite nerozsadia. Zisti si v cestovke ci mas moznost online check in alebo vam urobia az na letisku. Ja som zrovna pred par minutami spravila online check in na nedelu, odlietame z Tr domov. Mam 14 rocnu dceru, miesta mame vedla seba.
Nás pri prvom lete so synom napr.posadil Ryanair tak, že v ich ponímaní boli dve miesta pri sebe tie cez uličku. A muž niekde ďaleko. Čiže asi aj také sa môže stať. Pre syna to bolo celkom ťažké.
Nemoze, je povinnost rodica sediet pri dietati, resp. Dieta ma sediet pri blizkej dospelej osobe. Nikdy nas nerozosadili, dokonca mali problem nas sem tam usadit, kedze 2 dospeli+3 deti - podla lietadla sme sedeli za sebou, ob-rad alebo v jednom rade...
Vždy sme sedeli ako rodina spolu, ked sme išli cez CK. Diplom, ked ide o tak malé deti. Vy ste ale 4, čiže môžu vás posadiť 2 a 2, alebo 3 a 1 vedľa, pred alebo za.
@bubuzu Kedy to bolo? Už niekoľko rokov Ryanair vyžaduje kúpiť miesto pre dieťa a druhé miesto je pre rodiča automaticky zadarmo. Inak ta nepusti kúpiť letenku.
My často lietame nizkonakladovkami a ešte nikdy nás nerozdelili.
Ďalšia vec je, že keď robíš check in, vidíš, aké sedadlá ti dá a ešte stále môžeš dokúpiť vedľa seba. Pri tak malom dieťati by som to určite urobila.
My sme v zime leteli s 2 - 2 a 6 rocnymi detmi. Cesta tam som bookla ja s 2 detmi a muz sam cez ulicku, cestu spat ja s jednym a muz s druhym. Za mna lepsie druha varianta. On sa stara o jedno a ja o druhe, nemusela som oboch riesit len ja.
My jsme leteli ted v lete a shodou nahod jsme prijeli na letiste fakt pozde. Bylo nas 5 dospelych a jedno dite - me a syna posadili vedle sebe a ostatni rozdelili po jednom - prisli jsme posledni, nase chyba, ale i tak mi rekli, ze dite musi sedet s rodicem (netusim do jakeho veku, syn ma 2,5r.)
@bluemoon24 pre info len- do 10-12r. podla spolocnosti. Ide o to, ak by nahodou boli potrebne kyslikove masky nasadit, aby si ich dieta vedelo nasadit samo. Pokial to nezvladne, musi to urobit rodic, preto je taka podmienka rodic+dieta do urciteho veku spolu.
My sme leteli minuly tyzden krakov a spat a prvykrat som nezakupila miesta, lebo boli strasne drahe, nechala som to na nahodny vyber a nesedeli sme s dcerou spolu, ale pocitala som s tym, ma uz 14.
Máme 6 a 8 ročné deti. Doteraz nás vždy posadili k sebe (my tri spolu a manžel cez uličku). Ale posledný let z Londýna na Nový rok sme my tri boli spolu a manžel asi 5 rad pred nami - celá jeho rada bola voľná (poloprázdne lietadlo), ale nemohli sme si k nemu sadnúť, pri nás bolo práve obsadené. Sedel v rade, kde je únikový východ - vtedy nám letuška povedala, že deti musia sedieť s rodičom a zároveň nemôžu sedieť pri únikovom východe v prípade potreby. Leteli sme s Ryaniar. Cez CK sme vždy boli pri sebe.
Ides s CK, checkin si nerobis sama, ale robi sa na letisku. Pristupite k checkin counteru spolocne ako rodina, date spolu pasy a na 99 % budete sediet spolu, ked pridete tie 2 hodiny vopred. Kedze ste 4 osoby, tak v jednom rade vedla seba asi sediet nebudete, kedze lietadla maju po 3 sedadla vacsinou.
Ty mas strasne vela poziadaviek, co si tam vypisala a na letisku nebude cas pri checkine individualne preberat tvoje poziadavky, ze nie vedla seba, lebo su tam len 3 sedadla, ale za sebou a pri okne a v ulicke nie.
Pri chartrovych letoch si vopred nerobis ani checkin ani si nevyberas a uz vobec nekupujes sedadla. S vynimkou long-haul letov kde je viac tried a vies si kupit konkretne sedadla, co tvoj pripad nie je.
My sme leteli traja. A dali nám tak, že 2 miesta a jedno cez uličku. Ale spolusediaci dám navrhol, aby sme si presadli všetci k sebe.
V prípade 4 cestujúcich by som volila 2+2 aby deti boli pri oknách, aspoň ich to zabaví. Určite si s vami niekto vymení miesto.
My sme išli tento rok ,tiež mame 3r a 4r ,sedeli sme spolu,my v trojke a muž cez uličku,vedľa nás...
Check in sa dopredu nedá. Na 100% budú deti sedieť s rodičom. Druhého rodiča väčšinou dávajú cez uličku, ale už sa nám stalo, že bol aj mimo. Ale jeden rodič je vždy a deťmi , toho sa nemusis báť
A oni sa tam s tebou nebudú vybavovať a riešiť tvoje požiadavky. Dáš 4 pásy a oni ti pridelia miesta
My sme leteli túto jar s nizkonakladovkou a veru bolo, ze známi (2 rodičia + 1 dieťa 4 ročné) boli rozhádzaní po celom lietadle, čiže dieťa nemalo sedadlo ani pri jednom z rodičov. Našťastie však bolo lietadlo poloprázdne, tak každý sedel, ako chcel. Známa potom napísala do leteckej spoločnosti, ako je možné, ze dajú dieťa samé sedieť a tí odpísali, že ak chcú spolu sedieť, treba dopredu rezervovať miesta vedľa seba. Samozrejme, za poplatok. Nešli sme však cez cestovku, ale sami. Cez cestovku sme vždy sedeli vedľa seba. Aj oni. Takže naša skúsenosť bola aj takáto.
Ak chcete sediet cela rodina pri sebe,istota je si zaplatit..ale jedneho dospeleho plus male deti davaju spolu,aj ked nerezervujes.teda eate sa nam nestalo,ze by nas neusadili..len je mozne ze druheho dospeleho odsadia.s ryanairom som mala lepsiu skusenost,tam nam dali automaticky bez doplatku vybrat sedadla (doplacalo sa len za manzela),vo wizz si daju zaplatit vsetko navyse.
@luliu tiez si myslim, ze je uplne irelevantne pisat sem to, co je v nizkonakladovkach, ked autorka otazky leti chartrovym letom s CK.
Išli sme v juny so Smartwings cez cestovku, ja muž a deti 5,2. Ja som sedela s detmi a muž let tam cez uličku vedľa nás a let domov pred nami.
Ja som tetaz letela tento mesiac 4krat ma dovolenku cez cestovku deti 10 a 7vzdy primne
Ked isli 2javeodicia s dietatom jeden sedel vedla cez ulicku alebo voredu vzadu za nimi.
@abbey1 minulý rok na jar a teda, letenky kupoval muž, nedalo mu na výber žiadne miesta, len mu tam vypísalo, že dieťa bude automaticky aspoň pri jednom mať miesto, takže sme to neriešili. a pri check in nám to ukázalo takto. A lietadlo bolo plné, čiže už nič sa nedalo. Ale teda, syn tam sedel len pri vzletaní, čo bolo vlastne pre neho to najťahšie, inak som ho mala na kolenách. A potom sa podarilo mužovi niekoho ukecať, nech si presadne.
pri charterovych letoch je rodina vzdy spolu, 3miesta spolu a bud cez ulicu dalsie miesto, alebo pred vami/za vami. ak letime chartrom, na letisko nechodime nikdy 2 hod.vopred, pre mna to je zabijak casu, na letisku sme max 45min.vopred a vzdy, vzdy a vzdy sme sedeli spolu ako rodina- tiez sme 2+2. ck davaju plany cestujucich, oni vidia vopred, kto je rodina a rozmiestnenie v lietadle planuju tak, ze budete sediet spolu. mozes byt uplne pokojna. komentare bab ako to mali, ked leteli nizkonakladovkou su pre teba nepodstatne, pri chatrovom lete to funguje inak.
Tak my sme sli v zime do Azie, 17-18 hodinovy let dokopy, s detmi (4 a 2), vzdy (tam 2 lety, spat 3 lety) sme dostali sedadla 3 plus 1, to jedno bolo vzdy bhd cez ulicku alebo pred, prip. za tou trojkou, obaja synovia boli na mne nalepeni vkuse, takze som sedela ja s nimi a manzel samostatne, obcas sa stalo, ze manzel mal vedla seba volne, tal starsi syn obcas na chvilku presadol k nemu. Ale nestane sa urcite, aby deti dali niekde prec od vas