S 21 mesačnou dcérou vlakom do Vysokých Tatier

jul17
21. jún 2014

Prosim Vas v juli sa chystame do tatier s 21 mesacnou dcerou a cestujeme vlakom. som zvedava ci to vydrzi ale zaujima ma ci uz niekto presiel pät hodinovu trasu vlakom a pocula som ze su aj take vozne ktore su aj pre deti, cestovali ste uz tak? a potom v tatrach nejake dobre trasy. a dalej ako ste to zvladli konkretny problem ako ist niekam ked dieta o dvanastej ide spat vsetko ste tahali so sebou (nosic plus kocik) myslim ked chceme ist na dlhsiu trasu. dalsie rady aby ma nic nazaskocilo co ste davali do lekarnicky co mam so sebou urcite zobrat....atd
dakujem

ervenka
21. jún 2014

@jul17 Ahoj. My sme isli vlakom minuly sep. a toto je moj zazitok-
Dnes sme isli do Tatier. VLAKOM= chyba... Lanovky premavaju len do 4, takze sme nestihli, V restike nemaju prebalovaci pult, mozete si vybrat medzi steakmi, vyprazanym syrom, paradajkovou toskanskou polievkou. Rada by som si dala pirohy, alebo aspon halusky alebo nieco SVK.. chyba... Mozno sme len zle hladali. A mimochodom, veeeeeeeeeeelmi sa ospravedlujeme pani sefovej v jednej restike, vyrusili sme ju pri hrani sa s mobilom. Ten vyraz v tvari- ako ucitelka v juni... zlaty klinec? KEd nam sudruzka za okienkom v Tatranskej Lomnici ODMIETLA vydat listky na vlak. Chceli sme 2 dospele, 1 senior, miestenky na IC. Povedala,ze je to pre nu priliz zlozite, "nech sa s vami vyhraju v Poprade". Anoooo, tlieskam vam, turisticky ruch... Aspon ze ten vyhlad z vlaku na Tatry je stale nadherny, majestatne velhory, uchvatny vyhlad do doliny..
Osobne som dala Tatram zbohom- jedna takto skusenost mi stacila- ale manzel stale dobiedza, ze by predsa len rad Tatry- tento krat prenocovat.
Odporucam miestenky na vlak. poriadne pozriet cestovny poriadok. Ano su aj "detske vozne" ale to neznamena, ze si tam nesadnu ludia, ktory deti este nemaju.

sisaka
21. jún 2014

@ervenka dakujem, ze si sa podelila zo svojim zazitkom, manzel chcel velmi ist do Tatier, kedze na Sk uz nebol vyse 10 rokov, ale zda sa, ze sa nic nezmenilo a Tatry vyskrtavam zo svojho zoznamu, kde sa pojdeme na SLovensku pozriet.
BTW na Slovenesku su 2 veci, ktore by som si nikdy nedala - sushi a steak.

ervenka
21. jún 2014

@sisaka to som prekopirovala s mojho fotoblogu 6.9.2013. Ak chces, pozri si aj odpovede od inych mamiciek, tie napisali aj svoje zazitky.

bubelko
21. jún 2014

@jul17 ja som bola pred 2 rokmi v lete. bolo super. mali sme prenajaty apartman. bola som so sestrou a svokrou. male deti (mladsi syn a synovec) spali cez den v turistickych nosicoch - kocik som so sebou vobec nemala. robili sme celodenne tury. ked sme boli v jaskyni, tak som mala mladsieho na voditku, aby sa mi nahodou niekde nevytrhol z ruky.
v lekarnicke som mala nieco na teplotu, kasel, leukoplast a dezinfekciu na obite koleny, fenistil, opalovaci krem.
mali sme praveze pekne zazitky.

@ervenka pirohy aj halusky a aj slovensky tanier sme si dali v kolibe na strbskom plese. sice najskor poplietli objednavku, ale bez problemov vymenili. servis sa este musi nieco ucit, ale nebola to az taka katastrofa 😉

sisaka
21. jún 2014

@ervenka diky, pozriem 😉

ervenka
21. jún 2014

@bubelko Ak smiem vediet- kde ste boli ubytovani?

sirinka
21. jún 2014

@jul17 naposledy sme tam bolina velku noc. Sluzby sa postupne zlepsuju, nie je tam problem najst kvalitne ubytovanie ani restauraciu. Na tury by som kocik urcite nebrala, iba kvalitny nosic, v ktorom si dietatko podla potreby aj zdriemne. V lekarnicke my mavame nieco proti teplote, od bolesti, cierne uhlie, kvapky do oci a usi, nieco na alergicke reakcie, dezinfekciu, gazove stvorce, leukoplast, steristrip.
Trasy su tam naozaj vselijake, planovala by som iba take, ktore viete lahko ukoncit, keby bolo dietatko nervozne. Po VT sa da lahko pohybovat tou ich elektrickou.
Co sa cesty tyka, urcite sa treba dobre pripravit, jedlo, pitie, nejaku hru, pripadne rozptavky. Prezit sa to da.

janette1105
21. jún 2014

Ahojte. Chodime do Tatier viac krat do roka, vzdy a vsade sa nieco najde s cim clovek nie je spokojny.
Minuly rok v July sme boli sioro na tyzden v Tatranskej Lomnici v hoteli Sorea Titris. Boli sme dve rodinky a najmladsie dietatko malo 7/8 mesiacov. Cestu vlakom sme zvladli super aj s presadanim hore dole. Restik v Tatranskej Lomnici je kopu, a vzdy a vsade boli na menu pirohym halusky, vyprazany syr a pod za veeelmi priatelne ceny.
Ked mate kocik, tak by som doporucila ist na pozpemny lanovku, vyveziete sa na hrebienok a dole ide pekna asvaltova cesta, je to pekna prechadzka.
Pekna vychadzka je na strbske pleso, tiez lanovka, kociar mozete nechat pod lanovkou, postrazia ho.
V Nizkych Tateach je tiez vzdy super.chodili do hotela jasna junior, super steava, personal, peso do jaskyne, deti sme zobrali na chrbat na nosic 🙂 clovek sa musi vynajst... Treba ist na dovcu s tym, ze si to idete uzit, a nie po predu strachovat a negativne predvidat. Tatry su super, a dufam ze za par tyzdnov aj my vratime.🙂

meluela
22. jún 2014

@jul17 ahoj, my sme boli takto ... cesta vlakom v pohode ... dali sme si 1tku a boli sme viac-menej sami v kupe. Cistejsie to o moc nebolo, ale ziadnu chorobu sme nechytili. Mali sme stastie ze sa vtedy lokomotiva nepokazila (raz sme tak ostali visiet a z 3h cesty bola 8h 😠 )
Vozen pre deti by som nechcela .. lebo ine deti .. vreskot, choroby ...
Byvali sme v apartmanoch, bol trochu problem s nakupovanim (kedze bez auta) a v mensich obchdoch toho moc nemali. Sluzby ako kde, v jednej restike som dostala surove kuracie maso (po reklamacii ho neuctovali, dopiect som nechcela kedze ma uz presla chut 😀 ) Potom som presla az do konca pobytu na halusky a pirohy.
Dieta jedlo hotovo prirkmy a prilohy v restikach, radsej.
Inak to bola fakt krasna dovolenka, isla by som znovu. Kocikom sa dalo z hrebienku pekne ist, aj okolo strbskeho plesa .. ked mate nosic tak sa dostanete aj dalej. Dieta nam cez den spalo v kociku (teda najprv dve hodiny vrieskalo a potom zaspalo).

uglybetty1234
22. jún 2014

Ahoj, my do Tatier chodíme viac krát do roka. Buď na víkend, alebo iba na jeden deň.
S malým sme absolvovali s kočiarikom cestu okolo Štrbského plesa (pohoda), cestu na Popradské pleso (je tam prispôsobená asfaltová cesta pre kočiariky a invalidov - a že tam bolo národa. tiež pohoda), Hrebienok.
S reštikami sme boli spokojní, veľa z nich má aj detské kútiky, hlavne na štrbskom Fujkotka, úplne skvelá, aj servis, aj jedlo. Ešte som sa nestretla, že by niekde nemali halušky, kapustnicu, ... To majú snáď všade. Kde nám nechutilo bolo v Sťrbskom plese reštika vedľa informácií s presklenou terasou.
@sisaka na Slovensku robia aj výborné steaky, ak pojdeš cez Vrútky skús Harley davidson Steak pub - neuveríš, že si na SR 😉 Naproste dokonalé!

jaron
22. jún 2014

@jul17 čo sa týka tej časti otázky o ceste vlakom - tam je to bez problémov, veď keď si porovnám cestovanie s dieťaťom vlakom, autobusom a autom - ten vlak je jednoducho najpohodlnejší, v rýchlikoch (trasa Košice - Žilina - Bratislava) odporúčam nájsť vozeň pre matky s deťmi. Ale aj iné vozne (klimatizované, nie tie staré s otváracími oknami) sú dostačujúce. Vo vozňoch pre matky s deťmi máš tiež právo na uvoľnenie miesta, ak sú tam iný cestujúci, v prípade potreby môžeš požiadať o to sprievodcu.

S tým ostatným to je už zložitejšie, vlakom cestujeme často, ale do Tatier chodíme minimálne, takže tam už toho veľa neviem.

jul17
autor
22. jún 2014

@jaron a mozem sa spytat do tych voznoch s detmi mozeme kupit miestenku len pre deti alebo aj pre dospelych? lebo pravdepodobne budeme cestovat tak ze 2deti a 3 alebo 4 dospeli. a neviem niekde som pocula ze tieto vozne su vacsie je to pravda myslim ze v kupecku maju viac miesta napr. na hranie

jul17
autor
22. jún 2014

@bubelko ja to neviem predstavit ze by mala spala v nosici a kto by ju tahal 2hodiny na chrbte kym ona spi, ja toto si neviem predstavit ako vymysliet, a ked sa nevyspi tak snou nevieme co robit 😖

sirinka
22. jún 2014

@jul17 vsak chlap ponosi hadam, ja som nosila dvojrocne dieta v manduce na chrbte a druhe uz bolo v brusku. A konkretne po Tatrach to bolo v zime, trojrocne. Ked je dobry nosic a nie uplne zmlandraveny rodic, tak sa to da vydrzat.

bubelko
22. jún 2014

@jul17 syna som tahala ja, muz s nami nebol. len svokra a ta niesla ruksak s nahradnym oblecenim a stravou 🙂 syn mal asi 15kg plus nosic. dalo sa to v pohode zvladnut. a tiez v pohode zaspal - ta chodza ho uspala 😉

jaron
22. jún 2014

@jul17 určite tam môžu byť aj dospelí k tomu dieťaťu (napr. rodičia + stará mama) - skúšal som teraz na internete si zadať miestenky 3 dospelí + 2 deti do 6 rokov, zadala som že vozeň pre deti a pekne mi to dalo všetkých do jedného kupé.

Čo sa týka vozňov, záleží asi aj v akom vlaku a aký je ten vozeň, väčšinou, čo si všímam v rýchlikov na hlavnej trati (BA - KE), tak chodia tie najlepšie vozne. V strede kupé je stolík, ktorý si ešte môžeš rozložiť a tak zväčšiť.
Ak by ste boli 5 až 6 dospelí, tak je pravdepodobné, že budete iba sami v kupé (je 6 miestne)

Akurát neviem, ako je to s cenou dieťaťa do 6 rokov, majú zadarmo, ale tuším len, ak pre ne nepožaduješ viac ako jedno miesto na sedenie. Ak by si brala miestenku, tak to už potom neviem, či by jedno muselo platiť aj polovičný. Spýtaj sa, ale ak áno, tak ja by som bral miestenku len na jedno dieťa plus 4 dospelí a ak už v kupé nikto nebude, samozrejme môžu deti mať aj každí svoje miesto.

quaxi
25. jún 2014

@jul17 vozne pre rodicov s detmi su len na to, ze ak tam pride niekto s dietatom, musi ho cestujuci bez dietata pustit sadnut. Inac som tam nikdy nezazila ziadne speci vybavenie pre deti. V zahranici sme stretli detsky vozen, ktory mal polovicu prerobenu na detsky kutik, k tomu detske stolicky na krmenie, detske wc, prebalovak...ale na SK mozeme o takom niecom asi iba snivat :-/
My sme v Tatrach nikdy nevyuzili kocik, kocikovania mam plne zuby z mesta, na dovolenke si chcem uzit prirodu a nie asfaltky. Chodime iba s nosicom, ak dieta zaspi, tak sa nesie kym spi. Ak mas turisticky nosic, da sa prinajhorsom zlozit na zem aj so spiacim dietatom. V nosici obvykle nespi tak dlho ako doma. Ale stavalo sa, ze aj dieta ktore uz dlho spavalo 1x za den, zaspalo v nosici 2x na kratsiu dobu. Celkovo sa nam pri vyletoch osvedcilo vobec neriesit zvyky deti. Deti sa vzdy bez problemov prisposobili situacii.
Co sa tyka vyletov, zalezi hlavne od vasej zdatnosti. Prijemne vylety su napr. Strbske pleso - jamske pleso, strbske pleso - Skok, Strbske pleso - popradske pleso, Hrebienok - zamkovskeho chata, Skalnate pleso - Hrebienok, Skalnate pleso - svistovka, Biela voda - Zelene pleso. S kocikom popradske pleso od zel. stanice, Smokovec - Hrebienok, ak si chcete s kocikom zamakat, tak sa da ist po asfaltke az na Sliezsky dom, este je zopar dalsich asfaltiek, ale nie su dobre pristupne od zeleznice, takze su pre vas asi nepouzitelne.

jul17
autor
25. jún 2014

@quaxi dakujem vam za odpoved aj ja by som chcela bez kocika ale manzel uz teraz mrmle ze nechce ju tahat no urcite ze to bude zabavne

moni244
25. jún 2014

@quaxi no mal by uvoľniť, ale niekedy je to problém, ľudia sú hyeny, mávam s tým problém a to mávam miestenky a aj tak sa nechcú postaviť
@jul17 ahoj, ja cestujem vlakom od 3 mesiacov malej, trasa BA-Vrútky, vždy detský vozeň a vždy miestenku pre seba a malú, na tú ma nárok, zaplatíš len euro za miestenku, lístok nepotrebuje, ja detský využívam rada, je tam veľké WC, ktoré má sklápací prebaľovací pult, čiže ju aj prebalím, sú tam iné deti, tak sa aj pohrá s nimi, výhoda je, že je to vozeň v rámci batožinového priestoru, tam mám vždy kočík, ten je zadarmo a za euro si priplatím a nechám batožinu, lebo ja cestujem s ňou sama a vláčim na miesto aj malú, aj batožinu je pre mňa nereálne, ten pultík v strede je super, väčšie deti si môžu kresliť alebo čítať knihu ako my 😉 hneď za detským vozňom je jedálenský, aj ten sme už pár krát využili, lebo raz za rok ideme do Spišskej z Bratislavy a to je 5 hodín, ak nie je zdržanie, teraz je časté meškanie cca 30 minút kvôli prácam na trati. A fakt si kúpte miestenku, lebo ľudia sú nechápaví a vždy si tam sadnú a je problém uvoľniť miesto aj keď sprievodkyňa zasiahne. V Tatrách sme ešte s malou neboli

ervenka
25. jún 2014

@jul17 ak budete mat kocik, tak si to casovo naplanuj tak, aby ste boli pri Strbskom Plese. Malu das do kocika, povozis- prejdes sa okolo plesa.

ervenka
25. jún 2014

Mozes sa spytat- ma niekto skusenost s penzionom Encian v Tatra. Lomnici?

jul17
autor
25. jún 2014

@moni244 a kedy kupujete miestenku par dni pred odchodom?

moni244
25. jún 2014

@jul17 áno pár dní, pred odchodom rýchlika ti už miestenku nepredajú, ja vždy keď viem presne, kedy ideme tak kúpim aj týždeň dopredu

jaron
26. jún 2014

@jul17 odporúčam kupovať lístok cez internet, je tam tuším okolo 5 % zľava a nemusíš stať v rade a pod., len je potrebné dať pozor pri zadávaní údajov, aby sa v niečom človek nekopol a pod.

jul17
autor
26. jún 2014

@jaron aj ja som vcera kukala ze mi to vyjde nejak lacnejsie a nebudem mat z toho problem? lebo videla som par krat ze kalauzi s tym mali problem no nie mladsi ale starsi

jaron
26. jún 2014

@jul17 kalauzi sú čo? myslíš akože sprievodca? 🙂
určite s tým nemá mať čo problém a ak, tak je to jeho problém, len aby si mala pekne lístky vytlačené na A4

terkalr
26. jún 2014

cestujeme s detmi aj vlakom,a zakaždým sme si kupovali miestenku do detskeho vozňa.Ak bolo obsadené,jednoducho sme poprosili cestujúcich,aby nám uvoľnili miesto.Inak rezervované miesta sú aj vypísané na dverách aaj s miestom nastupu,tak neviem preco si tam ludia vobec sadajú.Stačí sa pozrieť,kt. miesta-čísla sú rezervovaná a od akého mesta.
kočík som mala najskôr na ceste tam(do Popradu)v chodbičke na zemi,bol tam taký väčší priestor,tak sa dalo a na spiatočnej ceste som mala kočík tam,kde sa davaju aj bycikle.Naskor som ho mala na chodbičke opäť,ale sprievodčíčka bola ochotná a že si ho môžme dať aj do úložného vozňa,vlastne to bol ten spolu s detským.Keď sme vystupovali,počkali sme vonku na sprievodčíčku a vyložila nám kočík.
Vtedy mala dcérka 7mes(tobolo min.rok) mala som aj manducu. S nou som bola aj na lanovke na Solisko,mala som ju v nosiči vpredu(v manduce) a super pohoda.
Ako písali vyššie-na Popradskom plese sme boli s kočíkom, aj okolo Štrbského plesa s kočíkom,aj na Hrebienku a ešte kúsok k chate,inak kočík sa tam dá nechať, dieťatko dať do nosiča a isť pozrieť vodopády.Len tá cesta na Hrebienok,no hromžila som celú cestu,mala som dosť do toho kopca tlačiť kočík 🙂 Radšej sa tam hore vyviesť lanovkou a potom späť po asfaltke peši.Ale aj dole kopcom to nebolo až tak jednoduché 🙂
Dá sa pozrieť ešte múzeum v Tatranskej Lomnici...

jaron
26. jún 2014

@terkalr tie označenia miesteniek sú iba v prípade tých miest, ktoré boli zakúpené v predstihu, na miestenky kúpené neskôr (napr. keď už vlak odišiel z východiskovej stanice) to označenie už nebýva, len človek musí uvoľniť miesto tomu, kto má miestenku

jaron
26. jún 2014

@jul17 spomenul som si, ako sme my boli v Tatrách, keď mala malá necelé tri roky. Krásne pomaly vyšla až pod vodopád Skok (cestou sme sa hrali, predbiehal som ju, že som bol akože vlk a pod., takže sa jej chcelo ísť), ale dolu sme už išli takto:
🙂

Bývali sme vtedy v Poprade u známej a cestovali po Tatrách TEŽ alebo zubačkou.