Roadtrip s deťmi po Taliansku - tipy a skúsenosti

endzi81
28. máj 2018

Ahojte, chystame sa s detmi (1 a 3 roky) na dva tyzdne do Talianska, chceme prevazne kempovat, a prejst si to smerom na juh. boli ste niekto takto? mate nejake tipy, kde su pekne kempy pre deti a nestoja maljand? a pripadne aj nejake pekne ubytko v centre Rima? j nejake miesta, kde ste s detmi boli? Nase hlavne body trasy su Benatky, Rim, Neapol a mozno este nizsie a naspat hore. dakujem 🙂

renatka100
28. máj 2018

@endzi81 ja by som teda na tekyto vylet s malymi detmi nesla. Som odchovanec kempov a chodila som aj s rodicmi a neskor aj sama s manzelom. Mam pochodene krizom krazom cele taliansko. Este tak benatky alebo rimini, ravenna ok, ale smerom dole je to pre take male deti nevhodne. Po prve nevies v akej zapche zostanes na dialnici, raz sme cakali aj 17 hodin a to si s. Malymi detmi neviem veru predstavit. Road trip je pre vacsie deti tak nad 6 rokov, ktorym sad aju veci uz vysvetlit a maju z toho aky taky zazitok. Ak chcete krasne plaze tak v rime (olbia) ani neapole ich nenajdes, ostrovy ako sicilia alebo elba. Este aj gargano je pekne, ale to uz je vsetko vyse 1000 km. Kedysi sme chodili v aute a nemuseli byt v sedackach, teraz je takato cesta pre deti veru nie moc pohodlna. Plati zekempy v taliansku su vzdy drahsie ako apartman alebo aj hotel dokonca. Je tam totiz vecerny program, animator, bazeny a podobne. Doporucujem mat niekde ubytovanie zajednane a cestou sa niekde iba tak na den zastavit.

elzena2
28. máj 2018

Mne sa to zda tiez dost ambiciozny plan, kedze viem, ako moj syn neznasa cestu autom, ale tak mozno mate uz nejake skusenosti a viete ako na to.
My sme boli v Toskansku na konci aprila tento rok s dvojrocnym. Boli sme minuly rok na Sicilii, ked mal rok a bolo to o dost lepsie.
Treba si hlavne vymysliet plan, ako zvladat obedne horucavy, najma, ak idete v letnych mesiacoch. A nemat velke ocakavania, co sa tyka najazdenych kilometrov. Co planujete robit, ked bude rocne dieta cez den musiet spat? Prechadzat sa s kocikom dookola po rozhorucenom meste/v satke po plazi (tak sme to robili my a dost nas to nicilo a to sme ani nemali dalsie trojrocne k tomu), cakat v tieni v kempe (a tym padom stracat cas, kedze chcete prejst velku vzdialenost) alebo sa presuvat v klimatizovanom aute (to bude zase kazdy spanok vo vajci poskrucane?)

momoqui
28. máj 2018

@endzi81 ahoj m sme boli na roadtripe po It ako tehotna (z milana sme isli smer toskansko neapol pobrezie amalfi) a potom aj d 6 mesacnou dcerou az do kalabrie cez Rim. Da sa to ale treba aspon 3 tyzdne aby ste z toho aj daco mali. Benatky odporucam ubytovanie na “pevnine” lebo priamo v benatkach je vsade vela ludi a treba sa premiestnovat po alebo popri kanaloch co je s kocikom narocnejsie. My sme v hiltone a boli sme spokojny, pred hotelom stal bus a asi za 15 min sme boli v centre, hotel ma aj bazen vonkajsi. V Rime ti mozem poradit hotel aj inde po ceste, kempy nepoznam. Kedy chcete ist? Vyhla by som sa urcite koncu jula a zaciatok augusta kedy maju vsetci taliani (francuzi a spanieli) dovolenky a celkovo takyto trip by som volila skor na april-maj alebo jesen ked jie je moc teplo. My sme v neapole a na capri boli 1.maja a horucava neskutocna sme sa uz kupali

momoqui
28. máj 2018

Neviem ci je to pre vas mozne ale ak ano chodte letecky naprikld do milana alebo rima a pozicajte si tam auto aby ste nemuseli ist z ba do talianska autom. A urcite minimalbe 3-4 noci v kazdej destinacii.

babi81
28. máj 2018

@endzi81 ja by som zvolila druhe pobrezie, krajsie 🙂 toskansko top.je tam tiez vela kempov neviem ceny lebo vacainou chodi agriturismo, co je super.

yvana74
28. máj 2018

@endzi81
ahoj, fandim vam!!!
my sme uz po 3 roky v IT karavanom s detmi (tento rok maju 5 a 2) a teda asi to budeme este dlhe roky praktizovat.
kazdy rok mame tiez ambicie dostat sa co najjuznejsie, ale nedari sa nam tak daleko ako by sme chceli(z nasej rodiny najma ja 😀). nas vylet sa obvykle sklada z plazovej turistiky, rekreacneho bajkovana, plus mestska turistika. minimalne tyzden sme vzdy pri mori.

co sa tyka plazi, na zapade mame pochodene nejake plaze v Toskansku a Ligurii, na vychodnom pobrezi mame pochodene nieco v Benatsku, Marche, v Abruzzo. Juznejsie oblasti nas dufam stale cakaju 🙂
Nase deti vydrzia cestovat dost by som povedala, ale zas nerada by som ich vela “prevazala” v karavane, takze to nesilime. Nevyjde tento rok, skusime co da dalsi rok 🙂

Rim a Neapol - tie sme zatial nenavstivili- kedze prioria je nasavat energiu mora a slnka 🙂
Benatky mame za sebou, myslim ze raz stacilo(to plati aj pre benatske plaze). Kam sa este urcite vratime je Florencia. Nadherna je Liguria, mestecko La Spezia, Cinque Terre. Po ceste si davame zastavky improvizacne, napriklad ked sme napriklad v okoli San Marina, tak si ho uz pozrieme (tiez staci raz 😀)

Co sa kempov tyka, mame skusenosti aj s luxusnymi kempami(aj na severe aj juznejsie), s priemernymi kempami, aj so stellplatzmi. Pri ich hladani vacsinou improvizujeme podla potreby. Google toho da dost 🙂 Existuju aj aplikacie do smartfonov na vyhladavanie kempov alebo stellplatzov, ale je fajn to kombinovat lokalne s googlom, pretoze nie vsetky kempy su v databazach tych appiek.

Urcite neodporucam navstevu IT v auguste, najvyssie ceny, preplnene kempy.

Su oblasti kde sme vzdy nasli miesto, su oblasti kde sme ani za svet nenasli nic volne ani v septembri (Cinque Terre) a dost sme parkovali na cierno.

Nase oblubene miesto kde sme boli uz viac krat a kde nam vzdy chuti jest, kde su obvykle len taliani, kde mame plaz 10 metrov od karavanu a cyklisticky chodnik na plazi, kde sa deti vyhraju v piesku a neskace nam nikto po hlavach ani v sezone, je camping Norina medzi mesteckami Pesaro a Fano (pozri google).

Zelam vam prijemny roadtrip, neviem ci sa chystate karavanom alebo autom, kazdopadne je to dost cestovania, ale da sa 🙂
Privitam aj ja tipy na pekne miestecka 🙂

babi81
28. máj 2018

@yvana74 med sa vam podari juznejske tento rok tak castiglione della pescaia alebo argentario 🙂 my sme stale v toskansku.mame stastie tam mat starych rodicov.ked chces pekne mesta pietrasanta, lucca.

mircalla
28. máj 2018

@endzi81 Taliansko mam pochodene, do kempu ani za nic, nulovy komfort. Plus by som nesla tak daleko, naco sa trepat do Neapola - sustredila by som sa na Benatky, Liguriu, Cinque Terre, Lago di Garda,Toskansko...Mna Rim nenadchol. Ist do Neapola - nesla by som, nic pre deti plus hrozne daleko a unavne

yvana74
28. máj 2018

@babi81
monte argentario-minuly rok, pekne miesto 🙂

babi81
28. máj 2018

@yvana74 skuste elbu ale najlepsie v septembri alebo jun, marciana marina

yvana74
28. máj 2018

@babi81
dakujem za tipy, zapisujem 🙂
Toskansko je super, relativne blizko a veru bude tam co pozerat 🙂

babi81
28. máj 2018

@yvana74 keby nieco pytaj sa v pohode 🙂 v lete sme prakticky stale tam.

yvana74
28. máj 2018

@mircalla
dovolim si nesuhlasit s tym ze v kempe je nulovy komfort. myslim ze v kempe je pre deti ovela atraktivnejsie prostredie ako napriklad v hoteli, plus luxusne kempy ponukaju naozaj vsetko co hotel, a kopu veci navyse. kempy su rovnako hviezdickovane ako hotely. viac hviezdickovy kemp-priklad len vymenujem,mozno na nieco aj zabudnem: samozrejmost socialne zariadenie(velakrat v takom stave ze ste nevideli ani v 5hviezfickovom hoteli), restauracie, bary,bazeny s atrakciami, animacie pre deti (okrem “tancovaciek” sme sa stretli aj napriklad s programom plnym stavania lega a legosutazi-mame legomaniaka takze sme to samozrejme vyuzili 🙂), dalej priestor kde moze vase dieta napriklad bicyklovat len tak, a nemusite sa o neho bat kam sa zatula, obrovske detske ihriska, atd
veci ako pracka,susicka,umyvacka riadu - pre karavanistov, su tiez vo viachviezdickovom kempe samozrejmostou

urcite zavisi od vyberu kempu, su kempy luxusne,menej luxusne, obycajnejsie, zavisi co si vyberiete, ale aj menej hviezdickove kempy su vybavenostou na slusnej urovni, kde sa naozaj da stravit velmi pekna dovolenka s detmi
🙂

renatka100
29. máj 2018

@yvana74 suhlasim, ozaj vacsina kempov v it su na vybornej urovni s krasnymi socialnymi zariadeniami a programom pre deti. Preto je aj cena taka, ako v hoteli, alebo apartmane, niekedy aj vyssia.

mircalla
29. máj 2018

@yvana74 Tvoj nazor. My do hotela nechodime, porazilo by ma v malej hotelovej izbe s 2 detmi, vzdy si rezervujem apartman s kuchynou, obyvackou a spalnou. Ano, je to drahsie ako kemp.

To socialne zariadenie co spominas predpokladam je verejne. Samozrejme je to o tom, co preferujes. Pre mna predstava x ludi na urcitej ploche je uplny strasiak, mam rada sukromnie. To, co pises ihriska, bary, bazeny - vsade mrte ludi, ani za nic. Prve, co by som urobila sa pratala odtial prec a travila tam minimum casu. Neviem si ani predtsavit tu hlucnost. Cize zavisi, co preferujes, v kempe som bola raz vo Francuzsku, to som mala 18, nikdy viac.
Mam rada postel, sprchu a hlavne sukromie a hlud, nie milion ludi pobehujucich po kempe

janush
29. máj 2018

Fuha drzim palce s takymi malymi detmi by som si netrufla na taky trip...

yvana74
29. máj 2018

@mircalla
tak je to, vyberies si, co preferujes.
autorka sa vsak zaujima o kempy, tak piseme o kempoch 🙂

su kempy kde je hlava na hlave a ani nemas pocit ze si v taliansku, a su aj male kempy, rodinne kempy v krasnych prostrediach, kde mozes prezit uzasnu pokojnu dovolenku s detmi 🙂

yvana74
29. máj 2018

@mircalla a najma kempovanie je uplne ine dobrodruzstvo 🙂

mircalla
29. máj 2018

@yvana74 Ako som pisala, bez WC a sprchy (vlastnej) ani omylom. Mam pochodenych 50 krajin, ale s deckami ja by som do kempu takto nesla. Moj nazor. Luxusny kemp neexistuje, stale je to len kemp - zijes v stane alebo karavane, nemas vlastne wc....dakujem nie

yvana74
29. máj 2018

@mircalla
pokial mas vlastny karavan, mas aj vlastne wc, ale chapem ze niekto ma radsej pohodlie, niekto dobrodruzstvo. 100 ludi, 100 chuti 🙂

mircalla
29. máj 2018

@yvana74 som rada, ze nemam.

tilly
29. máj 2018

my mame za sebou niekolko road tripov a kazde leto chodime v podstate len tak. Ten, kto hovori, ze kempy maju nulove vybavenie, asi nikdy v kempe nebol...

Kazdy mame ine naroky na dovolenku, niekto by nesiel do karavanu alebo stanu, nas ubijala dovolenka v rezorte niekde v turecku alebo podobne (boli sme par krat), zbytocne vyhodene peniaze.

Takze, ak mate chut spoznavat, ste flexibilni, viete sa orientovat rychlo, je to najlepsia dovolenka, aka moze byt.

My potrebujeme trosku akciu a spoznavat a vidiet aj nieco, nie len plaz a aquapark, decka zboznuju cestovanie,
pojazdili sme svajciarsko, francuzko, taliansko, rakusko karavanmi rozneho druhu, tento rok ideme prvy krat tak, ze autom a budeme si hladat ubytko, pripadne budeme mat so sebou stan a prespime niekde v kempe. Bude to zas nieco trosku ine.

Co sa tyka talianska plati, ze cim juznejsie, tym hrosia infrastruktura. Najkrajsie kempy su na severe, okolo benatok a potom okolo rima su pekne mestske kempy. Ta jadranska cast je taka vybudovanejsia, pieskove plaze a pod. ta druha strana je skor kamienkova a zas taka historickejsia.

Este je krasna aj liguria, kempy tiez na vybornej urovni.

endzi81
autor
29. máj 2018

Dakujem za tipy, viem ze mame velke plany ale jasne ze to prisposobime detom, preto okrem rima nejak ubytka dopredu neriesime. Deti su v aute ako tak v pohode a presuny chceme vramci poobednych spankov. Ideme v juni, tak zapchy este velke by nemali byt. Co sa ich spanku tyka, tak sa vyspia aj v kociku, aj v aute,aj v nosici aj v chladku na plazi. Idem to popozerat co ste mi popisali😊

mircalla
29. máj 2018

@tilly tak dovolenka v rezorte by ma ubijala tiež, my cestujeteme po krajine akurát bývame v apartmanoch

jana_eyre
29. máj 2018

@endzi81 super plany, s dvoma deckami sme boli na mini tripe po chorvatsku a madarsku, tak neviem poradit, ale chcem podporit, ze aj s malymi detmi je to super zazitok a zelam.vam.to.. my sme sice vtedy neboli v kempoch (aj ked tie mame radi) ale cez booking sme si objednali viac ubytovani na miestach ktore sme si chceli pozriet.. len jedno ubytko z toho nam zrusili a museli sme hladat nahradu, ale aj to sme poriesili a bola ti vynikajuca dovolenka.. presne sme sa presuvali v case obedneho spanku, cca po 3hodinkach, nieco prebdeli, nieco prespali.. (mali 3 a 1,5r)

tento rok ideme na rovnako s troma detmi (6r, 4,5r a 1,5r) len na troska dlhsie a o par tyzdnov chceme ist na par dni stanovat.. nevidim v tom problem, ty poznas svoje decka a vas.. my sme si taketo cestovanie uzili a uz teraz mame cestovnu horucku.. krasnu dovcu prajem..

tucniacka11
29. máj 2018

@endzi81 boli sme v taliansku Toskansko, autom až po rim, ale vaše deti si podla mna dosť maličké, aby ste išli až Rím a Neapol, to by som si nechala na neskor, čo bude mať také malé dieťa z Ríma? alebo z Neapola? Išla by som tak po Follonicu a tam to pekne pochodte, ak chcete aj Grosseto je pekné mesto, Lucca, Pisa, Florecnia, Siena, bobrežie je celé krásne veľa campov, či už San Vincenzo, Cecina mare, su tam termálne pramene fakt pláž,. veľa píniových lesov, kde si posedíte, deti sa možu voziť na kolobežke, alebo prechádzať sa, k tomu more, krása, ten Rím bude pre Vás s deťmi na oštaru. Ale ako chcete, do Ríma chodte s mužom sami letecky, to si viac užijete. Pekné leto

tilly
29. máj 2018

@mircalla tak ideme aj my tento rok, ale trosku sa toho obavam... nikdy nevies, na ake apartmany narazis. Karavan mas svoj pekny, cisty. Okrem toho, uz sa budeme musiet viazat na nejake miesto, s karavanom sme si zastavili, kde sme uznali za vhodne, prespali kdekolvek, kde sa dalo, takto uz budeme vecer nervozni, ked nebudeme mat ubytko a zas ked budeme mat dopredu zajednane ubytko, tak sa budeme musiet viazat na to miesto a ked sa nam niekde nebude pacit, alebo bude pacit viac, cize budeme chciet zostat dlhsie, uz sa budeme musiet riadit rezervaciami, preto sa mi to moc nepaci, ale uvidime, mozno to vyjde nakoniec

mircalla
29. máj 2018

@tilly Tak prespat kdekolvek mozes aj tak, ked mas auto. Mne nevyhovuje sa tlacit 4 v miniaturnom priestore. Vacsina rezervacii sa da napriklad cez booking zrusit 2-3 dni pred bez poplatku. Okrem toho sa riadim referenciami a zatial som bola sklamana mozno raz

momoqui
29. máj 2018

@endzi81 este by som ti poradila urcite si ci chcete dovolenku pri mori alebo poznavacku. More v IT mas pekne az pod Rimom takze ten sever skor poznavacka. Hladajte ubytko s bazenom je ich vela. Hoteli aj agroturismo su vacsinou aspon s malym bazenom.

babi81
29. máj 2018

@momoqui oeje pravda ze more je pekne az pod rimom.asi si nebola v toskansku