Rekreačné poukazy a dovolenka na Slovensku - máte skúsenosť?

adawada
28. jan 2019
Používateľ adawada je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

Ahojte, zaujimalo by ma, či ste už boli tento rok na dovolenke - lyžovačke a tak a ako ste prípadne riešili dovolenku s príspevkom od štátu. Aké ste prosím mali skúsenosti, dala sa tá zľava aplikovať? Preplatil vám zamestnávateľ peniaze? Je to administratívne náročné alebo nie? Ako to celé prebiehalo?

Ja som na materskej, manžel pracuje a je vo firme, kde má na tento poukaz nárok, preto sa pýtam.
Ďakujem za skúsenosti alebo pro tipy 😉😉😉

monismie
28. jan 2019

nech sa na to on spyta priamo svojich kolegov, mozno to uz niektori z nich vyuzil

alexandra23h
28. jan 2019

@adawada môj ocino to akurát rieši, boli s mamou na pobyt na sr, hodnota asi 130€, volal si na ekonomické že čo k tomu treba, tak mu povedali že faktúra a ako to má byt pri nej rozpísané, a že tam musí byt napísané že tam bol s manželkou a nesmie byt staršia ako 30 dni a 55% mu preplatia a vyplatia k výplate. Za rok to môže byt suma okolo 500, súčet. Nemusí byt jedna taká faktúra.

adawada
autor
28. jan 2019
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od adawada.

@monismie kolegovia su jeleni uplni, zasa to bude ma mne ale pochopila som ze su nejake sprostredkovatelske agentury, to netusim ako to funguje, potom to clovek moze po vlastnej osi a este cez cestovku. to ma hlavne zaujimalo, ci s tym nemate skusenosti, pretoze ked pocujem slovo sprostredkovatelska agentura, tak ma berie hroza 🙂

adawada
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
duun
28. jan 2019

Každý podnik má svoje usmernenie - niekto "berie" faktúry, iný iba poukazy (systém rovnaký ako u stravných lístkov, tiež je to sprostredkovateľ). Spýtaj sa priamo na ich mzdovom/personálnom, musia mať od vrchnosti v podniku nariadené, čo majú robiť. U nás prišlo presne uvedené aj s odkazmi a komentárom k zákonu.

mila23
28. jan 2019

presne ako pise
@duun - zalezi ako si to rozhodli v kazdom podniku. U muza v robote spatne preplatia fakturu a u nas to pojde cez sprostredkovatela - cize sa to bude dat uplatnit iba v zazmluvnenych zariadeniach a iba vopred.

adawada
autor
28. jan 2019

@mila23 Takže Ti vlastne nanútia dovolenku tam, kde by si sama od seba nešla?

adawada
autor
28. jan 2019

@duun a už si to reálne aj využila?

alexandra23h
28. jan 2019

@adawada treba si to priamo od svojho zamestnávateľa zistiť aké má podmienky, vidíš u každého inak. Ale pozitívna správa že to funguje a dá sa to

mila23
29. jan 2019

@adawada no v podstate Ta nenutia nikam ist, vyuzitie poukazov na strane zamestnanca je dobrovolne a nie povinne..😉...ale ano,mas pravdu, nemozes ist kam chces,ale musis vyberat zo zmluvnych partnerov. Uvidime kto vsetko bude zazmluvneny, snad tam casom bude dost velky vyber....

duun
29. jan 2019

@adawada nie, ale chystám sa cez leto. Požiadam o faktúru - ubytko ja a syn a uvidíme. Ak tam na faktúre bude uvedené moje meno, dĺžka pobytu nad dve noci a tie ostatné požiadavky, tak nevidím dôvod, aby to nepreplatili do platu na ďalší mesiac.

duun
29. jan 2019

U nás konkrétne vyzerá podstatná časť usmernenia takto:
"...
Oprávnené výdavky sú výdavky na:
· služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na 2 prenocovania na území Slovenskej republiky (pod pojmom prenocovanie sa rozumie prenocovanie fyzickej osoby v zariadení prevádzkovanom ekonomickým subjektom poskytujúcim služby prechodného ubytovania, za ktoré odviedol obci miestnu daň za ubytovanie)
· pobytový balík obsahujúci ubytovanie najmenej na 2 prenocovania a stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou na území Slovenskej republiky
· ubytovanie najmenej na 2 prenocovania na území Slovenskej republiky, ktorého súčasťou môžu byť stravovacie služby
· organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin na území Slovenskej republiky (napríklad denné prázdninové tábory) pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom; za dieťa zamestnanca sa považuje aj dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení alebo iné dieťa žijúce so zamestnancom v spoločnej domácnosti.

Oprávnené výdavky na rekreáciu je zamestnanec povinný preukázať zamestnávateľovi najneskôr do 30 dní odo dňa skončenia rekreácie a to predložením účtovných dokladov, ktorých súčasťou musí byť označenie zamestnanca.

Oprávnenými výdavkami na rekreáciu sú aj preukázané výdavky zamestnanca na manžela, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení a inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti, ktorí sa so zamestnancom zúčastnili na rekreácii. Zamestnanec však musí preukázať, že uhradil výdavky za rodinného príslušníka.

Zamestnanec predloží svojmu nadriadenému žiadosť (v prílohe emailu) a účtovné doklady (napríklad faktúru a doklad o úhrade). " V źiadosti sú id údaje (meno atď.), údaje kde ste strávili dovolenku, koľko nocí atď. a čestné vyhlásenie o tom, že s vami strávil dovolenku a účtujete výdavky aj za dietko / osobu v spoločnej domácnosti.

mint_blossom
30. apr 2019

@mila23 aj u manzela v praci to poriesili cez sprostredkovatelsku agenturu, pri dvoch malych detoch platba vopred neprichadza do uvahy, cize pre nas absolutne nepouzitelne :/

riskantt
30. jún 2019

Ahoj chcem sa spýtať ohľadom rekreačných poukaz, či neviete ako to je napríklad s Airbnb ubytovaním na SK a či je možné to využiť aj na to. Ďakujem.

elisskah
5. aug 2019

A viete niekto povedať ako to je, keď mám rekreáciu zaplatenú cez Zľavomat a ja si myslím, že k tomu nemôžem dodať ešte bloček z hotela za napríklad obedy, pitivo a pod. Muž si myslí, že áno.

mila23
5. aug 2019

@elisskah podla mna len ak je to spolu platene a fakturovane ..ako ubytovanie + strava..vtedy ano, zvlast nie

heki12
8. nov 2019

@adawada aj zamesntanci na materskej dovolenke/rodicovskej dovolenke maju narok na rekreacne poukazy

heki12
8. nov 2019

@elisskah Ak zamestnanec prinesie zamestnávateľovi faktúru za ubytovanie a priloží aj bločky z wellness, skipass a podobne, musí zamestnávateľ preplatiť 55 % aj z týchto nákladov?

Dagmar Bednáriková: Zákon medzi oprávnené výdavky zaraďuje aj iné služby súvisiace s ubytovaním, napr. vstup do bazéna, fitnescentra, účet za welness a podobne, ak sú uvedené na jednom doklade - faktúre resp. účtovnom doklade. Preplatenie extra aktivít mimo účtu za pobyt prostredníctvom bločkov nie je možné. Oprávnenými výdavkami na preplatenie príspevku sú výdavky uvedené na účtovnom doklade.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po... © Podnikajte.sk

heki12
8. nov 2019

@adawada mali by ste vyuzit nielen manzelove rekreacne poukazy ale aj svoje

Zákon nepodmieňuje nárok na príspevok momentálnym statusom zamestnanca. Oprávnenie využiť príspevok na rekreáciu môžu aj tí, ktorí sú na materskej alebo rodičovskej dovolenke, na neplatenom voľne alebo sú práceneschopní a pod.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po... © Podnikajte.sk