Ahojte čaká nás konečne 🙏 prvá dovolenka . Áno pre niektorých čudné že prvá pre niektorých normálne .ale prejdem k veci . Keďže nemáme skúsenosti nakoľko to je naša prvá dovolenka k moru s deťmi . Destinácia pravdepodobne Bulharsko , Tunisko, Turecko . Dovolenka letecká takže tu je otázka ako to je s batožinu ? Aká by mala byť veľká na čo si dať pozor , váha , . ( určite mi je jasné že toto všetko zistím na stránke inej ale niekto má aj iné skúsenosti ) . V pláne bolo že si to rezervujene sami čo treba len zvažujeme aj zájsť aj osobne ale na čo si dať pozor čo je dobré mať z poistnej a čo zbytočne aby nás neodubali . .
Proste cca v skratke čo by sme mali vedieť . vopred ďakujem ❤️
Na prvu dovolenku k moru by som asi sla cez cestovku a ta by to mala vsetky otazky aj zodpovedat a so vsetkym pomict
pred deťmi ste necestovali?
Teda sami ci s cestovkou? Ja by som volila Grécko a Tunisko nie.My chodíme sami,postup ..autom na letisko,letenky cez let.spolocnost,batožina vždy stačí 10kg kufor na palubu a malý ruksak na osobu +prioritny nastup,v cieli pozíciame auto,ubytko cez booking alebo airbnb ,priletime naspäť,sadneme do zaparkované auta a smer domov.Staci len dobre plánovať a ušetríte a idete presne kam chcete.
Tazko sa odpoveda. Na ako dlho chcete ist? Ake velke su deti? Kolko deti? A co jedia? Ja som napriklad mojmu rocnemu balila vsetko, stravu, lieky, plienky, oblecko, hracky a teda to bola hromada ale nic mu nechybalo. Vsetko islo do podpalubia teda som mu tam mohla zabalit hocico. A isli sme do grecka. Tak sme isli na 4 noci do Ohridu kde sme mali 10 kg batozinu a na palubu to som mu uz brala len zaklad a po prenajme auta bola 1. Cesta do DM. Vies ono ked tam nic nechces kupit musis vziat z domu ak chces kupovat tak nemusis tolko brat. Len zas ja si radsej nabalim doma a na dovolenke oddychujem a neriesim ze potrebujem to a to a kde to kupit.. niekedy dovolenka na vlastnu past moze byt drahsia nez dovolenka cez cestovku. Lebo euro k euru a konto klesa.
Ako veľké deti?
Na prvýkrát voľte cestovkuS deťmi Tunis nedoporucujem.
Turecko je top.
Volila by som cestovku. Tunisko nie. Odporúčam Turecko alebo Grécko.
Na 1.dovolenku by som rozhodne odporucala europu a uprimne cestovku kedze ocividne nemate skusenosti.
tiez sa pridám k odporucaniu cestovky a Turecka. Je to fakt super cena vs.kvalita. Bulharsko je cenovo rovnako, ale slaby vykon a Tunisko je hygienou dost onicom
V tvojom pripade odporucam prvykrat ist cez cestovku.mas to jednoduchsie.vsetko od nich dostanes spisane.my vela cestujeme,vsetko sami vybavujeme..ale v lete napr apartman v taliansku rezervujem cez cestovku.vzdy mali aj lepsie ceny ako booking napr..takze to zavisi presne co chces.ale ked nemas skusenosti s cestovanim,toto je najlepsie.vies s nimi priamo aj poistenie riesit
@tiezjedna . Tak mala som 19 keď sme sa dali s manželom dokopy. Rodičia na dovolenku nemali takže boli sme radi za výlet do čiech alebo po SK . Potom prišla prvá dcéra . Finančné to bolo ok ale nie na dovolenku k moru . Potom bola priarita opraviť dom. pozemok , auto a teraz nastal čas dovolenka k moru . ale máme pochodene pol Slovenska dúfam takže na prdelke sme nesedeli 😁
To ide ako prvé do úvahy že cez cestovku . Problém je však v tom že cestovky radi ponúknu kade aké poistenie aby aj oni z toho niečo mali .čomu sa vyhnúť? .
Zvažovali sme že jeden veľký kufor do ktorého sa budem snažiť vtrepnuť seba , manžela a 3 deti 😬
Čo sa týka detí tie sú 4/10 a 13 . Pravdepodobne by sme chceli na 8 /9 dní . Čo sa týka stravy tak chceme isto raňajky a zvyšok buď inde na obed či večeru . Deti nie sú na jedlo náročné
@autorka, ja len k tomu kufru: jeden velky kufor pre vsetkych nie je dobry napad. Jednak bude musiet ist do podpalubia a platit zan, co nie je zrovna lacne. Bude musiet spĺňať vahu, myslim, ze 23 kg je maximum, ak sa to nezmenilo. A po tretie, neviem, s akou frekvenciou sa to stava, ale moze sa v najhorsom scenari stat, ze kufor vam stratia/nedoleti s vami do ciela v rovnakom case, a co potom? Radsej dva mensie kufre, ktoré sa daju doplatit na priority boarding, plus ruksaky, ktoré su v cene letenky
S 3 deťmi na vlastnú päsť do Tunisu alebo Turecka by som nešla. Volila by som Grécko, Taliansko, Španielsko. Proste Európu. Prvý krát radšej s cestovnou. Poistiť sa musíte tak ci tak. Ono v konečnom dôsledku keď všetko zrátaš, veľa neušetriš .
@eleanor2510 ak pojdu cez cestovku za žiadny kufor platiť nebudú, môžu si ich vziať aj 5 keď sú piati a bude to zadarmo
Ak idete letecky k moru a destinácie ako Turecko, tam je All inclusive, teda strava celý deň. Poistenie musíte mať, hocičo sa môže stať 😉
@luliu takže na každú osobu budem môcť mať kufor ?
Ináč s ktorou cestovnou ste spokojné a ktorým sa vyhnúť? . Čítala som pár x ako sa ľudia sťažovali na určité cestovky. Tak si rada nechám poradiť a keď bude manžel doma pôjdeme niečo rezervovať . Stále ešte googlime pozeráme až sme trochu v obzoru no viac sa dozvieme keď pôjdeme do kancelárie
@eleanor2510 no ono bola len myšlienka taká ale ďakujem . Uvidím teda čo a ako v cestovke aké budú ponuky
Každý kto má letenku má nárok na batožinu ak sa rozprávame o charterových letoch cez cestovku. My sme 4 a mávame 2 veľké kufre, teraz keď sú starší sme mali cez leto 1 veľký a 2 stredné a absolútne nám to stačilo, keďže neberieme žiadne veľké veci, žiadne dlhé nohavice, žiadne dlhé rukávy do batožiny.
Satur, Hydrotour, Kartágo odporúčam
Odporúčam , obehnúť 3-4 cestovky, dať si urobiť cenové ponuky na miesta ktoré máte ako prioritu, tiež odporúčam Grécko, ked to zaplatíte v cestovke, každá osoba má nárok na vlastnú batožinu v Chartrovom lete.. poistenie nie je na zárobok pre cestovku, ale pre všetky prípady, ktoré sa Vám možu stať.. a skús si este zistiť či sa vám viac oplatí pre 5 tich ľudí stravovať sa v reštauráciach alebo si zaplatiť all inclusiv a nemusieť riešit nákupy prípadne ceny v reštauráciach..
O charterových letoch som sa teda v rýchlosti dočítala že keď pôjdem teda objednať zájazd tak znamená že môže byť rozdiel aj jeden deň pred dohodnutým termínom napr ? Alebo sa jedná len o ten čas v ten deň že uistia ako čo ?
Najneskor týždeň pred odletom ti povedia presný čas letu.
Chartrové lety majú vačšinou cestovné kancelárie dlho dopredu presne časove dané, oni lietajú v rovnaké dni v rovnaké časy tam a tak isto naspať do letovísk
Destinácie, ktoré si napísala ani za svet bez stravy ak nechcete skončiť na infekčom, Turecko, Tunisko ani za svet Bulharsko by som tiež neriskla. Turecko/Tunisko je aj s allinclusive risk stačí vybrať "zlý hotel" (pod 5 * by som ani nešla) a koniec, je to iná kultúra, iná strava o vode ani nehovorím. Známi boli teraz na Cypre, že hurá na vlastnú päsť s 5 ročným chlapcom, stravovali sa kade tade a po 2 dňoch skončil malý s rotavírusom v nemocnici. Keď chceš ísť na vlastnú päsť tak vyberaj Taliansko, Grécko, Španielsko, Chorvátsko... A kufor, no ja a môj 10 ročný syn berieme veľký kufor len my dvaja, takže 3 deti a dvaja dospelí 1 kufor, hmmm...
Najlepsi pomer cena/kvalita je jednoznacne Turecko. My kazdy rok pokukujeme aj po inych destinaciach, a vzdy skoncime v Turecku alebo na Severnom Cypre. Raz sme boli v Bulharsku, v luxusnom hoteli Wave resort, ten mozem odporucit vsetkymi desiatimi. V Turecku su najluxusnejsie hotely v casti Lara a Belek, ale tie su aj najdrahsie. Lacnejsie je Side a este lacnejsia je cast Alanya. Hotely v Turecku su velmi dobre vybavene, vzdy su tam nejake tobogany, animatori pre deti aj dospelych, a rozne ine atrakcie pre deti. Ak by ste chceli pozvolny vstup do mora, tak na to je dobra oblast Side. Odporucam vyberat hotel 5*.
Co sa tyka cestoviek, tak my cestujeme bud so Saturom, alebo Hydrototorom. Cestovala by som este s Kartagom, Fisherom a Tip travel/Koala.
Poistenie urcite treba aj vratane storna. Mozete si zobrat bud cez cestovku, to vychadza trochu drahsie, alebo sami vybavit. My si vacsinou bravame cez cestovku. Napr.v Hydrotoure to maju tak, ze ked mas cez nich poistku a nieco sa na dovolenke stane, tak zavolas len delegatke a ona vsetko vybavi. Boli sme raz na klinike a raz v nemocnici v Turecku a bolo to na vysokej urovni.
Kufre bravame 4, kazdy ma svoj. Ja mam vo vel. L cca 20 kg, manzel so starsim synom maju dva vo vel.M a mladsi syn vel.S. Ked idete cez cestovku, tak zavisi od leteckej spolocnosti, ale vacsinou mate narok na 1 kufor do 23 kg na osobu nad 2 roky. Keby ste isli na vlastnu past tak kazdy kufor do podpalubia sa priplaca.
Mozete ist aj cez zahranicnu cestovku, tie najdete napr. na portali invia.sk, airstop.sk, dovolenkujeme.sk a pod. Tam je vyhoda, ze si vyberiete typ izby a vidite aj casy odletov. Pri SK cestovkach sa dozviete casy odletov vacsinou az tesne pred odletom, snad s vynimkou Kartago a Fischer.
Ahoj, aj nas čaká prvá rodinná dovolenka. Všetci poletine prvý krát, ja aj muž a deti majú 5r a 2r v čase zájazdu.
My sme tiez doteraz necestovali. Dali sme sa dokopy krátko po strednej škole. Vtedy sme dali Chorvátsko autom. Neskôr sme už išli stavať dom, tak na dovolenku neboli peniaze ani čas. Prišiel prvý syn, nejdeme, keď bude starší sme si povedali. Teraz máme dcéru a už som povedala že ideme, nech je ako chce 🙈 ja som sa do lietadla veľmi nehrnula lebo mi je nevoľno aj na krátkej ceste v aute/bude 🤮 ale tak snáď to zvládnem. Muž zase nechce letieť zo strachu že sa niečo stane.
Ale k veci. My sme teda teraz na prvý krát zvolili cestovku. Moje kritériá boli jasne - krátky let, krátky transfer a v Eú. Turecko uz som moc nechcela, sesternica tam skončila na 2 dni v nemocnici a to mali 5* hotel. Takže zvolili sme Rodos na konci júna. Je to podľa recenzií príjemný 4* hotel prispôsobený deťom.Vyslo nás to aj s PLUS poistením do 2900e.
Môj sen je, že si oprasim AJ, pôjdeme 2-3x cez cestovku a neskôr tiež chcem riešiť všetko sama 🙈
Keď za teplom batožinu neplatíme, zaplatíme si priority boarding a stredný kufor nám stačí na týždeň. Vždy beriem šľapky a osušky také čo tam vyhodíme a máme v kufri zasa miesto na veci čo sme kúpili.