Prosiecka, Kvačianska dolina s deťmi

flower24
2. aug 2016

Ahojte, radi by sme navstivili Prosiecku a Kvaciansku dolinu, no cela okruzna trasa je na nasu dcerku dlha, tak ma zaujima, ci je mozne Prosiecku nejako skratit. Teda s navratom do Prosieka. Je ta trasa obojsmerna, ci sa neodporuca vracat sa tadial kvoli retazom a rebrikom? O Kvacianskej viem, ze sa da od Mlynov Oblazov vratit. Poradte prosim, kto to presiel s malymi detmi.

miricka77
2. aug 2016

Ahoj.a kolko ma dcera?prosieckou sa da aj vratit,ale ja osobne by som to nerobila.neviem si predstavit,ze by som sla tadial spät.podla mna,take 4 rocne dieta to zvladne.ja tam chodim pravidelne a syn to od 4 rokov vzdy presiel cele.

miricka77
2. aug 2016

Este som zabudla,Prosiecka sa skratit neda.teraz sme tam boli,minuly tyzden,a bolo dost mokro na skalach a rebrikoch,ale islo par ludi aj nazad Prosieckou(boli to Cesi).
Medzi Prosieckou a Kvacianskou je taka krcma,da sa tam aj najest,tam mozte oddychnut.teraz bol s nami aj 6 rocny chlapec a povedal,ze najlepsia tura na akej bol.

flower24
autor
2. aug 2016

@miricka77 Bude mat 4r., chodime s nou casto na tury, no 6hod. (dospely) mi pride celkom dost. Zalezi od nalady, vyspatia 🙂 Vy ste to so synom za cca. kolko presli? Myslim celu Prosiecku a Kvaciansku. Ak to spravne chapem, Prosiecka sa skratit neda, no prejst len Prosieckou sa da? Z mapy mi pride ze ano. Ja by som to najradsej presla naraz cele, no nechcem ju presilit. Aka je naj trasa s detmi?

senta_sofia
2. aug 2016

@flower24 prosiecka dolina je dost skalnata, ak zacnete z Prosieku, hned na zaciatku treba prejst po skale ponad potok, je tam lano, dalej uz v pohode,na konci su rebriky. Kvacianska dolina z Kvacian, pohodova prechadzka po sirokej ujazdenej ceste, presli sme aj s kocikom, az usek k Mlynom bola uzucka cesta a strmsia dolu. K Mlynom sa vsak vies dostat aj z Velkeho Boroveho alebo z dedinky Huty, tiez velmi prijemna cesta, kusok luka,potom les. Ak sa rozhodnete aj pre Prosiecku, urcite zacnite tou a bud prejdite cez Svorad do Boroveho a potom k Mlynom a druhy den napriklad Kvaciansku z Kvacian a zase k Mlynom, pripadne ist od Boroveho k Mlynom a na Svorad a k rebrikom do Prosieckej,len pozriet,ci si trufate 🙂

senta_sofia
2. aug 2016

@flower24 my sme sli aj Prosiecku hore dolu,ze z Prosieka a spat do Prosieka, v pohode prejdes. Len za ten cas co schadzas spat,by si mozno bola uz aj na Mlynoch 🙂

ciriklora
2. aug 2016

Len potvrdzujem miricka 77, prosiecka sa velmi skratit neda a je obojstranna. Je miestami trochu divokejsia,ale da sa dietatu aj pomoct,rucku podat😃. A deti maju viac endrgie ako si myslime. V duchu som sa smiala,ked ucitelka v skolke vravi: pojdeme na vylet na vrbicke pleso( autobusom k plesu),ale nepojdeme okolo plesa,to je na nich vela. (Inak je to asi 15 min). No a predtym som bola s detmi na najtazsej ture: hore z kvacian k mlynu a dole cez prosiecku. Kedze sme sli busom,pozrela som si spiatocny z prosieka a podla hodin tury reku posledny autobus musime stihnut. Maly mal 4 a mala 2 roky. Pocas prosieckej som mala malu uz na spanie v nosici. No lenze som nevedela,ze je po veternej kalamite a stromy navalane v prosieckej . Synovi som ani pomahat nemohla,lebo vzadu rupsak,vpredu mala. Ludia nas stretavali a ked nas videli,dodavali mi " odvahu,ze to dole neprejdeme. Syn bol odvazny,iba raz mu pomohol jeden pan popri potoku.Keby sa on zasekol,zlakol,zacal plakat,neviem. Ale cely den som mala taky velmi dobry pocit. Jasne,ze bus sme kvoli tym popadanym stromom nestihli a ludia nam sami zastavovali auta a tak sme sa dostali az do lm. Doma som sla len na wc a ked som sa vratila,syn zaspal na zemi vedla kosa😃. Takze mlyn a doliny odporucam,krasny kus liptova😃. Inak ta kvacianska je uplna prechadzocka,aj s kocikmi tam chodia a ta prosiecka strma😃.

miricka77
2. aug 2016

6 hodin nam to urcite netrvalo,sli sme o 10.00 a dole do Kvacianskej sme prisli o 15.30,z toho sme cca hodinku sedeli v krcme,plus cca 20 minut sme mali prestavku na desiatu.sli sme normalnym tempom.na Mlynich sme boli asi pol hodiny.cize vklude sme to presli za taky cas.
Ja som to inak ako vkuse nikdy nesla a celkovo som tam bola zo 10 krat.robime to tak,ze vzdy ideme na dvoch autach.naprv ideme do Kvacianskej,tam nechame jedno auto a vsetci sa nasackujeme do druheho a s tym ideme do Prosieckej.Cize ked zideme do Kvac.,tak tam mame hned auto a nemusime sa vracat popod horu.to nemam rada,je to zdlhave,nezazivne a otravne.

miricka77
2. aug 2016

Tak,ako pise ciriklora,deti maju plno energie.teraz su tam stale popadane stromy a este aj dlho budu,ale je to prechodne a akcne.detom sa to paci.

flower24
autor
3. aug 2016

@senta_sofia Dakujem. Presne nad tym som rozmyslala, zeby sme to kvoli nej dali na dva dni, jeden den Kvacianska k Mlynom a spat, druhy Prosiecka. Len este otazocka: keby sme sli Prosieckou prvy den ako pises k Mlynom, kadial sa vratit spat? Cez Ciernu horu a Prosecne? To vyzera narocne. Ci si myslela tou istou trasou? Priznam sa, turisticke mapy su moja slaba stranka 😝 Inak, kolko rebrikov tam je? U malej hra velku ulohu psychika. Chce chodit na rebriky, no ked sa unavi, vie sa "zaseknut" a boji sa ist dalej. V 3r. sme ju pre istotu v Dierach rebrikmi este nosili v manduce. A to lano nad skalou v uvode trasy je v pohode s dietatom? Da sa jej tam pomoct? No ta Prosiecka ma velmi laka prave tym, ze je roznoroda, pre mna tieto prirodne skvosty su balzamom na dusu 🙂

flower24
autor
3. aug 2016

@ciriklora Super ako ste to s detmi zvladli 😉 Presne, deti maju energie niekedy viac ako dospely 🙂 Nasa je mala duracelka, no na tie hory ich treba predsa len trenovat a chodievat casto, aby si zvykli. To Vrbicke je ozaj ze prechadzka 🙂 My sme tam boli 1x, ked mala dcerka necele 2r.

flower24
autor
3. aug 2016

@miricka77 To si ma povzbudila s tym casom 😉 Lebo vsade citam 6 - 7hod. A ked to je chodzou dospeleho, priratala som si este min. 30min. naviac, kedze my casto stojime a fotime.
@senta_sofia, @ciriklora, @ miricka77 Inak, niekde som videla, zevraj z Kvacian do Prosieka chodieva taxisluzba Dolina za 9e. Neviete ci je to este aktualne? Ak by sme to nahodou dali na raz cele 🙂 Nemate nahodou aj tip na dobre ubytko s detmi? Idealne do 20min. od trasy, s ihriskom a nedaleko Tatralandie, ci Besenovej 😀

miricka77
3. aug 2016

Su tam tri rebriky.to lano na zaciatku zvladne,predtym to bolo dlho bez lana.pomoct sa da aj pri lane,aj pri rebrikoch.
Prosecne je nepriechodne,o tom ani nerozmyslaj.
Taxisluzba asi chodi,ale ak chces,ozvi sa mi a pomozem.
S ubytovanim ti viem odporucit Vilka Cibulka v Izipovciach alebo Tri zruby v Potoku.Su to take zapadakove dedinky,ale nieje to drahe a mas blizko do Tatralandie,Prosieckej,Besenovej aj k Lipt.Mare.

senta_sofia
3. aug 2016

@flower24 my sme boli www.sojka.eu, spokojnost uz 2x, velky bazen dnu,nasim uz ziabre rastli.
O tom taxi neviem.
A vratit som myslela naspat Prosieckou alebo vykukat spoje a ist na bus z Velkeho Boroveho. My sme sli na dva dni a obe hore dole. To lano na zaciatku je neprijemne, je to tam uzke,ak sa nebude bat,prejde, ak sa zasekne,zvladnete si ju popodavat alebo ju jeden odnesie,akoze ono to viac hrozivo vypada,ako je. Od rebrikov hore uz je taky usek ako keby luka.A z Kvacian do Prosieka je znacena cesta cca 1 hodina po zltej,ide to popod kopec,tiez pohodova cesta.

senta_sofia
3. aug 2016

@ciriklora to vrbicke ma pobavilo,ved tam by sa detuchy vyjasili,uplne v pohode cesta a ty si teda riadny dobrodruh 😀 ist to sama s detmi 🙂

ciriklora
4. aug 2016

Vidím,že tato tura sa da pekne rozobrať...keby som vtedy chodila na modrý koník...isla som podľa hesla sprosti maju šťastie,lebo ja som si tu prosiecku pamätala matne zo školských cias. No ale ako si písala flower24,aj ked nevieš,ako to dopadne,je to rôznorodé a balzam na dušu.Podľa mňa s odvahou do prosieckej: Vždy sa tam da pomôcť dietatu,vždy sa vrátiť...a reinhold messner zvládol v piatich rokoch trojtisícovku 😉 .

flower24
autor
25. aug 2016

@miricka77, @senta_sofia, @ciriklora: Caute, nebola som tu dlho, cele leto viac menej mimo domu. Stihli sme medzitym Malu Fatru aj chorobu 🙂 Dakujem za rady, prave sme na ceste do Liptovskych Sielnic. Zajtra pozajtra tura, tak snad to nejak zvladneme.
@miricka77 Ty byvas niekde poblizku, zeby si nas aj zviezla? 🙂 Dakujem, si mila, to vsak nemozem ziadat byt tak flexibilna na zavolanie...ale mozno vies ako tam chodia spoje spat z Kvacian do Prosieka, ak by sme to predsa len dali na raz, ci?

miricka77
26. aug 2016

Ahoj.ja byvam v LM.zajtra nemozem,pozajtra ano.spoje z kvacian do Prosieka nejdu.ak chces,zavolaj mi,mozem v nedelu prist,budem blizko,tak ok,prebehnem.zajtra sa mi fakt neda.cislo napisem do IP.

flower24
autor
23. sep 2016

@miricka77 Ahoj Mirka. Dakujem krasne za cislo aj ochotu. Prepac, ze sa ozyvam az teraz, mali sme rusne leto 🙂 Napokon sme to dali osobitne, prvy den Kvacany, druhy Prosiecku. Bolo super. Vdaka za vsetky rady kazdej z vas 😉 Pekny vikend!

miricka77
24. sep 2016

@flower24 Ahoj.nemas za co.pekny vikend.

romant314
23. jún 2019

Ubytko v Prosieku, ráno sme vyrazili na Prosiecku dolinu potom pauza v najesť sa nad na salaši a ďalej dolu do Kvacianskej doliny a naspodku pesi popri lese nazad do Prosieka 08:00-18:00