Prosiecka a Kvačianska dolina

katka2511
25. máj 2015

Ahojte mamičky, prosím poraďte ako si rozdeliť túru cez Prosiecku a Kvačiansku dolinu, najmä kvôli deťom. Dá sa prejsť Prosiecka dolina aj smerom dole po rebríkoch? Jeden deň by sme chceli ísť Prosieckou a druhý Kvačianskou. Poprosila by som Vaše skúsenosti. Kvôli deťom ma odrádza ísť obe naraz, lebo začína sa v Prosieku a končí v Kvačanoch. ďakujem za Vaše tipy.

katka2511
autor
27. máj 2015

@katka2511 Nikto sa nenájde, kto mi poradí?

margotka112
27. máj 2015

My sme tam síce ešte neboli ale pozri si aj tuto mapu
http://mapy.hiking.sk/

Pekne si tam označíš trasu aj s medzi zastávkami ,a ukáže ti aj prevýšenie .

jasminet
27. máj 2015

my sme minuly rok s 5 a 2 roc. detmi dali kvacany-mlyny a spat. na mlynoch nas chytil taky lejak, ze hroza 😀 ale pacilo sa nam velmi a raz az budeme vsetci velki sa vratime 😉

bebe02
27. máj 2015

My sme tam boli uz davno. Ubytovani sme boli v Prosieku, odtial sme isli Prosieckou dolinou, nasledne cez Kvaciansku dolinu. Viem, ze sme to vtedy (obe doliny) dali naraz.

katka2511
autor
27. máj 2015

@margotka112
@jasminet
@bebe02 ďakujem Vám za odpoveď, ako som písala, deti už máme síce trochu väčšie, ale aj tak ma odrádza celodenná túra, hlavne kvôli počasiu a ešte aj to, keby ideme obe naraz začali by sme v Prosieku a končili v Kvačanoch. Neviete mi ešte poradiť, v Prosieckej sú tie rebríky, keby sme išli len Prosiecku, môžeme sa vrátiť potom aj dole tými rebríkmi? Ďakujem

severankasr
27. máj 2015

chodime kazdy rok aj s dvojrocnym a 5 rocnym dietatom v pohode.

womankc
27. máj 2015

@katka2511 my sme tam boli 4 rodiny a z toho bolo 10 detí vo veku 3 až cca 13 rokov . Záleží ako sú vaše deti na tom , či sú ufňukané , pohodlné, alebo sú to také akčnejšie deti . My sme začali Kvačianskou dolinou to bola úplná pohoda krásna dolina, nádherná príroda a na konci bol starý mlyn, kde sa deti na lúke vyblbli, potom sme sa pustili naprieč odtiaľ na tú prosiecku dolinu a prešli sme po tých rebríkoch, je to ale dlhá túra , moje deti rebríky zvládli úplne v pohode , ale niektoré deti s tým mali trochu problém a aj maminy teda , celú túto oblasť považujem za nesmierne scénicky krásnu, v prosieku sa dalo aj občerstviť , prosiecka časť bola trochu náročnejšia na konci , inak sa to dalo nám to trvalo aj stroškou poblúdenia dosť dlho trištvrte dňa , ale tak dlho sme odpočívali pri tom mlyne a potom sme trošku sa zamotali ........ a boli sme dosť unavení tuším 11 hodín so všetkým . Našťastie ja som zobrala viac jedla a koláčikov, tak to deti zvládli

carodejnicka
27. máj 2015

Ano, da sa vratit aj dole, zavisi, ake velke deti mate. V Prosieku na parkovisku je inzerat na niekoho, kto vie pre vas prist do Kvacan a doviest k autu, nieco ako taxi. My sme to isli s 1,5 rocnou dcerkou prevazne v nosici tak, ze Kvacanskou hore k mlynom a vodopadu a naspat rovnako, a potom Prosieckou sme prisli iba po vodopad a zacalo prsat, takze sme sli rovnako dole, to sa dalo. Ale je pravda, ze co si pamatam ako decko este, tak tie rebriky v zavere Prosieckej doliny su dost dlhe a vysoke. Ozaj to zavisi od deti, ci sa neboja. V kazdom pripade, ak sa predsa len rozhodnete pre celodenku, je lepsie zacat v Prosieku a ist rebrikmi hore a v pripade zleho pocasia sa da skryt na Oblazoch, alebo potom prejst az do dediny (Velke Borove), alebo v kolibe na Svorade sa da v najvacsej nudzi skryt.

womankc
27. máj 2015

@katka2511 samozrejme môžete sa vrátiť späť po rebríkoch nie je problém

katka2511
autor
27. máj 2015

@severankasr ďakujem za odpoveď a chodíte obe doliny naraz?

katka2511
autor
27. máj 2015

@womankc tak to ste mali pekne dlhú túru 😎 , ale isto krásnu. Práve preto by som išla doliny každú zvlášt, len ma odrádzajú tie rebríky ísť smerom dolu /naspäť/, priznám sa, že aj kvôli sebe, radšej po rebríku len hore, len neviem kadiaľ sa potom vrátiť, keď už pôjdeme hore Prosieckou a nechceme ísť hneď aj Kvačiansku 😉

katka2511
autor
27. máj 2015

@carodejnicka ďakujem, veď práve tie rebríky smerom dole aj mňa trochu odrádzajú, videla som fotky 😉 . No veď uvidíme, najmä podľa počasia.

womankc
27. máj 2015

@katka2511 len tá istá cesta späť myslím, tam som nevidela žiadne iné možnosti, ale nepoznám to tam . To by ste museli sa vrátiť tou istou trasou . My sme začali tú Kvačiansku a končili Prosieckou a to nás ešte napadla spásonosná myšlienka / bývali sme v Liptovskej Sielnici/ , že pešo prejdeme k ubytku a to bol masaker ešte 2 hodiny cez chotáre a chriaštie , ale tak mali sme zážitok 😀 , Mne tie rebríky napríklad nevadili ani mojim deťom, ale niektoré tie deti plakali trošku a kamošky nadávali , ale zvládli sme to podľa mňa bez problémov . Ale ak sa bojíte trošku , tak radšej hore tade ísť a zísť Kvačianskou, to je úplne pohodová prechádzka

katka2511
autor
27. máj 2015

@womankc ďakujem 😉

horana
27. máj 2015

@katka2511 Prejist obe doliny naraz je dost narocne pre dieta a hlavne by bolo treba svihat a nestihat si uzivat krasy, dost aj pre dospeleho, osobne by som to mozno radsej rozdelila, aj ked zalezi ako su deti trenovane. Ale ked pojdete cez kazdu z nich stylom dole aj hore tou istou trasou, asi je to uz jedno co sa tyka dlzky..Zalezi ci sa mate do potom dostat do vychodzieho bodu...Este upozornujem keby ste to sli slylom dole Kvacianskou, hore Prosieckou ze ich spojnica cez luky vedie cez pasienky, kde sa neda vyhnut volne sa pasucim kravam, kde su sem tak aj byky a mozu byt dost argesvine, minimalne si treba davat pozor, uz 2 x sme mali nahnane a citala som aj par cestopisov kde sa ludia bali tiez..

Prosiecka sa da aj dole po rebrikoch, v pohode sme to s detmi dali. Vyhodou zacinanie zhora su pohlady pri pochode planinou Svorad v smere blizenia sa tvarou k ustiu rokliny, ktore su krasne.
Zalezi kde budete ubytovani, ci dole na Liptove, alebo hore na Orave? Podla toho by sa mohlo odvijat..
Prosiecka su krasna najma jej konce teda dole pri usti a potom hore pri usti, preto ju odporucam celu. Stred je lesom pri potoku, ktory ma posledne roky vyschnute koryto. Urcite nevynechat odbocku k vodopadu Cervene piesky, je tam super, vodopad efektny!
Kvacianska dolina je zaujimava hlavne kvoli mlynom na Oblazoch, inak je to len les po asfaltke a par pohladov do hlbin, kde tecie potok. Odporucam ju ist skor zhora dole, ked uz, zdola je dlho dlho nic, len les a nezazivne stupanie. Ked sa ide z Velkeho Boroveho, zaparkuje sa pri cintorine a prejde cestou cez luky z potokom Boroviankou, kam v pripade tepleho pocasia doporucujem odbocit a mocit si nohy 😵 . Tento nastup je krajsi nez ist hned od zaciatku po cervenej znacke spod obce Huty.
Tato cesta z Boroveho usti pri mlynoch na Oblazoch a od nich potom pokraceuje znacka hore na asfaltku a po nej uz dole dolinou, kde je par vyhladov do strzi dole, ale inak nic moc. Volakedy davno, ked trasa viedla po dne doliny to muselo byt nadhernejsie.
Ked sa ide trasa Borove - Oblazy, je dobre tesne pred Oblazmi neminut odbocku do lava, neviem ci tam je este ta tabula ze ludovy rezbar. Tato odbocka doliny ma pekny vodopad (na mape znaceny Raztocky vodopad) a par rebrikov, oplati sa to prejit, je to sice kratke ale malebnejsie nez cela Kvaciasnka potom. Ba dokonca stoji za uvahu si neurobit mensi okruh Borove - Oblazy - Raztocky vodop. a usetreny cas este venovat inej ture...podla toho kde budete ubytovani a co mate este v plane...

katka2511
autor
27. máj 2015

@horana ďakujem za podrobný popis, ešte som na stránke Kvačian našla toto
Upozornenie po veternej kalamite z 15.5.2014
Kvačianska dolina je priechodná
Prosiecka dolina priechodná s obmedzeniami
Dolina Borovianky je priechodná s obmedzeniami
Dolina z Hút je nepriechodná,
ubytovaní budeme v Bobrovci. Ja by som ich chcela prejsť takto:
Z Prosieka hore prosieckou a naspäť, len neviem pokiaľ? Po Svorad?
Druhý deň z Kvačian na Mlyny Oblazy, príp. ešte k tomu rezbárovi, alebo Ráztocký vodopád a naspäť do Kvačian. Popozerám ešte mapky a uvidíme, najmä podľa počasia.

horana
27. máj 2015

@katka2511 Ked je dolina Borovianky priechodna s obmedzeniami, priechodna je, mozno je nejaka obchadzka spadnutych stromov, alebo nejake ine mensie stazenie, ale bude sa dat. Osobne by som to skusila, je to malebne, sla by som do Velkeho Boroveho a skusila tu trasu od cintorina, ale jasne sa rozhodnite ako chcete.
Z Kvacian je z mojho pohladu Kvacianska vela namahy za malo "efektu", ale jasne ze kazdy to vnima inak, ked vas to tam taha, nenechajte sa odradit. 😉 Ale ked budete na Oblazoch, nech uz nakoniec z ktorejkolvek strany, urcite zajdite k tomu Raztockemu vod. je to odtial 5 min snad od tych mlynov, sice schovane trochu ale sa da najsit ked budete sledovat..
Tu Prosiecku ako pises, hore z Prosieku, az na zaciatok planiny Svorad si oddychnite a dole po tej istej trase, to sa este da. Ale tiez tie Cervene piesky stoja za tu odbocku.

Este ma napadlo je to sice strmina a casto sa "fuci", ale mozno by stalo za to skusit aj vrch Babky s nadhernym vyhladom, deti to daju ked budete casto oddychovat, je tam odmena v podobe toho vyhladu na konci, krasna panorama Zap. Tatier aj do Oravskej strany zboku odtial...
V tom okoli Bobrovca je este pekna Stanisovska jaskyna, bobova letna draha v Pavcinej Lehote a blizka drevena vyhliadka nad Pavcinou Lehotou, kontaktna ZOO v Mikulasi, Medvedia stolna na zacitaku Ziarskej doliny, termalne jazierko za Kalemenmi (zlta znacka z Kalamenov, na mape napis Zablatne) v strede luky sa da zdarma kupat v teplej vode, prijazd mozny aj autom.

katka2511
autor
27. máj 2015

@horana vďaka,veľmi si pomohla. Tak uvidíme tú Kvačiansku ako pôjdeme 😉 . Minulý rok sme už čo to pochodili, boli sme v Dem.doline, aj na bobovej dráhe, rozhľadni v Jasnej, Stanišovskú sme síce nenavštívili, ale boli sme pri nej / mali sme len letné oblečenie, bola strašná horúčava, tak sme sa len osviežili v tých jazierkach pri penzione Horec 😉 😉 Ešte raz vďaka za tipy 🙂 .

salsa82
27. máj 2015

@katka2511 Kedy chcete ist? My by sme sa chceli ist prejst s detmi v nedelu (ak bude pekne) z Boroveho na Oblazy, potom mozem podat info, ako to tam momentalne vyzera. Inak mame rodinu v Bobrovci, poznam to tam dobre, tak ak ta nieco zaujima, kludne sa pytaj. My do okolitych hor chodime casto 🙂.

katka2511
autor
27. máj 2015

@salsa82 my ideme od 14.6. na 5 dní, ak Ťa môžem poprosiť,po nedeli môžeš napísať aktuálne info ako to tam vyzerá. A čo je ešte zaujímavé v Bobrovci a okolí?

salsa82
27. máj 2015

@katka2511 Ak ta zaujima najma turistika a prechadzky v prirode, tak by som odporucila tiez ako @horana vrch Babky. Z Bobrovca je to kusok. Na Babky je vystup troska do kopca, no pokracovat sa da potom smerom na sedlo Preduvratie viacmenej po hrebeni. Odtial je nadherny vyhlad na hreben Zapadnych Tatier. Vracat sa mozete cez Cervenec popri Chate pod Naruzim. Ta byva cez vikend otvorena. Ak ste zdatnejsi, tak z Preduvratia mozte pokracovat az na Sivy vrch.
Ak by bolo horsie pocasie, chodte sa pozriet k vodopadu (Polovnikov vodopad). Po ceste pod horu sa mozte zastavit na tamojsom saladi Patierska. K tomu vodopadu je to ozaj len taka prechadzka po asfaltke (az pod horou v Bobrovci odbocit na lavo). Po minulorocnej kalamite je na ceste ale dost blata.
Ak by ste odbocili v pravo, dostanete sa do ustia doliny. Tak sa mozte rozhodnut, ci budete pokracovat dolinou (jedna z mala dolin, v kt.je len chodnicek nie cesta) alebo po magistrale smerom na Ziarsku dolinu, popr.zbehnut do dediny Jalovec. Niekedy tam deticky vozili na konikoch, neviem, ci to stale robia.
V samotnom Bobrovci je jedna slusnejsia restika, bar, dva pohostinstva, styri obchody. Je tam pekne prostredie a hlavne klud. Tesne nad Bobrovcom je vodna nadrz, kde sa da kupat na vlasne riziko. Je toho hodne, toto ma tak na rychlo napadlo 🙂. A kde budete ubytovani?

katka2511
autor
27. máj 2015

@salsa82 ďakujem pekne za informácie, ubytovaní budeme v penzióne Jurika. A pri Lipt.Mare sa kde oplatí ísť, na nete som videla zábery takého kostolíka a odtiaľ je asi blízko ten Archeoskanzen Havránok?

salsa82
27. máj 2015

@katka2511 Jurika je v centre dediny, vzadu ma take tiche posedenie, tam je aj maly vonkajsi bazen.
Ku tomu kostoliku sa dostanete po ceste na aute smerom na Bobrovnik. Odtial je to kusok na Havranok. Ako ho zrekonstruovali, je to velmi zaujimave. Naviac deti tam mozu liezt po rebrikoch do obydli. Nieco sa platilo, ale pohyb je uplne volny. Inak pekna tura za historiou je aj na Liptovsky Hrad z Kalamien. Je to hrad v najvacsej nadmorskej vyske v SR. Niekedy to tam bolo dost schatrale, ale vraj je to uz obnovene. Tak musime aj my ist pozriet 🙂.

katka2511
autor
28. máj 2015

@salsa82 ďakujem za odpoveď, ak Ťa ešte niečo napadne, môžeš mi napísať. Ty si z L.Mikuláša?

salsa82
28. máj 2015

@katka2511 Momentalne z LM 🙂.

salsa82
1. jún 2015

@katka2511 Vcera sme sa boli prejst z Boroveho na Oblazy a spat. Bolo krasne, tak aj deti boli spokojne. Obe doliny by mali byt v pohode schodne 😉.

katka2511
autor
1. jún 2015

@salsa82 Ďakujem za info 😉

katka2511
autor
25. jún 2015

@salsa82 Ahoj, tak už sme z Liptova doma. V Jurike sa nám páčilo. Počasie vcelku vyšlo, pršalo nám pondelok doobeda, to sme sa išli kúpať do Alexandry. Potom sme navštívili Prosiecku, žiaľ bolo dosť veterno aj oblačno, tak sme nešli ani po rebríky, ale začiatok Prosieckej je krásny, potom popri koryte a kameňoch to deti už moc nebavilo a obávali sme sa aj počasia, tak sme sa predčasne vrátili ☹ 😒 . Boli sme aj v Demän.doline, v Pavčinej na bobovej a rozhľadni. Pri Havránku sme neboli, bolo dosť zamračené, tak výhľady nič moc, ani na Babky sme nešli, takmer každý deň boli hory nad Bobrovcom v takom opare 😒 Kvačiansku sme išli po Oblazy, krásne tiché prostredie a ešte po ceste Kvačianskou sa nám páčila vyhliadka 😉 😉 V piatok pri odchode domov začalo pršať. Nestihli sme všetko, čo sme plánovali,ale aj napriek tomu sa nám páčilo 😉

salsa82
26. jún 2015

@katka2511 Ahoj, tak to ma tesi, ze sa pacilo. Aj ked pocasie nebolo uplne idealne, hlavne ako rodinka ste si spolu uzili, oddychli..... a to je najdolezitejsie 😉.

nina_ba
26. jún 2015

@katka2511ahoj, v júli sa chystáme tiež do Juriky a do Prosieckej a Kvačianskej doliny. Škoda, že vám nevyšlo počasie. Chcela by som sa opýtať, ako sa vám páčilo v Jurike, vraj je to taký rodinný penzión (pre mňa bude dôležité, že nebudem musieť variť 🙂 ) a ako ste sa dostali k dolinám? Išli ste autobusom alebo autom? Ak autom, kde ste ho nechali? Tiež by sme doliny chceli prejsť naraz za 1 deň bez výstupu na Prosiek, obísť ho náučným chodníkom, tak snáď s tými našimi mestskými deťmi sa to podarí 😀