Príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa

jakub111
15. apr 2019

Hello, chcem sa informovať či niekto už absolvoval " Prispevok na rekreaciu" od zamestnavatela.
Priatelka ma na to nárok už teraz, len nežijeme oficialne v spoločnej domácnosti.

Zamestnávatel chce dopísať osoby pobytu na fakturu. Myslíte,že sa to dá nejak okafrať? Že napíšu napr. jej brata/oca do výpisu ?

Popripade sa bude dať plaťit 1 izba 1 pobyt pre 2 osoby na dve faktury,aby to jej uznali?

Ďakujem

wetsel
15. apr 2019

@jakub111 Oni tam chcú, aby na faktúre boli osoby, ktoré budú ubytované nič viac, im je jedno či žijete alebo nežijete spolu, príspevok dostáva ona, nie vy spolu.

jakub111
autor
15. apr 2019

To ano,pýtal som sa na personalnom a povedala,ze manželia/ žijuci spolu v domacnosti. Je to aj v formulari na žiadost "meno osob" a cestne prehlasujem,ze su "v jednej domacnosti" napr. A este som sa pýtal,že to musí na fakture vypísať hotel tie mena,inak to neuznaju.

tyrkysova_kobyla
15. apr 2019

Zrejme kazda firma ma svoje specificke podmienky, ako sa to da uplatnit

jakub111
autor
15. apr 2019

Je to práve aj v zákonníku práce,tak rád by som,keby to aleaspon ona dostala.

" Oprávnenými výdavkami sú aj preukázané výdavky zamestnanca na ďalšie osoby, ktoré sa so zamestnancom zúčastňujú na rekreácii a to na:

manžela - manželku,
vlastné dieťa,
dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení,
inú osobu žijúcu so zamestnancom v spoločnej domácnosti."

alenah31
15. apr 2019

@jakub111 my to vyplácame už od januára - na faktúre je uvedený počet osôb - nemusia byť mená. ALE to, že nemusia byť mená máme v našom vnútornej smernici viazanej priamo na nárok žiadanie rekreačného príspevku, každá firma to môže mať inak a ak to firma vyžaduje majú na to právo. Hotel ti na požiadanie cudzie meno nevypíše - neokafreš to. Nechápem - nežijete spolu - nemá nárok na preplatenie tvojej časti pobytu. A áno - ak chcete každý zvlášť treba to vopred tomu zariadeniu oznámiť a tak pobyt aj zarezervovať a vystavia vám dve faktúry - každý dostane svoju - aj to je už bežný jav.

nika3136
15. apr 2019

@alenah31
Ahoj, je prosím ťa pravda, že sa tieto finančné prostriedky nemusia vyčerpať naraz, ale môže to byť viacero pobytov, ktoré sa skumulujú a potom sa suma naraz preplatí? (To viem, že najviac 55% do sumy 275€ alebo nejako tak)

fokuska
15. apr 2019

@jakub111 Zakon hovori jasne. Ak spolu nezijete v spolocnej domacnosti tak ako to chces okafrat?

@nika3136 Mozes postupne a cerpat az kym nedosiahnes to maximum.

alenah31
15. apr 2019

@nika3136 áno - ak sa rozhodneš, že chceš vyplatiť sumu naraz napr. na konci roku k decembrovej mzde tak sa to dá. Po ukončení pobytu podávaš zamestnávateľovi Žiadosť o vyplatenie príspevku na rekreáciu, ktorý si povinná podať do 30 dní od ukončenia pobytu. Tam je taká veta......príspevok žiadam vyplatiť:......tu uvedieš kedy. My máme len jedného, ktorý to takto chce, ostatní chcú hneď. Do 30 dní musíš podať aj keď to chceš vyplatiť neskôr.

jakub111
autor
15. apr 2019

Diky,len mi to príde také zbytočné,veď keď idem s niekým na pobyt,tak asi to nebude Fero z Košíc,ale niekto kto mi je blízký a je jedno,či so mnou býva alebo je manželka. Teraz som sa bavil ešte s kolegom,že na hotelu mi môžu uviesť aj meno inej osoby,asi je to o tom človeku za recepciou,im je to jedno. Popripade si rozdelime fakturu,len neviem ako rozdelia 1 izbu na 2 faktury...

ferala
15. apr 2019

@jakub111 Musíte žiť spolu, nedá sa to napísať na otca a na hotel prídeš ty veď to ti ani oni tak nenapíšu :D je ľahké si to zistiť 🙂

alenah31
15. apr 2019

@jakub111 úplne bežný jav - a nedajú tam iné meno ak faktúru vstavia na recepcii - pýtajú OP pri ubytovaní každej jednej osoby ešte pred samotným nástupom na pobyt.

fokuska
15. apr 2019

@jakub111 To, ze tebe sa to zda byt zbytocne je jedna vec, to ako jeto definovane v zakone je druha vec. Prave to je tam osetrene, aby sa nedavali preplacat pobyty s kadekym, ale len tak, ako umoznuje zakon.

Jednu izbu nevyfakturujes na dve faktury, iba keby ste mali kazdy svoju izbu.

alenah31
15. apr 2019

@fokuska dá sa aj jedna izba ak idú ako pár spolu a každý si chce pobyt hradiť sám - osobná skúsenosť. Je to o ochote zariadenia, treba sa vopred informovať - konkrétne išlo o hotel na Donovaloch.

ikissedagirl
15. apr 2019

Tak si ju rychlo vezmi pred dovolenkou, nech mas narok ako manzel ;)

fokuska
15. apr 2019

@alenah31 Vazne? Take daco som este nepocula 🙂 a to ako bolo na fakture ze napr 2 lozkova izba na 2 noci napr. 100eur a mnozstvo bolo uvedene ako jedna polovica?

jakub111
autor
15. apr 2019

Ďakujem,to som sa smial 😃 Že si musí zmeniť pobyt ku mne kvoli prispevku 😃 Skusím to tak,že či daju na dve faktury alebo či by mi nenapisali iné meno,len na fakturu,popripade si požicám občanku brata. Uvidim 🙂

fokuska
15. apr 2019

@jakub111 Nepotrebuje mat trvaly pobyt u teba, ani ty u nej. Ide o zitie v spolocnej domacnosti, to sa nerovna trvalemu pobytu.

alenah31
15. apr 2019

@fokuska Áno, niektoré zariadenia sa prispôsobili. Pokiaľ si chce každý zaplatiť sám poskytujú možnosť osobitnej fakturácie. Veľa párov nežije spolu, ale na dovolenky resp. pobyty spolu chodia tak im umožňujú čerpať príspevky takýmto spôsobom.

alenah31
15. apr 2019

@fokuska ono evidentne niekto nechápe rozdiel pojmov trvalý pobyt a spoločná domácnosť. Potom ťažko vysvetlíš ostatné.

simsalabim
15. apr 2019

@fokuska nam hotel nakazal uhradit fakturu na 2x s tym istym rezervacnym cislom. Cize cast sla z uctu s mojim menom a cast z uctu s manzelovym menom. A tak nam vystavili potvrdenie pre zamestnavatela.

fokuska
15. apr 2019

@alenah31
@simsalabim
Tak to sa asi fakt prisposobili, lebo doteraz som sa s tym nestretla - musela ist 1 izba na jednu osobu.

simca06022011
15. apr 2019

@alenah31 no môžete s tým mať problém. Musia tam byť mena . Musí to byť presne urcitetelne že kto tam bol a či to bola naozaj rodina. Inak to DU neuzná ako náklad ak.sa im nebude zdať. Čo sa nebude.

simsalabim
15. apr 2019

@fokuska no ved isla 1 izba na 1 osobu. V nasom pripade 2 noci na manzela, 4 noci na mna.

alenah31
15. apr 2019

@simca06022011 nemyslím si - ani pri objednávke cez zľavomat neudávam mená - nemám to kde zadať, pýta len počet osôb poprípade ešte vek ak ide o deti čo majú zľavy. Toto ostatné je na žiadosti - tam uvádza mená, vzťah k menovaným, tiež prehlasuje spoločnú domácnosť a aj to, že si to uplatňuje len u jedného zamestnávateľa - máme to celé ošetrené cez právnickú firmu, ktorá robila smernicu aj žiadosť.
Mali sme iný prípad kedy som nevedela čo robiť - zamestnanec mi doniesol faktúru a k nej sme mali žiadosť a úplne cudzie meno ďalšieho chalana, tam ako vzťah bolo uvedené spolubývajúci. Nevedeli sme čo s tým tak sme to posielali právnikovi. Chlapec medzitým doniesol aj nájomnú zmluvu kde sú obaja uvedený ako nájomcovia - v podstate tvoria pár, len to tam nechcel napísať. Ale príspevok sa mu vyplatili nakoľko právnik povedal, že má na to nárok nakoľko sa na neho vzťahuje časť uvedená v zákone: "iná osoba žijúca so zamestnancom v spoločnej domácnosti".

fokuska
15. apr 2019

@simsalabim Tak to samozrejme, to sa dalo aj doteraz. Ja som mysleka pripad: 1 izba dvojlozkova na 2 noci. Podmienka na prispevok su 2 noci, cize nema zmysel fakturovat 1 noc na jedneho a druhu na druheho.
Mysleka som ze s @alenah31 hovorite o tom, ze takato situacia sa fakturuje na polovicu.

alenah31
15. apr 2019

@fokuska ale nie, asi som to mala lepšie popísať🙂

fokuska
15. apr 2019

@alenah31 Nevadi, len sme sa nepochopili 🙂

jakub111
autor
15. apr 2019

Tvoríme už z časti definiciu "spoločná domácnost" ,ale nie na 100% ,prejde keď do žiadosti napíše "priaťel" , čo myslíte? Konkretna personalistka vie,že realne som.

vendulka80
15. apr 2019

@jakub111 pana beka chlape ty musis byt taky vychcalek. Minule si tu riešil peniaze na začiatku vztahu a teraz zase riešiš ako odžubat hotel a obísť zákon. Ja sa nebudem čudovať, ked vdaka takým tebe podobným sa ten zákon tak zmení, ze uz neuplatni nikto nic. A ked tak, tak jedine s rodným a sobasnym listom🙄

fokuska
15. apr 2019

@jakub111 Radsej nech napise bez makcena na t 😉 a radsej mozno "partner zijuci v spolocnej domacnosti"

A to sko zcasti? Bud spolu byvate a mate spolocnu domacnost alebo nie.