Vybrali by ste si nekvalifikovanu prácu v zahraničí s dobrým platom,alebo kvalifikovanu prácu na Slovensku,kde je potrebná VS,avsak s nižším zárobkom. Mám možnosť ísť do zahraničia,kde mám kamaráta,ktorý tam je už dlho a hovorí,že nech skúsim na rok a uvidím. Na Slovensku nemám žiadne záväzky, ale z práce by som musela dať výpoveď s tým,že neviem či by som sa mohla vrátiť na pôvodnú pozíciu. Budovať kariéru na Slovensku alebo vyskúšať inú prácu?
Ak mám kvalifikáciu na kvalifikovanú prácu, kde je potrebná VŠ, nešla by som robiť do zahraničia nekvalifikovanú prácu, nie nie nie. Snažila by som sa doma pracovať tak, aby som sa posunula a viac zarobila. Ale je úplne jedno, čo by sme urobili my. Ty si musíš zodpovedať, či si študovala na to, aby si v zahraničí robila nekvalifikovanú prácu a či si s tým okej. Názory iných sú nepodstatné.
No to nie je také jednoznačné podľa mňa...
- buduješ si doma v SR kariéru, teda učíš sa nové veci, postupuješ hore, rastieš a napĺňa ťa to? ALebo je to síce kvalifikovaná práca, ale nie je to niečo, čo chceš robiť stále / dlhodobo?
- ak by si odišla a nevzali by ťa po návrate späť, našla by si si v rovnakej oblasti inú prácu na Slovensku?
- pomohol by ti pobyt v zahraničí napr. v tom, že by si sa zlepšila v jazyku?
- je možnosť v zahraničí časom venovať sa tvojej kvalifikovanej práci (napr. ak dotiahneš jazyk na potrebnú úroveň)?
Ak chceš ísť, choď si to vyskúšať. Lepšie teraz, kým ťa na SR nič nedrží.
A"e zas ak máš rozbehnutú dobrú prácu, ísť pracovať napr. do továrne za dvojnásobok v zahraničí by som nešla...
Dost pomoze ked objasnis, aku konkretnu pracu mas na mysli na SK a v zahranici, plus kde konkretne v zahranici. Nekvalifikovana praca je napriklad v Nemecku rovnako zle platena v pomere k zivotnym nakladom, ako kdekolvek inde.
Závisí... Kam do zahraničia a co stoji v ceste tomu budovať kariéru v zahraničí? Ak jazyk, do roka sa dá do študovať a dostať na potrebnú úroveň. Nieje dôvod robiť low skill job ak máš kvalifikáciu.
Ja mam VS, ucitelstvo. Po vyske som odisla za manzelom do zahranicia a robin nekvalifikovanu pracu. Mohka by som si homologovat titul a ucit aj tu. Lenze som v oblasti, kde je iny vyucovaci jazyk a ten este neovladam na vyzadovanej urovni a popri praci a detoch na to nie je cas. Snad o rok, ked pojde maly do skolky.
Ale v ramci svojej prace som sa vzdelavala, makala na sebe a o dost postupila. Tu kde som, som velmi spokojna. Takze nejak na ta homologacia ani nesuri. Aj keby to ulahcilo vela veci. Plus vidim aka je tu situacia s ucitelmi, sice dobre platena praca, ale tazko ju ziskaju aj domaci.
Ak nemáš záväzky a máš tam kamaráta choď do zahraničia.Nikdy nevieš kde Ťa to posunie, zlepšis si jazyk a, keď nič aspoň vyskusas
Veď môžeš robiť aj kvalifikovanu prácu v zahraničí?
Ja v sucasnosti studujem popri praci pretoze uz ma nebavi robit pracu s nizkou kvalifikaciou.
Nemozem povedat, ze by som lutoval odchod do zahranicia. Spoznal som kopec skvelych ludi, mam super zazitky ( ci uz z prace alebo zo sukromia), zdokonalil som sa v cudzom jazyku, videl som trosku sveta aj ked nie tak vela a financne som si pomohol aby som mohol mat vlastnu strechu nad hlavou.
Lenze ja som odchadzal v podstate hned po skole cize moja situacia je velmi odlisna od tvojej. Ak by som mal kvalifikovanu pracu s moznostou karierneho rastu doma, dnes by som uz do zahranicia neodchadzal pokial by si to financna situacia nevyzadovala.
Ja napr teraz vidim, ze niektori moji kamarati maju dobre rozbehnute kariery kym ja budem svojim sposobom zacinat od podlahy. Lenze oni maju zas velke hypoteky na krku a ja zas nie. Kazda minca ma dve strany.
Poviem ti pravdu, pandemia vela zmenila. Mnoho ludi hlavne v gastro sektore a sluzbach pochopilo, ze bolo velmi tazke vyzit ked im z toho nizkeho platu daval zamestnavatel len 80% a tringelty ziadne. Mnohi odisli spat domov a uz sa nevratili. Predpokladam, ze im to zregulovalo kapustu a vela ludi si zvysilo kvalifikaciu a odisli za lepsi plat a prijatelnejsi pracovny cas.
Pred 10 rokmi bola situacia uplne ina kedze ludi bolo dost. Mam dve kamosky ktore nedavno dali vypoved v jednom hoteli pretoze malo personalu a padali doslova na hubu. Prace ako na kostole a nema kto robit tak tlacia do ludi kolko sa do nich vojde lebo vsak cisla na papieri udavaju rytmus 🤐.
Zalezi co chces ist robit. Ak gastro tak dufam, ze natrafis na dobreho zamestnavatela pretoze najst podnik kde im nechyba v dnesnej dobe clovek je skoro nemozne. Mozem sa dostat do podniku kde z teba ( hoci za vyssi plat) vytrieskaju dusu.
To nevravim aby som ta zastrasil alebo odradil, zahranicie je v mnohych aspektoch super vec a dobra skusenost a ja osobne ti to odporucam, ale nechod tam s ruzovymi okuliarmi na ociach. Uz to ozaj nie je to co to bejvavalo.
Ja osobne po dokonceni studia planujem navrat domov. Mam mnoho kolegov ktori pracuju, ale na tajnaka uz pripravuju exit plan niekam uplne inam.
Vsetkych ludi ktorych poznam ktori maju zdrave ruky a v hlaver vsetko v poriadku budu studuju alebo uz absolvovali rekvalifikaciu a su niekde inde.
Pozri, naposledy bol na HN clanok, ze Nemecko ide pomaly do recesie pretoze im chyba kvalifikovana pracovna sila ( asi 300-400 tisic rocne)....taka je predikcia. Radikalne znizuju naroky na nastupne pozicie pretoze nevedia zohnat ludi.
Ak mas kvalifikovanu prac. poziciu, moznost karierneho rastu, uz ti davno nie je 19 a praca ta bavi, moja osobna rada je aby si zotrvala.
Ako nekvalifikovana prac. sila sa na teba domaci budu vzdy divat cez prsty nech uz ti vravi kto chce co chce. Jedine co lutujem je, ze som nezacal studovat trocha skor, dnes som uz mohol byt kdesi inde, ale lepsie zacat neskor ako nikdy 🙂
@phelipe závisí od toho kam chce ísť a akú má úroveň daného jazyka. Ak sa tomu bude venovať, možné to je. Tým skôr ak bude v krajine kde sa reč používa. Autorka nič nešpecifikovala, takže ťažko radiť. Ja osobne som dala angličtinu z 0 na c1 za cca trištvrte roka a to na Slovensku ako samouk + konverzácie s native speakermi. Nemala som problém zbaliť sa, presťahovať na vlastnú päsť a obratom si nájsť prácu v UK. Možné to určite je, ak človek vloží potrebné úsilie.
@phelipe vieš čo ani nie. Ak sa na jazyk sustredis a venujes mu denne konzistentne dostatok času + si v prostredí plnom native speakerov tak sa to pohne. Ja som bola okrem toho donutena naučiť sa aj fra, ESP, it a Arabic do úrovne ze sa aspoň dorozumiem (pracovať by bolo náročné) + viem predstierať nemčinu 🙄
vždy to bolo o konzistencii a hodinách samovyucby (keďže to je pre mňa lepšie, škola mi nikdy nesedela)
A neberiem ani keď niekto povie ze nieje na jazyky. Naučil sa predsa perfektne z 0 materinský, poddajú sa aj iné. Len treba nájsť spôsob ktorý sedí. Je to ako rozširovať slovnú zásobu. Ak vieš používať synonymá v rodnej reči, vieš pridať výrazy rovnako v inom jazyku. A od toho sa dá neskôr odraziť a pochopiť gramatiku atď...
Kvalifikovanú prácu na SK s nižším zárobkom. Určite. Mám skúsenosti s nekvalifikovanou prácou v zahraničí, ale popri nej som si robila školu v Nórsku 🙂