Poškodil požiar na Rodose aj hotel Lindos Princess?

elenajezova
25. júl 2023

Prosím vás, samozrejme že sledujem situáciu na Rodose. Je to hrozné, čo sa tam deje. To my sme tam boli pred 6 rokmi a veľmi sa nám tam páčilo. Boli sme v hoteli Lindos Princess. A stále na to myslím, kde je tá oblasť postihnutá požiarmi. Lebo sa tam spomína aj oblasť Lindos. Neviete náhodou, či aj tento hotel bol nejako poškodený, alebo evakuovaný? Ja dúfam, že tam je to v poriadku. Lebo ešte dá tam raz určite chcem vrátiť.

maranco
25. júl 2023

@elenajezova
„Nemohli jsme do svého hotelu v Lindosu, protože byl evakuován,“ popsala pro BBC turistka Lesley Youngová. Přestože má pojištění dovolené v hodnotě 2000 liber na náhradní ubytování, žádné nenašla. „Byli jsme převezeni do sesterského hotelu toho našeho a na podlaze jedné z konferenčních místností přespali,“ uvedla.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-...

bluemoon24
25. júl 2023

@elenajezova tento hotel zatim poskozeny nebyl.

sisa_s
25. júl 2023

Hotel je v poriadku, ale zatial oficialne do 31.7.zatvoreny

elenajezova
autor
25. júl 2023

Ďakujem vám za odpovede. Som rada, že Lindos Princess je ok...

elenajezova
autor
25. júl 2023

@maranco však práve, že aj ja som toto čítala.

marley3
26. júl 2023

@elenajezova asi záleží kedy tam máte nástup. My sme mali nastúpiť 1.8. a v ck (satur) my včera povedali že hotel je v poriadku, ale je zadymený a treba ho upratať. Podľa toho čo bolo v gréckych správach a podľa toho čo nám povedal známy, ktorý velí našim hasičom ktorý sú tam, tak oheň bol veľmi blízko toho hotela. Takže predpokladám, že tak skoro to tam do poriadku nedajú. Nám ponúkli iný hotel na severe, dnes idem do ck a uvidíme či si vyberieme alebo nám vrátia peniaze

katkaps
26. júl 2023

Ahojte a náhodou neviete Labranda Kiotari Miraluna rezort?

familytravel
26. júl 2023

Mala som mojich klientov priamo na mieste. Evakuovali ich v sobotu. Chvalabohu sú v poriadku a doma. Odleteli v nedeľu mimoriadnym letom.
Lindos Princess je ale v poriadku, evakuovali ich kvôli dymu. Hotel je zatvorený do 31.7.

familytravel
26. júl 2023

@katkaps Labranda je zatiaľ zatvorená.

katkaps
26. júl 2023

@familytravel ďakujem za odpoveď

elenajezova
autor
26. júl 2023

@marley3 ďakujem za odpoveď. Ja tam tento rok nejdem. Boli sme v Turecku. Len sme tam boli pred 6 rokmi a veľmi sa mi tam páčilo. A určite sa tam ešte chcem vrátiť. Preto som sa bála, aby nezhorel. To by mi bolo veľmi ľúto.

berta100
26. júl 2023

@familytravel Prosim Vás ako je na tom tento hotel -Lindos White Hotel & Suites?

lubicaanton
26. júl 2023

Poprosim o informáciu ako je na tom Lindos Royal rezort - Rhodos, dakujem krásne za info.

maranco
26. júl 2023

@lubicaanton Najmenej 45 hotelov je postihnutých v strediskách na juhovýchode, vrátane Gennadi, Kiotari, Lardos, Lindos, Pefki a Plimiri. Zdroje v teréne hovoria, že hoci väčšina nehnuteľností utrpela nanajvýš povrchové škody, nemôžu sa znovu otvoriť, kým sa neobnovia inžinierske siete.

kiwi3
26. júl 2023

tiez som bola v lindos princess, ale az tak sa mi tam nepacilo, aby som sa tam potrebovala vratit

lubicaanton
26. júl 2023

@maranco dakujem za informáciu, cestoka nam nemieni zrušiť zmluvu mame nastúpiť na pobyt do rezortu Lindos Royal

maranco
26. júl 2023

@lubicaanton ešte si pozri skúsenosti jednej rodiny, boli 12 km od tvojho hotela https://sk.mapy.cz/s/docunuvuba

No 22. ráno, v deň synových narodenín sme zbadali dym v okolí hotela a cítiť bol aj smrad. A padal popol. Sedeli sme na terase a popol padal do tanierov, do vlasov, na tvár. To už sme vedeli, že niečo nie je v poriadku,“ spomína Soňa s Jurajom. „Ale stále všetci tvrdili, že žiadna evakuácia, všetko je v poriadku."

„Miliónkrát vypadla elektrina, voda prestala tiecť. Lietali nám tam nad hlavou požiarne helikoptéry a boli bližšie a bližšie k nám. Dym už nebol len dym, ale bol oranžový a to sme vedeli, že to sú už plamene.

Preto keď začala náhla evakuácia na pláž, chaoticky sa tam začalo hrnúť viac ako tisíc ľudí – turistov a turistiek. Chaoticky preto, že časť personálu hotela „zmizla“ a druhá sa síce snažila, ale sami nevedeli, čo robiť.

„Bolo to extrémne podcenené. Evakuácia mala prebehnúť už ráno. Fakt nás nechali v hoteli do poslednej chvíle, kedy už samotný hotel horel a nedalo sa tam dýchať. Len sme zobrali uteráky, namočili ich do vody, aby sme si ich držali na tvári a mohli dýchať.

Na pláži sa podaktorým podarilo dostať na lode, vedľajší hotel pre svojich hostí zabezpečil evakuačný autobus. Tam sa Soni napokon podarilo dostať, hoci chceli jej rodinu rozdeliť a zobrať len „matky s deťmi“. „Vedela som, že keby sa rozdelíme, tak sa už asi nestretneme.“ Jednu z fliaš s vodou darovali rodine s malými deťmi.

Autobusom sa dostali do dedinky Genadion, kde sa „ubytovali“ v základnej škole s upchatým záchodom, bez vody a elektriny.

Spoločne s ďalšími slovenskými rodinami sa napokon pre blížiaci sa oheň rozhodla Soňa s rodinou pochodovať. Ďalej na juh, keďže cesta na sever bola ohňom odrezaná. Do autobusov iných cestovných kancelárií sa nemohli dostať, pretože ich jednoducho nechceli zobrať.

„Recepčná z nášho pôvodného hotela nám odporučila, že „keď nechcete zhorieť, bežte“…. Jediné, čo sme vtedy vedeli, bolo mať oheň za chrbtom.“

A tak podľa Sone začala 15-kilometrová púť. S malými deťmi.

Snažili sme sa šetriť s jedlom, mali sme len dva sendviče, nevedeli sme, čo nás čaká. Celý čas sme išli po hlavnej ceste popri mori, aby sme mohli skočiť do mora, keby nás oheň dobehne.“

Na Rodose sa Sonina rodina najskôr zapísala do zoznamov osôb, ktorých sa podarilo evakuovať. Autobusom sa dostali do ďalšej školy, kde si však radšej ustlali vonku a syn opäť na hodinku a pol zaspal. Na zemi. Obkolesený kuframi.

Dostali totiž konečne užitočnú informáciu od delegátky, že by sa mohli večer dostať na jeden z letov preč z ostrova. „Smrdeli sme. Špinaví sme boli až za ušami, popol všade. A v meste sa nedalo ubytovať. Aj miestni vraveli, že sa ešte nestalo, aby v Rodose nebola ani jedna izba voľná. Delegátka nám zavolala, keď sa mi podarilo nabiť telefóny, nech ideme na letisko a čakáme.“

Na letisku dostala Soňa najskôr ponuku, že by mohla odoslať na Slovensko lietadlom len jedného člena rodiny – syna. Voľné bolo totiž jediné miesto.

https://najmama.aktuality.sk/clanok/qlCsBZm/slo...

zuzanka.zuzu
26. júl 2023

to je jedno či bol poškodený alebo nie, pokiaľ nelahol popolom tak slovenské cestovky tam klientov vyšlú aj keby boli na pláži mŕtvoly 😎

lubicaanton
26. júl 2023

@zuzanka.zuzu
@maranco
vyjadrenie našej cestovky zo včerajška - V hoteloch Lindos Royal a Ilyssion Beach Resort bola nariadená iba preventívna evakuácia, nakoľko sa situácia s požiarmi daných hotelov tiež priamo nedotkla, oba hotely poskytujú služby v plnom rozsahu a bez obmedzení.

Nami ponúkané hotely (aktuálne okrem hotela Labranda Kiotari Miraluna) sa nachádzajú v požiarmi nedotknutých oblastiach, mimo ohrozenia, kde vládne štandardná dovolenková atmosféra. V týchto letoviskách nie je vyhlásený núdzový stav.

lubicaanton
26. júl 2023

@lubicaanton takže neviem kde je pravda asi sa to dozvieme až na mieste, ale nerada by som absolvovala dovolenku v strese a neistote

oliverceky
26. júl 2023

@lubicaanton nie je už núdzový stav v celom Rodose?

sisa_s
26. júl 2023

@oliverceky Z fb skupiny Zažij Rhodos:
Dobrý den, rádi bychom vás seznámili s nouzovým stavem na ostrově Rhodos.

Co to znamená ?

Pro vás jako pro turisty vůbec nic, žádné lety se neruší, žádné hotely nezavírají. Je to zejména proto, aby dostali dřív pomoc a též podléhají směrnicím EU, jedna se zejména o právní termín.

maminkasisa
26. júl 2023

Slovenske cestovky poslu turistov aj ked bude horiet letisko 😣

maranco
26. júl 2023

@lubicaanton zober si zo sebou powerbanku ak budú výpadky elektriny aby mala mobil funkčný, stiahni si do mobilu aplikáciu https://sk.mapy.cz/?mobilepromo=1 a do nej offline mapu ostrova. Tá bude fungovať aj bez internetu a mobilného signálu.

emka13
27. júl 2023

@katkaps ahoj, aj Vy sa tam chystáte? My máme termín 21.8. čakám čo sa ide diať. Cez ktorú cestovku idete?

familytravel
27. júl 2023

Ahojte, pridávam aktuálne overené informácie z Rodosu:

!!!NAJNOVSIE INFO Z RODOSU!!!

aj dnes mame aktualne a pozitivne informacie od nasho partnera z Rodosu a aj info napriec touroperatomi , ktori disponuju rovnakymi informaciami

Ohen sa dostal pod kontrolu a su len rozne mensie ohne primarne v juznej casti ostrova , ktore hasici kontroluju.

Hotely Lindos Princeess (nebol zasianuty vobec poziarom) a Princess Andriana (tu horelo len ihrisko, ktore uhasili , teda hotel a tiez areal hotela nebol poziarom nijako dotknuty)

Dane hotely otvaraju opat 1/8

familytravel
27. júl 2023

@maminkasisa nie, nepošlú. Vypraviť pre dovolenkárov v núdzi mimoriadne lietadlo je oveľa nákladnejšie, ako zrušiť im zájazd vopred.

familytravel
27. júl 2023

@berta100 pre hotel Lindos White by Vám mali ponúknuť možnosť bezplatnej zmeny termínu/hotela/destinácie, prípadne možnosť bezplatného storna. Platí to zatiaľ pre odlety 28.7., 29.7. a 31.7.

katkaps
27. júl 2023

@emka13 ahoj áno ideme, presne ten istý termín. Dnes som bola v cestovke a povedali mi tam, že 1.8. sa otvára. Vraj je tam všetko ako má byť, pokiaľ by bol nejaký problém budú nás kontaktovať. Na zmenu destinácie ani na zrušenie nieje nárok.Cez Tip travel/ Koala tours sme kupovali.

maranco
Autor odpoveď zmazal
Zobraz