Pasová kontrola na letisku

kika225
20. feb 2023

Ahojte,
ako prebieha pasova kontrola a kedy a kde ju urobit. Je na to nejaky vyhradeny priestor?
Dakujem

andrea_prestastna
20. feb 2023

@kika225 akoze na svk ci kde ? Ved normalne ides -odovzdas kufor , potom kontrola, mna vzdy prehladavali a robili stery na drogy ale to mimo svk, synovi kukali brusko tiez mimo svk, u nas nic len das veci do boxu preskenuju a ides

paulinam99
20. feb 2023

@kika225 "Milujem" tieto neúplnné a povrchné otázky od nových nickov. Ak chceš poriadnu odpoveď, tak si daj aspoň námahu popísať situáciu čo najpodrobnejšie.

Alebo si si vytvorila nick v 2/2023 len na vytvorenie diskusie pre diskusiu ????????
Sa uvedom.

vikusjk
20. feb 2023

@kika225 asi budes letiet prvykrat? Prides na letisko a ak mas spraveny online check-in, tak mozes is rovno na bezpecnostnu kontrolu. Ak nemas, ides najprv ku check-in okienku. Ak mas podpalubnu batozinu, tak musis ku tomu check-in okienku, pretoze tam ti ju oznacia a vezmu. Nasledne s prirucnou batozinou, ktoru mozes mat pri sebe na palube, ides na bezpecnostnu kontrolu. To uvidis, lebo tam bude viac ludi, zvycajne sa tvoria aj rady, podla poctu pasazierov. Tam si vezmes debnicku, vylozis vsetku elektroniku, hodiny, das si dole opasok ak mas atd. Vykladas tiez tekutiny. A ides cez skener. Mne brali uz stery aj tu v BA na letisku, oni to tak asi namatkovo robia. Prejdes, vezmes si veci z debniciek a uz si v zone, kde budes cakat na svoj let. Mozes sa tam najest, kupit si potraviny, vodu do lietadla atd. Potom uz len sledujes, ktory gate mas a kedy sa otvori, aby si nastupila do lietadla.

abbey1
20. feb 2023

@andrea_prestastna Ako synovi pozerali bruško?

abbey1
20. feb 2023

@kika225 Pasová kontrola je až posledná. Čiže najskôr letenka, potom kontrola príručnej batožiny a teba. Prejdeš do priestoru za kontrolou, kde máš kaviareň, obchodíky. Počkáš na číslo gatu a ideš na pasovú kontrolu. Sú to 2 okienka, ukážeš pas a to je všetko. Následne už prejdeš ku gatu. Takto je to v Bratislave na letisku.
Na iných letiskách môže byť postup iný a môžeš pas skenovať už s leteckou, či naopak až na gate.

kacusik69
20. feb 2023

@vikusjk tekutiny ani elektronika (okrem velkej ako napr. notebook) sa nevyberaju uz… stery sa robia na vybusniny, nie na drogy, automaticky kazdemu kto zapipa, pricom zapipat nemusi zasadne pre nieco konkretne, kontroly ako pises su aj namatkove a zavisia od roznych faktorov…

kacusik69
20. feb 2023

@kika225 na mojim profile mas clanok od A po Z… pracujem na letisku

vikusjk
21. feb 2023

@kacusik69 fakt? od kedy sa elektronika nevybera?
Ja som nepipala a aj tak ma poslali bokom kde mi pani presla rukami nejakou somarinou. Mozno to nebolo to na drogy, ale nieco ine, kazdopadne toto sa mi stalo len raz.

vikusjk
21. feb 2023

@abbey1 inak mas pravdu, toto je pasova kontrola, ja som si to pomylila s pásovou (bezpecnostnou). Na pas sme neleteli od 2019, tak ma to netrklo 🙈

annm81
21. feb 2023

@kika225 Myslíš colnú kontrolu? Tá prebieha v mieste pristátia. Po vyzdvihnutí batožiny sa jej nemôžeš vyhnúť, jednoducho cesta k východu povedie cez colníkov. ŠŠtandardne tam býva osobitný rad pre občanov danej krajiny, príp. krajín s ktorými má ten štát nejakú zjednodušenú colnú kontrolu a rad pre všetkých ostatných. Colník pri okienku skontroluje tvoj pas a môže sa pýtať nejaké otázky na účel cesty, čo máš v batožine, kde budeš bývať atď. Sú krajiny, kde to ide hladko, sú krajiny, kde je to katastrofa. Môžu si ťa vybrať aj na podrobnejšiu osobnú prehliadku alebo prehliadku batožiny - na to majú osobitnú miestnosť.

Samozrejme, toto neplatí pre colnú úniu EÚ, kde dochádza max. k náhodným kontrolám a s najväčšou pravdepodobnosťou ťa žiadny colník kontrolovať nebude.

kacusik69
21. feb 2023

@vikusjk tie stery sa robia na vybusniny… a elektronika sa nevybera uz nejaky cas (ale neznamena to ze to tak musi byt vsade, no Vieden, Bratislava, Praha ani Milano urcite nie), okrem velkej elektroniky ako pisem, ako su notebooky, zrkadlovky a pod. - ale mobily (teda pokial nie je vo vrecku), powerbanky, feny, zehlicky na vlasy, holiace strojceky a pod. sa nevyberaju… stery mozu robit aj namatkovo, ale zasadne sa robia kazdemu kto zapipa a je jedno ci dovodne alebo nahodne (nas zamestnancov nevynimajuc)

annm81
21. feb 2023

@kacusik69 Elektronika sa bežne vyberá. Sú letiská, ktoré prešli na CT skenery, ale je ich stále menšina.

abbey1
21. feb 2023

@kacusik69 Tak zjavne ste to zabudli oznámiť niektorým pracovníkom na !letisku v Ba.

abbey1
21. feb 2023

@vikusjk Či pas či občiansky preukaz, to je predsa jedno. Vždy ti skontrolujú doklad, s ktorým cestuješ.

kacusik69
21. feb 2023

@annm81 vsak pisem ze to nemusi platit na vsetkych letiskach a vymenovala som cast tych s ktorymi mam skusenost ze to tak je…

kacusik69
21. feb 2023

@abbey1 ja im nemam co oznamovat, su ine oddelenie ako ja, maju svoje postupy a predpisy a kto ich ako dodrzuje, resp. skor aplikuje, nie je moja starost… ak raz zamestnanec bezpecnostnej kontroly vyzve cestujuceho na vykonanie nejakej cinnosti, ten je povinny to urobit… rovnako konkretne na pozicii kde sa koriguju cestujuci na zaciatku bezpecnostnej kontroly, pracuju casto novi zamestnanci, ktori sa zaucaju…

vikusjk
21. feb 2023

@abbey1 hej, jasne. Len ma netrklo, co tym prave autorka mysli a automaticky som si to spojila s pasovou kontrolou akoze bezpecnostnou.

vikusjk
21. feb 2023

@kacusik69 dobre vediet. Naposledy sme leteli z Viedne a vsetko sme vykladali. Nik nam nepovedal, ze sa to uz nemusi. Naspat z Pariza som zabudla vyhodit Capri Sun dzusik dcerin a vybrali mi ho, ale samozrejme ten ma viac ako 100 ml, cize to bola jasne moja chyba, mali sme ho vypit, alebo vyhodit.

kacusik69
21. feb 2023

@vikusjk my sme leteli z VIE naposledy v juni a spytala som sa ci treba vylozit (a rovnako sa staci hned v uvode spytat kdekolvek inde, ci vobec treba vykladat, ono dost to setri aj cas) … a inak na zoznam letisk co som uz vymenovala dopisujem Lisabon, Porto a Ponta Delgada, nikde sme nic nevyberali

vikusjk
21. feb 2023

@kacusik69 jasne, nabuduce sa aj ja opytam. Kedze som nevedela, ze sa to nemusi, tak automaticky vsetko von... Je fajn, ze to zrusili

kacusik69
21. feb 2023

@vikusjk zalezi od vybavenia (rontgenov) akymi na konkretnych letiskach disponuju… ale teda u nas je to zrusene este z koronoveho obdobia, kedy sa menili rontgeny… to ze sa najde iniciativny alebo novy, zaucajuci sa zamestnanec ktory vyzve k vybratiu nikto neovplyvni a treba tak urobit, ale uplne staci na zaciatku sa spytat, ci treba a co treba

lucilaines
21. feb 2023

Ja mam rovanku skusenost ak ohovori
@kacusik69 uz z leta. Leteli sme prvykrat od covidu tusim v aprili z BA a zabudla som vybrat tekutiny v sacku. Mobil som inak nevyberala z tasky uz velmi davno. Nikto mi nic nepovedal, tak som si povedala, ze skusim nabuduce znova, sak nechce sa mi to vyberat. Zase nic. Potom sme leteli este trikrat Mallorca, Vieden, Londyn a uz som to ani nedavala do sacku a nikto nic neriesil.

abbey1
21. feb 2023

@kacusik69 Nemyslela som teba konkrétne, ale zodpovedných nadriadených.
Z Ba lietame často a naozaj mám skúsenosť, že záleží na pracovníkovi. Jeden povie nevykladat, druhý povie vyložiť tekutiny,....

kacusik69
21. feb 2023

@abbey1 pochopila som ze nemyslis mna konkretne aj ked moja odpoved tak mozno nevyznela… len som teda dovysvetlila, a osobne si myslim ze najcastejsie je to prave tym ze su tam ludia v zacviku, ktori prakticky dokym nemaju skusky a pod., nemozu na zaciatok nic ine ani vykonavat, len korigovat cestujucich… to samozrejme cestujuca verejnost nema odkial vediet a nevie, no niekedy su (a naozaj to nemyslim nijako zle 👏🏼 a skor vseobecne, lebo stretavam sa s roznymi reakciami na rozne “otazky”) niektore komentare zbytocne, najma ak clovek nepozna vsetky interne predpisy, nariadenia, postupy a pod. - ale to je vsade, v akejkolvek institucii, aj napriek tomu ze ti jeden zamestnanec povie tak, druhy inak, hladat pravdu resp. ten “pravy predpisany postup” je zbytocny lebo su to zvacsa interne zalezitosti (to mam skusenost napr. s poistovnou, mozno si “sukromne” popindam ze prava ruka nevie co robi lava, ale nediktujem nikomu ako ma svoju pracu robit - a tym nevravim ze ty si nieco take urobila - odbocila som, len som tym chcela este raz povedat ze to naozaj nemyslim vobec v zlom voci tebe)

zuzanka.zuzu
21. feb 2023

@abbey1 v rámci EU nekontrolujú doklady vždy, my máme súkromnú štatistiku tak 50:50 😀

v USA už pred 4 rokmi brali ľudia k lietadlu 2l fľaše cez security, skoro mi oči vypadli keďže ja som tesne predtým vypila pol litra, však to nevyhodím 🙈 a sakra sa čudovali keď som vytiahla sáčik s kozmetikou... ale tak po mne sa tam nahrnuli číňania v skafandroch (áno už vtedy) čiže riešili skôr ich než mňa.

kika225
autor
21. feb 2023

@vikusjk Ďakujem veľmi pekne ;)

kika225
autor
21. feb 2023

@paulinam99 tvoje rozhorčenie je trošku zbytočné. Len som chcela byť informovaná aby som nezostala zaskočená na letisku 🙂 A nie nevytvorila som si nick len kvôli tejto diskusii. Rada pomôžem aj niekomu inému kto bude mať otázky na ktoré budem vedieť odpovedať 🙂

paulinam99
21. feb 2023

@kika225 ... a to Ti cestovka nedala podrobné info, ako to prebieha na letisku, resp. aj to, ako Ťa vedia na to letisko dostať/prepraviť ?
My keď sme išli do Egypta, tak nám dali full servis, čo sa týka info, a to od cesty z bydliska na letisko, formalít na letisku v BA, ale i na letisku v Hurgade a aj to, ako bude prebiehať preprava do hotela .... a samozrejme všetko aj v opačnom poradí na ceste späť + mali sme to všetko ešte aj písomne v takom manuáli od cestovky.

kacusik69
21. feb 2023

@paulinam99 z pracovnej skusenosti viem, ze CK NIEKEDY do pokynov pisu bludy, resp. maju vseobecne pokyny, ktore sa nemusia vztahovat na konkretne destinacie a pod., aj to ze podaju zle/neuplne info… je uplne v poriadku ze sa autorka opytala, a este viac by som odporucala pri otazkach tykajucich sa vybavenia na letisku a celeho procesu, kontaktovat v takom pripade priamo letisko odletu (to zdoraznim, letisko ODLETU, takze ak letite z Budapesti, nevolate na letisko vo Viedni, Prahe ci Bratislave) - telefonicky alebo mailom…

Nehadzem vsetky CK do jedneho vreca, ale take su skusenosti a to aj pri znamych, dlhorocne posobiacich CK