Osýpky v Taliansku

janett8
13. jún 2017

Ahojte, chystame sa tento rok s detmi na Sardiniu...starsia dcera ma 4 roky a mladsia 12mesiacov,nie je este zaockovana proti osypkam.Media dost plasia nevycestovat s nezaockovanymi detmi do talianska...aky mate na to nazor?to by clovek asi nemohol ist nikam na dovcu podla mna...dakujem za kazdy prispevok😊

emi16
13. jún 2017

Ved to, ze Media
My sme so starsou s poruchou imunity lietali snad kazde dva mesiace a nebola ockovana a nic nedostala ani len sople
Je to len trik pre lekarov ako si nahnat mamicky na ockovanie

sasa1310
13. jún 2017

@janett8 média. To máš tak, veľké haló, že osýpky sú na Slovensku, prinieslo ho dieťa z dovolenky z Talianska. Všade v médiách to bolo, ešte osýpky ani nepotvrdené, ale už boli na Slovensku. A potom medzi rečou bolo v správach, že ich ani to dieťa nemalo a radšej sú ticho.
Takže podľa mňa zbytočná mediálna bublina. Len aby ľudia očkovali.
V dnešnom svete, kde strašne veľa ľudí cestuje hore dole si myslím, že keby bola ozaj epidémia, tak to všetci vieme.
Za mňa by som tomu žiadnu "váhu" nedávala ani by som nad tým nerozmýšľala neísť.

evittam
13. jún 2017

@janett8 Suhlasim s
@emi16
@sasa1310
A dalsou dolezitou skutočnosťou je to,ze ani ockovania ti nezaruci,ze chorobu nedostanes.

seblicek
13. jún 2017

Je pravda, že nikto nemôže zaručiť, že dieťa tú chorobu nedostane keď bude zaočkované ale predsa len je tam menšia pravdepodobnosť. Ale zase je to na každom rodičovi takže ak máš pocit, že je to zbytočné tak ich nedaj zaočkovať, nikto ti za to nemôže nič urobiť ale ja byť tebou by som si chcela byť aspoň trošku istejšia.

soldi
13. jún 2017

@seblicek treba sa aspon trosku zamysliet nad pisanym textom 😉 Skus si uvodny prispevok precitat este raz, aby si pochopila aku hovadinu si napisala 🙂

jasminet
13. jún 2017

minuly rok urcite osypky v taliansku boli, akurat sa o tom nehovorilo v tv... a pol slovenska tam s detmi bolo - aj nasa 9m nezaockovana... hlasia ich teraz aj v rakusku, cesku... nepojdes ani tam, budes sediet na ihrisku pred domom cele leto?

maciatkolulu
13. jún 2017

@seblicek ono totižto sa neodporuca len tak mimochodom očkovanie pre 12 mesacne,takže ťažko môže niečo zvažovať,ak tak dovolenku😉 v Taliansku....

meluela
13. jún 2017

@janett8 Tiez som to riesila. My sme kvoli tomu zrusili cestu do Talianska. Skor zaockovat nemozme, lebo sa to neda. Ja som volala aj mailovala s Ruvz a hovorila s nasou dr. Dr by nas aj pustila, ze je to hlavne otazka jari a jesene, v lete by sa ta epidemia mala utlmit. S Ceskom a Rakuskom by som to neporovnavala, lebo ide o uplne ine cisla. V Taliansku su to uz takmer 3000 ludi, v Rakusku 78, Cechach 125. Cize nieco celkom ine. Pani z Ruvz mi velmi neodporucala cestovat, ze pribuda 15 nakazenych denne a ona by tam neockovane dieta rozhodne nebrala a aj Europske centrum ECDC neodporuca neockovanym cestovat do tychto oblasti. Mailom mi povedali ze by sa dalo teoreticky zaockovat uz 2 tyzdne po poslednej hexe/prevenare, samozrejme ak by dieta bolo zdrave a povolil by to pediater. Zasa nechcela som to tak tlacit tak sme to radsej zrusili. Co sa tyka Talianska, vtedy bol najviac ohrozeny sever, teraz citam ze v 18 z 21 regionov. Ono pravdepodobnost ze budete ok je stale velka, ale ja by som nemohla kludne dovolenkovat. Takto pred rokom som sa o dcerku velmi bala a cakaju nas este nejake vysetrenia, velmi by som si vycitala kebyze tie osypky chyti. Osypky sice nie su koniec sveta, ale maju vcelku realne rizika trvalych nasledkov a smrti na ktore sme uz v nasom svete za posledne desatrocia odvykli. Tiez proti vycestovaniu hovori vysoka nakazlivost, pri stretnuti s prenasacom ci v pobyte v priestore kde sa nachadzal je takmer 100 percentna. Takze ak mozem poradit tak radim zrusit dofcu. Nam dokonca hotel vratil peniaze. Poistenie storna je v tomto pripade zrejme pase, chcela som to zistit telefonicky ci to preplatia ale vykrucali sa ako hady.

Najnovsie info: http://ecdc.europa.eu/en/press/news/_layouts/fo...

seblicek
13. jún 2017

@soldi
@maciatkolulu
Samozrejme, že tej mladšej sa to netýka. Mne šlo iba o to, že ak by tam bolo nejaké riziko tak by som radšej dala dieťa zaočkovať ako sa spoliehať na to, že tú chorobu nedostane. Je ale pravda, že ak by sa mal človek riadiť všetkými týmito varovaniami tak sa z domu nepohne.

katulienkax
13. jún 2017

Moj názor je taký ze riziko prenosu by bolo len vtedy keby dieta bolo vystavené kolektívu talianskych deti. Už vidím ako sa slovenské deti hrajú pri morí s tými talianskými 🙂 ja si myslim ze je minininimalna šanca prenosu pokial sa priamo nehrajú tie deti spolu co pochybujem velmi, sak 12 mesacne sa s detmi este nehrá a nieto este s talianskymi 🙂 a ked chcete mat istotu 100 percent choďte do apartmánu a nenavstevujte reštaurácie co sa z mojej skúsenosti s takými malými ani moc neda.

martinamg
13. jún 2017

Ahoj. ja zijem v Tal. a poviem ti ze je tu velke halo ohladom vakcin...a nie len koli kiahniam ale aj koli ostatnym vkcinam...PODLA MNA nevidim dovod neist na dovolenku. ja mam mladsiu este neockovanu a chodíme hocikde...PODLA MNA riziko je rovnake ako aj v inych statoch.

meluela
13. jún 2017

@martinamg taliani dokazali nielen sudne rozhodnut o neexistujucej suvislosti (mmr/autizmus), ale aj trestne stihat seizmologov za nepredpovedanie zemetrasenia, pricom zemetrasenie seizmologia ako veda predpovedat nevie.
Riziko nakazenia neockovanej osoby osypkami v Taliansku nemoze byt rovnake ako na Slovensku, kedze na Slovensku bol 1 pripad a v Taliansku nejakych tych 2900 a stale je aktivny pool osob od ktorych sa to siri. Vam samozrejme nepovedia ze nevylezte teraz 15 mesiacov z domu, ale ked pocet pripadov este narastie tak nariadia vakcinaciu mmr uz 9m babatiek, tak ako v Rumunsku.

karkulka1
13. jún 2017

My sme boli v čase "epidémie osýpok" cez Veľkú Noc v Ostrave. Navštevovali sme pamiatky, detské ihriská, reštiky, kaviarne, cukrárne, múzeá, parky, ZOO - dokonca aj nákupné centrá (cez jedno sme pravidelne prechádzali) a čuduj sa svete, napriek veľkému haló, ktoré z toho urobili na Slovensku si tam ľudia žili normálny život. A všade kopec turistov a medzi nimi aj Slovákov 😉
PS. moje dieťa bolo síce kedysi očkované proti MMR, ale to bola posledná vakcína, ktorú dostal. Od 2 rokov nie je očkovaný vôbec, takže nemá ani žiadne preočkovania.

Takže ja by som na dovolenku určite išla.

martinamg
13. jún 2017

@meluela ja nikomu nevyvraciam tvrdenie ani nazor...su to sporne temy a chapem aj ludi co neockuju a aj tych co ockuju. tych co cestuju a aj tych co necestuju.

ako som aj zvyraznila PODLA MNA, tak to bol len moj nazor a kazdy sa rozhodne PODLA VLASTNEHO UVAZENIA.

Disk.fora su tu na to aby da debatovalo a radilo v dobrom umysle. Urcite by som neposlala a ani ja sama nesla niekde kde by sa dalo cosi chytit. ...aj v Janove (vraj) potvrdili LEPRU...a chvala "tomu hore" tam nezijem...no kto vie s kolkymi ludmi sa stretol....

Prajem pekne dovolenkove obdobie ci uz doma ci v zahranici 🏳

meluela
13. jún 2017

@martinamg ja som len pisala ze riziko nemoze byt rovnake ak mas v jednej krajine 2900 nasobne vyssi vyskyt choroby co je fakt a nie nazor. Ked napises PODLA MNA sa zem netoci okolo slnka tak to nie je tvoj nazor, ale nezmysel.
No to je ale vedlajsie a tiez zelam pekne leto (taliansko je inak uplne super a dufam ze sa tam coskoro zasa niekedy dostaneme 🙂