Oplatí sa ísť na dovolenku so štvorročným a 9 mesačným dieťaťom?

lenkakravcova
5. jún 2021

Ahojte,
Chcem sa opýtať tých, ktoré majú skúsenosti s cestovaním s malými deťmi:
Oplatilo sa vám ísť s nimi na dovolenku do zahraničia? Alebo je lepšie ísť na nejakú chatu? Obávam sa toho, ako by sme s nimi vôbec cestovali, či to nie je viac stresujuce než oddych?
Aké máte skúsenosti a čomu by ste sa pri ďalšej takejto dovolenke s deťmi oblúkom vyhli? 🙂

abbey1
5. jún 2021

Na dovolenku sa oplatí kedykoľvek.

janickacrazy
5. jún 2021

@lenkakravcova tak pokiaľ máš dobré deti, ktoré nerevu pre každú somariny, tak určite sa oplatí, my sme boli so 6-mesacnym letecky a on bol fakt náročné dieťa, ale na dovolenke spokojný, okrem toho, že vstával veľmi skoro ráno to bolo fajn

hettinka
5. jún 2021

@lenkakravcova oblukom by som sa vyhla vareniu v apartmáne. Chodíme do hotelov, nech mám dovolenku aj ja. Deti majú animácie, vyberali sme podľa vybavenosti pre deti, aby mali aj stravu dobrú, aj detsky bazenik okrem mora, aj nejakú herňu.
S deťmi cestujeme od mala, do roka po SK, neskôr aj zahraničie (Chorvátsko autom), dcéra bola v 2r prvýkrát, syn v 16 mes. v zahraničí. Na dovolenke boli vždy lepší ako doma (čo sa týka spánku, placu, náročnosti…)

Ale možno by som šla najskôr na víkend na SK, vyskúšať, ako to zvládnu.

sara07
5. jún 2021

ano ale hotel pre deti hladat, a odychneš si aj ty
namladší ked mal 8 mes v podstate na lehatku pri mori skoro vkuse spal , jeden sa hral pri lehatku a dalši blbol v mori a ja ležkala a celé doobedie veget, a poobede sme si pospali zase pri mori na lehátkach
nič lepšie nie je , a do lietadla tam su rôzne triky cumel napr , poreve si chvilu ked sa vzlieta a potom celu cestu spia
a sprosté reči čo sa trepu s dietatom od bezdetných si nevšímaj však oni budu tiež spadat raz do tej kategorie

luccija
5. jún 2021

@lenkakravcova urcite ano, ale skor by som isla autom.More prospeje zdraviu...my sme spavali na lehatku pod slnecnikom ani vela ludi a ruch okolo mi nevadili.Deti su zo slnka, mora unavene a celkovo som to nikdy neolutovala, ale nie letecky mnr dcera ochorela horucky asi 4 r mala a bola som rada, ze sme sa zbalili a isli domov.Nedavaj deti do bazenov

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@hettinka Prednedavnom sme si vyskúšali predĺžený víkend na Slovensku s rodinou. Prvé dni dcéra dosť zle spala. Na tretí deň to už bolo vpohode, už si zvykla na okolie = ale to sme sa už vracali späť. 😶 Takže to bolo také krátke.. A ešte tam bola svokra tak sme mali pomoc pri strazeni. Preto rozmýšľam, ako by to vyzeralo keby sme šli niekam sami. Či by sme si skutočne aj oddýchli, alebo len strážili na striedačku deti. ☺️

janickacrazy
5. jún 2021

@sara07 nás v lietadle nespal ani minútu, všetko ho zaujímalo, len nie spánok 😂

columbine
5. jún 2021

No svoje deti si urcite poznas najlepsie ty sama a tak asi vies odhadnut co zvladaju a co nie.. 🙂 ak mavaju problem aj v aute ze placu alebo im je z jazdy zle a vrackaju tak do lietadla by som zatial asi este nesla. Okrem toho lietadlo vie byt aj dost hlucne takze dalsia vec je ako zvladaju hluk, ci ich nedesi alebo nepotrebuju hrobove ticho na spanok, dalej ci vedia obsediet na mieste aby nemali tendenciu pobehovat po lietadle.. Ak sa uz rozhodnes ist lietadlom, urcite nezacinaj destinaciami kde sa leti viac ako 2hod alebo nedajboze 18 🤦‍♀️. Najprv si vyskusaj ako to budu zvladat. Aj v mojej rodine bolo par hrdiniek a na prvu dovolenku isli Australia/Thajsko a pod, deti to lietadlo nedavali a jedno chytilo taky amok ze cely let plakalo a vrieskalo nedokazali ho utisit, mala bola hotova, cesta hrozna nielen pre rodicov aj cestujucich. Cize radsej najprv vyskusat a potom vymyslat 😁 vyberaj hoteli s animatormi, ideal so stravou aby si nemusela varit lebo si neodychnes. Tiez si zisti ci ti dokazu dat postielku pre male (sesternici nedali v hoteli postielku, maly musel s nimi spavat v posteli a kedze bola vysoka postel tak aby nepadol musela sediet pri nom v izbe a davat pozor kazdy vecer a nemohla ani vyjst pred chatku kde sme sedeli vsetci pod altankom, lebo aj ked mala kameru nestihla by dobehnut, takze chudatko celu dovolenku vecer sedavala v izbe)

hettinka
5. jún 2021

@lenkakravcova dovolenka s deťmi je o deťoch… ale ide o to, ako si to človek v hlave nastaví. Pre mna bola dovolenka už vždy to, že som sa nemusela týždeň o nič starať, bolo navarené, upratali, na kávičku sme si sadli. A moja jedina starosť bola len sa hrať s deťmi a byt spolu ako rodina. Ja milujem more, mne viac netreba.

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@luccija
Rozmýšľala som nad Egyptom alebo Tureckom, takže tam asi autom sa ani nedá (netuším či je taká možnosť). ☺ Chcela by som si keď tak už popozerať aj nejaké pamiatky a trhy. V Chorvátsku som bola ako dieťa, tam ma to nejako neláka.

janickacrazy
5. jún 2021

@lenkakravcova preboha do Egypta určite nie s takými malými deťmi, tam je hrozné horko a problém s pitnou vodou

hettinka
5. jún 2021

@lenkakravcova Egypt a Turecko sú ale cervene krajiny, tam by som teraz nesla, keďže treba riešiť karantény, testy po návrate. A celkovo, malé deti tam môžu dostať žalúdočné problémy, v Egypte je v lete veľmi horúco pre take malé deti.

Vybrala by som Európu - Grécko, Taliansko, Španielsko, ak ta Chorvátsko neláka.

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@columbine Našťastie v aute I'm nie je zle ani nevrieskaju. Tak snáď toto by bolo vpohode.
Dobrá poznámka k tej postieľke. To budem keď tká pozerať.
Teraz mi napadlo - ako riešiť kočík? Lebo to je pre mňa asi ešte dôležitejšie (chrbát neprežije keby som mala malú nosiť celé dni) 🤔

hettinka
5. jún 2021

@lenkakravcova kočík (menšiu buginou, ktorá sa ale dala dat do lahu) sme vozili so sebou, aj cestovnú postieľku.
Malé dieťa má nárok mat kočík aj pri preprave lietadlom, neráta sa do batožiny.

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@hettinka Ešte musím dopísať - nechcem tam ísť teraz v lete. Ja osobne nie som práve plážový horuci typ. 😀 Mam rada teploty okolo 20-25C, takže až v jeseni - zime. Dovtedy ktovie ale čo ešte bude s tými opatreniami (očkovaní sme, ale tak ako píšeš, musím aj na to pozerať, aby to bolo bezpečné covidovo). 🙃

columbine
5. jún 2021

Ked som bola dieta chodili sme do Talianska autom. Vzdy sme vyrazali vecer lebo som takmer celu cestu prespala, rodicia sa vystriedali a mama mi zbalila vsetko co chcela 🙂 ja by som ti poradila urcite Europu (taliansko, grecko, bulharsko) a aj ked to nie je velmi znama dovolenkova destinacia ale najblizsie more od nas je v Slovinsku, vies tam byt asi za 5hod autom a ceny su tiez fajn.. ale teda neviem ako to je s koronou a testami a pod.. 🤷‍♀️

euie
5. jún 2021

Ahoj, nas caka na prelome August -Sept Mallorka. Deti budu mat 4,5r a 9mes. Vybrali sme detsky hotel, all inclusive nech nesaskujem s varenim a ked niekedy vyjde aj mojitko na plazi, budem sa tesit. Necakam, ze to nebude stres, ale aspon zmena prostredia 🙂

kkovacovak
5. jún 2021

@lenkakravcova ja by som nešla. Hlavne nie k moru a dieťaťom mladším ako 2r. Išla by som len po Slovensku, ČR, okolie. Ale to už musíš ty vedieť na čo sa cítiš, aké máš deti 🙂 Osobne by som ani bez detí nešla nikam lietadlom v tejto dobe...ešte by som niekde uviazla 😄

vendulka80
5. jún 2021

@hettinka moj clovek😊👍

janickacrazy
5. jún 2021

@lenkakravcova my sme boli v Egypte v septembri- októbri a bolo 40 cez obed a večer 36, takže nič pre teba 😂

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@janickacrazy Och nie to mi ani nehovor. 😂 Tak to sa idem popozerať či je tam vôbec niekedy tak normalnejsie.

hettinka
5. jún 2021

@lenkakravcova cez Vianoce. Ale aj to bolo naobed 30.

leuchtturm
5. jún 2021

Chces ist sama s deckami alebo cela rodina? Ak to druhe, viac ako tisic km nechodte, lebo sa zblaznite. Jeden znamy siel s troma deckami autom z Nemecka do Syrie (este ked sa dalo) a povedal, ze nikdy viac 😂

lenkakravcova
autor
5. jún 2021

@leuchtturm Samozrejme aj s manželom. To by bolo blbé keby že ho necháme doma. 😃
No teda. To musel byť "super" výlet.

hettinka
5. jún 2021

@leuchtturm z Nemecka do Sýrie by som nesla autom ani sama so sebou. To bol nápad… my aj do HR spime na polceste.

leuchtturm
5. jún 2021

@hettinka nasi horolezci chodili na tatrovkach z Bratislavy pod Mount Everest za komacov, preco by henten nemohol ist autom len do Syrie? Asi chcel doma ukazat svoje auto, na obrazku by mu asi neverili 😂

bluka2
5. jún 2021

Jasné, že sa vždy oplati, len netreba mať nejaké očakávania a nechať tomu voľný priebeh. Ohľadne vody a pod. by som si vôbec nerobila starosti, boli sme s menšími deťmi v menej pokrokovych afrických krajinách, jedli tam pouličné jedlo, hocičo, žiadny problem. Však aj oni tam majú deti, prinajhoršom niečo chytia a budú silnejší do budúcna...u detí všetky takéto chorobky za deň prípadne prejdú

bosorka2302
5. jún 2021

@lenkakravcova v egypte som bola 5x ale syn mal 12 rokov..s malym dietatkom by som neriskovala..moze schytit kadejaku bakteriu nemocnice maju nedostatok liekov.

akbara77
5. jún 2021

@lenkakravcova Egypt??? Bola som tam raz a poslednýkrát.Polke maja 45 stupňov a do toho hnačky. S taký.mi malými deťmi ist do Egypta je samovražda.Nedajboze ,že by skončili v nemocnici...myslím kvôli hnackam. A ešte v case corony Egypt nie je Európa.Ja určite preferujem Slovensko a zdravý rozum

bolarazjedna
5. jún 2021

Súhlasím s ostatnými, do Egypta ani do Turecka by som nešla teraz kvôli covidu, Egypte je strašne teplo, mi sme boli posledný októbrový týždeň, o 6hod už bola tma, takže o 5tej skončil plaz, ale cez deň horúco, voda 28 stupňová a prišla studená, keď si do nej vykročila taka rozhorucena. Navyše s Egypte nemáš možnosť niekam vybehnúť a pozrieť pamiatky, tam máš iba resort a okolo je púšť, pozrieť pamiatky znamená sadnúť si do autobusu a precestovať 8hod k pyramídam a potom späť. Jedine výlet na lodi, pozrieť koraly, to je na niekoľko hodín a tiež je tam horúco. Plus teda črevné infekcie, nie od jedného som počula, že z dvojtýždňové ho výletu 13 dní trávili v nemocnici pre hnačky aj s detmi, oni sa rýchlo dehydratuju, je to pre nich oveľa nebezpečnejšie ako pre dospelých, plus oni ešte nedbaju tak na hygienu.

V Turecku aspoň máš možnosť ísť do mesta, prechádzať sa po promenáde. Ale teraz by som tam nesla, kvôli covidu.

Tiež by som zvolila Európu.