Na aké priezvisko si zabookovať dovolenku?

12. jún 2023

Viete mi prosím niekto v tomto poradiť? Mam o 2 týždne svadbu, o 3 týždne chceme ísť na dovolenku. Čiže medzi dovolenkou a svadbou je medzera týždeň. Viem, že si budem musieť meniť doklady kvôli priezvisku , no myslíte, že to stihnem za ten týždeň? Áno je mi jasné, že sa dá zaplatiť zrýchlený pas, občiansky, vodicak.. no budem mat do vtedy už vôbec ten sobášny list ? Lebo viem, že z kostola to nosí farár na matriku a potom neviem koľko dní im to bude trvať, mi vydať ten sobášny list.. tak teraz neviem ci si booknut dovolenku na staré priezvisko alebo ci na nové... možem vôbec vycestovať s dokladmi so starým priezviskom ?

danielinda
12. jún 2023

Na stare meno 😉 o nove doklady musis poziadat do 30 dni po sobasi. Takze kludne az ked sa vratite z dovolenky. Ja som bola presne tak isto. Sobas, o tyzden dovolenka na stare meno a povodne doklady a po navrate z dovolenky vybavenie novych.

autor
12. jún 2023

@danielinda takže nie je problém vycestovať na staré meno áno? Lebo toho som sa dosť bála.

januska12323
12. jún 2023

Musíš mať také isté meno na dokladoch ako na letenke. Buď pôjdeš na staré alebo stihneš vybaviť nové doklady aj letenku.

alex49
12. jún 2023

Na letisku nemajú ako vedieť ze si sa vydala. Pôjdes normálne na staré meno a po dovolenke si vybavíš nové doklady

colsami
12. jún 2023

Ano na stare meno, s menenim dokladov sa vobec nemusis ponahlat, aj keby si menila x mesiacov po svadbe, nikoho to netrapi a ziadne pokuty sa nedavaju.
Takze normalne meno za slobodna, a doklady si rezervuj terin az po svadobnej ceste a mas po starostiach. Nikto na letisku neriesi tvoj sobas, len to co mas v dokladoch.

jaskolka
12. jún 2023

Ísť ešte na staré doklady. My sme tak šli po svadbe o 5 dní na svadobnú cestu, v cestovke mi normálne toto poradili, všetko bolo ešte na pôvodné priezvisko. Po návrate som až si šla zmeniť OP

smajliica
12. jún 2023

Je svadobná cesta vrámci EÚ? Potom na staré meno.

danielinda
12. jún 2023

Ziadny problem, nemas povinnost utekat hned na urady a menit doklady 😉 len aj objednavaj vsetko na stare meno...letenky, ubytko...

maranco
12. jún 2023

na ten týždeň po svadbe si rezervuj termín na vybavenie dokladov https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/... pôjdeš sa odfotiť a po návrate z dovolenky si vyberieš nové doklady, aj tak na OP a PAS sa bežne čaká 3-4 týždne.

autor
12. jún 2023

Đakujem za rady. Platí to takto, že môžem vycestovať na staré doklady aj mimo EÚ ?