Mušle v lietadle

mirkasan
16. sep 2024

Ahojte, ako je to s mušľami z Grecka v lietadle? Syn si ich pár nazbieral a teraz neviem, či ich môžme alebo nemôžme zobrať.

kiki68
16. sep 2024

Za mna ok, pokial nie su nejake velke, neni toho dve kila , tak to nikto riesit nebude

klara351
16. sep 2024

Pravdepodobne mu ich nenajdu, ak ano, riskuje pokutu. Nemozes mu vysvetlit, ze je lepsie nechat ich tam?

sagitta33
16. sep 2024

Ak to bude pár drobných tak to problém nebude, v najhoršom prípade ich tam bude musieť vysypať. U tých veľkých je problém, že môžu byť chránené.

melanta
16. sep 2024

Z niektorých krajín je to zakázané, tipujem, že aj z Grécka. Myslím, že v Taliansku je pokuta 3000 eur, ak ti objavia mušlu a je jedno, akú. Ja sa priznám, že tomu nerozumiem., tomuto sebeckému pohľadu, že niečo si z mora zoberiem domov. Ja som dcére ako malej vysvetlila, že ak by si každý zobral domov piesok a mušle, za pár rokov nebudeme piesok ani mušle pri mori vidieť. Pre mňa je to ochrana prírody a to považujem za zodpovedné učiť deti od mala.

sagitta33
16. sep 2024

@melanta
Mušle sú schránky mŕtvych živočíchov, ktoré sa hromadia na pobreží. Pokiaľ si každý ich pár odvezie, objavia sa nové.

annm81
16. sep 2024

@sagitta33 Tak jednoduché to teda nie je. Nové schránky sa nezhmotňujú z ničoho, rozpad starých schránok je dôležitou súčasťou ekosystému.

1ryba
16. sep 2024

Ja sa divím každému, kto to vlečie domov. Nakoniec to každý vyhodí. A ešte sa báť, či mi to nenájdu. Dieťa treba učiť, že to patrí prírode a treba to tam nechať. Lebo keď si každý niečo zoberie, nebude tam nič. A v dnešnej dobe, kedy ľudia chodia hore dole sa ozaj čudujem, keď to chcete trepať domov.

jamimo
16. sep 2024

@sagitta33 tak to sa veľmi mýliš, informácii je dosť 🤔
https://www.startitup.sk/za-suvenir-z-dovolenky...
https://zoom.iprima.cz/priroda/proc-neodnaset-m...
Napr. len v Grécku bolo v roku 2023 približne 28- 30 miliónov turistov. Tak porozmýšľaj, ako by to vyzeralo, keby každý turista vzal "len" jednu mušľu domov, z jednej krajiny. Trávim pri mori dosť veľa času a veruže dnes nájsť mušľu (na miestach kde boli bežné pred 20 rokmi) je vzácnosť.