Môžeme ísť do Zakopaného bez pasu dcérky?

29. dec 2022

Ahojte baby. Poraďte mi. V utorok cestujeme s deťmi na dovolenku (Zakopane), no pás pre julove babatko ešte nedošiel . Zajtra to je 30 dní,co je lehota do ktorej to mali stihnúť. Čo teraz? Dovolenku rušiť nechcem,keďže je všetko na ten určitý datum vybavene. Skúšala som volať no nedvihaju a na nete mi pri žiadosti píše len,že ŽIADOSŤ PRIJATA. Čo teraz? Ak pôjdeme.bez pásu ? V pondelok tam plánujem ísť, aj keď to už asi veľa neporisim.

e1i
29. dec 2022

Expresne vydanie OP s fotkou. Bez cestovneho dokladu by som nesla. Nahodna kontrola zneprijemni zivot.

luccija
29. dec 2022

Stihnú lehotu

autor
29. dec 2022

@luccija myslíte? Majú na to už len dva dni 😱

luccija
29. dec 2022

Tiež mi tak prišiel v posledný deň

autor
29. dec 2022

@luccija ach duuufam...tak v lete to vždy stihli za polovicu času, tak ma ani nenapadlo,že v zime.to bude takto na tesno s termínom.

engel76
29. dec 2022

Vcera bol 30 den a prisla mi sms.

kaktusik007
29. dec 2022

ved kludne chod bez dokladu - nic horsie ako zopar hodin na policajnej stanici, kym si preveria totoznost novorodenca, sa nestane....

🤦‍♀️

eeffka
29. dec 2022

A ze ludia menia OP lebo certifikatom vyprsala platnost si nepostrehla? Bolo to aj v novinach, spravach.

ajdika
29. dec 2022

Neboj, stihnu. My sme tak sli v lete. Rano prisla sms, sli sme pren a rovno odtial cestovali.

deti95060810
29. dec 2022

termín isto dodržia...
bez dokladu by som moc nešla, aj keď my sme boli niekoľkokrát v ČR ....

martul
29. dec 2022

@eeffka a ty si nepostrehla, že sa lehota predĺžila a OP ti platí naďalej len si spravíš cez PC aktualizáciu?
Mimochodom to nemá nič spoločné s tým, že pas jej majú vydať do 30 dní.

konikkon
29. dec 2022

Žiaden občan nemôže cestovať za hranice bez platného dokladu totožnosti. Pre bábätko to znamená OP s fotkou alebo pas. Cestovanie bez dokladu totožnosti je porušenie zákona.

simonah73
29. dec 2022

@martul ten op neplati pre vsetko aj ked spravis aktualizaciu. A spolocne s tym ma vela, kedze OP a aj pas sa tlacia ma jednom pracovisku.

maranco
29. dec 2022

@martul * že sa lehota predĺžila a OP ti platí naďalej len si spravíš cez PC aktualizáciu? *

Bolo info, že bude vydaný slabší podpisový certifikát s platnosťou na pol roka, platný na niektoré úkony. Ale jednotlivé inštitúcie začali od toho odstupovať, že akceptovanie slabšieho certifikátu nespustia na svojej strane. Ostalo len, že bude použiteľný na daňové priznanie. Nebude sa dať použiť ani na prepis auta, ani podpisovať výkazy colníkom ani iné podpisovanie.

Takže všetci čo majú občiansky vydaný pred 7/2021 si potrebujú vymeniť na nový OP ak chcú elektronicky podpisovať. Pracovisko kde vyrábajú doklady je rovnaké pre občianske preukazy aj pre pasy, teraz vydávali nové čipové kartičky všetkým lekárom do e-zdravia, tam vyrábajú aj technické preukazy.

Je to pracovisko na jednu smenu. Teraz je nával dokladov potrebovali by prijať viac zamestnancov a robiť na 2-3 smeny a aj cez víkendy, aby stroje nezaháľali a stíhali. Keďže je to jednorázová nápor tak asi nič také neurobia a lehoty na vydanie dokladov budú dlhšie.

Od 7. októbra 2022 je bezplatný výmena OP kto potrebuje novší čip na podpisovanie (má občiansky pred 7/2021), ale upozorňovali že v decembri začnú vydávať ešte neiovšie OP s bezkontaktným čipom. Takže rozumné obdobie na výmenu OP je od decembra a preto nestíhajú toľké množstvo OP vyrábať.
Bezkontaktný čip v budúcnosti umožní používať mobil s NFC ako čítačku občianskeho a možno potom bude možné používať slovensko.sk priamo len cez mobil, bez potreby PC a usb čítačky dokladov.

eeffka
29. dec 2022

@martul
jasne a zato su na policii rady ako na banany, ja mam OP vymeneny od septembra o mna sa netreba bat, ja to aktivne vyuzivat a to co vyrobili teraz je polofunkcny patvar. Ak je 30dni do terminu tak treba cakat a nedufat ze to bude za 15dni

iwesska
29. dec 2022

Tak julove babatko uz mohlo mat pas davno vystaveny. Kludne ste mohli poziadat v auguste,septembri,najneskor v oktobri by bol doma. Nie si to nechavat na poslednu chvilu a potom ist nakoniec bez🙈 Tuto ziadna vyhovorka neobstoji.

nyusika
29. dec 2022

Vy, samozrejme, ano.
Pre dcerku si zabezpecte zodpovednu opatrovatelku, ostava doma.

lizatko1009
29. dec 2022

Nápad za vsetky drobne🙈

hradnapani
29. dec 2022

ak idete do hotela, tak ten pas budu asi aj pytat. Cez hranice sa bez pasu proste nechodi, aj ked je to babatko. Cokolvek sa moze stat a bude treba doklady a len zbytocne problemy z toho budu.

lesana25
29. dec 2022

V utorok je 3.1., ja by som ešte počkala, máš ešte v podstate tri pracovne dni.

domiklik
29. dec 2022

Si si istá, že pas už nie je na úrade? Mne sms neposlali, pas bol dávno hotovy

renatik999
20. feb 2023

To snáď je len vtip. Info pokuta 1000€ a odobratie dieťaťa do doby preukázania rodičovstva DNA TESTAMI, ktoré si taktiež zaplatíš. Plus TO čin odvlecenia osoby do zahranicia

renatik999
20. feb 2023

@kaktusik007 To snáď je len vtip. Info pokuta 1000€ a odobratie dieťaťa do doby preukázania rodičovstva DNA TESTAMI, ktoré si taktiež zaplatíš. Plus TO čin odvlecenia osoby do zahranicia

kaktusik007
20. feb 2023

@renatik999 toho smajlika co sa chyta za hlavu v style OMG v mojom prispevku si si nevsimla?

renatik999
20. feb 2023
kaktusik007
20. feb 2023

@renatik999 aha, takze nechapes. No, vola sa to sarkazmus -- ake chapem, nie kazdy chape

renatik999
20. feb 2023

@kaktusik007 aha, normálny sa vyjadruje bez emotikonov.

kaktusik007
20. feb 2023

@renatik999 tak to bude tym, normalna teda rozhodne nie som.

ak definiciu normalnosti postavime na tom, aka je priemerna vacsina

renatik999
20. feb 2023

@kaktusik007 táto definícia určite súvisí s danou otázkou,že?