jednoducho chcem zobrať priatelovú dcéru do Anglicka ( LONDýN ) na Týžden a neviem čí mi stačí len jej pas alebo potrebujem aj nejaký súhlas jej zákonného zástupcu nakoľko má len 13 rokov alebo proste kupim len letenky a preveziem cez hranice dieťa len tak 😒 prosím poradte Dakujem 🙂 🙂 🙂
musis mat podpisany papier od rodicov, s menom dietata, jeho rodnym cislom, cislom pasu, bydliskom, kontaktom na rodicov - telefon, e-mail. musi byt napisane kto si ty a kam a preco ho beries (ci je to nejake sportove ci ine vystupenie alebo len dovolenka), kde budete byvat, kedy odchadzate, kedy sa vratite.
musia tam uviest aj nejake tvoje osobne udaje, ze nebude mozne ten papier aplikovat na vsetkych ludi.
moze tam byt podpisany aj svedok - mozu to robit na matrike alebo obecnom/mestskom urade.
Každý občan vrátane maloletého dieťaťa môže vycestovať do zahraničia len s platným cestovným dokladom. Odporúčame overiť na zastupiteľskom úrade štátu návštevy, či okrem cestovného dokladu nebude vyžadovaný tiež písomný súhlas rodičov (zákonného zástupcu), v akej forme a jazyku, a či podpis musí byť overený notárom, alebo je postačujúci len jednoduchý súhlas rodiča (zákonného zástupcu)
http://www.mzv.sk/sk/cestovanie_a_konzularne_in...
Potrebuješ súhlas osoby, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti. Ak to nie je priateľ, ale jej mama, tak od nej. V prípade zlých vzťahov by Ťa mohla udať za únos.
Pozri link, čo dala @dana_l
ja ako aupairka som cestovala s malym (anglican) sama do spanielska, aj na slovensko a stacil mi jeho pas...
Zakonny zastupca by ti mal dat take povolenie na vycestovanie maloleteho s menom toho dietata a podpisovane na nejakom oficialnom mieste - policia/velvyslanectvo - je mozne ze to od teba nebude nikto pytat ale ak to budu na hraniciach alebo pri nejakej kontrole vyzadovat tak to mas a si kryta