Ahojte. Chcela by som sa Vás opýtať, či môžem sama cestovať. Chcela by som ísť do Macedónska s kamarátmi, ktorí majú nad 18. Ja mám 16. Viem, že letieť môžem touto spoločnosťou je možné od 16. Len som sa chcela opýtať, keby sa mi niečo stalo tam, sú za mňa zodpovední rodičia a mohli by ísť do väzenia alebo by ma im odobrali? Týmto ma straší moja teta, len neviem, či je to pravda. Môj oco ma tým pádom nechce pustiť a ja sa chcem nejako obhájiť. Ďakujem Vám za pomoc.
@sasa0108 no v 1 rade podla mna potrebujes suhlas s notarsky overenym podpisom, ze ta vasi pustia .. . rodicia vypisu dokuiment, ktory je na nete na stiahnutie a v nom je pisane, ze cestujes samostatne, ze o ziaden unos ani nic podobne sa nejedna, a ze za teba vsak stale preberaju plnu zodpovednost ...
ja ako rodic, by som vsak tuto cestu nepovolila. pokial by sa nejedlalo o nejaku skupinu deti s dospelym dozorom ( napr dovolenka s kamoskou a jej rodinou .. a pod. )
Ďakujem za názor.
Ked ta zrazi auto na ulici pojdu za to rodicia do vezenia ? Alebo pojdes do domova;) Asi tolko k tomu... tam sa iste posudzuju aj ine veci ako "blba nahoda"... Co sa tyka cestovania, s papierom mozes. Uz je to len medzi tebou a rodicmi ako si to vybavite, aky mate vztah a ako si to zariadite. S nami bol vzdy zodpovedny dospely, ci uz ucitel, alebo nejaky povereny clovek co mal nie len "strazit", ale ak sa daco stane vie to aj duchaplne vybavit v danej oblasti a vie akos a tam spravat. Osobne, ako moja dcera, by si len tak na blink nikam nesla s kamaratmi :D
Môžeš sama cestovať, s dozorom dospelých, ak je ten jeden váš príbuzný, rodičia nech napíšu splnomocnenie...pravda ak mu dôverujú...bola som takto kedysi 13- ročná v Bulharsku s kamarátkami a ich ujom
ještě v roce 2004 jsem dělala aupair ve Skotsku, bylo mi 20 a sestra měla 15 roků, když jsem jí tam vzala s sebou na prázdniny na 3 týdny a žádné potvrzení od rodičů jsem neměla, naspátek jela sestra sama domů a rok nato, to měla 16 tam sama letěla a naspátek jela autobusem se mnou a dokonce jsem vzala na 2 týdny ze Skotska do Čech jedno 10-ti leté děvče co jsem tam hlídala a taky jsem neměla žádné potvrzení od rodičů a na hranicích ani nikde jinde s tím nikdo neměl problém
Pokial mas dobry vztah s rodicmi, si doverujete a ten vylet si zacvakas sama, tak hoc a na koniec sveta mozes...inak dovtedy mas nahrate a do 18ky a kym nepustia penazenku tak mas smolu.
@lubkavargova1 platím si to sama. A vzťah mám s rodičmi dobrý len sa oco moc boji. Aj keď tam bude kamarátkina rodina ako dozor.
Moja 16rocna dcera bola v lete v Anglicku ,na navsteve u mojej netery ,teda navstivit svoju sesternicu, letela sama,tam aj spät, ziadne papiere ani pisomny suhlas netrebalo,ale samozrejme ,zodpovednost je na rodicoch...
Ja som bola v tom veku na cestách v Dánsku, v Grécku, Turecku, sama, takže sa to určite dá🙂
Syn cestoval pred rokom sam do Australie,mal 16.Letel z Budapesti s prestupom v Katare.Ziadny papier nemal,iba viza a pas.
@sasa0108 Mas 16, co znamena, ze niesi plnoleta, cize su za teba v kazdom pripade zodpovedni rodicia... Ani ja by som svoje 16rocne dieta nepustila s kamaratmi do zahranicia...