Máme ísť na poslednú dovolenku?

1. máj 2022

Ahojte, chcem sa len spýtať na názor niekoho,kto má nepozná.
Aktuálne sa všetko zdražuje, a dosť. Ideme sa brať,chceli sme veľkú svadbu, nakoniec z toho bude len posedenie.
Chceli sme si kúpiť pozemok a postaviť dom, prípadne kúpiť už nejaký postavený, nakoniec budeme buď stavať u rodičov na záhrade,alebo si prerobíme poschodie. Nestačím sa čudovať, ako to za 5rokov tak neskutočne vystrelilo hore.
Nakoľko všade v správach dávajú, že ešte viac pôjde všetko hore, aspoň sme si poslednú dovolenku chceli pred tým zdražovanim dopriať,lebo sa obávam, že potom to už pôjde len z výplaty do výplaty. Je to podľa Vás dobrý nápad, alebo máme tie peniaze ušetriť na energie, stravu, prerábku a podobne?
S budúcim manželom máme aktuálne spolu príjem cca 2000€ (záleží aj sviatky, víkendy atď, ale skoro nikdy to nie je pod 2000€). Dovolenka by nám mala vyjsť okolo 1200€?? Zhruba,nejdeme cez cestovku, iba Grécko cez booking.
Čo vy na to? Ísť, či neísť?

nestastna21
1. máj 2022

Choďte na dovolenku.

21anjelik19
1. máj 2022

Ja by som išla 😊

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
milovnikbehu
1. máj 2022

Urcite chodte a oddychnite si. A co sa týka svadby ste to podla mna velmi rozumne poriesili 🙂

rora
1. máj 2022

Chodte a uzite si. Nie len robit cely rok, hnat sa, stresovat, treba mat aj nieco zo zivota, starostí este bude dost....

asocial
1. máj 2022

Ja sa niekedy len cudujem. Prijem 2000 je viac ako slusny, nemate ani deti... vsak to viete aj krasne usetrit! Urcite na dovolenku, to mozete ist aj na luxusnu dovolenku.

sissy27
1. máj 2022

V prvom rade - nestavala by som u rodičov na záhrade ani neprerábala poschodie. Radšej si vezmem extra robotu, kúpim obkladačky 2.triedy, chytím sa lopaty nech ušetrím na majstroch, alebo nebude dom ale “len” byt - ale budem vo svojom, plnohodnotnom.
A druhá vec - na dovolenku pôjdem tento rok ešte minimálne 2x a vôbec si nemyslím, že naposledy. A nie, nesedím v dozornej rade Slovnaftu, som radový zamestnanec v obyčajnej firme.
Mimochodom, grécko bez cestovky sa dá poriešiť podstatne lacnejšie ako za 1200€ pre dvoch.

autor
1. máj 2022

@sissy27 dá, ale nakoľko nám vychádza dovolenka v práci ako vychádza, toto je najlacnejšia varianta, akú som našla 🤷
Poschodie by sme prerobili tak, že by sme mali samostatný vchod, čiže v podstate budeme mať len ten byt.

ysseba
1. máj 2022

Určite by som išla. O XY rokov budete spomínať "vtedy v Grécku...ako bolo dobre". Určite si za XY rokov nepoviete "vtedy keď bola tá superinflácia sme ušetrili". Takže ak vám dovolenka nespôsobí existenčné problémy, tak choďte. Určite plánujete aj dieťa, to sa výdavky zvýšia, to by sa vám išlo horšie. Tak choďte a užite si to a nemysli pesimisticky, že poslednýkrát 😉

vandica
1. máj 2022

Jasné choďte 🙂 dopriať si ešte pred tým ako začnete stavať/prerábať 🙂

autor
1. máj 2022

@asocial samozrejme,že vieme z toho ušetriť 🙂 len som chcela vedieť, či proste našetrené peniaze mám minúť na veci čo som spomínala,alebo kľudne aj na tu dovolenku

asocial
1. máj 2022

Pozri, zazitky vam zostanu a aj na spolocnych zazitkoch staviate a budujete svoj vztah. Uvidis, bude to super 🙂

autor
1. máj 2022

@ysseba deti plánujeme až tak o 5-6rokov, čiže preto aj teraz rozmýšľame o tej dovolenke 😅

zmrzlinka2021
1. máj 2022

Mate relativne slusny prijem.

Prosim ta, nestavajte u nikoho, ani neprerabajte, kupte si bytik, co si mozete dovolit vziat hypoteku.

A urcite chodte na dovolenku. Pokial nebude na SVK, aj usetrite 😉

Uzivajte si zivot a nestresujte sa zdrazovanim. POdstatne je, ze sa lubite a ste zdravi.

h2
1. máj 2022

Určite choďte na dovolenku, môže to byť zároveň svadobná cesta, budete mať krásne spomienky na celý život. A určite, určite, si neprerábajte poschodie u rodičov. Radšej skromné bývanie, ale vlastné.

namornicka
1. máj 2022

Samozrejme, ze ist na dovolenku a mas pravdu, na Grecko clovek nepotrebuje platit provizie cestovke. S tym posedenim na svadbe ste to dobre vymysleli. A nestavala by som dom u nikoho na pozemku, radsej kupte na zaciatok mensi byt. Ta samostatnost je na nezaplatenie.

kulumulu123
1. máj 2022

Skus ubytko na airbnb.com urcite najdes lacnejsie cely apartman ako hotelovu izbu 😊

autor
1. máj 2022

@zmrzlinka2021
@h2
@namornicka
Pri byte by sme museli mat 20% z ceny nehnuteľnosti, čiže minimálne 30tisic, sme mladí a to nemáme.
Keby staviame, strýko by nám vytiahol múry a rucili by sme s tým, to by bolo pre našu finančnú situáciu dostupnejšie.
Dcére to tak urobil, dal jej pozemok a takto, lebo tiež nemali peniaze 20% aby dostali hypotéku. Neviem, či má chápete 🙈
Inak by sme určili išli do niečoho iného, ako stavba na pozemku rodičov,alebo prerábka

janka_266
1. máj 2022

Na dovolenku kľudne choďte, len prosím neprerábajte žiadne poschodia u rodičov/svokrovcov a ani nestavajte u nich na záhrade.

sissy27
1. máj 2022

Tá cena dovolenky nie je až tak podstatná - či zaplatíte o 400€ menej alebo viac vám nič nerieši.
Ale - bývanie riešte samostatné, žiadna nadstavba prístavba spoločný dvor, nechaj si poradiť. Špekuluješ nad týždňovou dovolenkou ako zlatnícky učeň, a pritom aj keby vám tam celý týždeň lialo a chytili ste črevnú virózu, tak to bude stále len jeden blbý týždeň v živote. Bývanie máte ale na celý život - tam sa rozhoduj správne a tam premýšľaj. Dom na rodičovskej záhrade alebo horné poschodie sú NEPREDAJNÉ. Naleješ do toho kopu prachov a zostaneš v pasci, na ďalšie bývanie peniaze nebudú a rodinné vzťahy sú krehkejšie ako mydlová bublina. Existujú vzácne prípady, kedy to funguje, ale sú naozaj veľmi, veľmi vzácne a riziko je zbytočne veľké.

autor
1. máj 2022

@sissy27 teba som v tom komentári zabudla označiť.
Pri byte by sme museli mat 20% z ceny nehnuteľnosti, čiže minimálne 30tisic, sme mladí a to nemáme.
Keby staviame, strýko by nám vytiahol múry a rucili by sme s tým, to by bolo pre našu finančnú situáciu dostupnejšie.
Dcére to tak urobil, dal jej pozemok a takto, lebo tiež nemali peniaze 20% aby dostali hypotéku. Neviem, či má chápete 🙈
Inak by sme určili išli do niečoho iného, ako stavba na pozemku rodičov,alebo prerábka

pribinak
1. máj 2022

@viestta aj ja. Zaslúžim si, pracujem cely rok, starám sa o domácnosť, rodinu.

ysseba
1. máj 2022

@sissy27 Presne tak! Máš úplnú pravdu

martinka13
1. máj 2022

Šla by som. Ako píšeš, asi to bude na dlhšiu dobu posledná, tak si ju užite

zmrzlinka2021
1. máj 2022

Prepac a z čoho kupite stavebny materiál na ten zaklad a mury ked nemate ani 30 tis. eur?

sissy27
1. máj 2022

Autorka, čítala som aj príspevky, v ktorých si ma neoznačila, takže keď máš rada opakovanie, tak ešte raz: bývanie určite samostatné, nie na rodičovskej záhrade, nie prerábať poschodie. Zoberte hypo+spotrebák, zoberte ešte brigádu kým ste mladí bezdetní, ale majte svoje. A je jedno aké dobré vzťahy máte s rodičmi teraz. Niektorí sa potrebujú poučiť na vlastných chybách a býva to drahé - tak nebuď hlúpa.

autor
1. máj 2022

@zmrzlinka2021 to si my už so strýkom poriešime 🙃 ak sa rozhodneme pre túto variantu.
Stavať popravde by sme stavali tak či tak možno až za 5rokov, ale to sa obávam, že to si už vôbec nič nebudeme môcť dovoliť 😂 pri tomto zdražovaní.
Ale každopádne, aktuálne skôr riešim tú dovolenku.

syslik81
1. máj 2022

som cakala exoticku dovolenkazaxy tisic .. ale je to len "klasicka" dovolenka na kt by som isla .. pri vasom prijme to neiej tak velaa nikdy nevies ci nebudete mat lepsiu pracu lepsi prijem .. pojdete oddychnete si naberete energiu prehodnotite zivot moznosti a mozno sa posuniete aj inym lepsimsmerom - nikdy nevies ..

sasa1310
1. máj 2022

budeš prerábať u rodičov opäť cudzie ako mnohé ďalšie tu na MK, ktoré si teraz kvôli tomu trieskajú hlavu o stenu? Fakt sa divím, kto v dnešnej dobe ide ešte prerábať cudzie popr. stavať na vlastnej záhrade rodičov. Ešte nedajbože je tam aj súrodenec...

mell27
1. máj 2022

Určite by som šla... Áno všetko vystrelilo hore, ale nemysli teraz na to,....žijete iba raz... Peniaze vždy boli a budú,došetríte...😊

autor
1. máj 2022

@sissy27 neviem, nečakala som,že toto bude nejaký problém. Snúbencova sestra, aj strykova sestra stavali u rodičov na záhrade a vzťahy sú okej. Mám asi 3 kamarátky, ktoré buď stavali u rodičov alebo si prerobili, a zatiaľ sa mi žiadna nesťažovala. Vedľa sused si rozparceloval záhradu na 4 pozemky,na 2 stavali jeho deti a na 2 cudzí ľudia.
Mali sme tiež možnosť kúpiť takto dom, že spoločná príjazdová cesta, 500m2 pozemok, úžitková plocha okolo 100m2 za 160tisic novostavba + zariadiť. Ale majiteľ tam zdvihol cenu, lebo vraj sa zdražuje, tak zdrazil aj on o 40tisic.
A tak nám rodičia navrhli,že to môžu aj oni vedľa domu urobiť príjazdovú cestu, tiež si môžu rozparcelovat záhradu (máme rovnakí veľkú ako sused) a na 2 pozemku postavíme my a na zvyšných niekto cudzí, a nebudeme tým pádom bývať vedľa nich 😅 alebo nám nechajú tu záhradu celú,že by nám tým ušetrili peniaze.