Dobrý deň! Chcela by som sa poradiť čo robiť so strachom z lietania respektíve, aby ste sa ho zbavili a čo vám na ceste k zbaveniu strachu pomohlo. Ďakujem!
nemal som strach letiet, lebo som vedel, ze keby lietadlo padlo, alebo explodovalo, tak je 99.99% moznost, ze to neprezijem, cize by som nemusel zit v nejakom dokalicenom stave a bolestiach na posteli priputany, ako to hrozi pri autonehode.
@m22ab23 Mne pomohla psychoterapia, ale riesila som tam nieco uplne ine. Bolo to ako vedlajsi produkt. Predtym som az chytala paniku, hlavne pri starte. Ani alkohol mi nepomahal, jedine ukludnujuce lieky, ale to som skusala len raz, inac som to nejako vydrzala. Pocas tej terapie som prave nikam neletela, az ked som tam uz pomaly koncila. A zrazu, ziadna panika sa nedostavila, bola som prekvapena.
Terapia teda moze pomoct, ale tak zavisi aj od toho, ako casto vlastne lietas a aky velky ten strach je. Ak ide co ja viem o 1-2 lety rocne a velku paniku, co sa neda vydrzat, tak to by som mozno riesila len tymi liekmi, vylucne na toto pouzitie. Ak je to castejsie a riesis v zivote aj ine strachy alebo ine narocnejsie veci, tak by som zvolila tu terapiu.
@m22ab23 nič. Skratka to len musíš prežiť. Lieky som ešte neskúšala, alkohol áno a nikdy viac. Síce pomohol, ale s tým strachom nejak zdvojnásobil účinok a radšej to prežijem s tepom 170, ako ten alkohol.
Mne tie reči o tom aké je lietadlo bezpečné boli k ničomu 😄
Skratka mam vždy celý let pocit, že sa niečo deje.
Sú ľudia.ktori celý život nesadli do lietadla a žijú plnohodnotne.mozes byť jedna z nich.Alebo skús psychológa.
ahoj, som letuška a lietam skoro každý deň 🙂 Strach z lietania je prirodzený a niekedy aj trošku vyvolaný napríklad sledovaním leteckých katastrof a aj nevedomosťou. Pri leteckých katastrofách treba podotknúť, že je vždy velice pravdepodobné, že sa už nezopakuje, každou jednou sa letectvo poučilo, chyby napravilo a sprísnilo normy. Vo väčšine prípadoch často zlyháva ľudský faktor, preto aj na nás platia prísne normy kedy, ako dlho môžme pracovať, v akých podmienkach. Na letoch v noci máme povolený spánok lebo únava je najväčší zabijak v letectve.
Piloti aj my letušky sme pripravení na všetky núdzové situácie, ktoré môžu nastať a to aj vrátane prvej pomoci, prešli sme si intenzívnym výcvikom jak my, tak piloti. Verte mi, ak by sa niečo dialo, na letuškách a stewardoch by ste to videli, preto nie je dôvod na obavy a strachu z každého zvuku, zatrasenia a zakolísania, je to úplne normálne a vyvolávať si zbytočne strach a konšpirácie- tým ubližuješ len sama sebe. Taktiež treba podotknúť, že v lietadle je všetko robené kvôli bezpečnosti, aj keď to niektorí ľudia vnímajú ako buzeráciu. Pásy, vytiahnuté okienka, područky dolu a podobne- to všetko je kvôli bezpečnosti.
Taktiež turbulencie môžu byť nepríjemné ale z nich lietadlo nikdy nespadne. Predstav si vzduch ako želatinu do ktorej umiestniš figúrku lietadla. Zatraseš s ňou a lietadlo sa zatrasie tiež ale nespadne, tak to presne funguje aj v lietadle.
A v neposlednom rade spomeniem aj známy fakt- áno, letecká doprava je najbezpečnejšia na svete. Momentálne nám nad hlavou letí tisíce lietadiel a ani o tom nevieme. Letia si každé svojím smerom, nepadajú nám tu na chodníky. Letecká doprava je momentálne tak veľmi vycibrená, že je naozaj najbezpečnejšia. Pred letom prebiehajú kontroly lietadla od mechanikov, pilotov, nás a preto Vás môžem ubezpečiť, že v ten moment ako do lietadla nastupujete bolo detailne skontrolované a je bezpečné k letu.
A na záver- alkohol neodporúčam. V lietadle je iná hustota a tlak vzduchu a to spôsobuje, že alkohol pôsobí intenzívnejšie a preto u veľa ľudí rýchlo nastúpi, vyvolá úzkosti, ktoré strach len z horšujú. Skús to bez liekov a alkoholu, pohodlne sa usaď a užívaj si výhľady, informuj letušky o svojom strachu a ver mi, budú viac než ochotné ti pomôcť. Taktiež, ak by si aj po polhodine, hodine letu cítila, že sa stále bojíš a až zachádzaš do panických stavov- určite okamžite kontaktuj palubný personál- Na palube sú aj lieky na ukľudnenie- my máme diazepam ale pomáha aj kinedryl ak je to spojené s nevoľnosťou 🙂
Keby niečo, napíš mi do správy, môžme o tom kľudne pokecať
Ja sa neskutočne bojím lietania. Vždy pred vzletom drtím chlapovi ruku, už keď sme vo vzduchu je to lepšie. Pred pár rokmi som sa ale tak bála, že som si na palube lietadla kúpila malé vínko čo tam predávajú a veru dobre som spravila. A alkohol pred vzletom nepomáha, lebo keď si človek vypije na letisku ešte dlho čaká, kým sa naozaj odletí takže dovtedy vytriezve.
@hermionecka 👍
@hermionecka ďakujem! Veľmi si mi týmto pomohla..
Keby niečo veľmi rada by som ťa skontaktovala.
@m22ab23 ďakujem, to som rada, bolo to trošku dlhšie čítanie... určite, keby niečo napíš 🙂))
@hermionecka uzasne ,dakujeme,mne si velmi pomohla tvojim prispevkom🤗
Vždy som milovala cestovanie ale neznášala lietanie, bála som sa, alkohol nepomáhal, zistila som že si musím jednoducho prenastavit myslenie úplne myslieť na niečo iné prípadne si v slúchadlách niečo pustiť a hlavu dať mierne do strany kvôli tlaku, keď ju mám rovno viac cítim tlak pri vzlietnutí. Keď som letela v tehotenstve v druhom trimestri veľmi som sa bála o malé tak som si začala v hlave premietať film čo som videla a mužovi som o ňom hovorila proste som stále zabávala hlavu pri vzlietnutí a potom som si zapla film cez slúchadlá, odosobnila som sa od prostredia 😀
@m22ab23 lietať je bezpečnejšie ako sa prepravovať autom. Viem že sú cestujúci čo si dávajú liek na spanie. Závisí to aj od dĺžky letu