ahojte 🙂 je tu niekto kto už má skúsenosť s letom do zahraničia? (mám strach z výšok) Chceli by sme tento rok s priateľom ísť do Grécka, ale mám zlú predtuchu či by sa niečo nestalo atď ,možno to niekto poznáte. Chcela by som mať len istotu alebo by ste mi mohli niečo poradiť pred letom,aby som sa nestrachovala. Ďakujem vopred vám za odpovede. 😊
psycholog? co ine sa ti da poradit bud sa bojis a sed doma alebo let ... denne letia 100vky ludi a nic sa nestalo ..a zrovna ty mozes mat pech .. alebo ist autom do chorvatska kao vatsina ale kde mas istotu ze nebude autonehoda...
Ja som letela neviem koľko krát v živote, veľa. Zakaždým mám strach, zväčša až taký, že mám pocit, že dostanem infarkt. Ale keďže lietadlom idem vždy na miesta, kde sa inak nedá, tak to proste neriešim. Tá chuť ísť na dovolenku je silnejšia. A napriek strachu som realista... šanca, že ťa zrazí auto je niekoľkotisíc násobne vyššia ako že zomrieš v lietadle. Skôr ťa zabije dokonca bicyklista na chodníku ako lietadlo. V aute by si sa mala báť milión krát viac ako v lietadle.
@dada1996 Letecká je najbezpečnejšia, oveľa pravdepodobnejšia je kolízia na ceste. Ale s takým strachom sa nedá žiť a, bohužiaľ, stať sa môže hocikedy hocičo. Ja tiež úplne neznášam lietanie, jeden čas som mala až také klaustrofobické úzkosti a paniku, a myslím si, no veď sa tu zbláznim v tom lietadle, to nemôžem tak 😳 Mne vždy pomáha chápavý spoločník, najem sa, napijem čaj, dávam si kinedryl, nepijem chlast, pomodlím sa, napíšem rodičom, že ich ľúbim a vložím sa im do rúk. Ale u mňa je to stále tak, že to môže byť to posledné 😁 Takže hlavne klídek
@dada1996 sluzobne lietam roky kazdy tyzden 2x - tam a spat a ani raz som nezazila ziadny problem klop klop 🙂 (teraz samozrejme nie cez koronu ale pred nou), letecka doprava je najbezpecnejsia ale to si si asi aj vygooglila, skor ti ublizi bicykel :D
myslim, ze motivacia dostat sa rychlo a efektivne na zaujimave alebo vzdialene miesta moze prevazit nad cimkolvek inym, skus sa na to pripadne tak pozrie a tesit sa co zaujimave uviditr
raz v zivote som bola autom v chorvatsku a kym nebudem musiet nikdy viac, niezeby chorvatsko nebolo pekne ale po x hodinach v aute som sa domov vratila v stave, ze by som potrebovala este 4 dni dovolenky na regeneraciu, ini ludia ti ale povedia, ze za nich je to super a uz to maju vymakane, vedia kde sa osviezit, zastavit, pekne miesta na druhej strane najdse vsade
mozno som uz otupela tym, ze som letela stovky krat :D ja nasadnem, odrolujeme a spim
ale pamatam si, ze som mala podobne obavy pred prvym letom, velmi rychlo ale presli a bola to zaujimava skusenost, dajte si pripadne na slovakov jedno poldeci na peknu dovolenku a uvidis ze zvladnete :D a ak mas pocit, ze je zo serioznejsi strach, tak ako pisali aj ine baby popros lekara nech ti da lieky alebo obcas staci aj kinedryl
ani do auta nesadneš, lebo denne sa stávajú autonehody? letecká preprava je bezpečnejšia ako pozemná
Tiež som mala taký strach pred letom, síce som letela len dvakrát ale ešte by som chcela určite, aj keď strach budem mať asi vždy ale ako to tu bolo písané, nešťastie sa môže stať aj na ceste autom.. a myslím si že kebyže sa aj niečo "pokazí" tak kým lietadlo nie je niekde nad oceánom tak stále má šance niekde núdzovo pristáť.. aspoň ja sa tak ukludnujem 😂
predtucha, pocit, uzkost ??...vraj kto sa boji lietat, boji sa zivota. ci padnes ci nie je to osud, proste. Ak mas fobiu, su lieky na to pred cestou. Vela ludi si pred cestou aj vypije, co je myslim dost zly napad, ale je mozne, ze im to pomaha. Mne pride horsie cestovat v aute po Slovensku, smer Strecno, vychod..ludia tu jazdia blaznivo, v lietadle taku uzkost neprezivam, aj ked vzlet nemusim. Ale mozes sa modlit napriklad. Skus si nieco najst, co ti pomoze.
@leuchtturm cesta autom je omnoho nebezpečnejšia ako cesta lietadlom. Pozri si štatistiky a budeš prekvapená.
@dada1996 nemusí to byť žiadna predtucha, len sa proste bojíš lietanie. Ja som sa tiež bála pred prvým letom a teraz lietam rada. Je to super zážitok vidieť svet z oblakov. Pred letom si daj niečo na ukludnenie, ak sa veľmi bojíš. Niekto si dá trochu alkoholu, niekto tabletku na ukludnenie.
@dada1996
Na toto som si spomenula, keď som čítala tvoj príspevok.
Ako ti tu baby píšu, letecká doprava je veľmi bezpečná. Píšeš, že máš strach z výšok. Môj muž má brutálny strach z výšok, ale taký, že keď išli s kamošmi na túru, on sedel pár metrov pod vrcholom a čakal, kým sa vrátia. On keď pozerá film, kde je len záber z nejakej vysokej budovy, roztrasú sa mu ruky a nohy. Keď vyšiel na balkón 12 poschodia, skoro skolaboval. S lietaním však nemá absolútne žiadny problém a svojho času lietal každý týždeň. Pokiaľ máš nejaký iracionálny strach, že sa stane niečo s lietadlom, tak to asi len psychológ porieši. Sú na to normálne techniky. Skús. Ale obávam sa, že toto leto bude cestovanie a zvlášť lietanie dosť obmedzené. Uvidíme.
@matabb73 ked takmer havaruje lietadlo v ktorom sedis, tak su ti vsetky tvoje statistiky na h***o 😉
Ja stara kofola som letela✈az skoro dôchodkyňa, uz 3x.
Tiez strach z výšky, balkon nad 5.poschodim nehrozi, veže rozhladne zamky a hrady, ani mosty, menšie loďky, vrtulniky, fuuuj lanovky .... Max velky trajekt, velky most Total fobia.
Ale prehovorili ma raz do Bulharska, hore v bufete mi dali frtana a rozklepana som išla. Mam respekt ale o rok som sama vybavila Grécko a uz to bolo lepsie, bez frtana, a isli sme s muzom sami 2.
Potom este po roku. Nervózna som, ale len o trochu viac ako z vlaku. Teraz uz nejdem lebo lokdown a menej €.
Zrovna dnes inak jedno spadlo 😅
Ja mam tiez z toho mega paniku, ale vola ist niekam je silnejsia. Vacsinou predtym vypijem tu malu flasku vina a je to lepsie 😉
@leuchtturm to isté sa môže stať aj s autom, v ktorom sedíš. Letecká doprava je najbezpečnejšie, či to už uznáš alebo nie. Niekedy sa ľudia boja niecoho aj preto, lebo to nepoznajú.
@yoxinka ja mam tiez strach z výšok a lietanie mám rada. A to pritom trpím aj miernou klaustrofobiou. Keď letím po dlhšom čase, tak som pred letom nervózna, ale keď až vzlietame, tak sa teším z toho pohľadu z okna a pozerám ako stúpame hore. Treba sa sústrediť na to pekné z letu.
Istotu, ze sa nic nestane, ti neda nikto. Stat sa moze vzdy vsetko. Ale cisto statisticky, skor ta zrazi auto ked pojdes po chodniku, ako ze spadne lietadlo, v ktorom poletis. Takze bat sa mozes vsetkeho, ale to by si nemohla ani z postele vyliezt. A aj vtedy moze buchnut plyn...🙊
Takze strach bokom a treba zit, kym sme tu😉
@matabb73 tak to iste mozes povedat tomu (ex)poslancovi, ktory v zlomku sekundy prisiel o celu svoju rodinu v Afrike. Ked je nejaky jav statisticky nevyznamny, to este ani zdaleka neznamena, ze sa ti nemoze pritrafit. Kto vie, kolko obeti leteckych nehod malo pred odletom predtuchu, ze nieco nebude v poriadku, ale nechali sa ucicikat statistikou a nastupili do lietadla?
@leuchtturm aký zmysel má takéto doťahovanie? Tak isto by som ti mohla písať a obetiach automobilových nešťastí, ktorých je podstatne viac. Predtucha je nezmysel. Je to len strach z neznámeho. Ale keď ty chceš veriť takým veciam, tak si ver. Ja som racionálny človek.
@matabb73 to hovoris ty, lebo ti chyba skusenost. Niekedy je lepsie dat na svoj vnutorny hlas 😉
@leuchtturm ďakujem za vtipný komentár. Mám 47 rokov, skúsenosti mám viac než dosť.
a nie je to jedno? keď sa niečo udeje s lietadlom, je v podstate mizivá šanca, že prežijem, vtedy už riešiť nebudem nič, už len pozostalí 😂 ja sa napríklad viac bojím ochrnutia - a vidiš, aj takí ľudia žijú 😉
ďakujem pekne za odpovede hoc nad niektorými sa mi pozostavuje rozum ale aj tak,iba som chcela vedieť vašu skúsenosť a názor 🙂 dodali ste mi niektoré trosku odvahy a pojdem urcite do toho 😊
ak mas taku predtuchu, nenut sa do letu. Lietadla niekedy padaju, to je fakt a ked padnu, su tvoje šance na prezitie skoro nulové. Do Grecka sa da ist aj autom. Alebo niekde inde.