Londýn - skúsenosti , London Pass

miriam_s
11. aug 2019

Ahojte, dcéra ide s kamarátkou na výlet na 4 dni do Londýna, pozerajú si rozne možnosti, zvažujú London Pass, resp. Na cestovanie Oyster visitor card. Máte s tým skúsenosti? Ako je to s London Pass? Keď si ho kúpia tak už vlastne nemusia stáť v rade na lístky na atrakciách ? Ako je to s metrom ked ho budú využívať no budú cestovať cez viacero pásiem ? Ďakujem za rady, postrehy a skúsenosti 🙂

simsalabim
11. aug 2019

@miriam_s oyster visitor je blbost. Ncvh si kupi obycajny Oyster, pri odchode jej vratia depozit 5 libier a zvysnu sumu do vysky 10 libier. London pass sa oplati pri dlhsom pobyte a hlavne nech si spocita, co chce vidie a kolko to stoji, ci to nepreplati. Londyn je rozlahly, viac ako 2 hlavne pamiatky za den ( so vstupom dnu) nestihas. A vela pamiatok je zdarma. Podla mna na tak kratky pobyt London pass nie. A este - obycajny Oyster je akoby penazenka, nabijes si ju pri kupe urcitou sumou + 5 libier depozit. Mozes si ju aj dobit. Ako sim pisala, pro odvhode ju treba zrusit a depozit a sumu do 10 libier vratia. V akej zone budu byvat?

fokuska
11. aug 2019

@simsalabim Suhlas. Doplnim len, ze vratia aj sumu nad 10 libier, ale nie cez ten automat. Maju asi 3 miesta, kde vyplatia aj sumu nad 10 alebo sa da poziadat online o refund - vratia celu sumu na ucet ;)

terezia32
11. aug 2019

@miriam_s London pass na takú krátku dobu neoplatí. Presne ako radia dievčatá. Oyster obyčajný a môžu cestovať vlakom, metrom, busom

miriam_s
autor
11. aug 2019

@simsalabim @fokuska @terezia32 Dakujem za rady, no oni si to prepočítavali a určite chcú Buckinghamský palác, Kensington, Windsor, Kew Gardens, Tower Bridge, Tower od London, Churchill war rooms, Westminster, a tu už rozdiel cenový bol, a hlavne sa boja čakania v radoch... V Taliansku stali 2 hodiny v rade na vstup a kopu času tak stratili......plánovali 1 deň aby prešli to čo je free a zaujíma ich a tri dni behat po Londýne s London Pass...

simsalabim
11. aug 2019

@miriam_s no takto. Podla mna Windsor je na 1 dnovy vylet a Kew gardens tiez. Aspon my v Kew stravime vzdy cely den. Churchill war rooms take 3 hodiny minimum a Tower of London take 4. V Tower su rady len na security - to stoja vsetci, a potom rad na Kralovske sperky. Da sa to spojit s Tower Bridge. A blizko je znamy trh Borough market, kde sa da dobre najest... Nemyslim si , ze za ako pises 3 dni stihnu vsetko, co si napisala.

terezia32
11. aug 2019

@miriam_s to si dievčatá zle vymysleli. Windsor je mimo centra Londýna a tam sa strašne dlho čaká na vstup. Kew garden potrebuju minimálne jeden deň. Buckingham je prístupný len pár “dni” do roka. Kensington tak isto celodenný výlet. Nech si to ešte premyslia, lebo takto budú na behu a nestihú nič.

ciusinka
12. aug 2019

Ja mozem London Pass len odporucit, podla mna sa oplati aj na 3 dni, my sme mali minuly rok 3-dnovy a usetrili sme na vstupoch okolo 100 libier, kupili sme si London pass aj s dopravou, takze sme uz zvlast ziadne listky na dopravu neriesili - dostali sme rovno oyster card pri vyzdvihnuti London passu a tie listky na dopravu su take, ze sa s nimi clovek dostane na vsetky atrakcie vramci London passu - aj napr. do Windsoru..Ale treba si presne spisat, co chcu vidiet a preratat si tie sumy, ci sa im to oplati..A pokial ide o vstupy, napr. do Tower of London maju prednostny vstup ludia s London passom,ale napr. do Churchill war rooms nemaju prednostny vstup a treba stat v rade..Takze treba si jednotlivo spisat miesta, ktore chcu vidiet a spocitat si vstupne a podla toho sa rozhodnut, my sme mali London pass doteraz 3-krat, vzdy na 3 dni a vzdy sa nam to oplatilo cenovo..

ciusinka
12. aug 2019

Ale ako bolo spominane vyssie, Windsor je vylet na cely den a napriklad mna osobne ani tak nenadchol, takze ak by jeden den stravili tam, uz sa im ten London pass neoplati..Potom by som to mozno riesila 3-dnovym London passom na ine atrakcie a 4. den ist do Windsoru a zaplatit si vstup zvlast, ak tam velmi chcu ist..

janka_266
12. aug 2019

my sme tam boli tiež na 5 dní s oyster card a úplne v pohode. tiež sme mali také odvážne plány, avšak najviac sa nám páčilo v parkoch. Síce nám Londýn nesadol ako mesto. príliš veľa ľudí, tak sa nám ani na tých typických pamiatkach nechcelo čakať a tlačiť. a aj tak bola väčšina z nich v tom čase v rekonštrukcii. Najlepšia bola loď a london eye. Dá sa to kúpiť spolu dopredu cez net a netreba potom čakať na lístky.

miriam_s
autor
12. aug 2019

@ciusinka a koľko ste toho z London passu stihli vidieť ? Za tie tri dni ? Ich zaujala aj tá thames Cruise a tour po Londýne s hop on jop off buse...

ciusinka
12. aug 2019

@miriam_s Minuly rok sme za tie 3 dni stihli - Tower of London, Tower bridge, vyhlad na budove Shard, vojnova lod Belfast, Churchill war rooms, St. Paul´s Cathedral, London bridge experience, London ZOO, Westminster Abbey + ta plavba po Temzi - tu odporucam 🙂 A na tomto, co som vymenovala, sme za tie 3 dni usetrili okolo 100 libier, kedze su to z tych drahsich atrakcii.

simsalabim
12. aug 2019

@ciusinka to ste sa museli riadne hnat! Asi ste neabsolvovali sprevadzanu tour v Tower ci St. Paul’s a podobne, ci? Viem si predstavit, ze co si vymenovala, sa da stihnut, ale pohodova prechadzka to asi nie je 🤔 Inak ja osobne nedam dopustit aj na zadarmisticke veci typu Vicoria and Albert museum ci National gallery, alebo vyhlad zo Sky garden ( tiez zadarmo). Ale v Londyne je toho vela, kazdy si planuje prehliadku podla svojich zaujmov.

ciusinka
12. aug 2019

@simsalabim Vies co ani sme sa nejako nehnali, vobec mi to tak neprislo, sprevadzane tour sme neabsolvovali, kde sa dalo sme si vzali audio guidov..Ono z toho, co som napisala, je vela veci pri sebe a tak sme to spojili - prvy den hned rano Tower of London, tam sme boli skoro 3 hodiny, potom Tower bridge, Shard, Belfast, to je vsetko pri sebe..Dalsi den hned rano St. Paul´s, odtial peso cez Millenium bridge k tej London bridge experience a odtial sme isli do ZOO..A posledny den sme sa odviezli kusok od London eye a isli do Westminster Abbey a Churchill war rooms..Bolo toho dost, ale dalo sa to v pohode 🙂 Ja som vtedy tie London passy sledovala dlhsie vopred a oni na ne davaju pravidelne zlavu, myslim, ze 15% zlavu sme vychytili, a to sa naozaj oplatilo 🙂

fokuska
12. aug 2019

My sme mali na Londyn len den a pol. Prvy den sme prisli po obede a pozreli sme si len zvonku narychlo Temzu, London Bridge, Tower Bridge, Castel Hill, St. Pauls Cathedral. Druhy den od rana sme prebehli: Big Ben, Parlament, London Eye, Westminster Abbey, Harrods, Picadilly Circus, Trafalgar Square, National Gallery, Hyde Park, Buckingham Palace a Greenwich. A to sme nikde nemali vstup dnu, len sme poobzerali zvonku.

Do Londyna sme prilietali, preto sme obehali aspon trosku co sa dalo, primarne sme isli inde.

Ak chcu mat vstupy dnu, tak treba ratat ze do muzei a galerii treba min. pol dna, ak nie cely, ak si to chce clovek naozaj uzit.
My sme mali aj cestu z ubytovania do centra priblizne na hodinu, to tiez zaberie cas.

miriam_s
autor
14. aug 2019

Vďaka za postrehy, ako je to s tou Oyster card ? Lebo chceli si ju kúpiť vopred cez net no nevedeli to nájsť...či to jedine nájsť to centrum v meste niekde ? Prilietajú na Stansted a tam vyzerá že nie je ....

terezia32
14. aug 2019

@miriam_s zo Standted idu na Victora station? Tam si ju kúpia

miriam_s
autor
14. aug 2019

@terezia32 na Baker street a tam potrebujú presadnúť na metro

simsalabim
14. aug 2019

@miriam_s Stanstead express prichadza na Liverpool street. A tam je aj metro. Tam si ju kupia priamo z automatu. Oyster kupis na kazdej stanici metra. Ak si nevies poradit, oslovis pracovnika metra.

katarina.banska
13. jún 2024

ahojte, prosim vas ideme do Londyna na 3 dni s detmi 11 a 14 rokov. prosim vedeli by ste mi odporucit co stoji za pozretie, kde si treba kupit dopredu listky. do harry poter studia nejdeme. pohybovat sa budeme asi metrom, ale chceli by sme vyskusat aj ten poschodovy cerveny autobus. ubytko mame 10 km od centra, no bez ranajok. dost drahe sa nam zdali byt v hoteli. prosim viete mi aj odporucit kde sa dobre najest, za rozumnu cenu. ranajky asi budeme riesit v tescu cestou na metro. dakujem za kazde tipy a rady.