Chystame sa coskoro do Londyna - viacero dospelych, par deti nad 12 rokov a dve pod. Viem, ze tie mensie deti budu cestovat zdarma a ze najjednoduchsie bude, ak pre starsie deti vybavim klasicky Oyster s Young Persons Discount (nechcem vybavovat Vistors Oyster - deti musia mat fotku - je s tym privela starosti na par dnovy vylet).
Kedze Oyster karta sa vlastne nabija a neviem celkom presne odhadnut, kolko prejazdime ( nechce sa mi na konci cesty sa trapit s rusenim karty a vratenim hotovosti na nej, kedze musi byt po 10libier), pre dospelych zvazujeme, ze cesty budeme platit iba bezkontaktnou kartou - na nu sa vztahuju rovnake zlavy a vyskove obmedzenia ako na Oyster. Viem, ze kazdy dospely musi mat svoju vlastnu kartu a viem, ze nie kazda karta funguje, resp. je akceptovana. Mate niekto skusenosti s tym, ktora karta vydana slovenskou bankou vam fungovala/ nefungovala?
Presuvat sa budeme na 95% vylucne metrom (ak neratam vylet za Harry Potterom, co je metro+osobitne plateny vlak+shuttle bus) a urcite dame 1 symbolicku jazdu starsim double-deckrom linkou 11, co ide okolo pamiatok...inak len metro a pesibus.
@evalin88 dik za odpoved. Takze s platenim metra bezkontaktnou kartou nemas skusenosti...skoda. Chcela som sa vyhnut Oysteru, viaceri mi vraveli, ze mali s refundaciou penazi problem, ale mozno bol problem v nich, nie v automate. Kazdopadne, starsim detom budeme Oyster kupovat tak ci tak, aby mali zlavnene cestovne.
A ano, viem, ze na King´s Cross je ten obchod - chystame sa aj tam, na nastupiste 9 3/4 aj do Warner Bros studii v Leavesdene... na Harryho Pottera mame vyhradeny cely den 😎
Mne funguje z mBanky aj z Fio banky, a nefungovala zo ZUNO banky, samozrejme to bolo vtedy, keď ešte existovala, ale pamätám, že napriek tomu, že som ju zaregistrovala a napísalo mi tam v pohode - ready to travel, tak v metre nič, musela som skúšať inú, ešteže muž mal vtedy dve, on mal myslím z ČSOB.
A boli to buď VISA alebo MasterCard.
@alexxandraa dakujem. Mbank kartu mam, najnovsie uz nie je visa, ale mastercard. Mas teda s takymto platenim dobru skusenost, resp. vies ju porovnat s Oyster? A dobre rozumiem, ze si kartu najprv registrovala na web stranke Transport for London?
@simsalabim
Áno, mám dobrú skúsenosť, ale neviem porovnať, oyster som nakoniec nekupovala, väčšie dieťa dostalo tiež kartu do ruky /našťastie teraz už tie banky vydávajú kariet a kariet/ a mladšie chodilo zadarmo - ale tam pozor - musíš ísť širšími dvierkami pre vozíčkárov, aby ste prešli dvaja naraz na jednu kartu, tie úzke sa otvárajú presne aby prešla jedna osoba, druhú potom trochu privrú 😉
A áno, treba kartu registrovať na stránke TLF
@alexxandraa ok, dakujem za skusenost. Skusim karty registrovat - ako pises, banky vydavaju ochotne kopec kariet, v rodine u nas ma kazdy dospely aspon 2 🙂 Ale starsim neplnoletym detom - koli zlavnenenemu cestovnemu predsa len Oyster s Young Person´s Discount vybavim a ak pre dsopelych netreba, lebo bankomatova karta funguje, je to o starost menej.
@simsalabim
My sa chystáme teraz do Londýna, prvýkrát s dieťaťom ( 9r.). My s manželom problém nemáme, vieme že nám bude fungovať bezkontaktná karta. Je teda 9r dieťa zadarmo, pusti ho obsluha cez tie turnikety( pripadne s ním prejdeme cez tie širšie pre vozíky a kociky)? Píšete, že ste boli aj s menšími deťmi, tak to snáď máte odskúšané. Dakujem
@soniqe3 cerstva skusenost - nefungovala bezkontaktna karta Tatra banky, Mbank ani VUB - vraj funguju len vydane v Britanii (tak mi bolo povedane). Takze sme mali vsetci Oyster (obycajny, nie turisticky) a pri odchode domov sme na poslednej zastavke metra (u nas Liverpool Street, odtial sme sli vlakom na Stansted) kartu zrusili a automat nam vratil peniaze aj poplatok 5 libier za vydanie. Akurat si musis ustriehnut, aby na karte bolo menej ako 10 libier, inak ti peniaze nevyda.
Pri turniketoch je vzdy aspon 1 pracovnik a male dieta vam pusti. Su velmi mili. Nam sa stalo opakovane, ze sa nas pytali, ci sme si nezabudli uplatnit na starsie deti Young Person´s Discount.
@simsalabim Ďakujem pekne za rýchlu odpoved. Trochu má zarazilo, že Vám nešla karta mBank, my sme boli s manželom presne pred rokom a fungovala úplne v pohode, hmmm...Ale hlavne, že ste nám potvrdili to dieťa zadarmo. Pekný deň prajem
Pros vas, viete mi poradit? Z letiska Gatwick sa da dostat do centra Londyna easybusom. Moja otazka znie, ci sa daju kupit listky na letisku alebo iba predom? Pripadne aku inu formu transferu odporucate? Dakujem
My sme mali Oyster, jazdili sme len metrom a ak myslíš platobnú kartu tak fungovala klasická visa, oyster sa dobíjal priamo v metre v takom automate, neprišlo mi to nijako zvlášť obťažujúce alebo ako zdržovanie, drobné nám z oystru vrátili v posledný deň cesty, takže pohoda, ak mysliš platobnú kartu tak fungovala klasická visa vydaná SLSP aj Unicredit... akurát metro sme s ňou neplatili, iba nákupy, stravu a tak...p.s.... na kings cros je obchod so suvenírmi venovaný potterovi... škoda, že som na to stará 🙂