Letecká dovolenka s 2 malými deťmi

alex2019
25. apr 2022

Ahojte, mate niekto skusenost s cestovanim letecky s detmi v takomto veku? Odporucali by ste ci skor nie? Ak by sme isli, tak dakam na Mallorcu alebo Grecko, proste nic extra daleko, ale aj tak mam z toho trocha obavy aby to nebola katastrofa (14m a 3r)🙂 Dakujem za vase rady a skusenosti.

kacena4
25. apr 2022

ja som isla s najmladšou 6m treba si zobrat do lietadla hracky a jedlo ktorymi dieta zaujmes pocas letu a hlavne dat vycistit uska, inak mavaju ludia problem s tlakom v lietadle pri pristavani a vzlietani, ty si das zuvacku na utlmenie bolesti ale takym drobcom nie takze mozu plakat

katarinaba
25. apr 2022

Nemala som naraz take male deti, ale letela som aj so 6 mesacnym, aj s 13 mesacnym. Obaja boli v case letu kojeni, takze ziadne problemy s uskami neboli. Ak nie su kojene, mala by pomoct flasa s mliekom, cajom, dzusom - aby prehltalo dietatko. Nie vzdy to pomoze, uz som par krat zazila, ze dietatko preplakalo celu cestu. Ale to nevies, kym neskusis. Ja som letela sama, v prvom pripade isiel so mnou 8 rocny syn a 6 mesacny syn na trase Vieden-Pariz-Bordeaux a spat. V druhom pripade som isla ja, 15 rocny syn, 7 rocny syn a 13 mesacny syn a isli sme z Brna do Tunisu a spat. Plus cesta autom z BA do Brna.
Kocik mozes zobrat az k lietadlu, vyborna vec vola detsky nosic - lepsie ako kocik, ale ten som aj tak mala v oboch pripadoch.

domak2
25. apr 2022

Ja som letela s 10 mesačným teraz, na odlety som sa ho snazila uspať, na cestu tam sa mi to podarilo a polovicu prespal, na cestu späť let meškal, takže uspatie nepomohlo a boli to teda 2 dlhé predlhe hodiny, on jacal ja som sa potila, ale sla som s 9 ročnou co mi pomahala, keby mala tri skáčem bez padáku. 😅 Záleží od deti, načasovania, tvojej povahy a ci máš pomoc.

janne318
25. apr 2022

@alex2019 čím menšie dieťa - tým pohodovejšie znáša let. 90% malých detí let prespí. Väčšie sú tiež v pohode, len ich treba nejako zabaviť (vziať im do lietadla napr. nejaké omaľovánky, rozprávkovú knižku, tablet s rozprávkami a pod.).
V súvislosti s uškami a zmenou tlaku vzduchu: problém nastáva vtedy, keď je dieťa prechladnuté, má nádchu, alergiu alebo boľavé ušká. A nielen dieťa, ale aj dospelý. Vtedy je totiž v dôsledku opuchu sliznice zúžená eustachova trubica a nestíha vyrovnávať tlak vo vnútornom uchu. V krajnom prípade ako prvá pomoc poslúži nosový sprej (taký, ktorý nielen uvolňuje hlien, ale aj zmierňuje opuch sliznice). Pri väčšom prechladnutí je ale ideálne radšej neletieť. Skutočne je to náročné zvládnuť aj pre dospelého, nie to ešte pre dieťa - vzlet a pristátie sú v prípade spomínaného ochorenia sprevádzané silnou bolesťou hlavy.
Ak sú detičky zdravé, postačí dať počas vzletu a pristátia menšiemu cumlík, prípadne fľašu s pitím a väčšiemu cukrík. Skrátka dosiahnuť tvorbu slín a prehĺtanie.
Minimálne menšiemu dieťatku by som odporúčala dať do lietadla tenkú čiapočku, kvôli klíme, ktorá v niektorých miestach dosť fučí. Zároveň tiež zobrať nejakú deku, ak by im bola zima. Teplota v lietadle je nastavená v rozsahu 18° - 21°C.
S dvoma deťmi je ideálne, keby išli dvaja dospelí (v prípade detí do 2 rokov veku je to dokonca povinné, nakoľko deti do 2 rokov nemajú nárok na vlastné sedadlo a teda sedia dospelým na kolenách. Jeden dospelý môže mať na kolenách len jedno dieťa. To uvádzam len pre info, Teba sa to už netýka, keďže jedno z Tvojich detičiek je už staršie).
Momentálne ma už nič také zásadné nenapadá, no ak by si mala akékoľvek otázky, kľudne napíš. Rada a kompetentne zodpoviem. 😉

jujala
25. apr 2022

tiez som casto aj 4-5xrocne letena na sk s malymi detmi 1rr a 3r. jeden let som s detmi zabavila s 1kg hrachu...jedli po gulickach a hovorila som im pribehy, rozpravky o hraskoch; iny let knihy, alebo kreslili, nejake jedlo, nejaku hracku, ktora sa da rozobrat a skladat, vsetko co ma farby....dokonca aj rubikovu kocku sme 6x rozkladali a skladali, aj WC je vyzva pri detoch, vzdy som mala nacistene kopec mrkvi a vodu kvoli tlaku v lietadle.....ale poviem, ze vseobecne to bol vzdy BOJ a bola com vycerpana, lebo zaujat deti v kuse 3hod....to da zabrat.

lucinka1988
25. apr 2022

@alex2019 toto by aj mňa zaujimalo, mame 4 ročného a 14mesačného, ono s nimi je veľakrát boj aj ísť kdekoľvek v okolí na výlet, aj keď my sme aktívni rodičia a chodíme aj tak, dá mi to vždy poriadne zabrať..Oni ten let predsa len nejde len o 2-3 hod v lietadle, ale od dverí k dverám je to častokrát aj 7hod..Zvažujeme, že to predsa len vyriešime autom k moru, človek si zastaví kedy chce a zoberie čo chce..Vien, nepýtala si sa na to, len nahlas uvažujem..Tiež ma zaujímajú reálne skúsenosti rodičov, čo majú 2 malé deti a následne ich psychická a fyzická pohoda pred/po..S jedným hoci aj 3 ročným by som išla s prehľadom, s dvomi neviem 🤷‍♀️

janinah
25. apr 2022

Katastrofa to byť môže....pre spolucestujúcich v tom lietadle.

travelllerka
25. apr 2022

My sme mali deti plus mínus tak isto stare, keď sme boli na Maledivach, takže aj 12h let lietadlom :D takže letu do Grécka by som sa vôbec neobavala. Ja osobne mám rada komfort a minimalizovať nejaké horory počas dovolenky, takže by som si poctivo vybrala aj čas letu, ktorý mi naj vyhovuje. Hlavne minimalizovať presuny, letovisko čo najbližšie k letisku, alebo nejakou vlastnou dopravou, lebo čakať v autobuse, k rozvozia 4h po ostrove ostatných nie je žiadna výhra ani pre dospelého. Mne sa osvedčilo mať ubytovanie typu apartmanik s terasou, nejakým vybehom pre deti na prízemí. Proste nie len malá izbicka, kde ste zavretý, mať takú moznost, že jedno ti spi vnútri, druhé sa pohrá vonku, je super. A všetko mat blízko, pláž, mať prípadne All inclusive alebo plnú penziu ak chcete hotel, to je pohodlné, ak chce človek ozaj čo najviac oddychovať. Pre mňa zas bola nočná mora bazen, lebo malá tam stále chcela byt a nedokázala som ju riadne ustrážiť, teda dokázala, len to bolo náročné. Hlavne treba mať napomocneho manžela po ruke 🙂 a za mňa, ísť na čo najviac dní, ak sa dá, kým si človek s deťmi urobí nejaký režim, prispôsobí sa prostrediu, nech si aj trošku stihne oddýchnuť pred odchodom domov.