Koľko ste minuli na dovolenke v Bulharsku?

19. aug 2023

Ahojte uz roky sme nikde neboli. Na hoteli mame all inclusive ale zaujimalo by ma kolko peniazkov zmenit/brat so sebou. Ideme s malym dietatom takze skor to u nas budu malickosti ako vlacik, zmrzlinka neaka mensia atrakcia ..

kristinapetronela
19. aug 2023

Veď každý inak ....aspoň 300 eur by som zobrala

muchotrafka298
19. aug 2023

Zober si EUR a tam si vymenis postupne kolko budes potrebovat. U nas je dost problem levy zohnat a ked ostanu, nevymenia Ti ich v zmenarnach ani v banke.

blaazi
19. aug 2023

Pozor na bankomaty euronet, su na Slnecnom pobrezi na kazdom rohu a uctuju si velke priplatky za vybery..

autor
19. aug 2023

@blaazi dakujem pekne za dobru radu 🙂

vlucifuk
19. aug 2023

My sme minuli 150eur. 50 som si zmenila ešte doma. Pre istotu. A 50 som si zmenila na mieste, teda priamo v hoteli. Tieto peniaze sme minuli na veci ako zábavný park, vláčik do Nesebaru, popcorn a hlúposti. Ešte asi 50 sme minuli kartou. Synovi tam veľmi nechutila strava, takže sme boli na pizzu a tak...Inak, nám odporučili meniť v hotelovej zmenárni, nižší kurz na ulici nám neodporúčali.

muchotrafka298
19. aug 2023

@blaazi to su tie ktore su volne hocikde postavane a maju napis ATM?

renca206
19. aug 2023

My sme mali tiež all inclusive ale minuli sme okolo 450€ ešte, ale mame 3 deti a dosť sme minuli na kolotoče a potom také drobnosti, vláčik, výlet...

blaazi
19. aug 2023
muchotrafka298
20. aug 2023

@blaazi myslela som si, oni su asi v kazdej krajine.

maranco
20. aug 2023

Čo najviac plať kartou a v lokálnej mene, použije sa výmenný kurz tvojej banky. Tak ti neostanú neminuté ley. Daj si pozor na DCC, ak by si chcela drobnú hotovosť vyberaj z bankomatu pri bankách (nie turistické atrakcie, benzínky) a poriadne pozeraj obrazovku či bankomat nechce ďalší poplatok.
DCC si môžeš vypnúť na karte https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...

Tu je video ako funguje DCC. Jak funguje trik na bankomatech

https://www.youtube.com/watch?v=9k301M4ZEw0

V zahraničí by som používal na platby kartu Revolut tam máš kurz 1€ = 1,9504лв

autor
20. aug 2023

@maranco dakujem velmi pekne presne taku radu som potrebovala. Bojim sa platby kartou prave kvoli poplatkom. Cize ked si vypnem to dcc tak automaticky budem platit v ich mene? Nemozu pozadovat aby som platila v eur?

maranco
20. aug 2023

Ak používajú DCC tak sa ťa má bankomat spýtať, či chceš prepočet na € (nevýhodný pre teba) alebo miestnu menu. To isté aj terminál v obchode/reštaurácii a ty si zvolíš miestnu menu.
Máš to vysvetlené v tom videu.
Ak na karte vypneš DCC tak ak by sa ťa obchodník nespýtal ako chceš platiť, ale rovno klikol v mene €, alebo ty omylom na bankomate, tak banka zamietne takú platbu - neprejde.
Ešte si pozri cenník svojej banky či si niečo neúčtuje navyše za platbu kartou v zahraničí, myslím že SLSP chcela navyše 2% poplatok + pozri aký kurz má tvoja banka.

autor
20. aug 2023

@maranco mam presne fio banku a tam som sa docitala len ze obchodnik si moze uctovat poplatok. Dakujem velmi pekne 🙂

maranco
20. aug 2023

Takže vo FIO pri platbe kartou bude použitý kurz 1€ = 1,89856 BGN
Ak by si našla výhodnejší kurz v zmenárni zameň si tam.
Obchodník si poplatok za platbu kartou neúčtuje, jedine bankomat môže chcieť poplatok. A poplatok od bankomatu si tiež môžeš zablokovať ak by si ho prehliadla na obrazovke a schválila.

Môžeš si založiť aj online Revolut (máš lepší kurz), ak máš NFC v mobile kartu do mobilu máš hneď, pošleš si na Litovský účet nejaké € a budeš platiť mobilom. Kde nebudú mať bezkontaktné platby zaplatíš plastovou FIO kartou.

Ak ti pošle niekto pozvánku na Revolut je tam provízia a polovica provízie je viac ako poplatok za poslanie plastovej Revolut karty (6.99€) ja som si tak založil účet a mám "bezplatne" aj plastovú kartu.