Ahojte prosím Vás otázka na tých ktorí boli v Keni . Ako je to s povinnými ockovaniami a reakciou na nich ? Mám dva mesiace do odchodu ale normálne sa stítim tých ockovaní.. viete mi povedať aj približne čo take ockovania vychádzajú ? A mimo toho aká bola dovolenka ?😝
Ahoj, ja som sa ockovat nedala..brala som preventívne antimalariká. Dovolenka na jednotku!
Podľa regiónov, je v Keni odporúčaná žltá zimnica. Mne ju pichli pred pár dňami kvôli prestupu v Etiópii, lekárka to nechcela riskovať. Reakcia zatiaľ žiadna *klop, klop* Tiež je odporúčaná žltačka A, tetanovka a antimalariká.
V rodine bola reakcia buď žiadna alebo jedna noc horúčky (pravdepodobnosť krátkej horúčky je vraj okolo 30 percent).
@zuzanka.zuzu ockovanie proti malarii neexistuje....berie sa profilaxia..a uplne najlepsie je ked si tam zohnat si miestne lieky na liecbu a vziat si ich so sebou domov keby nieco.treba si ppzriet na stranke ci to vyzaduju napr pred 5 rokmi bolo povinne ocko zltej zimnice do sierra leone teraz uz nie je...
Žltačka A je klasické cestovné očkovanie, čo odporúčajú do krajín so slabou hygienou, sú to 2 injekcie na doživotnú ochranu, pred odchodom stačí 1.
Tetanovku (platnosť predĺžili na 15 rokov) by ti dali aj na Slovensku.
Žltá zimnica je jedna injekcia, doživotná ochrana. K očkovaniu vydávajú medzinárodný očkovací preukaz. Je to živá vakcína, majú ju iba v očkovacích centrách vo väčších mestách, nie v lekárňach.
Pre Keňu ju odporúčajú všade okrem severovýchodnej provincie a oblastí Kilifi, Kwale, Lamu, Malindi a Tana river. Tiež netreba v mestách Nairobi a Mombasa. Opýtaj sa v cestovke podľa detailov pobytu, moja ju odporúčala priamo v pokynoch.
Na maláriu nie je očkovanie, používa sa repelent proti komárom a berú sa preventívne lieky, každý deň pobytu a týždeň po. Malária je v Keni všade okrem Nairobi a náhorných plošín. Ak pôjdeš v období bez komárov, môžeš nič nebrať, ale závisí od situácie na mieste.
Ak budete v blízkom kontakte so zvieratami, môžete zvážiť besnotu, sú to 3 dávky. Ja som si ju nedala, ale bola som poučená nedotýkať sa žiadnych zvierat a v prípade uhryznutia rovno do nemocnice.
@esandkei ake je tam ocko? Zlta zimnica?