Kam na dovolenku v tehotenstve, keď chcem liečiť astmu a alergie??

anna1992
18. apr 2024

Ahojte. Chcela by som poprosiť o radu/ tipy:

Dovolenka v máji s deťmi - pretože som tehotná a je to posledný mesiac, kedy mi to ešte odporúča doktor. Komplikácie nemám, ale samozrejme mám rešpekt, budem 6-7 mesiac tehotenstva.

Cestovať lietadlom alebo autom? 3 r. dcérku zvykne boliet bruško v aute poslednú dobu a museli by sme platiť za požičanie auta, čiže vyjde to cenovo podobne ako letenky.... Otázne je, kam, čo najlacnejšie, čo najbližšie a najvhodnejšie na astmu a alergie pre nás? Nepotrebujeme cestovku ani hotel. More bude asi studené všade, ale ide skôr o vzduch...
Ďakujem 🙂.

betulinka1
18. apr 2024

@anna1992 kludne aj do hôr. Nemusite ist k moru podla mna. Prechadzky skoro rano, prechadzky po dazdi. Pogoogli si tam, kde su liečebne pre plucne choroby na Sk. Jedna dovolenka tie choroby nespasí. Treba chodit castejsie na horský vzduch. Doma vies robit kupel s morskou solou, cvicenia s dychom, soľná jaskyňa dvakrat do tyzdna, infra sauna 2x do tyzdna.

anna1992
autor
18. apr 2024

@betulinka1 bývame v Tatrach, na dedine a syn navštevuje ambulanciu v ústave tuberkulózy a detských respiracnych chorôb v Smokovci a je nonstop na kortikosteroidoch. Ja nonstop na liekoch na alergie aj v tehotenstve. Každý rok co sme šli k moru, sme mali ale pol roka pokoj. Minuky rok sme neboli a bola ta hrôza pre mňa aj syna.... Nedá sa to opísať, ako nam to vždy pomohlo.. Za mňa nič nenahradí morský vzduch.....

melanta
18. apr 2024

@betulinka1 horský a morský vzduch sú diametrálne odlišné. Nič z toho, čo popisuješ, nenahradí more pre silného astmatika.
@anna1992 more bude studené všade, ak sa bavíme o destináciách s kratším letom a za nízky rozpočet. Takže podľa mňa vyberte hocičo, čo sa ti páči v rámci Európy, kde viete chodiť na výlety a kde bude kvôli deťom vyhrievaný bazén. Ja by som asi išla smer španielske ostrovy alebo južnejšie grécke ostrovy.

nikuus
18. apr 2024

My mame rovnaky problem a alergologicka nam odporucala na astmu ist k Jadranu. Na ozdravne pobyty sa chodieva napr. do Chorvatska, ale treba tam byt dlhsie, aby to malo naozaj zmysel. Prve dva tyzdne sa dokonca moze zdravotny stav zhorsit, a az nasledne zacina regeneracia. Nam bol odporucany pobyt na min. 5 tyzdnov, idealne viac (podla moznosti). Nam to velmi pomohlo.

zalka
18. apr 2024

@anna1992 môžem Ti odporučiť Bulharsko v máji sa už možno trošku namocis v čiernom mori. A vzduch...osobná skúsenosť pár dní v apríli min.rok po laryngitide a bronchytide, s kaslom som prišla a bez neho odišla. Naozaj ten luft tam je super.

Letecky do Burgasu napr. Z Viedne to tuším už v máji lieta, aj keď tento rok sú dosť drahé letenky.

betulinka1
18. apr 2024

@anna1992 tak potom je to jasne. Pozrite si letenky do Alghera, to je Sardínia. Asi 1,5 km od mesta su krasne plaze, píniové lesy. Let hodinka 20 min.. Ste aj v meste aj pri mori aj ked kupanie asi nie ale zabavíte sa inak. Ak autom tak Slovinsko. Ubytko by som vsade riesila booking. Potom kde by bola mozno sanca sa vykúpať su uz dlhsie lety, nam sa pacilo napriklad na ostrove Dzerba (Tunisko), Turecko. Egypt je krasny ale tiez je to este dlhší let. Tam by ste da v maji uz aj vykúpali.

anna1992
autor
20. apr 2024

@betulinka1 ďakujem. Sardinia ma nenapadla. Je Taliansko velmi drahe? Neboli sme este. Ja len stále premýšľam ci je lepšie ísť lietadlom alebo autom na prelome 6/7 mesiaca tehotenstva... príp vlakom ale to by bolo deťom dlho a nie je to ani najlacnejšie...

betulinka1
21. apr 2024

@anna1992 Taliansko je ovela lacnejsie ako Chorvatsko. Chodievame pravidelne. Mame radi oblast Eraclea Mare a hore dole po mape 20km. Podla mna v maji bude kopec voľného ubytovania. Chodievame autom cez Rakúsko. S prestávkami kade tade nam to trva 8 hodin. Krasna zastávka je jazero pred IT hranicami. Na jedlo schádzame z diaľnice do mensich niest, napr. kde je mekac a deti sa vybehaju aj na tych ich preliezkach. Chodime vzdy cez den. Okolo osmej vyrážame. Ale tak vam to bude trvat dlhsie, kedze ste dalej od hraníc. Inak ak lietadlom tak to Aleghero za mna alebo potom pozri Kalabriu. Tam je tiez krasne. Ceny v maji budes mat ok vsade.