Kam by ste šli žiť ? Dánsko vs Švédsko vs Nemecko

slavomira1980
15. nov 2019

Ahojte.Je tu niekto z tychto krajin?Kam by ste sli zit keby ste mohli?Manzel dostal pracovnu ponuku tak vyberame a zvazujeme odchod.Ako ste sa zaclenili? Paci sa vam tam?Je tu niekto z okolia Aarhus alebo Aalborg, Goteborg?Stuttgart? Z tychto miest mame na vyber.V Nemecku sme uz boli.Ale v Skandinavii estw nie, ale lakama.Bojimsa,ze je tam vsetko drahe.Ci by sme vyzili.?Napisete svoju skusenost?

donques
15. nov 2019

@slavomira1980 ahoj, priateľ pracoval v Dánsku, konkrétne aj v týchto mestách. Aalborg je vraj drahé mesto 🤔 aspoň tak si to on pamätá. Ale že celkovo Dáni sú veľmi milí, je u nich bežné že vo vlastnom dome prenajímajú izby pre cudzích 😄 keď u niekoho bývali, tak sa radi pýtali odkiaľ sú, aký je u nás život... Potraviny a celkovo všetko je u nich samozrejme drahšie, ale aj kvalitné. Len možno by bol problém s rečou, vraj je ťažšie sa ju naučiť

brita7777
15. nov 2019

Svedsko urcite nie. Velmi kontroluju rodiny, vsetko je pod kontrolou ak mate deti, nie. Svedsko je drahe a peniaze tu vladnu, bohuzial, je tu velmi vela odsudzovania inych narodov, maju tu velky problem s migrantami a tiez romami z Albanska. Je to chladny narod. Zaklad je sa ucit jazyk, inak ta budu odsudzovat. Vedia po anglicky, no potrpia si na svedstinu..ak ta napada cokolvek konkretne napis

brita7777
15. nov 2019

Po skusenosti by som z Europy vyberala Irsko alebo Anglicko. Mili, liberalni, volnomyslienkari. Svedsko ma vela skryteho nacizmu stale aj v historii to maju.

brita7777
15. nov 2019

V Nemecku maju tiez problemy, osobne by som sa do tychto koncin moc nebrala.

heidy222
22. nov 2019

Byvam pri Stuttgate, Reutlingen. Predtym sme zili v Düsseldorf a v Holandsku. Ked porovnavam, najlepsie sme sa zaclenili tu v juznom Nemecku. V okoli Stuttgartu je vela pristahovalcov z juznej Europy, su velmi priatelsky. Nasej mentalite je juzne Nemecko blizsie ako skandinavia. V svedsku som mala frajera, chodila som tam casto, retrospektivne vidim ze tam by som si nezvykla. Aj take pocasie je velmi dolezity Faktor. V NL na severe boli mozno 3 dni do roka kedy som isla von bez pancuch. V Nemecku sa Ale treba pripravit, najma v Stuttgate na vysoke ceny najmov a hlavne ze niekedy trva aj Pol roka, 50-60 reakcii na inzerat kym ti nieco prenajmu. Ak chces viac info, pytaj sa

innapnirhu
22. nov 2019

Ja som stravila 2 mesiace v Göteborgu a za mna uzasne mestecko 🙂 krasna priroda vsade naokolo, mili ludia... Len tam dost vela prsi.. je to vraj najdazdivejsie mesto v celom svedsku. Ja som nastastie vychytala fajn pocasie

innapnirhu
22. nov 2019

A vobec som nemala pocit ze by ma tam nejako odsudzovali... Je to multikulti studentske mesto, ale nie az taky extrem ako Malmö, tam by som nezila ani za nic

hefo
22. nov 2019

@brita7777 Ja by som podľa rečí kamarátov Anglicko pre rodinu s deťmi neodporúčal; prístup štátu k deťom je takmer taký ako v Nórsku. Jedni sa kvôli tomu radšej vrátili na Slovensko.

A Nemecko je veľké, čo platí na severe, nemusí v Bavorsku a opačne (aspoň čo sa mentality týka). Tam veľmi záleží, kde sa človek usadí.

Ja by som osobne z možností uvedených zakladateľkou zvolil skôr to Nemecko... ale osobne mám dobrú prácu aj v Bratislave, tak som takéto niečo nikdy nemusel riešiť (a v Nemecku som tiež bol len na pár brigádach).

fokuska
22. nov 2019

@slavomira1980 Zvazila by som pracovne ponuky najprv cisto z pracovneho hladiska - na ako dlho zmluva, ci by ste potencialne ostali aj dlhodobo alebo navzdy, alebo je to isto ze to bude kratkodove. Ake by boli podmienky zmluvy, platove podmienky. Tiez to s cim by zamestnavatel pomohol - poskytnutie byvania, aspon na zaciatok, zdravotne poistenie, skolky/skola pre deti, jazykovy kurz... niekto poskytuje vsetko z toho, niekto nic.

Potom by som si zistila v kazdom state veci ako cena byvania, potravinm sluzieb. Potom uradne veci - kde sa bdue treba hlasit, ako funguje poistenie, zdravotna starostlivost.
Dalej ake by si mala ty moznosti zamestnat sa.

Potom okolie, priroda, pocasie, mentalita a kultura.

Ked si kazdu jednu ponuku rozoberies takto podrobne, tak sa ti niektore mozno hned vylucia, alebo niektora vyskoci ako "ta prava".

brita7777
22. nov 2019

Stockholm je uplne iny ako Göteborg..V Göteborg su ludia ovela milsi, pohodovejsi. Stockholm je chladne mesto a trosku nuda...ale su tu aj pekne stvrte ako Odenplan, Rådhuset, Liljeholmen. Ale chce to vela penazi tam byvat 😄

luccija
22. nov 2019

@slavomira1980 osobnu skusenost nemam, ale z blizkej rodiny.V Nemecku je lacnejsie ci potraviny, byvanie zase v Skandinavii vysoka zivotna uroven a uplne ina kultura, krasna priroda.Premyslela by som kolko mu nukaju plat ake budete mat vydavky, ak ste v Nemecku boli vybrala by som si Svedsko, Dansko.

vroni
22. nov 2019

Do Švédska by som sa neprestahovala ani keby mi ponúkali pozíciu riaditeľa vesmíru. Švédi pre mňa zosobňuju väčšinu vlastnosti, ktoré bytostne neznášam - stadovitost, uniformitu, chlad. Do toho príšerný školský systém a neexistujúce medziľudské vzťahy. Ble. Dánsko poznám len z pohľadu turistu, k tomu sa vyjadriť neviem. Stuttgart je fajn (len tam pre boha nikomu nepovedzte, že ste v Bavorsku!!! 🤣) a Nemci tiež.

brita7777
22. nov 2019

ja milujem svedsky jazyk, ale zivot pre cloveka z inej krajiny je tu narocny.

brita7777
22. nov 2019

@vroni ako to myslis s tym skolkym systemom vo Svedsku, mozes byt konkretnejsia ?

vroni
22. nov 2019

@brita7777, konkrétnejšia v čom? Ze sa učia absolútne minimum, že sa všetko prispôsobuje najslabšiemu v triede? Ze sú projekty predpisovane vrátane politicky správneho záveru? Ze sa síce smie myslieť individuálne ale nie inak ako ostatní? Ktorý bod mam rozvinúť?

brita7777
22. nov 2019

@vroni ja nemam skusenost so skolskym systemom, tak preto som sa pytala

vroni
22. nov 2019

@brita7777, v pohode, ja len, že fakt by som nevedela, kde začať 😉 Mňa napríklad rušilo, že deti nemusia vedieť prvé roky písať. Čítať sa pomaly učia, ale kto písať nechce, nepíše. Matika na podobný spôsob. Iný priklad: deti dostali úlohu na projekt Švédsko a druha svetová vojna. Mohli to spracovať úplne ľubovoľne, hlavne ze prácou dokážu, ako skvele sa Švédsko vysporiadalo s nacizmom (co tam po nejakej histórii a faktoch)
Niečo na tento spôsob som mala na mysli....

brita7777
22. nov 2019

@vroni a kolko si tu zila ?

vroni
22. nov 2019

@brita7777, našťastie len po dobu jedného projektu, pár mesiacov. A potom tri roky dochádzania.

brnacik
22. nov 2019

@slavomira1980 ahoj, my bývame v Stuttgarte, ako sa už vyššie písalo, je tu kopec ľudí rôznych národnosti...ceny bývania sú dosť vysoké a skutočne je veľmi ťažké nájsť si byt. Zato ľudia sú mili - v obchode, na úrade, u lekára. Existuje priama letecká linka Stuttgart -> Krakov, takze keď ste zo severu Slovenska, cestovanie domov je ľahké 🙂